PUR dakplaten | Hoe goed isoleren dakplaten met PUR?

Als je PUR dakplaten op je huis hebt is het na isoleren mogelijk maar er zijn een paar aandachtspunten. Een goede dakisolatie is makkelijk en snel aan te brengen, niet al te duur en uiteraard: erg goed isolerend.

pur dakplaten klaar voor plaatsing

Waarom PUR dak isolatie

Er zijn verschillende redenen waarom je voor PUR als dakisolatie zou willen kiezen. Het is een veelzijdig en goedkoop materiaal, dat al snel voor een goede isolatiewaarde zorgt. Omdat het als platen en als schuim kan worden gebruikt, kun je maatwerk leveren voor elke soort dak. Door de sterke isolatiewaarde kun je vaak met minder materiaal toch de beste isolatie krijgen, wat de prijs erg vriendelijk maakt.

Dak isoleren met PUR

Er zijn verschillende isolatiematerialen om je dak mee te isoleren. Deze hebben allemaal hun eigen voordelen. Door voor PUR te kiezen, in schuim of platen, kies je voor een licht isolatiemateriaal dat makkelijk in het gebruik is. Ook heb je hierbij geen last van rondvliegende vezels zoals bij glaswol en steenwol. Je krijgt dus het beste van twee werelden!

Hoe goed isoleert PUR-spuitisolatie en platen?

Dakisolatie met PUR zorgt al snel voor een goede isolatiewaarde. Met PUR schuim heb je een lambda-waarde van 0,026 W/mK, terwijl de PUR isolatieplaten tussen 0,023 en 0,032 W/mK liggen qua lambda-waarde. Dit betekent dat je met een laag van zo’n 10 centimeter al een Rd-waarde van 4,5 krijgt. De minimale R-waarde om voor subsidie in aanmerking te komen is 3,5 voor dakisolatie, waardoor je met PUR dakisolatie dus meestal subsidie kunt krijgen.

PUR-dakplaten beter gaan isoleren

Een klant heeft PUR (polyurethaan) platen en die kun je wel isoleren maar je moet hierbij opletten voor vochtproblemen. Misschien heb jij er ook iets aan dus zie je hier de voor- en nadelen. Maar eerst is het goed om te kijken wat nog beter is dan het na isoleren van de polyurethaan dakelementen. Je wilt natuurlijk de isolatiewaarde verbeteren. Doe je dat door het aanbrengen van iets aan de binnenkant of zijn er mogelijk aan de buitenkant dampdichte dakisolatieplaten beschikbaar?

Wat is beter dan PUR dakplaat op het dak

Uiteraard gaan de ontwikkelingen verder met de dakisolatieplaten en tegenwoordig zijn ze dikker, isoleren ze beter, zijn beter voor de gezondheid en eenvoudiger te plaatsen. PUR isolatie wordt ook gebruikt voor sandwichpanelen voor bijvoorbeeld schuren en fabrieken.

PUR dakplaten na isoleren

Omdat je met PUR vaak maar een relatief dunne laag nodig hebt, is dit een goed materiaal voor na-isoleren. Vooral het schuim is ook vochtwerend, waardoor je geen extra laag dampfolie nodig hebt, maar bij de PUR dakplaten zal dit ook niet veel extra ruimte opnemen. Omdat het een licht materiaal is, zal de dakconstructie ook niet veel extra gewicht erbij krijgen, wat nog een voordeel is.

Zoldervloer isoleren PUR schuim

Nog een optie is om de zoldervloer te laten isoleren met PUR schuim, in plaats van het dak. Dit is vooral een goed idee als je de zolder toch eigenlijk niet gebruikt, want je verliest dan alsnog wel warmte uit het dak. Ook wil je hier de spuitisolatie vaak onder de vloer aanbrengen, waardoor een hele dikke laag meestal niet mogelijk is. De isolatiewaarde van PUR is goed genoeg om toch voldoende isolatie te krijgen hiermee, waardoor dit een goede optie is als je niet meer dakisolatie wilt of kunt toevoegen.

Kosten voor de dakisolatie

Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen over dakisolatie. De prijzen beginnen bij € 4.275 en kunnen oplopen tot € 13.300.

DakisolatieOppKostenBesparing gasGemiddelde besparingTerugverdien tijd
Rijwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,5014 tot 15 jaar
Hoekwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,5014 tot 15 jaar
2 onder 1 kap65 m²€ 6.175325 m3/ jaar€ 422,5014 tot 15 jaar
Vrijstaand klein80 m²€ 7.600400 m3/ jaar€ 52014 tot 15 jaar
Vrijstaand groot140 m²€ 13.300700 m3/ jaar€ 91014 tot 15 jaar

Wat kost de PUR-schuim spuiten

De prijs voor PUR schuim als dakisolatie is een stuk variabeler dan die van PUR dakplaten. Dit komt omdat je zelf de dikte kan bepalen, en een dikkere laag kost natuurlijk meer. Het is wel makkelijker om aan te brengen, wat uiteindelijk scheelt in de arbeidskosten. Je zult met PUR schuimisolatie gemiddeld €20 tot €35 per vierkante meter kwijt zijn, inclusief BTW maar exclusief arbeidskosten.

Prijs PUR dakplaten

PUR dakplaten zijn iets duurder qua plaatsen, omdat de platen op de juiste maat moeten worden gemaakt. Ook worden deze vaak in twee lagen aangebracht om de gewenste dikte te krijgen, wat voor extra werk zorgt. De prijs van PUR dakplaten ligt gemiddeld tussen €20 en €25, inclusief BTW maar exclusief plaatsing.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dakisolatie offertes

Isoleren van de dakdelen afwerken

Ron stelde mij de vraag over de polyurethaan dakelementen en het beter isoleren hiervan. Dit is kort het advies voor de PUR platen.

PUR dakplaten dampremmend maken

“Jullie hebben de platen van circa 5 cm dik, 2 cm hout en 3 cm pur. Het verhaal over vocht in het dak wordt hier ook verteld. Dus dat is wel een aandachtspunt. Jullie hebben dus 3 keuzes:
1)Niet verder meer isoleren dan de 3cm PUR, dan zeker geen vochtissues maar niet een hele duurzame, goed isolerende zolder
2)Wel isoleren maar dan de verhalen over wel/ geen kans op vocht in het dak een beetje negeren. Dan wel direct ertegen aan dus zoals ik liet zien en dus zonder luchtspouw en met vochtkerende folie/ goed aftapen etc. (oftewel de methode die ik je uitlegde). Vroeger werd er ook nog (nieuwe) polyurethaan aan de binnenzijde van de schuine platen gespoten maar dit is een rommelige oplossing die niet geadviseerd wordt ook als wordt een extra luchtspouw hiermee voorkomen.
3)Wel isoleren met zo’n vario systeem (er zijn er meerdere) en dan een spouw creëren die je echt ventileert.”

Navragen bij buren die hebben geïsoleerd

Mijn advies: Persoonlijk zou ik niet extra isoleren als je 100% zeker wilt zijn dat er geen vochtissue ontstaat. Als je het wel aandurft (en dus tegen de adviezen van sommigen ingaat) dan zou ik het isoleren met nummer 2)

Tip: Je zou eens bij de buren kunnen informeren die al extra geïsoleerd hebben of dat goed is gegaan. Dan wel bij buren die het isolatiemateriaal al een paar jaar hebben zitten, anders zegt het niet zo veel.

pur dak isoleren

PUR dak isolatie dampdicht

Vraag 2 over de polyurethaan dak elementen isoleren van Ger:
“Naar aanleiding van het telefoongesprek eerder deze middag stel ik je mijn vraag per e-mail.

Wij willen ons huis isoleren en hebben een woning uit 1976 met dakbeschot dat bestaat uit PUR platen (2 cm vezelplaat en 3 cm polyurethaan laag aan de buitenzijde) .

Wat zijn de nadelen van PUR hierin

Voor Ger geldt eigenlijk hetzelfde en dat is dus ook om de dakdelen niet te isoleren als je er 100% zeker van wilt zijn dat er geen vochtproblemen kunnen optreden. Helaas moet ik zeggen want niet voor niets is de wens om een Isover of ander merk systeem.

Over de gaten maken in de dakisolatie. Vocht wat zich ophoopt in een bouwconstructie is natuurlijk niet goed en het wegventileren kan dan een oplossing zijn. Vaak is dit wel wat theoretisch want die ventilerende werking zal niet overal even sterk zijn waardoor er toch lastige hoeken kunnen ontstaan. En hoe meer er geventileerd wordt, hoe minder het ook weer isoleert.

Vocht voorkomen

Kortom: Een goede oplossing om het vochtissue te voorkomen is er helaas niet en een isolatie toepassen kan wel als men goed bijhoudt of er geen vocht ontstaat. Ook dit is vaak een theoretische want als het zit dan is het lastig te controleren en soms wordt het ook simpelweg in de jaren daarna vergeten.

Dakisolatie purschuim

Wat hierbij wel een oplossing kan zijn is om PUR schuim te gebruiken in plaats van dakplaten. Het schuim is van zichzelf al vochtwerend, waardoor je geen extra dampscherm nodig hebt. Ook voorkom je hiermee mogelijke schimmelvorming en zal de isolatiewaarde op peil blijven. Daarbij komt ook nog dat je met het schuim als dakisolatie makkelijk alle gaten, kieren en naden op kunt vullen, zodat er echt geen vocht meer binnen kan komen.

Dakisolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw dak optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakisolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes