Dikte dakisolatie | Belangrijk bij dak isoleren!

dikte dakisolatieEen goede dakisolatie is onmisbaar voor een energiezuinig en comfortabel huis. Bij het isoleren van het dak zijn er verschillende onderdelen om rekening mee te houden, waaronder de dikte van de isolatielaag. Bekijk de dakisolatie







Dakisolatie dikte

Een van de belangrijkste onderdelen bij het dak isoleren is de dikte van de isolatielaag. De dikte heeft directe invloed op de isolatiewaarde en het energiebesparingspotentieel van het dak. Daarnaast is het soort dakisolatie belangrijk, er zijn namelijk vele verschillende soorten dakisolatie.

Waarom is de dikte van dakisolatie belangrijk?

De dikte van de isolatielaag bepaalt in grote mate de thermische weerstand van het dak. Hoe dikker de isolatie, hoe moeilijker warmte kan ontsnappen en hoe beter de isolatieprestaties. Dit zorgt voor minder warmteverlies door het dak, wat zal leiden tot lagere energiekosten.

De juiste dakisolatie buiten- en binnenzijde

Het kiezen van de juiste dikte van dakisolatie is belangrijk om te voldoen aan de isolatienormen en om zo veel mogelijk energie te besparen. Het is belangrijk om te beseffen dat de optimale dikte kan verschillen, afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de specifieke eisen van het dak. Ook zal een plat dak isoleren anders verlopen dan het isoleren van een schuin dak. Wanneer je dakisolatie aan gaat schaffen, is het altijd verstandig om meerdere dakisolatie offertes aan te vragen.

Hoe dik zolder isoleren?

Bij het kiezen van de dikte van dakisolatie zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden om de beste isolatieprestaties te bereiken. Enkele manieren om de juiste dikte van de dakisolatie te bepalen zijn de onderstaande.

Isolatiewaarde van het materiaal

Verschillende materialen hebben verschillende isolatiewaarden, uitgedrukt in Rd-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatie. Gebruik de technische specificaties van het isolatiemateriaal om de aanbevolen dikte te achterhalen die nodig is om de gewenste isolatiewaarde te bereiken.

Wat is een goede Rd-waarde voor besparing?

Voor onverwarmde zolders wordt vaak een Rd-waarde van 3,5 als goed beschouwd. Voor verwarmde zolders en daken wordt vaak een hogere Rd-waarde aanbevolen. Je kunt dan denken aan een Rd-waarde van rond de 6 of meer.

Bouwvoorschriften en normen

Controleer de geldende bouwvoorschriften en isolatienormen in jouw regio. Deze voorschriften kunnen specifieke eisen stellen aan de minimale dikte van de isolatielaag om te voldoen aan de energieprestatie-eisen. Houd rekening met eventuele lokale vereisten of subsidies die van invloed kunnen zijn op de aanbevolen dikte.

Type dak en isolatiemethode

Het type dakconstructie en de gekozen isolatiemethode kunnen ook van invloed zijn op de dikte van de isolatielaag. Bij een hellend dak kan bijvoorbeeld de dikte variëren afhankelijk van de aanwezigheid van een luchtspouw, dakbeschot, of andere constructie-elementen. Overleg met een specialist om de meest geschikte isolatiemethode en dikte te bepalen voor jouw situatie.

Subsidie dakisolatie woning

Mogelijk heb je bij dakisolatie recht op subsidie. Dit komt doordat je hiermee je woning verduurzaamt. Deze subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen kunnen per gemeente of provincie verschillen.

dikte dakisolatie

Soorten dakisolatie en aanbevolen dikte

Hieronder lichten we vijf populaire soorten dakisolatie toe en hoe dik je deze dakisolatie moet toepassen. Houd er wel rekening mee dat de aanbevolen diktes voor dakisolatie afhangt van verschillende factoren, waaronder de gewenste isolatiewaarde, de bouwvoorschriften en het type dakconstructie. Dit zijn deze soorten en hun dikte:

  1. Cellulose vlokken
    Over het algemeen wordt een dikte van 20 tot 30 centimeter aanbevolen voor optimale isolatieprestaties.
  2. Minerale wol
    Over het algemeen wordt een dikte van 15 tot 25 centimeter aanbevolen voor de beste isolatieprestaties.
  3. EPS
    De dikte van EPS-isolatie hangt af van de gewenste isolatiewaarde en kan variëren tussen 10 en 20 centimeter.
  4. XPS
    XPS-isolatie vereist over het algemeen een dikte van 10 tot 15 centimeter voor goede isolatie.
  5. PUR
    Polyurethaanisolatie heeft doorgaans een lagere dikte nodig in vergelijking met andere materialen, vaak tussen 8 en 12 centimeter, vanwege de hoge isolatiewaarde.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes