Exploitatiekosten kantoor of bedrijfsgebouw

Exploitatiekosten zijn de kosten die je hebt als gebruiker van een gebouw. Denk daarbij aan energiekosten, onderhoudskosten, schoonmaakkosten, belastingen, verzekeringen en vaste kosten (ook wel afschrijving genoemd).

image-3-edited.jpeg

Wat verstaan we onder exploitatie en de kosten ervan?

Exploitatie gaat over het exploiteren en actief beheren van een eigendom, bedrijf of project. Het heeft als doel om zoveel mogelijk winst te realiseren en kan op verschillende contexten van toepassing zijn zoals, kantoor, bedrijfsgebouw, landbouw en meer. Exploitatie houdt zich bezig met het dagelijks beheer en alle zaken die daarbij horen zoals, het handhaven van activiteiten bijvoorbeeld. 

De exploitatiekosten zijn de kosten die nodig zijn om al deze activiteiten in stand te houden. De kosten die hieraan vastzitten, hangen van meerdere factoren af en kan daardoor sterk uiteenlopen.

Wat zijn de exploitatiekosten van vastgoed, zoals een gebouw?

Bij vastgoedexploitatie is het van groot belang om een duidelijk inzicht te hebben in de exploitatiekosten van een gebouw. De exploitatiekosten zijn te onderscheiden in:

De vaste kosten: de vaste kosten zijn de kosten die verbonden zijn aan het in eigendom hebben en gebruik maken van het gebouw en bijbehorende terrein. Een paar voorbeelden hiervan zijn de rente en afschrijving, erfpacht, belastingen, heffingen en verzekeringskosten

De onderhoudskosten: de onderhoudskosten zijn de kosten die nodig zijn om het gebouw goed te houden, eenvoudig gezegd. Het moet dus kwalitatief in goede staat gehouden worden, zodat de gebruiker erin kan werken. Dit omvat bouwkundig- en installatietechnisch onderhoud.

De administratieve kosten: de kosten van het beheer van vastgoed worden vooral gevormd door administratieve kosten. Denk hierbij aan verhuurkosten, het opstellen van contracten, het aansturen van onderhoud, klachtenafhandeling, etc.

De specifieke bedrijfskosten: de specifieke bedrijfskosten zijn de kosten van het gebruik van onroerend goed die voortvloeien uit het functioneren van het bedrijf. Denk hierbij aan de bewakings- en beveiligingskosten.

De energiekosten: de kosten die gemaakt worden voor het gebruik van elektriciteit, verwarming, water en overige energiebronnen.

Kunnen de energiekosten verlaagd worden?

Ja zeker! Er zijn tegenwoordig veel energiebesparende mogelijkheden om op deze kosten te besparen. Door het toepassen van energiebesparingen op gas, water en licht, kun je ervoor zorgen dat deze kosten voor 45 procent bezuinigd kunnen worden. Hierdoor zal je een besparing van (0,3*0,45 =) 13,5% hebben op de totale exploitatiekosten.

exploitatiekosten gebouw

Wat zijn de exploitatiekosten voor een woning?

De exploitatiekosten voor een woning komen veel overeen met die van een gebouw. Echter zijn er wel kleine verschillen. Deze verschillen hebben we hierbeneden voor je op een rijtje gezet:

Hypotheeklasten

Bij een woning zijn er meestal ook hypotheek lasten die maandelijks betaald dienen te worden. Dit bedrag varieert echter wel per huishouden.

Afvalverwijdering

De kosten voor het verwijderen van afval in de woning

Waterschapsbelasting

Waterschapsbelasting is belasting dat door huishoudens betaald wordt voor het laten beheren van het water en de kwaliteit ervan.

Onderhoudsreservering

Dit zijn de kosten die de huishoudens aan de woningbouw betalen om financieel gedekt te worden om reparaties tegen onverwachte schade te kunnen betalen.

Wat is de betekenis van VvE en wat doen zij?

VvE betekent vereniging van eigenaars en bestaat uit een rechtspersoon dat verantwoordelijk is voor het beheren en onderhouden van gemeenschappelijke delen van woningen.

Deze kosten kunnen afhankelijk van de locatie en de regelgeving van de regio waarin de woning zich bevindt, bepaald worden.

Servicekosten

Servicekosten zijn de kosten die betaald worden voor diensten die de VvE levert.

Hoe kan een bedrijf zijn exploitatiekosten in de boekhouding berekenen?

Een bedrijf kan de exploitatiekosten van een kantoor of fabriek in de boekhouding berekenen door allereerst de operationele kosten te identificeren. Dit omvat de salarissen, huur en overige voorzieningen. Vervolgens moeten de kosten gecategoriseerd worden en moet er voor een boekhoudmethode worden gekozen. Het is belangrijk dat facturen en betalingen, nauwkeurig gedocumenteerd zijn

Voor de registratie gebruik je de boekhoudsoftware waar je ook een budget voor de exploitatiekosten kunt instellen. Het is verstandig om maandelijkse afsluitingen in te voeren en financiële rapporten te genereren.

Tot slot zorg je er zeker voor dat alle exploitatiekosten correct opgenomen worden bij de belastingaangifte.

Wat zijn exploitatiekosten voor verzekeringen?

Exploitatiekosten voor verzekeringen zijn de kosten die betaald worden voor het behoud en beheer van verzekeringsdekking. Zowel een huishouden als een bedrijf kan hiervoor verzekerd worden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Werkveld
2*. Wat is uw vraag?
3*. Wilt u nieuwbouwen?
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat zijn huisvestingskosten?

+
Huisvestingskosten zijn de kosten die aan het bezitten, beheren en het onderhouden van huisvesting besteed worden.

Wat zijn de gemiddelde exploitatiekosten van een onderneming?

+
De exploitatiekosten van een onderneming zijn van meerdere factoren afhankelijk en kan daardoor sterk uiteenlopen. Om een beter inzicht van de gemiddelde kosten van een onderneming te krijgen, dien je de volgende factoren mee te nemen in de berekening:
– Personeelskosten
– Huur en Onderhoud
– Utilities
– Marketing en Reclame
– Administratieve Kosten
– Verkoop en Distributie
– Verzekeringen
– Onderzoek en Ontwikkeling
– Belastingen
– ICT-Kosten

Wat zijn de exploitatiekosten voor een leaseauto?

+
De volgende kosten komen bij het leasen van een auto kijken:
– Leasekosten
– Brandstofkosten
– Onderhoud en Reparaties
– Verzekering
– Belastingen en Heffingen
– Administratieve Kosten
– Afschrijving

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes