Oud of nieuw huis kopen | Waar let je op?

Je hebt besloten: je gaat een huis kopen. De eerste keuze die je dan moet maken is of je een bestaande woning wilt kopen of juist voor nieuwbouw wilt gaan. Beide opties hebben voordelen en nadelen die je goed wilt overwegen voor je je handtekening zet.

Oud of nieuw huis kopen

Nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning is zoals de term suggereert een huis dat nieuw gebouwd wordt. Je begint in principe met een stuk grond. Het maakt niet uit of de grond onbebouwd was of dat je eerst een huis afbreekt en nieuw bouwt.

Voordelen van een nieuwbouw woning

Je kunt dus echt je eigen wensen en stijl in een nieuwbouwhuis naar voren laten komen. Daarnaast zijn er veel professionele partijen die je goed kunnen helpen. Om met een gerust hart de bouw te kunnen laten starten kun je verschillende garanties nemen.

Voordelen

  • Precies zoals jij het wil!
  • Hoge verkoopwaarde
  • Veel energiezuiniger

Nadelen

  • Minder keuze in locatie
  • Kan lang duren voordat je resultaat ziet

Droomhuis maken

Het grootste voordeel van nieuwbouw is natuurlijk dat je echt je eigen ‘droomhuis’ kunt maken. Omdat jij de eerste eigenaar bent en daarom veel inbreng hebt kun je bepalen (of minimaal meedenken) hoe het huis eruit komt te zien. Je hebt invloed op de indeling en afwerking van je woning. Ook bepaal je helemaal zelf hoe je tuin, keuken en badkamer eruit komt te zien. En het is nog allemaal lekker nieuw ook! Jij bent de opdrachtgever en daardoor bepaal jij precies wat er in je nieuwe huis gebouwd wordt. In ieder geval voor zover het mag binnen wet- en regelgeving en de voorwaarden van de ontwikkelaar.

Verkoopprijs en hypotheek berekenen

Ook wat geld betreft kan een nieuwbouwhuis een goede keuze zijn. De verkoopprijs staat vaak vast, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Overbieden hoeft dus niet. Je hoeft ook geen kosten koper te betalen, die je altijd zelf moet financieren. Dit scheelt natuurlijk in de kosten, maar ook in de stress rondom de financiering! De jaren na de aankoop heb je nog een extra voordeel. Omdat alles nieuw is, heb je er ook weinig tot geen onderhoudskosten aan. Dit komt pas veel later, als het al een paar jaar in gebruik is. Die eerste jaren loop je hiermee dus geen risico.

Duurzaam huis

Als je voor duurzaam wonen wilt gaan, is nieuwbouw ook een hele goede keuze. Je kunt namelijk meteen goede isolatie laten aanleggen. Sterker nog, dit is vaak al verplicht, omdat je minstens het energielabel C moet hebben voor je nieuwe huis wordt goedgekeurd. Het is dus net zo makkelijk om je huis meteen zo goed mogelijk te isoleren. Kies dus voor het beste glas en isoleer je vloer en muren meteen goed. Veel mensen kiezen tegenwoordig zelfs om een zogenaamde nul op de meter woning te laten maken. Dan hoef je geen gas-aansluiting te laten aanleggen en hoef je ook geen stroom in te kopen.

Aandachtspunten

Het grootste nadeel van nieuwbouwwoningen is dat je vaak niet zoveel keuze hebt waar je gaat wonen. Bij een bestaand huis heb je meer opties. Waar je ook rekening mee moet houden bij nieuwbouw is dat het lang kan duren voor je ook echt in je nieuwe huis woont. Je koopt meestal voordat er ook maar een steen is gelegd en het bouwen van woningen kost nu eenmaal tijd. Je krijgt er wel wat voor terug, maar wachten is natuurlijk nooit leuk. Hierdoor moet je ook vaak dubbele lasten betalen voor een tijd, want als je nog niet in je nieuwbouwhuis kunt gaan wonen, moet je nog een andere woonplek hebben. Daarbij moet je al wel vaak gaan aflossen, wat dus dubbele lasten geeft en extra geld kost.

Strenge regels

De strenge regels rondom het energielabel kunnen natuurlijk ook een nadeel zijn. Je bent nu eenmaal extra geld kwijt aan je huis goed isoleren. Ik weet dat die eerste investering wel erg hoog kan lijken, maar je verdient dit sowieso terug met de lagere energierekeningen en houdt dus uiteindelijk meer geld over om aan leukere dingen te besteden, zoals mooi nieuw behang of een grote televisie. En je bent ook duurzaam bezig voor het milieu, wat ook een goed gevoel geeft!

Bestaande bouw

Je kunt natuurlijk ook voor een bestaande woning kiezen bij een huis kopen. Je hebt veel meer keuze als je voor een bestaande woning kiest, want er is een stuk meer aanbod. Oude huizen hebben vaak ook meer karakter en sfeer. Daarentegen ben je vaak meer geld kwijt aan onderhoud, verbouwen en het kopen zelf. Daarnaast zijn er soms verborgen gebreken die frustreren en je veel tijd en geld kunnen kosten als je eenmaal het huis hebt gekocht.

Voordelen bestaande bouw

Het grootste voordeel van een oud huis kopen is dat je meer keuze hebt. Er staan op Funda nu eenmaal meer bestaande huizen dan nieuwe huizen. We hebben in Nederland maar beperkt ruimte en daardoor zal het aanbod van nieuwbouw altijd wat beperkter zijn. Een ander voordeel is dat je vaak wel iets van de oude bewoners kunt overnemen tegen een fractie van de prijs (of gratis). Dus je hoeft bijvoorbeeld niet te wachten tot je een keuken hebt uitgezocht en geplaatst als die van de oude bewoners nog prima is.

Voordelen

  • Kosten en werk spreiden
  • Kan veel zelf doen
  • 10 jaar of ouder? Minder BTW!

Nadelen

  • Vaak onverwachte kosten
  • Meestal minder energie zuinig dan nieuwbouw

Weet wat je koopt

Bij het kopen van een bestaande woning kun je van tevoren kijken. Bij een oud huis kun je al veel meer leren hierbij, want je ziet het hele huis al gewoon staan. Zo kun je het karakter en de sfeer van de woning veel beter proeven. Je weet dus wat je koopt. Ook leer je meer over de buurt. Er moet daarbij vaak wel wat meer gebeuren om het huis wat luxer te maken. Bij nieuwbouw heb je vaak hele nieuwbouwwijken, waardoor je niet even makkelijk de sfeer in de buurt kunt proeven en moet wachten tot iedereen is ingetrokken.

Aandachtspunten

Omdat een bestaande woning al bestaat, moet je vaak nog wat verbouwen voor het echt jouw plekje wordt. Denk bijvoorbeeld aan een kleur verf die je absoluut niet mooi vindt of een douche in de badkamer waar jij graag een bad wilt. Een muurtje weghalen om de woonkamer groter te maken wordt ook vaak gedaan. Of ergens een binnenmuur toevoegen waar nodig. Je zult dit zelf moeten aanpassen na de koop. Ook heb je al snel onderhoudskosten, omdat het meeste nu eenmaal al wat jaren in gebruik is. Als je zelf bang bent voor klussen of een verbouwing, reken dan op fikse verbouwkosten van een architect en/of aannemer als het al een echt oud huis betreft.

Mindere isolatie

Een oud huis is vaak ook minder goed geïsoleerd en heeft dus een lager energielabel. Je moet er dus rekening mee houden dat je zelf meestal nog iets aan de isolatie moet doen als je voor de energiebesparing en het energielabel verbeteren wilt gaan. Je kunt overigens vaak wel extra lenen om dit te financieren en je verdient dit vaak in de komende jaren terug.

nieuw huis wordt gebouwd

Verschil hypotheek nieuwbouw en bestaande bouw

Bij de hypotheek voor nieuwbouw en bestaande bouw kun je altijd maximaal 100% van de marktwaarde lenen. Bij bestaande bouw is deze marktwaarde vaak al bekend en zal deze ook niet veranderen. Bij nieuwbouw kan dit wel, als je extra werk laat doen die de marktwaarde verhoogd. Denk bijvoorbeeld aan een extra aanbouw laten plaatsen. Dit wordt meegenomen in de berekening voor de hypotheek. Dit zorgt ervoor dat je verbouwing al voor een goed deel gefinancierd is. Een hypotheek heeft vaak een lagere rente dan een bouwdepot of andere lening, dus hoe meer je van je hypotheek kunt betalen, hoe beter op de lange termijn!

Waar let je op?

Voor bestaande bouw komen er vaak meer kosten bovenop de hypotheek dan bij nieuwbouw. Je moet de kosten koper bijvoorbeeld zelf financieren. Wel kun je bij allebei ook een bouwdepot aanvragen. Je kunt dan extra geld lenen voor een verbouwing, om bijvoorbeeld betere isolatie aan te brengen.

Twijfel je tussen nieuwbouw en bestaande bouw?
Nieuwbouw en bestaande bouw hebben allebei voordelen en nadelen, maar uiteindelijk is belangrijk dat jij een mooie plek hebt om thuis te noemen. Vraag offertes aan om de prijzen te vergelijken.
arrow Vraag offertes aan

Wat is goedkoper: nieuwbouw of bestaande bouw?

Het is lastig te zeggen of nieuwbouwhuizen of juist oude huizen duurder zijn. Een nieuwbouw woning is vaak goedkoper in de aanschaf, maar geeft qua inrichting nog veel extra kosten. Deze kun je vaak ook niet erbij financieren, zodat je deze kosten zelf moet inbrengen. Als je voor het oude huis gaat, is het vaak wat duurder om deze te kopen, onder andere omdat deze geen vaste prijs zal hebben. Daarna moet je rekening houden met een kleine verbouwing om het helemaal naar wens te maken en de ruimtes goed te isoleren, maar deze duurzame verbouwing kun je vaak juist wel financieren met een bouwdepot.

Makelaar

Bij de aankoop heb je bij nieuwbouw vaak een stuk minder kosten dan bij een bestaande woning. Dit is vooral omdat je bij een bestaand huis eerst al kosten koper moet betalen. Dit bestaat uit bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting (die 0, 2% of 8% van de woningwaarde is, zie belastingdienst), maar ook de makelaar en eventuele bouwkundige keuring. Hierdoor worden de kosten wel hoger en deze kosten maak je niet bij nieuwbouw.

Andere overwegingen bij keuze

Buiten de voordelen, nadelen en het financiële plaatje zijn er natuurlijk nog andere redenen om voor een oud huis of juist nieuwbouw te kiezen.

Waar wil je wonen?

Wil je midden in de stad wonen? Dan kun je beter kiezen voor een ouder huis. Nieuwbouwwijken zijn vaak niet in steden, omdat er simpelweg geen plek is. Als je liever ergens anders woont, dan kom je wel sneller uit bij nieuwbouw. Kijk rustig rond in de omgeving waar je naartoe zou willen verhuizen om te zien wat voor soort huizen vooral aangeboden worden en maak met die informatie je uiteindelijke keuze.

Toekomstige doorverkoop

Simpel gezegd: nieuwbouw zal bij toekomstige doorverkoop meer opleveren. Er zijn modernere materialen gebruikt en vaak gaan deze moderne materialen ook langer mee dan de oudere. Dit zorgt ook later voor minder kosten voor onderhoud en vervanging. Je kunt dit ook wel bij bestaande woningen gebruiken bij een renovatie, maar het is altijd de vraag of de meerwaarde opweegt tegen de gemaakte kosten. Een oud huis is en blijft een oud huis.

Woonplezier

Bij een bestaand huis kun je vaak beter inschatten hoeveel woonplezier je er zal krijgen, simpelweg omdat je de wijk al kunt leren kennen voor je echt verhuist. Ook kun je het huis beter inschatten, gewoon omdat het er al staat. Bij nieuwbouw is dit vaak nog maar de vraag. Je maakt natuurlijk je eigen woonplezier voor het grootste deel, maar als je het belangrijk vindt om je buren al te kennen of het karakter van je huis te voelen, dan ben je beter af met een bestaand huis.

Conclusie

Samengevat kun je zeggen dat het proces van een mooie woonplek zoeken gepaard gaat met best wat afwegingen. Het is voor veel mensen een van de grootste keuzes die ze maken in hun leven. Succes met je afweging bij het maken van die mooie keuze!

Veelgestelde vragen

Is het een slechte tijd om een huis te kopen?

+
Nee, het is geen slechte tijd om een huis te kopen. Daarbij is de woningmarkt onbetrouwbaar waardoor je nooit complete zekerheid hebt.

Is nieuwbouw meer waard?

+
Ja, want nieuwbouw verdient zich snel terug waardoor de waarde van nieuwbouw sneller stijgt.

Waar op letten als je een oud huis koopt?

+
Er zijn verschillende onderdelen waar je op moet letten wanneer je een oud huis koopt, bijvoorbeeld de kosten, het achterstallige onderhoud en het soort isolatie.

Eerst een huis kopen of verkopen?

+
Het is verstandiger om eerst een nieuwe woning te kopen en om dan pas je huidige woning te verkopen.

Oud of nieuw huis kopen: offertes vergelijken

Een huis kopen is altijd een flinke investering, maar waar dit geld precies in gaat zitten is afhankelijk van wat voor huis je koopt. Om een duidelijk beeld te hebben van welke kosten je zal maken, kun je vrijblijvend offertes aanvragen voor de klussen die je verwacht nodig te hebben voor je nieuwe woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes