Kosten makelaar | De prijzen voor aankoop- en verkoopmakelaars

Een makelaar helpt bij verkopen, kopen en taxeren van een woning. Waar moet je nu op letten bij het selecteren van een makelaar en met welke kosten moet je rekening houden?

Wat is het tarief van een makelaar?

De kosten voor een makelaar kunnen verschillen. Schakel je een makelaar in voor het verkopen of juist het kopen van een woning? En om welke stad of plaats gaat het? Vaak gaat het om een bepaald percentage van de verkoopkosten. Daarnaast geldt, hoe meer je laat doen en hoe groter het huis, des te duurder wordt de diensten van een makelaar. Kies voor jezelf de belangrijkste zaken die je wilt uitbesteden aan de makelaar. In onderstaande tabel zie je de verschillende vormen van je huis verkopen en de bijbehorende kosten.

Hoe huis verkopen?TariefOp Funda? KostenEigen inspanningVerkoopkans
Zelf alles doen Nvt Nee 0 euro Groot Slecht
Zelf alles doen + online plaatsing Vast Ja 700 euro GrootBest goed
Makelaar basis (zelf bezichtigingen doen)Vast Ja2.000 euro Redelijk Goed
Makelaar volledig ondergrens1,0% Ja 3.000 euro Weinig
Goed
Makelaar volledig bovengrens4,0% Ja 40.000 euro NiksGoed

Wat kost een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

De kosten voor een makelaar zijn doorgaans een percentage van de verkoopprijs (verkoopmakelaar) of van de aankoopprijs (aankoopmakelaar). Dit wordt ook wel courtage genoemd. In beide gevallen ligt de courtage gemiddeld tussen de 1% tot 2%, inclusief btw. De hoogte van de courtage is dus afhankelijk van de verkoop- of kooprijs. Sommige aankoopmakelaars kunnen ook een vast bedrag rekenen in plaats van courtage. Het kan dus per makelaar verschillen hoe de kosten worden doorberekend en hoe hoog deze uitvallen.

Opstartkosten bij verkoopmakelaar

Bij verkoopmakelaars worden er naast de courtage vaak ook nog opstartkosten in rekening gebracht. Hierbij gaat het om kosten voor het opstarten van de verkoop. Dit zijn bijvoorbeeld advertentiekosten of kosten voor het maken van foto’s. De gemiddelde opstartkosten liggen rond de € 500, maar ook dit kan weer verschillen per makelaar.

Welke makelaarskosten zijn aftrekbaar?

De kosten voor een makelaar zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dit geldt zowel voor de kosten voor een aankoopmakelaar als voor een verkoopmakelaar, en zowel voor courtage als voor bijvoorbeeld de opstartkosten.

Kosten makelaar

Woning kopen of verkopen

Zoals eerder benoemd, zijn er verschillende soorten makelaars: een aankoopmakelaar die je begeleidt met de koop van een woning en je als toekomstige woningeigenaar bijstaat, en een verkoopmakelaar die verkopers helpt met juist het verkopen van hun woning.

De verschillen tussen verkoop- en aankoopmakelaars

Deze twee typen makelaars zijn totaal verschillend. De makelaar die je helpt jouw huis te verkopen, moet je vertrouwen en degene die je een huis probeert te verkopen niet. Althans, besef dat die laatste makelaar werkt voor de tegenpartij. Zijn enige belang is jou een koopcontract te laten tekenen en niet om jou een mooi huis te laten kopen tegen een scherpe prijs.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je heel wat werk uit handen nemen. Ben jij zelf geen sterke onderhandelaar of heb je het daar te druk voor? Dan kun je de onderhandelingen met een gerust hart aan hem of haar overlaten. Hij kan daarnaast ook een keurder voor het huis regelen. Een aankoopmakelaar kan je verder nog helpen bij:

 • Bezichtigingen
 • Achterstallig onderhoud aanwijzen
 • Bouwjaar weten
 • Bouwtekeningen kunnen overleggen, indien aanwezig
 • Ozb-rapport kunnen laten zien
 • Taxatie rapporten, indien aanwezig, kunnen laten zien
 • Bouwvergunningen weten
 • Bewonerservaringen kunnen delen
 • Installatieonderhoud weten
 • Ervaringen van buren kunnen vertellen
 • Overheidsbepalingen en vergunningsactualiteiten over het huis en de omgeving weten

Voordelen van een aankoopmakelaar

Een groot voordeel is dat een aankoopmakelaar doorgaans de huizenprijzen kent en een goede inschatting kan maken van wat een redelijke prijs is voor de woning. Een ander voordeel is dat een buitenstaander totaal geen binding met het pand heeft. De makelaar kijkt met open ogen naar de woning en ziet daarom onvolkomenheden misschien eerder dan dat jij deze zelf zou zien.

Ook kan hij bepalen hoe je nog meerwaarde aan je woning kan toevoegen, bijvoorbeeld bij een kluswoning. Hoe zit het bijvoorbeeld met: vergunningen, bodemonderzoek, erfdienstbaarheden etc. Daarnaast zijn makelaars vaak bekend met de plaatselijke marktontwikkelingen. Denk aan bestemmingsplannen en andere vergunningen.

Verkoopmakelaar

Bij het verkopen van een woning komt veel kijken en er moet dan ook veel gebeuren. Het is dan fijn dat je dit, of in ieder geval een deel ervan, uit handen kunt geven. Hier komt een verkoopmakelaar om de hoek kijken. Deze zorgt ervoor dat jouw woning goed op de markt komt te staan, begeleidt je tijdens het hele proces en komt daarbij op voor de belangen van jou als verkoper.

Een andere optie zou zijn het verkopen van je woning aan een opkoper. Dat kan een hoop makelaarskosten schelen, maar er zitten ook nadelen aan.

Werkzaamheden van een verkoopmakelaar

Je kunt voor de volgende werkzaamheden bij een verkoopmakelaar terecht:

 • Vooronderzoek van je woning en de buurt
 • De woning in de verkoop zetten
 • Het regelen van bezichtigingen
 • De onderhandelingen
 • Koopakte opmaken en tekenen
 • De sleuteloverdracht
Professionele makelaar

Tips en informatie

Nu we weten wat zowel aankoopmakelaars en verkoopmakelaars precies doen en wat de kosten zijn, is het ook goed om op de hoogte te zijn van belangrijke tips en informatie. Daarom hebben we deze voor je op een rijtje gezet.

Ga woningen bezichtigen

Wanneer je overweegt om een woning te kopen, is het belangrijk dat je altijd de woning werkelijk bezoekt om de markt te leren kennen en ook de makelaars. Verkoopmakelaars vertellen niet alles, maar kunnen je toch van goede informatie voorzien. Ze zijn echter partijdig en ze hebben belang om de woning te verkopen.

Aankoopmakelaar verplicht of niet?

Het is zeker niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen wanneer je een woning wilt kopen, en ook lang niet elke woningkoper maakt van deze mogelijkheid gebruik. Een aankoopmakelaar werkt uiteraard niet gratis, de beloning voor zijn verrichte werkzaamheden is de courtage, die best kan oplopen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.