PIR Dakisolatie | Hoge isolatiewaarde voor jouw dak
Door gebruik te maken van PIR dakisolatie kan er flink worden bespaard op de verwarmingskosten. Door het dak gaat veel energie verloren en met dit isolatiemateriaal kun je dat tegengaan.
Dak isoleren met PIR isolatieplaten
PIR is de afkorting van polyisocyanuraat, een kunststof isolatiemateriaal. Het wordt geproduceerd in harde schuimstof platen en is uitstekend geschikt voor de isolatie van daken. De isolerende eigenschappen van PIR zijn uitstekend, waardoor er met dunne isolerende platen kan worden gewerkt. Daarnaast zijn de isolatieplaten licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk gemonteerd kunnen worden.
PIR platen voor binnenzijde dak
Een dak kan zowel van binnen als van buiten worden geïsoleerd met PIR dakisolatie, maar meestal worden de PIR platen aan de binnenzijde geplaatst. Isoleren vanaf de buitenkant levert een iets beter resultaat op, maar het is een grote ingreep aan de woning, die je als woningbezitter door specialisten moet laten uitvoeren. De binnenzijde isoleren heeft daarom vaak de voorkeur.
Lambda waarde PIR dakisolatie
Het plaatsen van PIR dakisolatie zorgt voor een grote verbetering van de isolatiewaarde. Dit wordt het thermisch rendement genoemd, en wordt aangegeven met de lambda waarde. Die is bij PIR 0,022 W/mK. Dit betekent dat een dunne laag PIR dakisolatie voor een grote verbetering van de isolatiewaarde kan zorgen.
Welke dikte PIR dakisolatie is nodig?
PIR isolatie heeft maar een dunne laag nodig ten opzichte van andere soorten dakisolatie. Door de hoge lambda-waarde is een laag van 9 tot 11 centimeter vaak al genoeg voor een goede isolatie.
Gemakkelijk te verwerken
Door het lage gewicht en de geringe dikte van de isolatieplaten is PIR dakisolatie snel aan te brengen. Als er gebruik wordt gemaakt van een plaat met een dikte van 10 centimeter weegt die per vierkante meter 3 kilo. Dat is veel minder dan een plaat van minerale wol, want die weegt 12 kilo per vierkante meter.
Door het lage gewicht wordt de dakconstructie minder zwaar belast. Door het hoge rendement kan met dunnere PIR dakisolatie hetzelfde resultaat worden bereikt als met een dikkere laag ander materiaal.
Type dak
PIR dakisolatie is zowel geschikt voor platte daken als schuine daken isoleren. Het verschilt wel per type dak hoe de isolatie aangebracht moet worden en waar je rekening mee moet houden.
Hellend dak isoleren met PIR platen
Bij hellende daken worden de PIR platen doorgaans aan de binnenzijde van het dak aangebracht. De platen kunnen op maat gesneden worden en tussen de houten balken van de dakconstructie worden geplaatst. Vervolgens kan het isolatiemateriaal op de gewenste manier afgewerkt worden.
Plat dak isoleren met PIR platen
Bij het isoleren van een plat dak met PIR isolatie is het belangrijk dat de platen niet aan de binnenzijde van het dak worden geplaatst. Het gebruik van PIR platen aan de binnenzijde van het platte dak zorgt er namelijk voor dat het vocht opgesloten wordt tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan. De PIR platen kunnen wel aan de buitenzijde worden toegepast.
Kan PIR direct tegen het dakbeschot geplaatst worden?
PIR platen kunnen direct tegen het dakbeschot geplaatst worden. Dit geldt zowel voor platte daken als hellende daken. Voor het plaatsen kan purschuim en lijmschuim gebruikt worden, voor een stevige montage.
Duurzaamheid
Van PIR dakisolatie wordt gezegd dat het duurzaam is. Dat is ten dele waar, want de platen gaan vele tientallen jaren mee. Wat dat betreft is een investering in deze dakisolatie dus kostenefficiënt. Je verdient de investering gedurende de levensduur van het materiaal en aantal keren terug.
PIR is echter een product dat ontstaat door een chemische reactie. Daarbij komen stoffen vrij die het milieu belasten. In dat opzicht is PIR isolatie dus niet duurzaam. Het materiaal is ook niet te recyclen, dus ook wat dat betreft kan PIR dakisolatie niet duurzaam worden genoemd.
Stappenplan PIR isolatie aanbrengen
Bij het aanbrengen van PIR dakisolatie komen er verschillende zaken kijken. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld met de belangrijkste punten. Zeker als je zelf het dak gaat isoleren vanaf de binnenkant is het handig om dit stappenplan te volgen.
Stap 1: Inventarisatie
Voordat je kunt beginnen met isoleren moet het een en ander worden voorbereid. Eerst moet worden uitgezocht welke klimaatfolie moet worden gebruikt voor het isoleren van het dak voordat er kan worden geïsoleerd. Je moet daarom weten of er al eerder is geïsoleerd. Dat is te controleren door via een dakraam een dakpan op te tillen. Als er folie onder de dakpan ligt is er al eerder geïsoleerd.
Dampopen folie
Je moet dan checken of deze dampfolie een dampopen folie of een dampremmende folie is. Een bouwmarkt kan je daarbij helpen. Als de bestaande folie dampremmend is moet je zelf gebruik maken van klimaatfolie. Als er al dampopen folie ligt of als er geen folie ligt is een laag dampremmende folie voldoende.
Dampremmende werking
Vervolgens moet worden gecontroleerd welke andere materialen met een dampremmende werking in het dak zijn verwerkt. Dat zijn onder andere dakleer, bitumen, polyurethaan platen, piepschuim, purschuim, shingles, afdichtende dakpannen en vochtremmende plaatafwerkingen met kunststof.
Als één van die producten wordt aangetroffen in het dak of de dakconstructie wordt aanbevolen om klimaatfolie aan te brengen.
Stap 2: Het dak opmeten
Aanbevolen wordt om ter voorbereiding het dak nauwkeurig op te meten alvorens te beginnen met het plaatsen van de isolatie. Met name de diepte van de gordingen is van belang. Die diepte bepaalt de dikte van de dakisolatie.
Alle leidingen die tegen het dakbeschot aan liggen moeten worden geïsoleerd met buisisolatie. Ze mogen dus niet vrij achter het isolatiemateriaal liggen, want dan is er het risico van bevriezen in de winter.
Stap 3: Latten plaatsen
Op de draagbalken van het dak moet een raamwerk worden gemaakt. Daarvoor zijn latten nodig. De horizontale latten moeten een onderlinge afstand hebben van 30 centimeter. De afstand van de latten tot aan het dakbeschot is even groot als de dikte van de PIR dakisolatie plus 2 centimeter.
Soms is de afstand van de draagbalken tot aan het dakbeschot te klein, zodat er geen isolatieplaat tussen past. Je kunt dat oplossen door op de draagbalken opvullatten te gebruiken.
Stap 4: PIR dakisolatie bevestigen
Tussen de latten van het raamwerk kunnen nu PIR isolatieplaten worden geplaatst. Die moet je zelf op maat snijden of zagen. Neem voor de lengte 4 centimeter extra. Voor het beste resultaat worden de platen verspringend gemonteerd.
Als er een dampremmende laag in de platen zit moet die naar de binnenzijde van de ruimte worden gericht. De platen met PIR dakisolatie worden met schroeven vastgezet.
Stap 5: Gaten en kieren dichten
Voor een goede isolatie moeten vervolgens alle schroefgaten en naden worden gedicht. Dat kan met voegengips. Bij grote gaten kan gaasband ter versteviging worden gebruikt. Als er is gekozen voor PIR platen zonder dampremmende laag moet die afzonderlijk worden aangebracht.
Deze folie wordt op de balken vastgeniet met een overlap van 10 centimeter. Alle isolerende platen moeten door de folie worden bedekt. Als de folie helemaal is vastgeniet wordt de overlapping met speciaal isolatietape aan elkaar geplakt. Dat zorgt ervoor dat er een luchtdichte afdekking ontstaat.
Stap 6: Afwerking
Om de isolatiefolie uit het zicht te houden en om beschadigingen te voorkomen kan het dak worden afgewerkt met houten platen of met gipsplaten. Die worden op de houten draagbalken geschroefd.
De platen kunnen worden geschilderd voor een mooi strak uiterlijk.
Zelf doen of uitbesteden?
Het zelf isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde is niet moeilijk, maar veel werk. Het meest belangrijke is dat de juiste materialen worden gebruikt, met name als het gaat om de vochtwerende beschermlagen. In veel gevallen is het aan te raden om een specialist in te schakelen, zodat je verzekerd bent van een correcte plaatsing.
Woning laten isoleren: gratis offertes!
Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.