Dakkapel isoleren | Voordelen en aandachtspunten

Het isoleren van een dakkapel is een verstandige keuze voor mensen die hun woning willen verbeteren. Een dakkapel kan ook een bron van energieverlies zijn vanwege de beperkte isolatie.

Dakkapel isoleren

Dakkapel isolatie

Een dakkapel isoleren is een belangrijke stap om de warmteprestaties van je woning te verbeteren en geluid van buitenaf te verminderen. Een goed geïsoleerde dakkapel draagt bij aan een comfortabeler binnenklimaat en hoger wooncomfort, bespaart energie, vermindert geluidshinder en zorgt voor een beter energielabel. Een dakkapel isoleren kan zowel bij een bestaande dakkapel (de huidige dakbedekking) als een nieuwe dakkapel.

Isoleren via de binnenkant of buitenkant

Wanneer je een dakkapel gaat isoleren, dan kan dit gedaan worden door buitenaf isoleren of door binnenuit isoleren. Een bestaande of oude dakkapel isoleren kan beter gedaan worden van binnenuit. Dit kan gedaan worden door het isolatiemateriaal aan te brengen tussen de dakbedekking en dakplaat of door het aan te brengen onder het dakbeschot van de dakconstructie.

Via de buitenkant isoleren is dan weer makkelijker wanneer er een nieuw dakbeschot geplaatst wordt, bijvoorbeeld in het geval van een grote dakrenovatie van de dakconstructie. Het isolatiemateriaal wordt dan op het dakbeschot geplaatst, waarna vervolgens de dakbedekking eroverheen gelegd wordt. Het dakbeschot behoudt zo dezelfde temperatuur als de rest van de woning.

Dakkapel isoleren: waar let je op?

Er zijn enkele belangrijke punten van dakkapel isolatie om rekening mee te houden. Deze worden hieronder verder toegelicht.

Welke isolatie gebruiken voor het dak van een dakkapel?

Er zijn verschillende geschikte isolatiematerialen beschikbaar om een dakkapel te isoleren, zoals glaswol, minerale wol, harde isolatieplaten, PIR/PUR-isolatie en EPS/XPS-isolatie. Glaswol is een veelgebruikte en betaalbare optie met goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen. PIR platen/PUR-isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en zijn geschikt voor dunnere isolatielagen. EPS/XPS-isolatie heeft goede isolerende en vochtbestendige eigenschappen. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van factoren zoals de isolatiewaarde, de beschikbare ruimte en het budget.

Luchtdichting: tocht tegengaan

Naast het gebruik van isolatiematerialen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de dakkapel op de dakconstructie luchtdicht is. Luchtlekken kunnen de isolerende werking van de gebruikte materialen verminderen en veroorzaken tocht en verlies van warmte. Het afdichten van eventuele naden, kieren en openingen is daarom erg belangrijk om warmteverlies te verminderen. Dit kan worden gedaan met behulp van isolatietape, speciale kit of luchtdichtingsmembranen.

Hoe dik moet de isolatie van een dakkapel zijn?

Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de isolatiewaarde. Het is belangrijk om te zorgen voor een optimale balans tussen de dikte van het isolatiemateriaal en de beschikbare ruimte. Houd er ook rekening mee dat de isolatiedikte invloed kan hebben op de afwerking van de dakkapel aan de binnenkant van de ruimte. De binnenkant isoleren is dus een belangrijk onderdeel bij dakisolatie.

Geluidsisolatie: geluid van buitenaf verminderen

Naast thermische isolatie kan het isoleren van een dakkapel ook helpen bij het verminderen van geluid vanaf buiten. Geluidsisolatie kan vooral belangrijk zijn als de dakkapel zich in een drukke straat of in de buurt van een luidruchtige omgeving bevindt. Geluidsisolerende materialen, zoals glaswol met een hoge geluidsabsorptie, kunnen worden gebruikt om harde geluiden in huis te verminderen.

Voordelen dakkapel isoleren

Na het isoleren van de dakkapel zal je merken dat je huis comfortabeler wordt en je een lagere energierekening zult krijgen. Enkele voordelen van een dakkapel isoleren zijn:

  • Thermisch comfort: Een geïsoleerde dakkapel zorgt voor een betere regulering van de binnentemperatuur. In de winter houdt de isolatie de warmte binnen, waardoor je huis stabiel in temperatuur blijft zonder dat er veel warmte verloren gaat. In de zomer vermindert de isolatie de opwarming van de ruimte, waardoor het koeler blijft.
  • Energie-efficiëntie: Door de dakkapel te isoleren, verminder je het warmteverlies en de energievraag van je woning. Dit zorgt voor lagere stookkosten en een verminderde belasting van je verwarmingssysteem. Het isoleren van een dakkapel draagt bij aan een energiezuiniger huis, wat niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
  • Geluidsisolatie: Naast warmte-isolatie biedt een goed geïsoleerde dakkapel ook verbeterde geluidsisolatie. Geluid van buitenaf, zoals verkeer of regen, wordt verminderd. Dit zorgt voor een rustigere leefomgeving.
  • Vermindering van vochtproblemen: Met een geïsoleerde dakkapel wordt vochtvorming en condensatievocht binnenin de constructie voorkomen. Dit vermindert het risico op schimmelgroei en houtrot, waardoor de duurzaamheid en de levensduur van de dakkapel worden verbeterd.
  • Waardestijging van je woning: Een goed geïsoleerde dakkapel voegt waarde toe aan je woning. Potentiële kopers zien de voordelen van energie-efficiëntie en comfort, wat de aantrekkelijkheid en verkoopbaarheid van je woning vergroot.

Investering op de lange termijn

Het isoleren van een dakkapel is een investering op de lange termijn. Het is aan te raden om een vakman in te schakelen om de isolatiewerkzaamheden op een juiste en vakkundige manier uit te voeren, zo snel mogelijk. Op die manier kun je optimaal gebruik maken van de voordelen van een geïsoleerde dakkapel.

Naadloze dakisolatie

Het isoleren van een dakkapel is een slimme keuze voor mensen die streven naar comfortabele leefruimtes of extra leefruimte en lagere energiekosten. Met de juiste isolatiematerialen en installatietechnieken kun je genieten van een aangenaam binnenklimaat, verminderde geluidsoverlast en een verhoogde energie-efficiëntie. Een geïsoleerde dakkapel draagt niet alleen bij aan jouw comfort, maar ook aan de waarde van je woning.

dakkapel isoleren

Welke folie gebruiken bij dakkapel isolatie?

Bij het isoleren van een dakkapel is het gebruik van dampremmende folie belangrijk. Deze folie voorkomt dat vocht uit de warme binnenlucht condenseert op de koude oppervlakken van de dakkapelconstructie. Het voorkomt daarmee schimmelvorming, houtrot en andere vochtgerelateerde problemen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dakisolatie offertes

Aanbrengen aan de warme zijde

Dampremmende folie moet aan de warme zijde van de isolatie worden aangebracht, meestal aan de binnenzijde van de dakkapel. Dit betekent dat de dampfolie tussen de isolatie en de binnenafwerking van de dakkapel wordt geplaatst. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de folie goed is afgedicht om een goed werkende blokkade tegen vocht te creëren. Het gebruik van tape of speciale afdichtingsmiddelen is hierbij aan te raden.

Behouden van de isolatiewaarde

Naast het voorkomen van vochtproblemen heeft dampremmende folie nog een ander belangrijk voordeel: het helpt bij het behouden van de isolatiewaarde van de gebruikte materialen. Het voorkomt dat vochtige lucht door de isolatie dringt en de isolerende eigenschappen ervan vermindert. Hierdoor blijft de isolatie langer werken zoals het hoort en blijft het binnenklimaat comfortabel.

Sd-waarde

Bij het kiezen van dampremmende folie is het belangrijk om te letten op de dampdiffusieweerstand, ook wel bekend als de Sd-waarde, van het materiaal. Deze waarde geeft aan hoeveel weerstand de folie biedt tegen het binnendringen van vocht van binnenuit of buiten. De Sd-waarde moet worden afgestemd op de specifieke omstandigheden van de dakkapel en de gebruikte isolatiematerialen.

Dakkapel laten isoleren op de juiste manier

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de folie volledig strak wordt aangebracht, zonder plooien of scheuren. Eventuele overlappingen moeten goed worden afgetapet om luchtdichte isolatie te maken. Door voldoende aandacht te besteden aan het juist installeren van de dampremmende folie, leg je een goede basis voor een duurzame isolatie van de dakkapel.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes