Dikte dakisolatie | Isolatiedikte is belangrijk voor het dak
Een goede dakisolatie is onmisbaar voor een energiezuinig en comfortabel huis. Bij het isoleren van het dak zijn er verschillende onderdelen om rekening mee te houden, waaronder de dikte van de isolatielaag.
Dikte verschilt per isolatiemateriaal
Een van de belangrijkste onderdelen bij het dak isoleren is de dikte van de isolatielaag. De dikte heeft directe invloed op de isolatiewaarde en het energiebesparingspotentieel van het dak. Daarnaast is het soort dakisolatie belangrijk, er zijn namelijk vele verschillende soorten dakisolatie. Deze soorten hebben allemaal hun eigen isolatiewaarde en moeten daardoor op bepaalde diktes worden aangebracht.
Waarom is de dikte van dakisolatie belangrijk?
De dikte van de isolatielaag bepaalt in grote mate de thermische weerstand van het dak. Hoe dikker de isolatie, hoe moeilijker warmte kan ontsnappen en hoe beter de isolatieprestaties. Dit zorgt voor minder warmteverlies door het dak, wat zal leiden tot lagere energiekosten. Hoe dikker de laag, hoe beter er vaak ook warmte kan worden opgeslagen in de isolatielaag. Dit zorgt ervoor dat je in de zomer het huis koeler kan houden. Je moet ook verplicht aan een minimale isolatie waarde van je dak voldoen, of dit nou is vanwege de regels rondom nieuwbouw of om een subsidie te kunnen ontvangen.
Welke isolatie voor welk dak?
Het kiezen van de juiste dikte van dakisolatie is belangrijk om te voldoen aan de isolatienormen en om zo veel mogelijk energie te besparen. Het is belangrijk om te beseffen dat de optimale dikte kan verschillen, afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de specifieke eisen van het dak. Ook zal een plat dak isoleren anders verlopen dan het isoleren van een schuin dak. Wanneer je dakisolatie aan gaat schaffen, is het altijd verstandig om meerdere dakisolatie offertes aan te vragen.
Hoe isolatiewaarden aangeven tot welke dikte je moet isoleren
Er zijn drie isolatiewaarden die je kunnen helpen met bepalen hoe dik de dakisolatie moet worden aangebracht. Dit zijn de lambda-waarde, de Rd-waarde en Rc-waarde. Vaak zal de lambda-waarde al worden aangegeven wanneer je het isolatiemateriaal koopt, want hiermee worden de andere twee waardes berekend. Een goed geheugensteuntje is dat een lage lambda-waarde zorgt voor een hoge R-waarde. Je hebt dus minder isolatiemateriaal nodig bij een lage lambda-waarde om een goede isolatie te realiseren.
Wat houdt de lambda-waarde in?
De lambda-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal de warmte geleidt en dus ook hoeveel er verloren gaat. Als de warmte goed wordt vastgehouden in het materiaal, ontsnapt er weinig warmte en blijft dit dus waar je het wilt hebben. De lambda-waarde wordt aangegeven per W/mK, wat staat voor de warmteverlies in Watt per meter Kelvin. Je hoeft niet zelf hiermee te gaan rekenen, maar omdat de hoeveelheid warmteverlies wordt gemeten, is het begrijpelijk dat een lage lambda-waarde (en dus weinig warmteverlies) beter is dan een hoge!
Verschil tussen Rd-waarde en Rc-waarde
Waar de lambda-waarde het warmteverlies laat zien, geeft de R-waarde juist de warmteweerstand aan. Hiervan wil je juist meer, dus een hogere R-waarde is altijd beter. De R-waardes zijn er in twee vormen: de Rd-waarde en Rc-waarde. Hiervan geeft de Rd-waarde de isolatiewaarde van de isolatielaag aan, terwijl de Rc-waarde juist gaat over de isolatiewaarde van de hele constructie. Om een Rd-waarde van de dakisolatie te berekenen, vermenigvuldig je simpelweg de lambda-waarde met de dikte van de isolatielaag in meters. Dit is niet genoeg om de Rc-waarde van de dakisolatie te berekenen, waardoor je dit beter aan de professionals over kunt laten. Deze waarde is ook vooral belangrijk bij nieuwbouw.
Soorten dakisolatie en aanbevolen minimum dikte
Hieronder lichten we een aantal populaire soorten dakisolatie toe en hoe dik je deze dakisolatie moet toepassen. Houd er wel rekening mee dat de aanbevolen diktes voor dakisolatie afhangt van verschillende factoren, waaronder de gewenste isolatiewaarde, de bouwvoorschriften en het type dakconstructie.
Minerale wol
Glaswol en steenwol, samen ook wel minerale wollen genoemd, hebben een lambda-waarde die tussen 0,031 en 0,044 ligt. Dit betekent dat je gemiddeld een laag van 15 centimeter dik nodig hebt om de Rd-waarde van 3,5 te behalen. Een risico bij dit isolatiemateriaal is hoe zacht het is. Je kunt het hierdoor makkelijk aanbrengen en alle kieren dicht maken, maar je verliest snel isolatiewaarde als de minerale wol samengedrukt wordt. Je moet er dus voor waken dat dit niet gebeurt.
EPS en XPS isolatieplaten
Met een lambda-waarde tussen 0,030 en 0,040 zijn EPS en XPS isolatieplaten bijna even isolerend als minerale wol. Ook hierbij heb je minimaal een laag van 15 centimeter dik nodig om de Rd-waarde van 3,5 te bereiken. Dit isolatiemateriaal is erg licht van gewicht, waardoor een dikkere laag niet veel extra gewicht oplevert. Dit maakt het een goede optie voor veel dakconstructies.
PIR en PUR schuim of platen
De lambda-waarde van PIR en PUR is met 0,021 en 0,028 erg laag, wat dit uitstekende isolatiematerialen maakt. Met een laag van ongeveer 10 centimeter dik kom je al snel aan de minimale Rd-waarde. Het schuim wordt vaak gebruikt bij dakisolatie van binnenuit en voor het dichtmaken van kieren, terwijl de platen juist voor isolatie van buitenaf worden gebruikt. Omdat je een dunnere laag nodig hebt voor een goed resultaat, is dit materiaal goed voor daken die niet voldoende ruimte hebben voor andere soorten.
Bio-based isolatiemateriaal
De meeste soorten bio-based isolatiemateriaal hebben een lambda-waarde tussen 0,035 en 0,040, wat aan de hogere kant is. Je zult dus minstens 15 centimeter dik moeten werken. Onder natuurlijk, of bio-based, isolatiemateriaal valt onder andere cellulose vlokken, kurk, houtwol en schapenwol.
Plat dak isoleren
Over het algemeen kun je eenzelfde isolatiedikte verwachten bij een schuin dak en een plat dak. Het grote verschil hier zit wanneer je kiest voor een omgekeerd dak bij een plat dak. Hierbij wordt de isolatie bovenop de dakbedekking gelegd, iets wat bij een schuin dak nooit voorkomt. Omdat de dakisolatie in dit geval de bovenste laag wordt, heb je een dikkere laag nodig voor dezelfde thermische isolatie. Reken op ongeveer 20% meer dikte bij een omgekeerd dak.
Hoe weet je hoe dik de dakisolatie moet zijn?
Bij het kiezen van de dikte van dakisolatie zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden om de beste isolatieprestaties te bereiken. Enkele manieren om de juiste dikte van de dakisolatie te bepalen zijn de onderstaande.
Isolatiewaarde van het materiaal
Verschillende materialen hebben verschillende isolatiewaarden, uitgedrukt in lambda-waarde. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de isolatie en hoe dunner je de dakisolatie kunt plaatsen. Gebruik de technische specificaties van het isolatiemateriaal om de aanbevolen dikte te achterhalen die nodig is om de gewenste isolatiewaarde te bereiken. De lambda-waarde zal altijd zijn aangegeven op de verpakking, maar de Rd-waarde vaak ook.
Welke Rd-waarde voor je dakisolatie?
Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie, moet je minimaal een Rd-waarde van 3,5 bereiken met je dakisolatie. Dit ligt iets onder de Rd-waarde waarbij je echt goede isolatie hebt, die namelijk 3,8 is. Ben je jouw woning aan het voorbereiden op energieneutraal wonen? Dan zul je een nog hogere Rd-waarde moeten realiseren. Mik dan op een Rd-waarde tussen 6 en 10 om ervoor te zorgen dat je lage temperatuur verwarming kunt gebruiken.
Bouwvoorschriften en normen
Controleer de geldende bouwvoorschriften en isolatienormen in jouw regio. Deze voorschriften kunnen specifieke eisen stellen aan de minimale dikte van de isolatielaag om te voldoen aan de energieprestatie-eisen. Houd rekening met eventuele lokale vereisten of subsidies die van invloed kunnen zijn op de aanbevolen dikte. Welke waarden en isolatienormen je moet behalen is ook afhankelijk van je woning. Bij nieuwbouw moet er namelijk met de Rc-waarde worden gerekend, die minimaal 6,3 moet bedragen. Een renovatie moet met de Rd-waarde worden berekend. Er wordt wel een minimale Rc-waarde gehanteerd bij een renovatie, maar aangezien deze op 1,3 ligt, wordt deze al behaald met de minimale Rd-waarde van 3,5 die voor de ISDE subsidie als regel geldt.
Platdak, hellend dak en isolatiemethode
Het type dakconstructie en de gekozen isolatiemethode kunnen ook van invloed zijn op de dikte van de isolatielaag. Bij een hellend dak kan bijvoorbeeld de dikte variëren afhankelijk van de aanwezigheid van een luchtspouw, dakbeschot, of andere constructie-elementen. Overleg met een specialist om de meest geschikte isolatiemethode en dikte te bepalen voor jouw situatie.
De juiste dikte van dakisolatie bepalen
Ontdek wat de juiste dikte is voor de dakisolatie van je woning en wat de kosten zijn. Vraag offertes aan via onderstaand formulier en vergelijk de prijzen van diverse aanbieders!