Geluidsisolatie kosten | Beste geluidsisolatie oplossing

De beste geluidsisolatie helpt echt bij geluidsoverlast van de buren of van de straat. Gelukkig is dit met goede geluidsisolatie prima en vooral snel te verhelpen.

beste geluidsisolatie

Geluidsisolatie

Het eerste doel van geluidsisolatie is het geluid buiten houden en in de tweede plaats moet ze geluid binnen houden. Bij het geluid dat je buiten wilt houden wil je niets horen van de buren en het verkeer, dit komt veruit het meeste voor. Indien er contactgeluiden aanwezig zijn, is dit al helemaal belangrijk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om geluidsisolatie waar te maken.

Prijs

De prijs van de beste geluidsisolatie is heel erg afhankelijk van:

A: de soort isolatie die je wilt (en het beste is om geluid te weren)
B: de huidige staat van het betreffende oppervlakte. Je kunt je voorstellen dat een parketvloer openmaken, vloerisolatie vlokken inspuiten en weer netjes dichtmaken duurder is dan een oude houten planken vloer geluidsisoleren. Want deze laatste vloer die later nog een topvloer krijgt is veel makkelijker te bereiken en niet te beschadigen.

Prijslijst

GeluidsisolatieOplossingKostenOpp.Totaalprijs
VloerVlokken€ 35/m²100 m²€ 3.500
VloerZwevende dekvloer€ 60/m²100 m²€ 6.000
PlafondVerlaagd plafond met isolatie€ 90/m²100 m²€ 9.000
MurenVoorzetwand plaatsen€ 125/m²50 m²€ 6.250
RamenHR++ glas€ 260/m²10 m²€ 2.600

Verbeteringen

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel en heeft het extra isoleren van je huis tegen geluid ook een ander voordeel, namelijk energiebesparing. Dakisolatie is wel wat anders dan geluidsisolatie voor het dak maar het isoleert wel degelijk. De beste geluidsisolatie is het voorkomen van verbindingen zoals spijkers, schroeven, en openingen. En als je dus je dak beter isoleert tegen geluidsoverdracht ben je ook direct je huis aan het isoleren tegen de kou in de winter en warmte in de zomer. Je profiteert er dus dubbel van.

1. Geluidsisolatie zijburen

De kosten van geluid van de zijburen via de tussenmuur kan meestal het beste opgelost worden met een voorzetwand die tussen de 50 en 100 euro/m² kost. De kosten zijn afhankelijk van het aantal m², de obstakels (toilet/meterkast/etc) de afwerking, de gekozen isolatie en de huidige situatie.

2. Geluidsisolatie onderburen

De kosten van geluid van de onderburen via de vloer is vaak op te lossen met een isolatie tussen de vloeren in of als alternatief een isolatielaag op de vloer/zwevende dekvloer. De kosten hiervan variëren tussen de 20 en 40 euro per m² zonder topafwerking (tapijt/laminaat/etc). Ook zag je in de tabel de prijs van vlokken inspuiten

3. Geluidsisolatie bovenburen

De kosten van geluid van de bovenburen via het plafond is erg afhankelijk van de huidige situatie want bij een erg luxe plafond moet die deels gesloopt worden om te isoleren en het weer in oude staat terug te brengen. De bovenbuurman kan ook (in overleg) een geïsoleerde vloer aanbrengen zoals hierboven beschreven in optie 2.

Welke kiezen

Welke geluidsisolatie je nodig hebt is afhankelijk van waar de geluidsoverlast vandaan komt. Je kunt last hebben van:
1. geluidsoverlast van de buren (binnen)
2. geluidsoverlast van buiten

Huis isoleren tegen geluidsoverlast

Maar soms is het ook andersom en wil je anderen behoeden voor geluidsoverlast, bijvoorbeeld als je drumt. Voorbeelden van geluid dat je wilt binnen houden zijn luide muziek, pubers, etc. We gaan er in dit artikel van uit dat je het geluid van buiten wilt weren. Maar voor het geluid van binnen kun je hetzelfde doen.

Geluidsisolatie muren

Goede geluidsisolatie van de muren kan het leed een stuk verzachten. Aan het einde van het bericht weet je hoe je het echt stiller krijgt zodat je minder tot geen last meer hebt van geluid. Een eerste vorm van geluidsisolatie is het gewicht en dat kan door de massa van muren, dak en vloer te verhogen.

Werking

Hoe werkt geluidsisolatie? Dat gaan we nu even bekijken: het is de bedoeling dat er voldoende massa wordt toegevoegd aan de bestaande constructie. Hoe hoger deze massa van de isolatie materialen zelf, des te hoger de isolatiewaarde van de constructie. De mate van het weren van het geluid wordt uiteindelijk bepaald door de stijfheid plus dit gewicht van de scheidingsconstructie. Naast het gewicht is ook het wegwerken van geluidslekken in de constructie belangrijk. Denk hierbij aan openingen en kieren, anders heeft de isolatie niet het gewenste effect.

Voorkomen van trillingen

Geluid bestaat uit trillingen door de lucht en hoe zwaarder de constructie, hoe minder gevoelig voor trillingen en dus hoe beter het is. Bij zwaardere, dikke constructies zal er dus heel wat minder geluid binnendringen dan bij een lichtere variant.

1. Geluidsisolatie van de buren

Laten we een voorbeeld van geluidsisolatie bespreken wat invloed heeft op de buren. Er moest een huis geïsoleerd worden om niet gek te worden van de buren. Het gaat hier om een relatief groot en duur huis, een goede buurt, een grote tuin, een fijne wijk en dicht bij de snelweg om naar het werk te gaan. Bij de bezichtiging overdag lijkt alles prima. Het huis isoleren was ook niet nodig, zo leek het althans.

Geluidsoverlast

Later is het beeld over isoleren veranderd, niet omdat het geen mooi huis meer was maar ze hadden veel overlast van de buren. Die maakten veel geluid en het gezin had vaak ruzie.. Bij deze situatie was een voorzetwand de beste oplossing en daarna konden ze gelukkig weer rustig wonen in hun huis.

Tussenwoning

Bij een goed ontwerp en uitvoering van een tussenwoning en twee-onder-een-kap woningen maken de woningen bijna geen contact met elkaar, hierdoor wordt contactgeluid zoveel mogelijk voorkomen. In de praktijk wordt dit goede ontwerp niet altijd zo uitgevoerd. Door een foute uitvoering (bv koppelen van woningen of een ventilatiekanaal verbinding), slordigheid tijdens de bouw (bv afval in de spouw) en bezuinigingen ontstaat er tijdens de woonfase soms toch geluidsoverlast door contactgeluid.

geluidsisolatie tussenwoning

2. Geluidsoverlast van buiten

Je kunt dus geluidsoverlast van binnen en van buiten hebben. Bij geluidsoverlast van buiten kun je de gevel beter isoleren en eventueel ook het glas.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Ramen

Geluidsoverlast via de ramen/ruiten ga je tegen met driedubbel glas en als je nu oud dubbel glas hebt of nog enkel glas dan is normaal dubbel glas plaatsen al een sterke verbetering en meestal voldoende. Driedubbel glas bestaat uit drie lagen van variabele dikte en spouwafstand. Maar pas op want dit is de duurste maatregel van allemaal en het helpt een simpel geluidslek niet voorkomen. Dit moet dus echt je laatste optie zijn. Daarnaast moeten de kozijnen sterk genoeg zijn om het gewicht van het zwaardere glas te kunnen dragen.

Welk glas voor geluidsisolatie?

Dubbel glas houdt dus veel geluid tegen. Voor goede geluidsisolatie werkt een bredere spouw tussen het glas beter. Vijf of zelfs tien centimeter werkt veel beter dan 8-16 mm. Er is alleen een nadeel: de verschillende isolatiematerialen worden daardoor namelijk wel minder. Als je zowel tegen warmte als geluid goed wilt isoleren, kun je het beste dubbel glas plaatsen, met diverse centimeters daarvoor nog een enkele of dubbele ruit.

Stiller

Twee verschillende diktes glas per ruit van het dubbel glas helpt ook om geluid te reduceren. Het dikkere glas hoort dan aan de buitenkant. Iedere glasplaat heeft namelijk een bepaalde resonantie, waarbij het meetrilt met het geluid. Het komt erop neer dat bij een gelijke dikte van het glas ze dezelfde resonantie kunnen hebben, en geluid zal bij die frequentie meer geluid doorlaten.

Overlast bij de buren

Die geluidsoverlast was zo heftig dat ze het niet langer meer konden aanhoren en het relatief nieuwe huis beter wilden isoleren. De anker loze spouwmuur tussen de twee woningen was helaas niet voldoende om het geluid tegen te houden van het geschreeuw. Dat kwam niet alleen door de muur maar ook buitenom via ventilatieroosters, het glas van de kozijnen en in de zomer ook door de openstaande ramen. Een goede oplossing hiervoor is isolatie, bijvoorbeeld geluidsisolatie met de spouwmuur.

geluidsisolatie tegen buren

Geluidsisolatie vloer

Er zijn ook simpele maatregelen. Het scheelt namelijk al in geluid als jij en je buren zachte vloerbedekking, stoffen bankstellen en dikken gordijnen nemen. Deze absorberen geluid, waardoor dit minder weerkaatst in de ruimte. Maar je kunt meer doen om het geluid absorptie via de vloer beter te maken.

Warmteisolatie vloer

Ook kan het geld schelen als je tegelijk ook je vloer qua warmte gaat isoleren bijvoorbeeld met vloerisolatie platen of isolerende chape. Sommige soorten hebben ook een geluiddempende werking dus dat is twee vliegen in één klap!

Soorten isolatie materialen

De verschillende soorten isolatiematerialen kun je indelen in drie hoofdgroepen. Minerale wol is de algemene naam van onderstaande twee soorten isolatiemateriaal, deze minerale wollen zijn gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame isolatiematerialen zonder chemische bestanddelen.

 • Glaswol
 • Steenwol

Gespoten kunststoffen isolatie

 • EPS (piepschuim) isolatie
 • XPS isolatie
 • PUR isolatie
 • PIR isolatie
 • Thermoskussens isolatie

Duurzamere isolatie soorten

 • Schapenwol isolatie
 • Cellulose (papiervlokken) isolatie
 • Houtwol isolatie
 • Kurk isolatie
 • Hennep isolatie

Geluidsisolerende platen

Geluidsisolerende platen bevestig je tegen de constructiedelen. Hiermee verhoog je de isolatiewaarde. Om geluid op een behoorlijke manier te isoleren moet de constructie zwaar zijn. Over het algemeen geldt hoe zwaarder, hoe beter het geluid geblokt wordt.

Absorberende platen

Je hebt ook absorberende platen maar deze hebben meestal niet voldoende gewicht om geluid tegen te houden in tegenstelling tot geluidsisolerende platen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om noppenschuim op een deur te plakken. Als je de geluidisolatie naar de aangrenzende ruimten wilt verhogen is het belangrijk dat je massa/volume hebt.

Stappenplan voor geluidsisolatie

Het stappenplan voor de geluidsisolatie is als volgt:

 • Los eventuele vochtproblemen op, of laat het doen door hetzelfde bedrijf dat geluidsisolatie plaatst (je kunt er later niet meer bij)
 • Voorkom nieuwe vochtproblemen (je verandert de vocht huishouding van de muurconstructie)
 • Verplaats elektra van de huidige muur naar de voorzetwand (voorbereiding)
 • Plaats voorzetwand (stalen of houten regels/stijlen/evt isolatie en folie/gips/naden afwerken)
 • Electra plaatsen in de voorzetwand
 • Werk voorzet wand af
 • Randaansluitingen en overige afwerkingen afwerken

Muur isoleren

Als je de muur wilt gaan isoleren dan is een voorzetwand maken de beste optie. Je maakt als het ware een compleet nieuwe geluidsisolerende wand tussen jou en de buren. Dit kun je zelf gaan doen als je veel tijd hebt en ook laten doen.

Traplopers

De traploper wordt gelegd op ondertapijt, dat zorgt voor een langere levensduur en voor een geluiddempend effect en een comfortabel gevoel.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste isolatie tegen geluid?

+
Minerale wollen, bijvoorbeeld glaswol en steenwol, zijn goede opties. Wat de beste isolatie is tegen geluid in jouw situatie is afhankelijk van je persoonlijke situatie, je wensen en je budget.

Hoe moet ik de muur isoleren tegen geluid van de buren?

+
Je kunt de muur op verschillende manieren isoleren, bijvoorbeeld aan de binnenkant of aan de buitenkant. Ook zijn er verschillende materialen met bijbehorende technieken beschikbaar. Wat de beste optie is, hangt af van je persoonlijke situatie en je budget.

Hoe duur is geluidsisolatie?

+
De prijs van geluidsisolatie hangt af van het type isolatie dat je kiest. De prijs begint bij ongeveer € 1300 en kan verder oplopen door het materiaal of door de installatiekosten.

Hoeveel kost geluidsisolatie voor het plafond?

+
Geluidsisolatie voor het plafond kost ongeveer € 35 tot € 55 per m². Voor een exactere prijsindicatie vraag je het best meerdere offertes aan.

Ontvang gratis geluidsisolatie offertes

Iedere woning is verschillend, vind de beste geluidsisolatie voor jouw woning door met experts in contact te komen en deze te laten aanbrengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes