Klimaatfolie aanbrengen | Voorkom vochtproblemen!

Je kunt vochtregulerende klimaatfolie aanbrengen in je huis om problemen met vocht te voorkomen. Deze folie werkt in de zomer dampopen om condensvorming te voorkomen en in de winter als dampdichte folie om vocht te weren.

Klimaatfolie

Wat is klimaatfolie?

Klimaatfolie is slimme folie die zich aanpast aan de luchtvochtigheid buiten en in je woning. Het zorgt ervoor dat de condens in je woning gereguleerd wordt. Breng je geen folie aan, dan kan vocht ophopen en in je constructie trekken, met houtrot en schimmel tot gevolg. Vochtregulerende klimaatfolie aanbrengen brengt dus verschillende voordelen met zich mee.

Het gebruik van klimaatfolie is noodzakelijk bij het isoleren van je woning en het isoleren van het dak. Het isoleren van je woning is een goede oplossing om ongewenste energieverliezen te beperken. Deze folie wordt vaak gebruikt voor isolatie wanneer er in je constructie al een dampremmende laag of juist een dampdichte laag aanwezig is.

Vochtregulerende klimaatfolie

Vochtregulerende klimaatfolie, ook wel bekend als klimaatfolie, is een belangrijk onderdeel bij het isoleren van een huis. In de zomer zorgt het ervoor dat de folie dampopen is en de winter werkt de folie als een dampdichte laag om vocht tegen te houden. Deze folie is ontworpen om zich aan te passen aan de luchtvochtigheid in de woning en de buitenlucht. Wanneer er aan de koude kant van de constructie een dampdichte laag zit, kan vocht niet naar buiten toe ventileren. Deze folie is dan de ideale oplossing. 

Klimaatfolie in de winter

In de winter heeft klimaatfolie een dampremmende functie om zo vocht te weren. Deze folie wordt daarom ook wel dampdichte folie genoemd. In de winter is de buitenlucht namelijk kouder dan de lucht in je woning. In warme lucht zit meer waterdamp dan in de koude lucht, waardoor er een dampdruk naar buiten toe ontstaat. Gebruik je geen dampdichte folie en is er dus geen sprake van een dampremmende laag met een dampremmende werking, dan kan vocht zich ophopen in de constructie. Zo kan er na verloop van tijd schimmel ontstaan, wat onder andere slecht is voor je gezondheid. Met klimaatfolie, oftewel dampdichte folie, voorkom je dus dat vocht binnenshuis in je constructie kan trekken.

Klimaatfolie in de zomer

Omdat klimaatfolie een slimme folie is, heeft het zowel in de zomer als in de winter een specifieke functie. Naast dat het een dampdichte folie is, functioneert de folie in de zomer namelijk ook als dampopen folie, wat betekent dat het een drogende werking heeft. De buitenlucht is in de zomer namelijk vaak juist warmer (en dus vochtiger) dan de lucht binnenshuis. De dampdruk ontstaat dan van buiten naar binnen in plaats van andersom. Deze folie in de zomer zorgt er dus voor dat eventueel naar binnen getrokken vocht weg kan komen en niet in de isolatielaag of constructie trekt.

Isolatie folie

Dak isoleren

Het isoleren van je dak is een goede manier om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren en de warmte binnen te houden. Klimaatfolie speelt hierin een grote rol. Bij het isoleren van een dak wordt de folie meestal aan de binnenzijde van het isolatiemateriaal aangebracht, de zogenaamde warme zijde. Dit is belangrijk voor de optimale werking van de folie. 

Dakisolatie kopen

Bij het kopen van dakisolatie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk type isolatie het beste bij het dak past. Daarnaast is de dikte en het materiaal van de folie belangrijk voor de isolatiewaarde. Bij de keuze van dakisolatie is het ook belangrijk om rekening te houden met de kosten, dit kan variëren afhankelijk van het gekozen materiaal en de oppervlakte van het dak. Vergeet niet om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om de beste prijs te vinden.

Wanneer gebruik je klimaatfolie?

Klimaatfolie wordt meestal gebruikt voor het isoleren van je woning. Door je woning te isoleren verhoog je je wooncomfort: je bespaart op je energiekosten en de binnentemperatuur van je woning blijft constanter. De folie voorkomt dat er vocht in het aangebrachte isolatiemateriaal of in de constructie trekt. Door dit opgehoopte vocht kan schimmel en/of rot ontstaan, waardoor de werking en levensduur ervan kan worden aangetast. Bovendien gaat de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal hierdoor achteruit. Het gebruiken van folie is dus een belangrijk onderdeel van het isoleren van je woning. Deze folie wordt met name gebruikt wanneer er in de te isoleren constructie al een dampremmende laag of dampdichte laag aanwezig is.

Klimaatfolie bij een dampdichte constructie

Klimaatfolie is met name geschikt voor constructies die naar buiten toe dampdicht zijn. Deze ruimtes bevinden zich vaak in de schil van je woning, zoals bijvoorbeeld bijkeukens of aangrenzende schuurtjes. Hier komt warme lucht in contact met koude lucht, waardoor condens ontstaat. Gebruik je hier folie, dan voorkom je dat dit vocht in de constructie trekt.

Klimaatfolie aanbrengen

Het is heel goed mogelijk om zelf vochtregulerende klimaatfolie aan te brengen. Breng de folie altijd aan de warme zijde aan, in bijna alle gevallen is dit de binnenzijde van de constructie. Let op: klimaatfolie is geschikt voor gebouwen met klimaatklasse 2 of 3. Volg de volgende stappen om de klimaatfolie zo goed mogelijk aan te brengen. Zo ben je verzekerd van een optimale werking van de folie.

Stappenplan

 • 1. Bouwmarkt selecteren

  Koop de klimaatfolie bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt. Koop liever te veel dan te weinig; een ongeopende rol klimaatfolie kun je bij elke bouwmarkt gratis retourneren. Tip: check het assortiment én voorraad van de desbetreffende bouwmarkt van tevoren online.


 • 2. Folie voorbereiden

  Rol de folie uit en snijd de folie op de juiste afmetingen. Zorg ervoor dat de tekst op de binnenzijde van de folie goed leesbaar is.


 • 3. Bevestigen op de constructie

  Bevestig de folie op de constructie met nietjes, lijm of dubbelzijdig tape. Plaats de verschillende stukken folie met een overlap van minimaal 10 en maximaal 20 cm.


 • 4. Naden afplakken

  Plak de naden af met een speciale isolatietape (bijvoorbeeld spinvliestape).


 • 5. Afwerken

  Werk de constructie verder af. Let op: voor vochtregulatie is het belangrijk dat er 20 mm ruimte overblijft tussen de isolatiefolie en de wandafwerking. Dit kun je gemakkelijk doen door het plaatsen van een spouw.


Wat kost klimaatfolie?

Klimaatfolie koop je vaak per rol van 45 m². Zo kun je een goede inschatting te maken van hoeveel je ongeveer kwijt bent aan klimaatfolie voor jouw woning. De prijs van klimaatfolie verschilt bij de verschillende bouwmarkten. Per rol klimaatfolie van 45 m² betaal je gemiddeld tussen de €150 en €250. Houd rekening met extra kosten wanneer je besluit om het plaatsen van de klimaatfolie uit te besteden. Aan het einde van de streep kan het (laten) plaatsen van klimaatfolie dus een flinke investering zijn. Toch is het in de meeste gevallen wel een slimme investering: je energierekening daalt waardoor je op de lange termijn geld bespaart.

Soorten klimaatfolie

Klimaatfolie is dus een goede oplossing om problemen met vocht in je huis te voorkomen. Maar welke klimaatfolie kun je dan het best gebruiken? Hieronder lees je meer over een aantal veelgebruikte soorten klimaatfolie.

Miofol Active klimaatfolie

De meest gebruikte klimaatfolie is de Miofol Active. Deze folie is gemaakt van een polypropyleen nonwoven en een polyethylene-copolymerfilm. De Miofol Active klimaatfolie werkt hierdoor optimaal bij een constructie waarbij een dampdichte laag aan de buitenzijde is geplaatst, zoals bij platte daken. Miofol Active zorgt ervoor dat de isolatie optimaal blijft werken zodat je blijvend lagere energie kosten hebt.

Tyvek Airdguard Smart klimaatfolie

Een andere veelgebruikte klimaatfolie is de Tyvek Airquard Smart. Deze folie bestaat uit HDPE Tyvek en is voorzien van een polymere coating. De folie is ideaal om te gebruiken bij een koude zijde die weinig tot niet kan ademen. Het zorgt ervoor dat vocht in de constructie snel wordt afgevoerd. Ook heeft de folie een zelfregulerende vochthuishouding voor wanneer onvoorziene vochtinfiltratie optreed.

Isover Vario® KM Duplex UV klimaatfolie

Een derde veelvoorkomende klimaatfolie is Isover Vario KM Duplex UV klimaatfolie. Isover Vario klimaatfolie is vooral geschikt om houten daken en andere houten constructies te beschermen tegen vochtproblemen. Het wordt vaak gebruikt bij het isoleren van hellende daken. De binnenkant van schuine daken wordt vaak goed geïsoleerd met Isover glaswol in combinatie met Isover Vario KM Duplex UV folie en een Isover isolatieplaat of Isover Zolderisolatie.

Isover Vario KM Duplex UV klimaatfolie heeft dezelfde unieke eigenschap als de Tyvek Airdguard Smart klimaatfolie: de folie werkt als een ‘ademende huid’ en past zijn structuur aan op de luchtvochtigheid van je woning op dat moment. Zo biedt de Isover Vario klimaatfolie altijd bescherming aan je houten constructie, ook bij een onvoorziene vochtopname.

Veelgestelde vragen

Hoe breng ik dampremmende laag folie aan?

+
Dampremmende folie wordt aangebracht aan de warme zijde van het isolatiemateriaal, meestal de binnenzijde van de constructie. Zorg ervoor dat de folie direct op het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Voor een optimale werking van de folie is het belangrijk dat de naden goed worden afgedicht met een speciale isolatietape. Het is ook belangrijk dat de folie goed vastzit.

Aan welke kant moet de folie isolatie?

+
Over het algemeen wordt de klimaatfolie aan de warme kant van het isolatiemateriaal aangebracht, dit betekent meestal aan de binnenzijde van de constructie. Het plaatsen van de folie op deze plek helpt bij het voorkomen van de condens in de woning.

Hoe plaats je klimaatfolie?

+
Het plaatsen van klimaatfolie is een eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren. Volg de volgende stappen: het kiezen van de juiste zijde, het aanbrengen van de folie en het dichten van de naden. Vergeet niet dat het precisie vereist om de folie op de juiste manier te plaatsen.

Waar plaats je dampdichte folie?

+
Dampdichte folie wordt geplaatst aan de warme kant van het isolatiemateriaal, meestal aan de binnenkant van de constructie. Schuine daken en platte daken zijn typische plaatsen waar deze folie wordt aangebracht. Bij de installatie is het belangrijk om de folie rechtstreeks op het isolatiemateriaal aan te brengen, horizontaal en met een overlap. Dit zorgt voor een optimale werking van de folie.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes