Geld verdienen met vastgoed | Wat zijn de mogelijkheden?

Geld verdienen met vastgoed is niet zo moeilijk met de juiste kennis en tools. Je ziet hier de verschillende aspecten van beleggen met een huis of ander vastgoed voor een goed rendement.

Geld verdienen met vastgoed

Mogelijkheden

Je kunt geld verdienen met vastgoed door een woning te:

  • Kopen en verkopen
  • Kopen en verhuren
  • Financieren (voor een ander dus)

3 opties

De eerste optie kopen en verkopen is de meest simpele vorm van geld verdienen met vastgoed. Je koopt en verkoopt het met (hopelijk) winst, eventueel na een verbouwing. Deze vorm van vastgoedhandelaren/projectontwikkelaars/flippers zorgt al sinds mensenheugenis voor rijkdom van mensen die dit succesvol aanpakken.

Direct en indirect rendement

Met optie woning kopen en verhuren profiteer je van direct en indirect rendement. Het directe rendement krijg je door verhuurinkomsten en het indirecte rendement komt wanneer het pand ooit verkocht wordt. Deze optie is feitelijk een afgeleide van de eerste want feitelijk doe je hetzelfde als optie 1 alleen verhuur je de woning (-en) dan nog voor 1 of meerdere jaren. Ooit zal hij weer verkocht worden.

Financieren

Deze derde optie financieren is wat minder bekend maar nu banken lastiger geld lenen aan woningkopers kun zelf leningen verstrekken met daarop een rente. Deze rente is je rendement en moet natuurlijk in verhouding staan tot het (hoge) risico dat je loopt. De verbouwing financieren doen kan wel maar valt vaak niet onder de hypotheek.

Kopen en verkopen

Het opkopen van huizen, eventueel opknappen en weer verkopen is de meest bekende vorm van geld verdienen met vastgoed. Ondanks het negatieve imago (vanwege wangedrag op vastgoedveilingen) is het nog steeds een geliefde vorm van makkelijk geld verdienen volgens sommigen.

Winst maken met onroerend goed

De kunst van een goed rendement halen op een koop en verkoop zit in de aankoop. Door goed te onderhandelen en het liefst dicht bij de bron te kopen zonder veel concurrentie, is de sleutel tot succes vinden deze mensen. Je koopt hierbij direct van de bank een woning met betaalachterstand, of op een veiling een appartement of huis waarop niemand op dat moment wil bieden.

Investeren in vastgoed voor rendement

Door een slimme verbouwing kun je de woning plots een stuk aantrekkelijker maken door hem later via Funda te verkopen met winst. De mate van verbouwen ligt aan het budget en aan het prijssegment van de betreffende woning.

Marktsegment

Bij een bouwval waar veel potentie inzit en een hoge prijs (vanaf 300.000) gevraagd kan worden, wordt bij de verbouwing vaak alles uit de kast gehaald. Dan worden een aanbouw of minimaal schuifpui, dakkapel, nieuwe kunststof kozijnen toegevoegd en de rest netjes gemaakt.

Appartement

Bij een goedkoop huis, meestal een appartement, kun je het best geld verdienen met vastgoed door vooral uiterlijke dingen op te knappen. Een flinke schilderwerk klus na eventueel nieuw stucwerk, een nieuwe vloer of opfrissen ervan, de badkamer en keuken opfrissen (liefst niet compleet vervangen). Vaak werkt het compleet schoonmaken en opruimen en inrichten met een (tijdelijke) populaire inrichting al voldoende om een koper te vinden.

Particuliere projectontwikkelaars

Ook normale woningeigenaren zijn soms hun hele leven bezig met deze vorm van rendement maken met hun huis. Ze kopen een huis om enerzijds in te wonen na een eventuele verbouwing en anderzijds snel weer te kunnen verkopen met winst. Daarna doen ze hetzelfde trucje weer bij een nieuw huis. Stiekem zijn er best veel mensen die deze vorm van projectontwikkeling als een tweede baan hebben en dat is prima want meerwaarde met een verbouwing creëren met een huis doe je toch ook voor jezelf? Ook zie je wel eens mensen die hun huis verkopen en terughuren, omdat ze dan geld vrij hebben om te beleggen.

geld verdienen met vastgoed

Kopen en verhuren

Bij kopen en verhuren om geld te verdienen met vastgoed doe je voor een deel hetzelfde als bij kopen en verkopen. De kunst hierbij is echter om een betrouwbare huurder voor lange tijd te vinden of meerdere huurders die zorgen voor een goede bezetting. Iedere dag dat een huis leeg staat betekent verlies. Daarnaast is de aankoopprijs belangrijk. Ga kijken bij veel woningen en geloof geen makelaar op hun blauwe ogen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Rendement

De woning moet er netjes uitzien en hufterproof zijn, zodat je niet continue terug moet voor reparaties en nieuwe onderdelen. De huurder moet gewoon lekker leven in het huis en je keurig maandelijks de huur overmaken. Dit geldt zeker bij het verhuren van een vakantiewoning als tweede huis kopen voor de verhuur. Nog meer dan bij een appartement kopen om te verhuren.

Risico verlagen

Het huis splitsen in appartementen van een groter huis kan een slimme zet zijn om meerdere huurders te krijgen en daarmee meer huur te ontvangen. Naast de grotere huurinkomst heb je ook meer spreiding van het risico want plots ben je niet meer 100% van de inkomsten kwijt als de huurder vertrekt, maar slechts 50%. Bij splitsen in 3 of in 4 eenheden wordt dit risico nog lager maar stijgen de verbouwkosten uiteraard.

Vastgoed financieren

Bij vastgoed financieren ben je de bank voor de woningkoper. Je leent hem of haar het geld en krijgt daarvoor een vergoeding in de vorm van rente. Dit is je rendement en hoe hoger het rendement en hoe betrouwbaarder die persoon, hoe beter het is. Je kunt geld uitlenen voor een huis voor 1 of meerdere jaren, uiteraard maak je een contract om alles goed vast te leggen.

Voordeel

Het voordeel is dat je relatief eenvoudig geld verdiend met het vastgoed maar het nadeel is dat je bij faillissement of betalingsachterstand achter in de rij staat van rechthebbenden. De belastingdienst, andere overheidsinstallaties en de bank (voor het tweede deel financiering of wat anders) zijn eerst rechthebbende.

Belasting

Bij alle vormen die hierboven staan beschreven ben je vaak belastingplichtig. Zorg voor een adviseur die de slimme constructies kent om de belastingdruk laag te houden.

Lopende kosten

Je wilt de lopende kosten bij een woning altijd zo veel mogelijk beperken. Door de woning te isoleren met spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dubbel glas bespaar je (of de huurder) op deze uitgaven. Dit komt steeds meer tot uitdrukking in een goede verhuurprijs.

Rekenmodel

Een goed rekenmodel helpt je om het rendement te bepalen en de slimste constructie voor je uit te rekenen. In dat rekenmodel in Excel of ander spreadsheet programma kun je zelf precies bepalen wat je rendement op de woning wordt. De compleetheid van zo’n model met daadwerkelijk alle kosten en inkomsten bepaalt het succes van je investering.

Excel model vastgoed

Je kunt best een standaard Excel model krijgen voor je opbrengst en percentage winst op het vastgoed te berekenen. Het belangrijkste is echter om het rekenmodel echt goed te beheersen en nergens meer vraagtekens bij te hebben. Daarom kan het slim zijn om te kijken naar andere rekenmodellen en daaruit je eigen model te destilleren.

Zekerheid

Dan weet je zeker dat je het rekenkundige deel van deze expertise beheerst en al is het geen garantie tot succes, het helpt wel alles onder controle te krijgen en te houden. Na de aankoop bevries je het model en hanteer je deze als budgethouder voor de hele periode waarin je onderneemt met dit vastgoed.

Veelgestelde vragen

Aanbieding

Wil je precies weten wat voor Zwembad aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare specialisten in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes