Deur Isolatie | Hoe achterdeur en voordeur isoleren

Op het moment dat een deur slecht geïsoleerd is kan er veel warmte verloren gaan. Het gevolg is dat je meer moet stoken om het binnen comfortabel warm te houden. Gelukkig zijn er veel opties om een deur te isoleren.

deur isoleren

Wanneer moet ik mijn oude voordeur of achterdeur isoleren?

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe je kunt bepalen of jouw oude voordeur of achterdeur betere isolatie nodig heeft. Het is tijd om erachter te komen. Zijn er oude kozijnen en enkelvoudig glas? Dan valt er zeker veel winst te behalen. Enkelvoudig glas zorgt namelijk voor een slechte isolatie. 

Tocht langs de voordeur

Een deur wordt nooit volledig afgesloten. Langs alle zijden blijven minuscule kieren over waardoor tocht een weg naar binnen kan vinden. Bovendien kan het zijn dat het glas niet voldoende isoleert of het materiaal van de deur te veel warmte doorlaat.

Let dus goed op en kijk kritisch naar je huidige voordeur of er bijvoorbeeld geen kieren aan de onderkant zitten. Is de isolerende werking nog voldoende of is het tijd voor een nieuwe, isolerende voordeur?

Controleer de deur

Wanneer je last hebt van dat vervelende tochtgevoel let je op de plekken waarop de koude luchtstromen binnen kunnen dringen. Hou bijvoorbeeld eens een brandende kaars voor de deur om te zien waar de meeste tocht plaatsvindt. Voor elk tochtprobleem wordt een andere oplossing gebruikt.

Veelvoorkomende plaatsen zijn de brievenbus, kieren rondom de buitendeur en verouderde bestaande beglazing. Je voelt gedurende de dag binnen koude lucht, zelfs wanneer de buitendeur dicht is.

Hoe moet je de binnendeur en de buitendeur isoleren?

Je hebt verschillende manieren om de binnen- en buitendeuren te isoleren. Hieronder zie je welke soorten isolatie er zijn.

Isolerende deuren

Een van de effectiefste manieren om de oude voordeur te verbeteren is het plaatsen van een nieuwe, isolerende buitendeur. Een isolerende deur in een isolerend kozijn is voorzien van thermische onderbrekingen om kou of juist warmte buiten te houden.

Met andere woorden, isolerende deuren hebben een goede isolerende werking waardoor het binnen lekker warm blijft. Let er wel op dat het vervangen van de oude voordeur ontzettend prijzig kan zijn.

Tochtstrips

Een goedkopere oplossing is het plaatsen van tochtstrips. Een tochtstrip is geschikt voor een kleine kier of naad. Je kunt deze handige strips eenvoudig zelf aanbrengen aan de onderkant, bovenkant en zijkant van de deur. Een oude voordeur isoleren met strips is een prima manier om de ergste tocht op te lossen.

Triple glas voor ramen isoleren

Als de deur verouderde beglazing heeft, zal er veel warmte verloren gaan. Deuren isoleren met triple glas is dan erg effectief, nog effectiever dan dubbelglas. Bij dubbele beglazing zorgt lucht voor isolatie. De lucht tussen twee ramen staat stil waardoor een hoge isolatiewaarde ontstaat.

Bij oude kozijnen met enkelvoudig glas ontstaat niet alleen tocht, maar ook condens op de ramen en deuren. Condens kan met name bij houten kozijnen voor veel problemen zorgen.

Koude lucht door de brievenbus

Als de nieuwe deur een brievenbus heeft kan de opening voor flink wat tocht zorgen. Je kunt dan het beste kiezen voor een tochtklep of een tochtborstel. Hiermee beperk je de instroom van koude lucht fors. Deze vorm van isolatie is vaak ook nog eens goedkoop en maakt je nieuwe deur perfect af.

Kieren dichten

Rondom een deur kunnen veel kieren ontstaan. Dat is niet alleen zo bij houten kozijnen, maar ook bij kunststof kozijnen. Na verloop van tijd kunnen deze kieren groter worden, bijvoorbeeld als het huis werkt. Een goede oplossing voor deze tocht doorlatende kieren is kit.

Met de juiste kit dicht je alle kieren rondom een kozijn eenvoudig en vlug af. Bovendien zorgt de kitlaag voor een strakke afwerking. Dat is ook mooi bij een binnendeur.

Voordelen deur isolatie

  • Lage energierekening
  • Hoger wooncomfort
  • Waardeverhogend
  • Minder geluidsoverlast

Misschien wel het grootste voordeel van goede deurisolatie is het feit dat je minder energiekosten hoeft te maken om het huis op temperatuur te houden. Zeker met de huidige energieprijzen is het een fijn idee dat je nieuwe deuren goed isoleren.

Het lijkt misschien een kleine aanpassing, maar door de kou buiten de deur te houden kun je vaak fors besparen. Isoleren is in elke situatie een goed idee.

Minder kou en een fijner binnenklimaat

Nog een pluspunt van het isoleren van deuren is dat het binnen veel aangenamer voelt. Niet alleen blijft de temperatuur stabiel, je voelt ook geen vervelende tocht meer. Tocht kan voor behoorlijk wat lichamelijke klachten zorgen zoals pijn in de nek of stijve schouders.

Naast de financiële voordelen leveren isolerende deuren dus een belangrijke bijdrage aan een fijn binnenklimaat. Zeker in combinatie met isolatieglas of strips zal de besparing hoog zijn.

Waardeverhoging

Een minder opvallend voordeel van geïsoleerde deuren is de waardeverhogende werking bij een eventuele verkoop van de woning. De isolatie van de deur draagt bij aan een beter energielabel.

Op het moment dat je het huis wil verkopen zal een goed geïsoleerd huis aantrekkelijk zijn voor kopers. Een huis isoleren is dus altijd zinvol.

Minder last van geluid

Naast de bijdrage aan zuinig energieverbruik is minder geluidsoverlast ook een voordeel. Wanneer de deuren goed geïsoleerd worden zul je ook minder last hebben van geluid. 

Wat kost deurisolatie?

De prijzen van deurisolatie kunnen flink verschillen. Tochtstrips of een brievenbusborstel kun je vaak voor enkele euro’s al bij de winkel kopen en zelf makkelijk aanbrengen. Triple glas kost daarentegen gemiddeld € 340 per vierkante meter, al zul je geen grote hoeveelheden hiervan nodig hebben. De deur helemaal laten vervangen kan van € 900 tot wel € 2.700 kosten.

Benieuwd naar de kosten van een deur vervangen?
Wij brengen je in contact met professionals uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en vervangen de deur, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk deur vervangen prijzen

Hoe maak ik mijn oude deur tochtvrij?

De makkelijkste manier om een oude deur tochtvrij te maken is om tochtstrips te plaatsen. Door rondom de deur deze strips te monteren zou de tocht moeten verdwijnen. Wanneer dit het niet oplost, zal de deur hoogstwaarschijnlijk vervangen moeten worden.

Ingrijpende klus

Het vervangen van kozijnen, ramen en deuren kan best ingrijpend zijn. De oude ramen en deuren worden vervangen door goed isolerende exemplaren. Reken daarbij bovendien op een flink bedrag in installatiekosten.

Veelgestelde vragen

Kun je een deur isoleren?

+
Het is goed mogelijk om een deur te isoleren. De deur laat dan zowel minder koude lucht als minder geluid door.

Hoe kun je deuren isoleren?

+
Er zijn verschillende manieren waarop een deur geïsoleerd kan worden. Denk dan aan het toepassen van tochtstrips of tochtborstels, het vervangen van de beglazing en het afdichten van kieren.

Hoe houten deur isoleren?

+
De meest voorkomende manier waarop houten deuren geïsoleerd worden is het plaatsen van tochtstrips.

Deur vervangen: gratis offertes

Van plan om een deur te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou deur vervang kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal deuren
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes