Akoestiek isolatie | De verschillende manieren van isoleren voor een goede akoestiek

Wil je de akoestiek in een ruimte verbeteren door middel van isolatie? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Hier ontdek je alle informatie over akoestisch isoleren, van de werking tot de kosten, voordelen en toepassingen.

akoestiek isolatie

Wat is akoestische isolatie?

Akoestische isolatie betekent dat er in een ruimte op zo’n manier aanpassingen worden gedaan, dat de akoestische eigenschappen van de ruimte verbeterd kunnen worden. Denk hierbij aan minder galm en een beter geluidsniveau. De akoestiek bepaalt hoe het geluid in een ruimte klinkt en kan dan ook zeer bepalend zijn voor het leef- en wooncomfort. Een goede akoestiek in een ruimte zorgt voor meer rust en minder vervelende bijgeluiden. Zowel voor woningen als voor bedrijfspanden is dit essentieel.

Verschil met geluidsisolatie

Akoestiek isolatie wordt vaak vergeleken met geluidsisolatie, en geluidsisolatie wordt ook wel akoestische isolatie genoemd. Maar toch is dit niet hetzelfde. Akoestische isolatie zorgt ervoor dat het geluid in een ruimte op een optimale manier waargenomen kan worden. Bij geluidsisolatie gaat het erom dat het geluid buiten of juist binnen gehouden wordt. Er worden voor deze vormen van isolatie dan ook andere materialen gebruikt.

Werking van akoestische isolatie

Hoe kan akoestisch isoleren er nu voor zorgen dat het geluid in een ruimte aangenaam is? De akoestische isolatiematerialen vangen geluid op. Hierdoor weerkaatst het geluid niet, worden trillingen geabsorbeerd en wordt het geluid gedempt. Het geluid zal binnen een ruimte minder verspreidt worden, waardoor er ook minder galm en echo zal optreden. Hierdoor zal de akoestiek in de ruimte verbeteren.

Weerkaatsen van geluid

Het geluid binnen een ruimte wordt weerkaatst en blijft eigenlijk steeds opnieuw rondgaan. Ook wordt het steeds opnieuw gereflecteerd. Deze weerkaatsing stopt pas als de trillingen geabsorbeerd worden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door meubels, gordijnen of een vloerkleed. De zachte materialen absorberen de trillingen meer dan ander soort materialen. Wanneer je weinig meubels hebt staan en de ruimte redelijk leeg is, kun je de trilling ook laten opvangen door bijvoorbeeld de muur of het plafond. Dit gebeurt aan de hand van akoestische isolatiematerialen.

Contactgeluid

Wanneer we het hebben over geluid kan er onderscheid gemaakt worden tussen contactgeluid en luchtgeluid. Van contactgeluid is sprake als er een trilling ontstaat door contact met het materiaal of het oppervlakte. Denk hierbij aan het geluid van een verdiepingsvloer als iemand erover heen loopt. Om contactgeluid tegen te gaan, is het belangrijk dat je akoestische isolatiematerialen gebruikt die de energie van de trilling kunnen opvangen.

Luchtgeluid

Wanneer we het hebben over luchtgeluid, dan hebben we het over geluid dat direct als klank waarneembaar is. Voorbeelden hiervan zijn geluid van rijdende auto’s, stemgeluid of geluid van de radio of TV. Bij het akoestisch isoleren van dit soort geluid is het belangrijk dat er massa in combinatie met absorptie wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een dubbele gipswand in combinatie met een spouwvulling. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde geluiden van de buren isoleren en absorberen.

Soorten akoestische isolatie

Er zijn verschillende manieren om een ruimte akoestisch te isoleren. Tegenwoordig zijn er steeds meer opties om de isolatie op een strakke en nette manier in een ruimte te verwerken, zodat deze goed weggewerkt kan worden en niet zichtbaar hoeft te zijn. Zo hoef je niet bang te zijn dat het isolatiemateriaal je interieur verpest, maar geniet je wel van een goede akoestiek.

Akoestische panelen

Akoestische panelen zijn gemaakt van geluiddempend materiaal, waardoor ze een geluidsabsorberende werking hebben. Dit zorgt er bovendien voor dat de ruimte minder hol klinkt. De panelen kunnen zowel aan de muur als aan het plafond gemonteerd worden en zijn in verschillende vormen en materialen verkrijgbaar. Het wordt zelfs aangeraden om muurpanelen en plafondpanelen te combineren voor een optimaal resultaat. Houd er rekening mee dat akoestische panelen vooral effectief zijn in kleinere ruimtes, en in grotere ruimtes vaak hun werking verliezen.

Akoestische spanplafonds

Een akoestisch spanplafond is een doek dat onder het plafond gespannen wordt en bedoeld is om geluid te absorberen. Daarnaast zorgt het doek ervoor dat het geluid in een ruimte niet weerkaatst wordt. Het is een goed, makkelijk én goedkoop alternatief in plaats van het volledig vernieuwen van het plafond. Daarnaast zorgt het voor een strakke en stijlvolle uitstraling. Akoestische spanplafonds zijn vooral geschikt voor grotere ruimtes met een breed plafond. Het spanplafond zorgt ervoor dat het plafond lager wordt. In kleinere ruimtes zorgt dit ervoor dat de ruimte nog kleiner lijkt.

Akoestische vloerisolatie

Het akoestisch isoleren van een vloer behoort ook tot de mogelijkheden van akoestische isolatie. Dit geldt wel alleen voor verdiepingsvloeren, en bij voorkeur in nieuwbouwwoningen. Het is namelijk een aardige klus waarbij er het een en ander verbouwd moet worden. Tussen de chape en betonlaag van de vloer wordt een akoestische isolatielaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat geluidstrillingen geabsorbeerd worden. Akoestische isolatievloeren worden ook wel zwevende vloeren genoemd, omdat de betonlaag en chape niet meer met elkaar in contact komen.

ruimte isoleren
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Akoestisch isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten akoestische isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor akoestische isolatie. De geluidsabsorberende materialen zorgen ervoor dat geluid gedempt wordt en trillingen geabsorbeerd worden. Maar wat voor materialen worden hiervoor nu gebruikt?

Minerale wol

Minerale wol is een veel gebruikt isolatiemateriaal voor binnenmuren, vloeren en plafonds. Er wordt gezegd dat dit het meest effectieve materiaal is voor akoestische isolatie. Door de open vezelstructuur kan het materiaal trilling absorberen en zo geluidsoverdracht verminderen. Dit maakt minerale wol ideaal voor akoestische isolatie. De wol is daarnaast niet brandbaar, neemt geen vocht op en is bestand tegen schimmels. Er zijn verschillende soorten minerale wol:

  • Glaswol: dit bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas
  • Steenwol: dit bestaat uit gesponnen draden van gesmolten steen

Schuimisolatie

Akoestisch schuim kan perfect gebruikt worden voor het isoleren van huizen. Van dit materiaal worden dan ook akoestische schuimpanelen gemaakt, die gemonteerd kunnen worden op het plafond of aan de muur. Veel gebruikte schuimsoorten zijn vlokkenschuim en PU-schuim. Deze hebben een hoge absorptiewaarde en kunnen de akoestiek verbeteren.

akoestiek isolatiemateriaal

Houtvezel

Houtvezel wordt als isolatiemateriaal gebruikt voor het isoleren van plafonds, muren en vloeren. Door de poreuze structuur en het hoge gewicht kunnen houtvezels ook als akoestisch materiaal gebruikt worden. Door middel van een bindmiddel worden de houtvezels omgevormd tot strakke isolatieplaten, die dienen als uitstekende geluidsisolatie en toegepast kunnen worden in woningen of ander soort panden.

Polyesterwol

Een andere wolsoort die gebruikt kan worden voor akoestische isolatie, is polyesterwol isolatie. Dit materiaal heeft een goede isolatiewaarde, met name voor de akoestiek in een ruimte. Het wordt dan ook veel ingezet bij akoestische plafonds en wandpanelen. Het materiaal is daarnaast waterafstotend en bestand tegen schimmels en rotten, wat het ook nog eens een duurzaam materiaal maakt.

Kosten

De kosten van akoestische isolatie zijn afhankelijk van het soort isolatie en de geluidsisolerende materialen. Wanneer je kiest voor glaswol of steenwol, dan moet je rekenen op € 25 tot € 30 per m². Voor PUR-schuim ben je tussen de € 23 en € 27 per m² kwijt. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het type isolatie. Voor akoestische vloerisolatie wordt er een prijs gerekend tussen de € 30 en € 45, bij plafondisolatie is dit tussen de € 100 en € 150 en bij wandisolatie ligt de gemiddelde prijs tussen de € 55 en € 100 per m².

Voordelen van akoestische isolatie

Akoestisch isoleren brengt verschillende voordelen met zich mee. Doordat de akoestiek in een ruimte verbeterd wordt, profiteer je van een aangenaam geluid en zo ook een fijnere en warmere sfeer. Andere voordelen zijn:

  • Beperking van geluidsoverlast
  • Betere geluidswaarneming
  • Betere verstaanbaarheid

Toepassingen

Akoestische isolatie wordt in verschillende situaties toegepast, zowel in woningen als in bedrijfspanden. Bij open kantoren waar veel mensen werken en regelmatig mensen aan het bellen of praten zijn, is het wel zo fijn als de akoestiek goed is. Anders is het lastig om je te concentreren en kan dit nadelig zijn voor de kwaliteit van het werk. De akoestiek op kantoor verbeteren kan gelukkig door middel van diverse akoestische isolatiematerialen.

Ook wanneer je een instrument bespeelt en regelmatig wilt oefenen, is het wel zo fijn als je een ruimte hebt die het geluidsniveau vermindert, trillingen opvangt en zorgt voor een betere akoestiek. Zo voorkom je klachten over geluidsoverlast en profiteer je van optimale geluidsisolatie.

Akoestische isolatie kiezen

Er zijn dus verschillende soorten akoestische isolatie voor diverse toepassingen. Welke manier van akoestisch isoleren is nu het meest geschikt in jouw situatie? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard spelen je wensen een rol, maar natuurlijk ook het beschikbare budget. Daarnaast hangt het ook af van het soort ruimte en waar je de ruimte voor wilt gaan gebruiken.

Specialist inschakelen

Wanneer je een specialist inschakelt kun je in veel gevallen de geluidsprestaties van een pand laten onderzoeken. Zo kun je achterhalen wat de mogelijkheden zijn en of het pand aan de juiste normen voldoet wat betreft het geluid. Ook wanneer er eventuele geluidslekken zijn, kunnen deze in een dergelijk onderzoek naar voren komen en kunnen deze gelijk gedicht worden. Laat je dan ook adviseren door een specialist en ontdek wat de beste akoestische isolatie is voor jouw pand!

Ontvang gratis geluidsisolatie offertes

Iedere woning is verschillend, vind de beste geluidsisolatie voor jouw woning door met experts in contact te komen en deze te laten aanbrengen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes