Huis isoleren kosten | Per isolatiemethode en type woning?

Wanneer je je huis gaat isoleren, is het belangrijk om vooraf te weten wat deze klus gaat kosten. Waar zijn de kosten van afhankelijk en waar moet je rekening mee houden? Ontdek het in dit artikel!

huis isoleren kosten

Hoeveel kost het om een woning volledig te isoleren?

De gemiddelde kosten van een volledig huis isoleren liggen tussen de € 6.000 en € 20.000. Deze kosten liggen ver uit elkaar en zijn dan ook afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de oppervlakte van de woning, de materialen die gebruikt worden en het tarief dat het isolatiebedrijf rekent. Een andere belangrijke factor is het type woning. Het isoleren van de ene woning brengt hogere kosten met zich mee dan de andere woning. 

Vrijstaand huis

Wanneer je een vrijstaand huis gaat isoleren, moet je rekening houden met gemiddelde kosten van € 9.000. Dit is vaak een van de duurste opties, omdat vrijstaande woning gemiddeld groter zijn dan andere soort woningen. Hoe meer oppervlakte om te isoleren, hoe hogere de kosten uitvallen. 

Tussenwoning

Voor een tussenwoning betaal je gemiddeld € 6.000 om het huis volledig te isoleren. De prijs ligt lager dan bij een vrijstaande woning. Dit komt doordat een tussenwoning doorgaans kleiner is en aan beide kanten verbonden is aan andere woningen. Hierdoor is er minder isolatiemateriaal nodig. 

Hoekwoning

Als je een hoekwoning hebt die je wilt isoleren, ligt de gemiddelde prijs op € 7.000. Deze woningen grenzen voor een deel aan een andere woning en zijn voor een deel vrijstaand. Hierdoor liggen de kosten hoger dan bij het isoleren van een tussenwoning, maar lager dan een vrijstaande woning. 

2-onder-een-kap huis

De kosten van het isoleren van een 2-onder-een-kap huis liggen ook lager dan de kosten van een vrijstaand huis, maar wel weer hoger dan een hoekwoning. Dit komt doordat deze woningen vaak groter zijn dan hoekwoningen, maar niet volledig vrijstaand zijn. De gemiddelde prijs ligt op € 8.000. 

Benieuwd naar de kosten van isolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Gemiddelde kosten per isolatiemethode

Een volledig huis isoleren is een grote klus. Het liefste pak je natuurlijk alles tegelijk aan, maar dat is niet altijd mogelijk. Een manier om dan prioriteiten te stellen is op basis van budget. Het verschilt namelijk per methode wat de isolatie prijzen zijn. Deze worden hieronder verder besproken. 

Wat kost spouwmuurisolatie per m2?

De kosten van spouwmuurisolatie liggen relatief laag vergeleken met andere isolatiemethodes. Voor het isoleren van een spouwmuur betaal je gemiddeld tussen de € 20 en € 30 per vierkante meter. Het is dus onder andere afhankelijk van de grootte van de spouwmuur hoeveel je uiteindelijk betaalt. In onderstaande tabel vind je de totale kosten van spouwmuurisolatie per type woning. 

Soort woningGemiddelde prijs incl. montage en btwGemiddelde rendement
Appartement€ 850€ 261/ jr
Rijwoning€ 1.250€ 435/ jr
Hoekwoning€ 1.800€ 696/ jr
2 onder 1 kap€ 2.025€ 783/ jr
Vrijstaand€ 4.500€ 1.740/ jr

Wat kost isolatie van de vloer per m2?

Het isoleren van de vloer is net wat duurder dan spouwmuurisolatie. Houd hierbij rekening met een gemiddelde prijs van tussen de € 35 en € 40 per vierkante meter. Ook bij vloer isolatie hangt het af van het type woning wat de bedragen zijn. Deze vind je in onderstaande tabel.

Soort woningEenmalige kosten (vanaf)Jaarlijkse besparing energiekosten
Rijwoning€ 2.200€ 400/ jaar
Hoekwoning€ 2.400€ 435/ jaar
2 onder 1 kap€ 2.800€ 505/ jaar
Vrijstaand€ 8.000€ 1.450/ jaar

Wat kost dakisolatie per m2?

Dakisolatie is een goede manier om een huis te isoleren. Doordat warmte naar boven stijgt, heb je dakisolatie snel terugverdiend. Je hebt hier dus op meerdere manieren profijt van. Maar wat zijn precies de kosten? Gemiddeld betaal je tussen de € 60 en € 110 per vierkante meter. Dakisolatie is dus een van de duurdere opties om te isoleren, maar is wel erg effectief. In onderstaande tabel hebben we de gemiddelde kosten per type woning op een rij gezet.

Type dakGemiddelde prijs incl. plaatsen en btwGemiddelde rendement
Rijwoning€ 4.275€ 330/ jaar
2 onder 1 kap€ 6.175€ 470/ jaar
Vrijstaand klein€ 7.600€ 580/ jaar
Vrijstaand groot€ 13.300€ 1.015/ jaar
dakisolatie binnenkant

Kosten van isolatiematerialen

De kosten van het isoleren van een huis hangen ook af van het type isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Het ene materiaal is nu eenmaal duurder dan het andere en van bepaalde materialen heb je meer nodig om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Naast het type woning en de isolatiemethode is het dus ook goed om onderscheid te maken tussen de verschillende materialen en de bijbehorende prijzen. Deze vind je in onderstaande tabel.

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² incl. btwEigenschappen materiaal
Glaswol€ 25 – € 30 – Brandremmend
– Akoestische isolatie
Steenwol€ 25 – € 30 – Brandremmend
– Akoestische isolatie
EPS€ 20 – € 25 – Brandremmend
– Recyclebaar – Waterbestendig
PUR (dunne laag)€ 23 – Brandremmend
– Geluidsisolerend – Past in alle gaatjes en kieren
PUR (dikke laag)€ 27 – Brandremmend
– Geluidsisolerend – Goedkope en goede isolatie – Drukvast

Subsidie aanvragen

Voor de meeste vormen van isolatie is het mogelijk om een isolatie subsidie aan te vragen. Dit is een landelijke subsidie die door de overheid is opgesteld om het nemen van energiebesparende maatregelen te stimuleren. De zogeheten Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een goede manier om de totale kosten te drukken, zodat je nog meer kunt profiteren van de financiële voordelen.

Om in aanmerking voor subsidies te komen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden. Ga dus van tevoren goed na of je aan deze voorwaarden voldoet. Andere mogelijkheden voor het financieren van woningisolatie zijn:

  • Gemeentelijke subsidies
  • Energiebespaarlening aanvragen via het Nationaal warmtefonds
  • Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten

Kun je zelf je huis isoleren of beter laten doen?

Het is zeker mogelijk om zelf je huis te isoleren. Dit is immers een goede manier om op de kosten te besparen, omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen. Houd er wel rekening mee dat, afhankelijk van het type isolatie, het een behoorlijke klus kan zijn om zelf aan de slag te gaan. Bovendien is het belangrijk dat het isolatiemateriaal goed geplaatst wordt om fouten en koudebruggen te voorkomen.

Daarom is het in de meeste gevallen aan te raden om een vakman in te schakelen. Zo weet je zeker dat de isolatie goed aangebracht wordt. Om voor de overheidssubsidie in aanmerking te komen, is het bovendien verplicht om de isolatie te laten aanbrengen door specialisten. 

Ontdek de totale kosten van huis isolatie

Wil je ook profiteren van een hoger wooncomfort en een lagere energierekening? Dan is je huis isoleren een slimme investering! Vul ons formulier in, geef je wensen door en vergelijk gratis offertes van bedrijven in de buurt. Zo ontdek je binnen een handomdraai wat de uiteindelijke kosten zijn in jouw specifieke situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes