Oud Huis Isoleren | Belangrijke Aandachtspunten

In een oud huis wonen heeft veel voordelen, de authentieke kenmerken van een oude woning vallen bij veel mensen in de smaak. Toch kleeft er ook een aandachtspunt aan oude huizen, ze zijn niet altijd even goed geïsoleerd. We gaan alle mogelijkheden op het gebied van isolatie na!

oud huis isoleren

Wat kost een oud huis isoleren

Wat de kosten van een huis isoleren zijn is natuurlijk afhankelijk van wat er nog wel en niet is geïsoleerd en waar er nog verbeteringen mogelijk zijn.

Dakisolatie is vaak de duurste, hiervan ligt de prijs tussen de € 80 en € 100 per vierkante meter. Voor het isoleren van spouwmuren betaal je tussen de € 10 en € 30 per vierkante meter, hier zit zeker wat prijs verschil tussen het materiaal dat je gebruikt.

Wil je een isolatiespecialist voor vloerisolatie? Dan ben je zo’n € 35 tot € 40 kwijt per vierkante meter.

Benieuwd naar de kosten van een oud huis isoleren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Slecht geïsoleerd oude huizen verduurzamen

Op het gebied van isolatie zijn in de loop der tijd veel grote sprongen gemaakt. Tegenwoordig kunnen we eigenlijk alle onderdelen van een woning isoleren. Bij een oud huis is de isolatie niet altijd op orde, waardoor er mogelijk veel energie verloren gaat.

Het is dan zaak om het huis te isoleren, maar wat is het beste begin?

oud huis isoleren kosten

Heeft het zin om een oud huis te laten isoleren?

Bij de koop van het huis heb je waarschijnlijk informatie gekregen over eventuele isolatie. Denk dan onder andere aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en de beglazing. Bij het ontbreken van deze informatie is het een goede eerste stap om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen.

Het bedrijf kan de huidige situatie van de oudere woning in kaart brengen. Vervolgens kun je zien waar je de meeste winst kunt behalen. Veel huishoudens beginnen met de spouwmuur.

isoleren van een ouder huis

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie ontbreekt vaak bij oudere huizen, soms is er zelfs helemaal geen spouwmuur aanwezig. Ook kan het zo zijn dat er op een eerder moment spouwmuurisolatie is aangebracht, maar dat deze niet meer voldoet aan de standaarden.

Voordat nieuwe isolatie toegepast kan worden in de spouw moet de eventueel aanwezige isolatie verwijderd worden.

Groot verschil

Goede isolatie in de spouwmuur gaat een gigantisch verschil maken in wooncomfort. Bij isolatie in de spouwmuur worden een aantal kleine gaten in de buitenmuur gemaakt waardoor de isolatie in de spouw toegepast kan worden.

Het kan zijn dat de stenen poreus zijn of dat er kapotte bakstenen worden aangetroffen, waardoor het belangrijk is om voorzichtig te werk te gaan.

Mogelijkheden oude woning isoleren

Bij het isoleren van de spouw in je oude huis heb je verschillende opties qua isolatiemateriaal. De meest gekozen soorten zijn EPS parels, PUR of glaswol. Alle materialen hebben hun eigen plus- en minpunten.

Welke soort je kiest is met name afhankelijk van je budget, maar ook van de huidige situatie in de spouwmuur.

oud huis beter isoleren

Geen spouwmuur aanwezig

Bij het ontbreken van een spouwmuur heb je twee verschillende opties: aan de binnenmuur isoleren of aan de buitenmuur. Als de staat van de buitenmuur over het algemeen slecht is blijkt het misschien een beter idee om de oude woning aan de buitenkant te isoleren.

Dat is direct de ideale kans om het aanzicht van de buitengevel aan te passen, maar het is absoluut een ingrijpende en prijzige maatregel.

Het isoleren van ramen bij een oud huis

Bij een oude woning ontbreekt vaak dubbele beglazing. Dubbel glas is eigenlijk onmisbaar in een woning. Met enkel glas treedt condens op, waardoor mogelijke vochtproblemen kunnen ontstaan. Overtollig vocht zorgt voor schimmel of aantasting van materialen.

Wanneer je kiest voor beter glas is het van belang dat de uitstraling van de woning niet verloren gaat. Kies daarom ramen die aansluiten bij de stijl van oudere woningen.

HR glas of beter

Bij een slecht geïsoleerd huis vindt vaak veel warmteverlies plaats bij de ramen. Bovendien kan het zorgen voor een teveel aan vocht. Als je van plan bent de ramen te isoleren en vervangen heb je de keuze uit HR, HR+ of HR++ glas. Vanzelfsprekend is het best isolerende glas ook het duurst.

Toch kan deze investering de moeite waard zijn. Door de ramen te vervangen dringt er minder koude lucht binnen waardoor je stookkosten en daarmee een hogere energierekening voorkomt.

Bovendien voorkom je toekomstige problemen met overtollig vocht. Alles bij elkaar kan het dus diverse financiële voordelen hebben.

oud huis isoleren problemen

Dak isoleren bij een oud huis

Een dak is een ontzettend belangrijk onderdeel van een oude woning. Warmte stijgt op en op het moment dat het dak niet voldoende isoleert vindt er onder het dak veel verlies van de warmte plaats. Door isolatiemateriaal toe te voegen aan het dak kun je een veel aangenamer binnenklimaat creëren.

Bij oudere huizen is het soms het geval dat een onderdak ontbreekt. Het toevoegen van een dakbeschot is dan een goed idee.

Aan de buitenzijde

Dakisolatie kan op twee manieren worden aangepakt: vanaf de binnenkant of vanaf de buitenkant. Als het dak niet meer in goede staat is wordt er meestal dakisolatie aan de buitenzijde van het dak toegepast.

Daarbij wordt in eerste instantie de dakbedekking verwijderd, daarna wordt de dakisolatie toegevoegd en tot slot wordt de dakbedekking weer op het dakoppervlak geplaatst. Isolatie aan het dak bestaat uit isolerende platen.

Aan de binnenzijde

Wanneer het dak wel in uitstekende staat is kun je beter vanaf de binnenkant isoleren. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook een stuk minder ingrijpend. De isolatie wordt tussen de houten balken onder het dak aangebracht.

Vervolgens kan de isolatie afgesloten worden met dakplaten.

Zolder isoleren

In sommige oudere woningen is het niet mogelijk om het dak aan te pakken. Een alternatieve optie is dan het isoleren van de vloer van de zolder. De zolder blijft daarmee slecht geïsoleerd, maar de rest van de woning ondervindt daar niet langer hinder van.

Voor de zoldervloer isoleren is een stuk minder isolatiemateriaal nodig. Dat is extra fijn als je gebruik maakt van hoogwaardig isolatiemateriaal.

Vloer isoleren bij een oud huis

Vaak staat de vloer isoleren niet hoog op het prioriteitenlijstje. Toch heeft het zeker zin om de vloer in een oud huis te isoleren. Deze vorm van warmte isolatie kan op een aantal manieren aangepakt worden, vanaf de bovenzijde van de begane vloer, vanaf de onderzijde of op de bodem van de kruipruimte.

Afhankelijk van de huidige situatie kan een isolatiespecialist inschatten welke oplossing voor jou de meest logische is.

Vanaf de bovenkant isoleren

Zonder kruipruimte of andere ondergelegen ruimte ben je waarschijnlijk genoodzaakt om te isoleren via de bovenkant. Dat is mogelijk bij allerlei soorten vloeren zoals tegels en houten vloeren, maar vaak moet er wel gebroken worden.

Als het een vloer betreft die niet meer volledig in dezelfde staat terug kan worden gelegd komen er dus kosten van een nieuwe vloer bij.

Vanaf de onderkant isoleren

Je oude via de onderzijde van de vloer is alleen een optie wanneer de kruipruimte hoog genoeg is. Bij een lage kruipruimte is er simpelweg niet voldoende ruimte om fatsoenlijk isolatiemateriaal aan te brengen.

Deze optie is de meest goedkope manier van vloerisolatie. Daarbij wordt het isolatiemateriaal tegen de bovenzijde van de kelder of kruipruimte bevestigd.

Kruipruimte isoleren met bodemisolatie

Niet in alle oude huizen is een kruipruimte aanwezig, maar bij aanwezigheid van een kruipruimte is dit de perfecte plaats om isolatiemateriaal toe te voegen.

Bij bodemisolatie wordt de isolatielaag op de bodem van de kruipruimte gelegd. Het gevolg is een goed geïsoleerd oud huis!

Oud huis isoleren: gratis offertes ontvangen

Heb je een oud huis dat geïsoleerd moet worden? Laat deze klus over aan een isolatiespecialist. Vul onderstaand formulier in, geef je wensen door en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes