Luchtdicht isoleren | De beste isolatie voor jouw woning
Door middel van luchtdichte isolatie kun je jouw woning verduurzamen en energie besparen. In dit artikel lees je alles over luchtdicht isoleren, hoe het werkt, waar je rekening mee moet houden en wat de voordelen zijn.
Waarom moet isolatie luchtdicht zijn?
Luchtdicht isoleren is erg belangrijk wanneer je een duurzame woning wilt, met een verwarming met hoog rendement en weinig warmteverlies. Zonder goede luchtdichte isolatie verliest een woning veel warmte via het dak, de muren en de vloer. Dit merk je aan de binnentemperatuur, maar ook aan je energierekening. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen naar de isolatie zelf kijkt, maar ook of de isolatie luchtdicht is. Zonder luchtdichtheid is energiezuinig bouwen namelijk niet mogelijk.
Hoe maak je een huis luchtdicht?
Goede isolatie begint bij luchtdicht bouwen. Maar wat houdt dit nu precies in? Bij luchtdicht bouwen wordt er tijdens de bouw van een woning al rekening gehouden met luchtdichte isolatie. Dit betekent dat tocht en andere ongewenste luchtstromen zoveel mogelijk voorkomen worden. Tijdens het bouwproces worden bijvoorbeeld kieren, naden en andere openingen afgedicht met vulmiddel, als aanvulling op het isoleren van de grote oppervlakken, zoals het dak, de muren en de vloer. Zo kan er een luchtdichte woning gerealiseerd worden.
De combinatie van luchtdichtheid, isolatie en ventilatie
De luchtdichtheid van een woning is onlosmakelijk verbonden met de isolatie en ventilatie. Wanneer de woning namelijk niet voldoende luchtdicht is, heeft goed isoleren en ventileren geen zin. Ook al gebruik je een ventilatiesysteem en heb je verschillende vormen van isolatie aangebracht, dan zullen deze niet optimaal presteren zonder luchtdichte isolatie. Er moet dus een goede balans zijn tussen deze drie elementen.
Luchtlekken
In het ideale geval wordt er dus, door middel van luchtdicht bouwen, tijdens de bouw al rekening gehouden met luchtdicht isoleren. Het komt echter voor dat dit niet op de juiste manier gebeurt en er daarom luchtlekken ontstaan. Dit zijn plekken die niet of niet volledig luchtdicht zijn, waardoor er dus warmte verloren kan gaan en koude lucht vanaf buiten naar binnen kan komen. Dit worden ook wel koudebruggen genoemd. Op deze plekken sluit de isolatie niet goed op elkaar aan, zijn de plekken niet of niet goed geïsoleerd of wordt de isolatie onderbroken.
Luchtlekken bij het dak van je woning
Wanneer een dak niet goed geïsoleerd is, kan deze veel warmte verliezen. Door het dak op de juiste manier te isoleren en luchtdicht te maken, kun je dan ook veel energie besparen. Dit kun je doen door isolatiemateriaal te gebruiken als glas- of steenwol, in combinatie met pur schuim of isolatiefolie voor kieren en naden.
Luchtlekken in de vloer bij leidingen
Luchtlekken in de vloer komen voornamelijk voor bij openingen voor leidingwerk, waardoor er tocht vanuit de kruipruimte kan komen. Dit kun je voorkomen door de openingen voor de leidingen zoveel mogelijk te dichten met purschuim.
Luchtlekken bij isolatie ramen, deuren en de muur
Bij ramen en deuren kunnen ook luchtlekken voorkomen. Dit is echter wel afhankelijk van het type deuren en ramen. Door middel van tochtstrips te plaatsen, kun je de toevoer van tocht al voor een deel vermijden. Ook de aansluitingen tussen het raam en de muur zijn belangrijk. Hier zitten ook kieren en naden, die je het best kunt opvullen met afdichtingskit.
Isolatiematerialen voor luchtdicht isoleren
Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor luchtdicht isoleren. De luchtdichtheid van het materiaal bepaalt uiteindelijk hoeveel warmte er uit de woning kan ontsnappen. Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen isolatiewaarde en voor- en nadelen. Het is dan ook goed om de verschillende materialen te vergelijken, om zo te bepalen wat het meest geschikt is voor het isoleren van jouw huis.
Purschuim en klimaatfolie
Purschuim heeft bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde en zorgt ervoor dat zelfs de kleinste zichtbare kieren luchtdicht worden gemaakt. Andere mogelijkheden zijn het aanbrengen van luchtdichte folie, zoals het zogeheten klimaatfolie en polyethyleen folie. Ook hiermee kun je een luchtdichte constructie creëren.
Voordelen van luchtdicht isoleren
Luchtdicht isoleren en luchtdicht bouwen brengen verschillende voordelen met zich mee. Zo hou je ongecontroleerde en ongewenste luchtstromingen buiten de deur, wat ervoor zorgt dat je geen tocht voelt en de woning een aangename temperatuur behoudt. Daarnaast zal je energieverbruik omlaag gaan en daarmee ook de energierekening. Je zal immers minder hoeven te stoken en je hebt minder warmteverlies. Andere voordelen zijn:
- Goede binnenluchtkwaliteit
- Verbeterde akoestiek
- Verhoogde brandveiligheid
- Minder luchtvervuiling binnen
- Minder kans op condensatie en schimmels
Wat is het verschil met dampdicht bouwen?
Luchtdicht bouwen en dampdicht bouwen worden vaak naast elkaar gebruikt, maar er zit wel degelijk een verschil in. Zo zorgt luchtdicht isoleren ervoor dat er geen warme lucht naar buiten kan ontsnappen en dat er tegelijkertijd geen koude lucht vanuit buiten naar binnen komt. Je woning luchtdicht isoleren zorgt zo voor een gezond binnenklimaat. Bij dampdicht bouwen worden er speciale dampschermen gebruikt om condensatie, schimmels en andere vochtproblemen te voorkomen.
Advies vragen aan een specialist
Om zeker te weten dat de luchtdichtheid van jouw woning in orde is, kun je het best advies vragen aan een specialist. Zo kun je erachter komen waar er eventuele aanpassingen gedaan moeten worden en kun je de isolatie in jouw woning optimaliseren, met een lager energieverbruik, verhoogd wooncomfort en gezond binnenklimaat als gevolg. Vraag verschillende offertes aan voor isolatie en ontdek welke specialist jou het best kan helpen!
Luchtdicht isoleren: ontdek de prijzen
Jouw woning luchtdicht isoleren? Laat dit over aan een isolatiespecialist. Vul ons formulier in en ontvang offertes op maat van bedrijven in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar!