Koudebrug oplossen | Zorg voor goede isolatie in je woning

Heb je een koudebrug in je woning? Dan is het goed om dit zo snel mogelijk op te lossen. Maar wat zijn koudebruggen nu eigenlijk? Hoe ontstaan ze, welke problemen treden er op en wat zijn de oplossingen voor een koudebrug? In dit artikel vind je alle informatie!

koudebrug

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een deel in een woning dat kouder is dan andere delen. Het is dus eigenlijk een gedeelte dat niet goed of helemaal niet geïsoleerd is. De isolatielaag wordt op deze plek onderbroken of ontbreekt hier volledig, waardoor koude lucht van buiten makkelijker de woning binnen kan komen. Bijvoorbeeld via kieren en naden. Het wordt ook wel een thermische brug genoemd en geeft kou vrij spel.

Hoe een koudebrug ontstaat

Koudebruggen ontstaan door een gebrek aan thermische isolatie of door een thermische onderbreking van de isolatie. Het kan zijn dat de isolatielagen op sommige plaatsen niet goed op elkaar aansluiten. Daarnaast kan het zo zijn dat een koudebrug ontstaat op de plek waar geïsoleerde delen overgaan op niet-geïsoleerde delen. Dit kan voorkomen bij muren, raam- en deurkozijnen, leidingwerk en bij een spouwmuur. In dat laatste geval ontstaat er een koudebrug doordat er puin in de muur zit of de spouwmuurisolatie breuken heeft.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een koudebrug

We weten nu wat een koudebrug is, maar wat gebeurt er nu als je deze niet oplost? Koudebruggen veroorzaken verschillende problemen. Als eerste zal er door een koudebrug warmteverlies optreden. De warmte gaat sneller naar buiten en de kou komt juist makkelijker binnen. Hierdoor gaan de stookkosten omhoog en zo ook je energierekening.

Vochtproblemen en schimmel

Een koudebrug veroorzaakt daarnaast vochtproblemen. Het is een plek waar veel condens zit, waardoor er vochtplekken en schimmelvorming kan ontstaan. Koudebruggen zorgen er hierdoor voor dat houten materialen gaan rotten en de isolatie minder goed zijn werk kan doen. Vocht en schimmel in huis kan ook erg schadelijk zijn voor de gezondheid

vochtplek koudebrug

Verschillende plekken waar koudebruggen zitten

Koudebruggen kunnen op verschillende plekken in de woning voorkomen en warmteverlies veroorzaken. Zo kun je koudebruggen vinden in:

  • Het dak: via het dak kan veel warmte ontsnappen in het geval van een koudebrug. Door goede isolatie kan dit voorkomen worden. Daken kunnen zowel binnen als buiten geïsoleerd worden.
  • De vloer: vloerbalken kunnen voor warmteverlies zorgen. Goede vloerisolatie kan hierbij helpen. Het is belangrijk dat de isolatie naadloos aansluit op de vloerbalken en op de muurisolatie om koudebruggen te voorkomen.
  • De muren: bij een spouwmuur kan er spouwmuurvervuiling optreden door puin of metselresten, waardoor koudebruggen kunnen ontstaan. Door deze vervuiling te verwijderen en een goed geïsoleerde muur te realiseren, kan dit voorkomen worden.

Oplossing voor koudebrug probleem

Wat kun je nu het best doen om koudebruggen op te lossen? Eerst is het goed om te weten hoe je de koudebrug kunt opsporen en daarna hoe je deze kunt verhelpen. Uiteraard wil je zoiets als een koudebrug in je woning het liefst voorkomen, dus ook daar vertellen we je graag meer over.

Offertes voor het oplossen van koudebruggen?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Koudebrug opsporen

In veel gevallen kun je een koudebrug zelf opsporen. Je kunt namelijk goed voelen wanneer een bepaalde plek kouder is dan andere plekken in de woning. Door simpelweg te voelen met je hand of en waar er een koude plek zit, kan de koudebrug opgespoord worden. Koudebruggen kunnen ook op een professionele manier gedetecteerd worden, namelijk door middel van een warmtecamera. Deze kan eenvoudig koude plekken opsporen.

Hoe koudebrug onderbreken

Het belangrijkste is dat de woning goed geïsoleerd is. Het is dan ook goed om dit als eerste na te gaan. In sommige gevallen zullen er aardig wat aanpassingen gedaan moet worden, denk bijvoorbeeld aan het vervangen van ramen naar dubbel glas of het na-isoleren van een spouwmuur. In andere gevallen kan het zijn dat je met kleine oplossingen al een heel eind komt. Denk hierbij aan het dichten van kieren en naden met isolatieschuim.

Let er daarnaast op dat de spouwmuren schoon zijn, er geen gaten in de isolatie zitten en de isolatie niet doorboord wordt door leidingen. Heb je al een goed geïsoleerde woning, maar alsnog last van een koudebrug? Vraag dan advies aan een specialist. Vooral in oudere woningen kan er een grondig onderzoek nodig zijn en mogelijk een grote renovatie worden, maar dit is lang niet altijd het geval.

Koudebrug voorkomen

Hoe kun je koudebruggen voorkomen? De beste manier is om ervoor te zorgen dat de woning goed geïsoleerd is en dat de isolatiematerialen naadloos op elkaar aansluiten. Goede isolatie zorgt er nu eenmaal voor dat koude plekken zo weinig mogelijk voorkomen en dat er dus ook zo weinig mogelijk warmte verloren gaat.

Koudebruggen oplossen: vergelijk de prijzen

Ben je benieuwd hoe je koudebruggen in huis op een effectieve manier oplost? Wil je bovendien weten wat dit gaat kosten? Vraag dan offertes aan en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes