Zelf woning verkopen zonder makelaar | Met winst snel verkopen!

Het huis verkopen wordt een stuk makkelijker als je weet waar je aan begint. Het zelf verkopen van je huis kan namelijk een best lang proces worden. Zorg ervoor dat je niet te veel geld kwijt bent aan het verkopen van een huis met deze simpele tips!

woning zelf verkopen met notaris

Zelf woning verkopen zonder makelaar

Een woonhuis verkopen zonder makelaar is tegenwoordig heel normaal en ook goed mogelijk. Wat kan je nu zelf doen om de verkooptijd te verlagen en de winst te verhogen? Met onderstaande tips kun je zelf de verkoop van je woning regelen, zonder daarbij een makelaar in te schakelen!

Is het verstandig om je huis te verkopen zonder makelaar?

Je hebt niet per se een makelaar nodig om je huis te verkopen, maar het kost wel extra tijd als je het allemaal zelf wilt doen. Het maken van foto’s, de juiste vraagprijs berekenen en bezichtigingen plannen is veel werk. Als je het niet erg vindt om dit zelf te doen, dan kun je een hoop geld besparen door geen makelaar in te huren.

Kun je het huis verkopen zonder notaris?

Terwijl je jouw huis prima kunt verkopen zonder makelaar, is het verkopen zonder notaris niet mogelijk. Je moet altijd langs de notaris om de leveringsakte op te stellen, waarbij het huis daadwerkelijk wordt verkocht. De koopovereenkomst hoeft niet per se door een notaris te worden opgesteld, maar het is wel slim om dit te laten doen. Een huis verkopen gaat om veel geld en het is erg belangrijk dat het financiële plaatje goed in elkaar zit.

Met winst zelfverkopen

Het doel van het huis zelf verkopen is natuurlijk het maken van meer winst. Het verkopen zonder makelaar is best veel werk, het is niet slim om dit te doen als je er zelf niks aan over houdt.

Het is dan wel de kunst om precies te weten waardoor het huis voor meer verkoopt. Op de huidige woningmarkt hoeft dat niet heel lastig te zijn. Door de hoge vraag en het lage aanbod zijn mensen al snel genoodzaakt te overbieden. Door je woning op de juiste manier aan te bieden kan er echter wel nóg meer winst worden gemaakt. Dat is ook mogelijk bij de waarde verzilveren en eigen huis op te eten.

Besparen op makelaarskosten

Een van de fijnste voordelen van het zelf verkopen van een woning is dat ik flink kan besparen op makelaarskosten. In feite kun je alle processen waar je een makelaar voor betaalt prima zelf uitvoeren, het kost je alleen wat meer tijd en moeite. Als je denkt dat je het zelf prima kan is het zelf verkopen een goede optie.

Voordelen verkoop zonder makelaar

Het zelf verkopen van de woning zonder makelaar heeft twee grote voordelen. Allereerst bespaar je natuurlijk heel veel geld aan makelaarskosten als je zelf je huis te koop zet. Het werk dat een makelaar doet kan je in principe prima zelf oppakken. Daar hoef je niet per se voor te betalen. Het kopen van een nieuwe woning is al duur genoeg!

Daarnaast kan je zelf alle afspraken inplannen, inclusief bezichtigingen. Zo hoef je geen vrije dagen hieraan te besteden en bepaal je zelf wanneer de bezichtigingen het beste uitkomen. Je hoeft niet te haasten of te vliegen om het huis aan kant te krijgen en bepaalt zelf de eigen tijdlijn voor de praktische zaken.

Aandachtspunten en nadelen zelf huis verkopen

Als je de touwtjes in eigen handen neemt, komen daar vanzelfsprekend ook wat aandachtspunten bij kijken. Het is goed om daar rekening mee te houden. Het hele verkoopproces ligt namelijk in jouw eigen handen. Je moet zelf de woning inclusief foto’s aanbieden, bezichtigingen gaan plannen en moeten onderhandelen over het prijskaartje. Daar moet je veel tijd in steken. Bovendien heb je er vaak minder ervaring mee dan een makelaar zal hebben, waardoor de kans op het maken van foutjes wat groter wordt.

Genoeg juridische kennis over de documenten en proces

Een volgend minpunt is dat je in de meeste gevallen niet voldoende juridische kennis hebt. Het kopen en verkopen van een huis is een duur en belangrijk proces, waarbij je de mogelijke risico’s als het even kan compleet wilt vermijden.

Binnen 1 week de koop regelen

In een booming markt is het soms mogelijk om binnen een week of zelfs een paar dagen het huis te verkopen. Wanneer je al weet dat de woning waarschijnlijk in de smaak gaat vallen, kun je de woning verkoopklaar maken door gebruik te maken van verkoopstyling. Door styling toe te passen zal het waarschijnlijk lukken om het huis tegen een hogere totaalprijs te verkopen. Styling zorgt er namelijk voor dat het huis vele malen beter tot zijn recht komt. De verkoopstyling kosten kun je laag houden door een duidelijk plan op te stellen voor je begint.

Nog niet verkocht na 2 jaar

Als het huis niet in een jaar is verkocht is dat niet meteen een reden tot zorgen. Maar als de woning na 2 jaar nog niet is van de markt is, is het tijd voor wat vervolgstappen. Je begint met de inrichting nog eens onder de loep te nemen. Waarom spreekt het huis niet aan? Toon je wel voldoende wat een koper met de verschillende ruimten kan doen? Veel potentiële kopers zullen het lastig vinden om zich voor te stellen hoe een lege woning eruit ziet met meubels. Door te investeren in styling geef je potentiële kopers net dat laatste zetje.

Digitale tekening van het interieur

Een volgende optie is om digitaal te tonen hoe het huis er ook kan uitzien. Daarvoor hoeven er niet per se nieuwe meubels te worden gekocht of gehuurd. Door digitaal een plaatje van een mogelijke inrichting te maken kan je verschillende woonstijlen op de woning toepassen. Op die manier spreek je zoveel mogelijk kopers tegelijkertijd aan.

Videotour door het huis

Een volgende leuke optie is het maken of laten maken van een videotour door de woning. Zo’n video wordt tegenwoordig van haast elke woning gemaakt. Op die manier krijg je als koper het gevoel dat je het huis helemaal kan ervaren. Het is dan wel belangrijk dat de video er professioneel uitziet. Schakel daarvoor een bedrijf in als je niet bekend bent met filmen of video bewerken. Een zelfgemaakt filmpje op een telefoon zal juist het tegenovergestelde van het gewenste effect bereiken.

Binnen 3 jaar

Soms komt het voor dat een woning zelfs niet binnen 3 jaar verkoopt. Dit gebeurt niet alleen bij de mensen die te veel voor hun huis vragen, maar ook bij mensen die het huis niet weten te presenteren. Om je huis te verkopen moet je figuurlijk bereid zijn om flink herrie te maken op de huizenmarkt.

Verlaag de verkoopprijs

Soms is het wel zo dat er te veel wordt gevraagd voor een huis. Als de woning na 3 jaar nog niet is verkocht is het misschien tijd om wat water bij de wijn te doen. Dat kan soms wel pijnlijk zijn, vooral als de verkoopprijs lager is dan je zelf lang hebt gehoopt. Toch is het wel zaak om het huis te verkopen. Hoe langer een woning te koop wordt aangeboden, des te sneller potentiële kopers zich af gaan vragen of er iets mis is met het huis.

zelf woning verkopen

Tips om de verkoop van huizen succesvol af te ronden

Verkooptip nummer 1 is: actie ondernemen. Je kunt wel veel ideeën en theorieën hebben over waarom de woning nog niet is verkocht. Dat is natuurlijk een prima begin, maar als het daarbij blijft zal er niets veranderen. Als een huis niet verkoopt moet je eens wat anders proberen. Styling is daar een belangrijk onderdeel van.

Gebruik mooie foto’s op het internet

Een van de belangrijkste aspecten van het online aanbieden van je huis is het maken van goede foto’s. Het is bewezen dat huizen met mooie foto’s eerder interesse opwekken en voor meer geld worden verkocht. Waarschijnlijk kost het je iets meer om professionele foto’s te maken, maar die investering verdient zich na verkoop vanzelf weer terug. Althans als je hem extern wilt aanbieden en niet wilt verkopen en zelf blijft wonen wat je tegenwoordig nog al eens ziet om geld vrij te maken.

Het huis moet netjes aan kant zijn

Als de foto’s worden gemaakt is het vanzelfsprekend van belang dat het huis netjes en opgeruimd moet zijn. Daarnaast is het slim om persoonlijke touches weg te halen. Het is niet de bedoeling dat kopers jou in het huis zien wonen, ze willen zichzelf er juist kunnen voorstellen. In plaats daarvan kun je beter stijlvolle decoratie huren of lenen om het huis wat aan te kleden.

Vergeet de tuin niet

Als je beschikt over een tuin is het heel belangrijk om deze goed te betrekken bij het huis. Zorg dat er geen onkruid aanwezig is, verwijder groene aanslag en gebruik, mits het seizoen het toelaat, bloempotten om de tuin echt aan te prijzen. Dat is niet alleen belangrijk voor de foto’s, maar ook tijdens de bezichtigingen. Als koper ben je bij een verwilderde onkruidtuin waarschijnlijk niet zo enthousiast als bij een mooie, bloeiende tuin of juist een moderne, strakke tuin.

Voordelen verkoopstyling

Door verkoopstyling toe te passen zal de woning sneller verkopen. Zo wordt het verkopen van mijn woning geen langslepend proces waarbij je jarenlang mijn huis probeert te slijten. Doordat de woning al stijlvol is ingericht kunnen kopers zich goed voorstellen hoe de woning eruit ziet als zij daar wonen.

Woningen waarbij verkoopstyling goed is toegepast leveren meer geld op. Kopers zijn nu eenmaal sneller geneigd de knoop door te hakken bij een mooi interieur. Door slechts een klein bedrag te investeren kan je dus flinke winst maken!

Kosten

De kosten van het verkopen van een woning liggen tussen de € 0,00 en € 40.000. In de tabel kun je allerlei verschillende vormen van je woonhuis verkopen bekijken. De belangrijkste stap bij het zelf verkopen van de woning is je huis op Funda plaatsen.

Hoe huis verkopen?TariefOp FundaKostenEigen inspanningVerkoopkans
Zelf alles doennvtNee€ 0GrootSlecht
Zelf alles doen + Online plaatsingvastJa€ 700GrootBest goed
Makelaar basis (zelf bezichtigingen doen)vastJa€ 2.000RedelijkGoed
Makelaar volledig ondergrens1,0%Ja€ 3.000WeinigGoed
Makelaar volledig bovengrens4,0%Ja€ 40.000NiksGoed

Zet de woning op Funda

Makelaars vragen minimaal €2.000. Dat bedrag kan vlug oplopen. Door zelf je huis op Funda te plaatsen bespaar je flink wat geld op makelaarskosten. Dat geld kun je goed gebruiken voor andere zaken.

Benieuwd naar de kosten van een makelaar?
Wij brengen je in contact met ervaren makelaars uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met de verkoop van jouw woning of bij het kopen van een nieuwe woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk makelaar prijzen

Laat je huis online delen

Je hoeft natuurlijk niet alleen op Funda te rekenen. Door je huis op Facebook of andere social media te zetten en het door vrienden te laten delen kun je een grote groep kopers bereiken. Het voordeel daarvan is dat het helemaal gratis is! Door je woning in een goed geschreven post met mooie foto’s te delen kun je nieuwe geïnteresseerden aantrekken.

Buiten de gebaande paden

Probeer eens iets nieuws om je woning in de spotlight te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een enorm bord in de tuin zetten, zorgen voor een vlaggenmast in de tuin, een rode loper op zaterdag uitrollen voor een wekelijkse open huis of een LinkedIn-actie opzetten. Doordat het in deze tijd relatief eenvoudig is om een woning te verkopen hoef je waarschijnlijk niet veel moeite te doen om mensen op mijn woning af te laten komen.

Direct een goede verkoopprijs vragen

Makelaars zeggen nog steeds dat een veel voorkomende misvatting is dat je hoog moet beginnen qua vraagprijs om later eventueel nog fors te zakken. Hierdoor kan het huis vaak zomaar een jaar te koop staan. Dan kunnen mensen denken dat er iets mis mee is. Een lagere prijs zal de interesse kort opwekken, maar dit blijkt vaak onvoldoende. Begin dus met een faire verkoopprijs, niet te hoog maar ook niet te laag. Je kunt ook altijd je huis verkopen aan een opkoper.

Bij de verkoop van een verhuurde woning is het huis ‘bezwaard met verhuur’ en levert het minder op. Je kunt ook altijd kijken om je woning te verkopen en er gratis te blijven wonen.

Makelaar inschakelen: gratis offertes

Van plan om een huis te kopen of je eigen huis te verkopen? Vul ons formulier in en ervaren makelaars nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou makelaars kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes