Geluidsisolatie muren prijzen | Beste isolatie methode

Wat is de beste geluidsisolatie voor muren? Bij geluidsoverlast zijn er verschillende methoden om de muur te isoleren. Lees hier alles over de manieren van een muur voorzien van goede geluidsisolatie.

geluidsisolatie muren prijzen

Wat kost muurisolatie tegen geluid?

De kosten van het aanbrengen van geluidsisolatie voor een muur kunnen erg uiteen lopen afhankelijk van de situatie.

Daarnaast spelen het materiaal dat je kiest, de oppervlakte van de muur die je wil isoleren en of je het laat doen door een professional een belangrijke rol.

Wat kost een geluidsisolerende wand?

Gemiddeld kost het plaatsen van een voorzetwand € 125 per m². Het aanbrengen van spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 20 tot € 30 per m² en is daarmee de goedkoopste oplossing.

De kosten van geluidsisolerende matten hangen af van de soort platen die je kiest.

Geluidsisolatie wand woonkamer

Er zijn verschillende manieren om geluidsisolatie toe te passen in je woonkamer. Je kunt gebruik maken van verschillende soorten isolatiemateriaal. Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dubbele wandconstructie, akoestische panelen of afdichting van kieren en openingen.

Zo zorg je niet alleen voor een verbeterde leefomgeving, maar ook voor privacy en een beter geluidsbereik van audio-apparatuur in je woonkamer.

Geluidsisolatie wand tussenwoning

Bij tussenwoningen is er sprake van een gedeelde muur. Hierdoor is het verbeteren van geluidsisolatie essentieel voor privacy en een fijne woonomgeving. Dit geldt zowel voor jou als voor jouw buren.

Je kunt daarom samenwerken met je buren met betrekking tot geluidsisolatie zodat je met je buren op één lijn ligt. Op die manier kun je de verbeteringen aan beide zijden van de muur uitvoeren.

geluidsisolatie muren prijzen

Manieren van geluidsisolatie muren

Er zijn verschillende manieren om geluid tegenhouden door muurisolatie. Je kan een voorzetwand of een scheidingwand plaatsen, schouwmuurisolatie laten aanbrengen of geluidsisolerende platen of matten op de muur plaatsen.

Welke methode het meest geschikt is hangt, zoals hierboven genoemd, af van de oorzaak van geluidsoverlast en van de soort wand.

Geluidsisolerende voorzetwand

Het plaatsen van een voorzetwand is een veel gekozen oplossing voor geluidsisolatie muur. De voorzetwand wordt zo geplaatst dat deze losgekoppeld blijft van de muur zelf. Zo ontstaat een onderbreking in de geluid doorgevende constructie.

Hierdoor is dit de meest geschikte oplossing bij last van contactgeluid en flankerend geluid. Het zal luchtgeluid ook direct oplossen waardoor dit de meest gebruikte en meest veelzijdig toepasbare oplossing is bij geluidsisolatie muur.

Voorzetwand binnenmuren

Deze vorm van geluidsisolatie wordt vaak gebruikt bij een stenen wand van gemiddelde dikte. Er zijn pakketten te koop waarmee je eenvoudig een losgekoppelde voorzetwand zelf kunt plaatsen.

Wanneer je dit liever uitbesteed kan je een vakman inschakelen om de voorzetwand op de juiste manier te plaatsen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Kant-en-klaar pakket

De voorzetwandpakketten zijn speciaal gemaakt op geluidsisolatie, met het juiste isolatiemateriaal. De muur bestaat uit een houten constructie die gevuld wordt met isolatiemateriaal. Het frame mag niet direct tegen de bestaande muur aankomen. Er komt een laag isolatiemateriaal tussen de muur en het frame om dit te voorkomen.

Wanneer het houten frame en het isolatiemateriaal geplaatst zijn wordt de muur afgewerkt met gipsplaten. Als laatste zullen deze gipsplaten afgewerkt moeten worden door te stucen en schilderen.

Voordelen voorzetwand

 • Goede geluidsisolatie tegen alle soorten geluid
 • Geen uitgebreide verbouwing
 • Nagenoeg altijd mogelijk
 • Mogelijk zelf te doen

Nadelen

 • De ruimte zal iets kleiner worden door het volume van de voorzetwand

Geluidsisolerende scheidingswand

Met een geluidsisolerende scheidingswand verander je één ruimte binnen je woning in twee losse ruimtes. Dit kan een goede optie zijn wanneer je geluidsoverlast hebt door je medebewoners of wanneer het huis zelf gehorig is.

De scheidingswand bestaat uit drie lagen. Het is een dubbelwandige constructie waartussen het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Een voordeel van deze constructie is dat beide wanden van elkaar gescheiden blijven zodat ze geen geluid doorgevende constructie zullen vormen en ze hebben een variabele dikte.

De mate waarin je tegen geluid kunt isoleren hangt af van de dikte van het isolatiemateriaal. Dit bepaalt deels hoe goed de geluidsisolatie zal zijn.

Voordelen

 • Geschikt voor geluidsoverlast binnen eigen woning
 • Voordelig
 • Geen uitgebreide verbouwing

Nadelen

 • Niet in alle situaties nuttig en niet effectief voor geluidsoverlast buiten de woning

Isolatie in de spouwmuur

Wanneer mogelijk kan de spouwmuur geïsoleerd worden, dit gaat dan om geluidsisolatie spouwmuur. Hierbij wordt isolatiemateriaal tussen de lege ruimte binnen de buitenmuur gespoten. Dit zijn vlokken of korrels die de tussenruimte opvullen. Nadat de wand opgevuld is wordt deze weer dichtgemaakt. Het is hiermee een eenvoudige en snelle klus.

Hoewel dit het beste door een vakman uitgevoerd kan worden is het geen ingrijpend werk en is het snel gedaan. Het is dan ook een goedkope manier van een wand isoleren. Het nadeel is dat het niet erg effectief is tegen flankerend geluid en contact geluid. Bij luchtgeluid van buitenaf is het echter een zeer geschikte optie.

Voordelen spouwmuurisolatie buitenmuur

 • Voordelig
 • Effectief tegen luchtgeluid van buiten

Nadelen isolatie in de spouw

 • Niet altijd mogelijk
 • Geen geschikte keuze voor flankerend geluid en contactgeluid

Geluidsisolerende platen of matten

Je kan ervoor kiezen akoestische panelen tegen de muur te plaatsen. Deze platen absorberen het luchtgeluid. Dit kunnen matten van zacht schuim met een noppenprofiel zijn of kunnen sandwichpanelen zijn.

De platen zorgen voornamelijk voor een betere geluidsakoestiek. Ze worden dan ook vaak gebruikt in geluidsstudio’s, kantoren, klaslokalen en vergaderruimtes. Deze platen worden vaak gebruikt als geluidsisolatie voor het dak.

De platen kan je eenvoudig aan de wand of plafonds lijmen, waardoor het de meest eenvoudige methode is. Het is echter niet erg effectief tegen geluidsoverlast. Je kan het toepassen bij luchtgeluid wanneer het om een zeer dunne muur gaat, maar de andere methoden zullen effectiever zijn.

Voordelen

 • Verbeterd de akoestiek
 • Eenvoudig zelf te monteren

Nadelen

 • Niet erg effectief om geluidsoverlast zoals contactgeluid en flankerend geluid te verminderen

Welke soort isolatiemateriaal gebruikt men voor geluidsisolatie muren?

Zachte isolatiematerialen hebben de beste isolatiewaarde voor geluidsisolatie muur. Dit zijn soorten minerale wol. Deze materialen met open structuur absorberen geluid het beste. Steenwol is het meest effectieve materiaal. Naast steenwol zijn glaswol, houtvezel en katoen isolatie geschikte materialen.

Je kan speciale soorten platen van dit materiaal aanschaffen die gemaakt zijn voor geluidsisolatie. Deze materialen hebben nog steeds een goede thermische isolatie, waardoor ze zeer geschikt zijn. Het enige nadeel is dat ze minder goed bestand zijn tegen vocht, waardoor er altijd op gelet moet worden dat ze niet vochtig zullen worden.

Soorten geluidsoverlast bij geluidsisolatie muren

Geluidsoverlast kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan zijn dat je voetstappen van elders in het pand goed kan horen, dat muziek van de buren door klinkt of dat je binnen je eigen woning teveel hoort van je medebewoners.

Zeker in oudere woningen of grote flats of gebouwen kan je snel last van geluiden hebben.

Hoe muur isoleren tegen geluid buren?

Er zijn verschillende manieren van geluidsisolatie van een muur. Welke methode het meest geschikt is hangt af van het soort geluid waar je de meeste last van hebt. Dit kan luchtgeluid, contactgeluid of flankerend geluid zijn.

Daarnaast hangt het af van de type woning waar je in woont en van het type muur die je wilt laten isoleren. Niet alle methoden zijn in alle gevallen mogelijk en effectief. Het kan ook zijn dat je last hebt van geluidslekken en zal je de wand hierop moeten controleren.

Luchtgeluid

Luchtgeluid wordt veroorzaakt door geluidstrillingen die door de lucht doorgegeven worden. Dit gebeurt door de aanwezigheid van spleten of kieren in de wand of wanneer de wand erg dun is. Denk hierbij aan audiogeluiden, stemmen die je kan horen of windgeruis.

Tegen overlast van luchtgeluid kan je het beste geluidsabsorberende materialen plaatsen. Zo kan je spleten en kieren vullen met pur en kan je meer isolatiemateriaal aanbrengen om de geluid trillingen tegen te houden. 

Luchtgeluid kan niet alleen zelf voor overlast zorgen, maar kan ook de muren in trilling brengen. Soms kan luchtgeluid zeer gemakkelijk en goedkoop opgelost worden, wat veel overlast kan schelen.

Contactgeluid

Contactgeluid vind plaats wanneer verschillende bouwdelen met elkaar in contact staan waardoor trillingen door deze delen doorgegeven kunnen worden aan de volgende ruimte. Er ontstaat een verbinding met de aangrenzende ruimte. Voorbeelden hiervan zijn het doorklinken van voetstappen van de buren of het horen van schuiven van meubilair.

Om contactgeluid op te lossen moet je trillingsisolatie toepassen. Hierbij is het belangrijk dat er een onderbreking plaats vindt zodat de geluidstrillingen niet meer zo gemakkelijk tussen de verschillende bouwdelen doorgegeven worden.

Flankerend geluid

Bij flankerend geluid reist het geluid door een doorlopende constructie binnen het gebouw naar de ruimte toe. Dit kan het geval zijn bij een constructie die door meerdere verdiepingen doorloopt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij flats of appartementen en hiermee moet rekening gehouden worden bij appartementen isoleren.

Zowel contactgeluid als luchtgeluid kunnen beide doorgegeven worden door het gebouw, waardoor je van meerdere bronnen overlast kunt hebben.

Flankerend geluid wordt op dezelfde manier opgelost als contactgeluid. Het is belangrijk te isoleren op een manier die niet meer gekoppeld is aan de constructie die het geluid doorgeeft, zodat er een onderbreking ontstaat en je minder geluidsoverlast zult hebben.

Opsporen van geluidslekken voor geluidsisolatie muren

Het kan zijn dat er geluidslekken aanwezig zijn in de muur. Dit zijn plekken waar de geluidsisolatie onderbroken wordt, waardoor veel overlast ontstaat. Geluidslekken ontstaan vaak rondom luchtroosters of ventilatiekanalen, door speten en kieren rondom deuren en ramen en door leidingen.

Vaak is het mogelijk een geluidslek gemakkelijk op te lossen door tochtstrip te plaatsen of door pur schuim aan te brengen. Controleer de ventilatiekanalen, kozijnen, luchtroosters en wanneer nodig de kruipruimte op geluidslekken.

Ontvang gratis geluidsisolatie voor muren offertes

Iedere woning is verschillend natuurlijk, ontdek de beste manier voor geluidsisolatie in jouw woning door gratis offertes aan te vragen en experts te spreken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes