Huis verzekeren kosten | Welke verzekeringen heb je nodig?

Het verzekeren van je woning kan op verschillende manieren. En dat kan veel geld schelen. Zo zijn er de inboedel, de opstal- en de woonhuisverzekering. Welke van deze moet je nemen?

Huis verzekeren kosten

Wat kost een huis verzekeren?

Het verzekeren van je huis is een belangrijke beslissing. De kosten variëren op basis van verschillende factoren zoals de grootte van je huis, waar je woont en de herbouwwaarde van je huis. Gemiddeld kost een opstalverzekering € 1,30 per € 1000 aan verzekerde waarde. Wanneer je een woonverzekering wilt afsluiten, is het handig om verschillende aanbieders te vergelijken. Zo zorg je ervoor dat je de beste dekking krijgt voor de laagste prijs.

Kosten van een opstalverzekering

De kosten van een opstalverzekering kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld, de regio waarin je woont kan invloed hebben op de prijs. In de goedkopere regio’s van Nederland kost het verzekeren van een tussenwoning gemiddeld € 12 tot € 20 per maand, terwijl dit in duurdere regio’s zoals de Randstad gemiddeld € 6 tot € 10 meer is. Het type woning speelt ook een rol. Een vrijstaande woning is bijvoorbeeld duurder om te verzekeren, met een prijs die ruim € 10 per maand hoger ligt dan voor een tussenwoning. Het is ook belangrijk om te weten dat de prijs van een opstalverzekering afhangt van de grootte van je huis.

Factoren die de prijs bepalen

Daarnaast zijn er nog andere factoren die de prijs van een opstalverzekering kunnen beïnvloeden, zoals de herbouwwaarde van je huis, je eigen risico en de staat van de woning. Voor een nauwkeurige prijsindicatie is het aan te raden om een premieberekening te maken bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Op deze manier kun je de prijzen en dekkingen van verschillende opstalverzekeringen vergelijken en de meest geschikte opstalverzekering kiezen voor jouw specifieke situatie.

Kosten van een inboedelverzekering

Bij het overwegen van een inboedelverzekering is het belangrijk om te weten dat de kosten variëren. Gemiddeld betaal je tussen de € 10 en € 30 per maand. Verschillende factoren hebben invloed op de hoogte van de premie. Denk hierbij aan het soort woning en de regio waar je woont. Een vrijstaande woning is bijvoorbeeld duurder om te verzekeren dan een appartement. Daarnaast speelt de dekking die je kiest een belangrijke rol. Een uitgebreide inboedelverzekering kost gemiddeld € 7 per maand, terwijl de premie van een all risk inboedelverzekering gemiddeld € 11 per maand is. Het is raadzaam om diverse inboedelverzekeringen te vergelijken om zo de meest geschikte optie voor jouw situatie te vinden.

Verschillende manieren

Het verzekeren van je woning kan op verschillende manieren en hoe je dat doet kan je best veel geld schelen. Zo zijn er de inboedel, de opstal- en de woonhuisverzekering. Wat kost een huis verzekeren en welke van deze verzekeringen moet je nu echt nemen? Het kan hierbij helpen om een makelaar in te schakelen. We beginnen met welke verzekeringen er allemaal zijn voor je huis.

Welke woonhuis verzekeringen heb ik nodig?

Als eigenwoningbezitter wil je namelijk vast weten welke verzekeringen je allemaal af moet sluiten. Bedenk dat niet iedere verzekering die je geadviseerd wordt, ook echt noodzakelijk is, wat voor verzekeringen heb je nu echt nodig voor een koophuis, hierbij geven we een klein overzicht welke verzekeringen er zoal zijn. Let op! De opstalverzekering moet je afsluiten want deze wordt vaak verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. Hierdoor is een huis verzekeren verplicht.

Wat voor verzekeringen heb je nodig als je een huis koopt

De belangrijkste huis verzekeringen zijn:

 • Schadeverzekering
 • Inboedelverzekering
 • Opstalverzekering
 • Overlijdensrisicoverzekering
 • Glasverzekering

Verzekeringen die ook handig zijn om af te sluiten:

 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Woonbeschermingsverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Levensverzekering
 • Kapitaalverzekering
 • Kostbaarheden buitenshuisverzekering

Woonverzekering

De woonverzekering die in de volksmond gebruikt wordt, is de opstalverzekering. Deze overlappen elkaar dus volledig en hier heb je er maar één van de twee van nodig. Door deze af te sluiten bescherm je jezelf tegen schade aan het pand op zich en alles wat daar bij hoort zoals extra gebouwen. Een goed voorbeeld waarbij schade aan je woning kan ontstaan is brand. Wanneer je een woonhuisverzekering hebt zal de schade die hierdoor wordt veroorzaakt vergoed worden, iets wat dus een hoop geld zal schelen omdat de kosten vaak enorm zijn.

Woonhuis verzekering

Een woonhuisverzekering of te wel opstalverzekering is verplicht af te sluiten als je een huis koopt. Dat komt doordat je woonhuis onderpand is voor je hypotheek en de bank wel een onbeschadigd huis wil als er iets mis gaat. Een woonverzekering, of woonhuisverzekering, is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Deze verzekering dekt schades door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Met je woonhuis verzekeren bedoelen we in Nederland je woning inclusief de fundering denk daarbij aan de schuttingen, bijgebouwen niet groter dan 25 m², zwembaden en zonnepanelen.

Gradaties van woonverzekeringen

Er bestaan verschillende gradaties aan woonverzekeringen de ene dekt meer dan de andere. Zo heb je de normale basis verzekering, de uitgebreide verzekering of te wel all risk verzekering hierbij ben je verzekerd voor schade die je zelf aanbrengt en heb je de extra uitgebreide verzekering, bij de extra uitgebreide verzekering kun je bijvoorbeeld ook je mobiele apparatuur verzekeren.

Vereniging van Eigenaren

De Vereniging van Eigenaren (VvE) sluit meestal de woonhuisverzekering af als je een flat of appartement huurt. Zij doen dit dan voor het hele gebouw en hoef je zelf geen woonhuisververzekering af te sluiten. Voor bepaalde aanpassingen en/of veranderingen in je woning, kun je vaak een aparte dekking afsluiten. Dit geldt zowel voor een koop- als een huurwoning.

Huis verzekeren kosten

Inboedel

Dit is echter een andere verzekering. In je huis staan in principe per definitie veel spullen als meubels en apparatuur. Het kan gebeuren dat ook brand of water een hoop schade toebrengt aan deze bezittingen. Daarnaast is het mogelijk dat je veel bezittingen verliest bij bijvoorbeeld een inbraak. Als dit het geval is kun je de schade claimen wanneer je een inboedelverzekering hebt. Wanneer je deze afsluit kies je zelf de waarde waarvoor je de verzekering af wilt sluiten.

Schatting van je inboedel

Het is daarbij van belang om een schatting te maken van de totale waarde van de bezittingen. Schat die niet te laag in! Vergeet daarnaast niet om deze schatting bij te werken als je wat nieuws koopt met veel waarde. Je kunt je inboedelverzekering ook vaak uitbreiden met een kostbaarheden buitenshuisverzekering, met deze verzekering ben je verzekerd voor spullen die buitenshuis beschadigen of worden gestolen. Door al deze mogelijke risico’s is het belangrijk om je echt waardevolle spullen op te bergen in bijvoorbeeld een kluis.

Opstalverzekering

Er zijn een aantal dingen die goed zijn om te beseffen bij de opstalverzekering

 • Bekijk periodiek (ieder jaar, of om ieder jaar) of de waarde nog up-to-date is.
 • Vergelijk niet alle verzekeraars met elkaar; dit maakt het je zeer lastig. Maak de keuze uit bijvoorbeeld vijf verzekeringsmaatschappijen of aanbiedingen.
 • Kijk naar de omgeving van jouw woning. Woon je in de buurt van een vliegveld? Staan er veel bomen om de woning? Heb je te maken met water in de buurt? Stem de zoekcriteria op deze zaken af.
 • Als je een specifieke plek of woning hebt, informeer dan naar andere mensen met zo’n huis, daar krijg je vaak goede tips van.
 • Houdt er rekening mee dat de opstalverzekering niet de bezittingen, zoals meubels in jouw huis dekt. Het kan dus verstandig zijn op een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Dit kan vaak in een pakket waardoor het goedkoper is.

Kosten opstalverzekering

De opbouw van de opstalverzekering bestaat uit: Een eenmalige eigen bijdrage poliskosten, een maandelijkse premie en een eigen risico. De eenmalige poliskosten kunnen gezien worden als een soort van administratiekosten dit bedraagt meestal tot een bedrag van 10 euro. Voor de hoogte van de premie word er gekeken naar of je nu een vrijstaande woning hebt of een rijtjeshuis oftewel tussenwoning die van een vrijstaande woning is uiteraard dan hoger.

Benieuwd naar de kosten van een makelaar?
Wij brengen je in contact met ervaren makelaars uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met de verkoop van jouw woning of bij het kopen van een nieuwe woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk makelaar prijzen

Bouwaard van het huis

Ook maakt het een groot verschil wat de bouwaard van je huis is denk maar een huis met een rieten dak deze heeft meer brandgevaar dan een huis met dakpannen. Er kunnen grote verschillen zijn tussen de kosten en dekkingen van een opstalverzekering, het is dus handig om deze dan ook te vergelijken.

Factoren die de hoogte van je premie bepalen

 • De staat van je huis
 • De bouwaard van je woning(steen,riet,hout)
 • De herbouwwaarde: Dit wil zegge de waarde die de verzekeringsmaatschappij maakt om een huis volledig weer op te bouwen
 • Woonplaats: zijn er lokale problemen op je locatie om een huis opnieuw te bouwen
 • Hoogte eigen risico
 • De gekozen dekking

Voorbeeld

Verzekering huisDure omgevingGoedkope omgeving
Appartement20 euro20 euro
Tussenwoning22 euro21 euro
2-onder 1 kap/hoekwoning28 euro25 euro
Vrijstaand43 euro34 euro

Dekking van je opstalverzekering
Er zijn verschillende soorten dekkingen van je opstalverzekering je hebt de basale dekking en de all risk dekking in de meeste gevallen is de basale dekking het goedkoopst maar dit kan per verzekeraar verschillen. Tip! Vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Preventie nemen tegen risico
Als je maatregelen neemt dat je minder risico hebt op schade dan kan je premie ook minder zijn, denk hierbij aan rookmelders of dubbele sloten of een alarmsysteem.

Onderverzekering
Het kan voorkomen dat je onderverzekerd bent dit wil zegge dat het bedrag te laag is ingeschat tegen over het daadwerkelijke waarde. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van het verzekerde bedrag tegen over de herbouwwaarde van je woning. Je kunt onderverzekering voor komen door je herbouwwaarde zorgvuldig en regelmatig te controleren.

Extra kosten
Als bijvoorbeeld je woning afbrandt moeten er ook kosten gemaakt worden om de restanten op te ruimen en om je huis eventueel schoon te maken. De verzekeringsmaatschappijen vergoeden tot op een bepaald maximum bedrag. Dit geldt ook voor de bereddingskosten, uitgaves die je maakt om schade te verminderen of voorkomen.

Tips verzekering?

Bij een woonhuisverzekering is het erg belangrijk dat je let op welke schade er wel en niet vergoed wordt. De belangrijkste factoren zijn waterschade, brandschade en blikseminslag. Dit zijn de gevallen die het vaakst voorkomen en het is daarom belangrijk dat de verzekering die je wilt afsluiten je hiertegen verzekert. Bij waterschade is het daarnaast belangrijk om te zien tot in welke mate de waterschade wordt vergoed. De ene verzekering doet dit alleen bij overstromingen, maar anderen nemen ook lekkage in hun pakket mee.

Woningverzekering

verzekering huis

Verder kan er natuurlijk schade ontstaan door bijvoorbeeld inbraak. Het is verstandig om de kosten van een polis die je hiertegen verzekert af te wegen tegen de voordelen en op basis daarvan een keuze te maken. Het is tevens belangrijk om de omgeving waarin je woont mee te nemen in de keuze. Wanneer je op het platteland woont is de kans dat er een boom op jouw huis valt een stuk groter dan wanneer je in de stad woont op een plaats zonder bomen. Let daar goed op bij het kiezen van de polis.

Inboedel

Bij een inboedelverzekering moet je vooral letten op de voorwaarden ten opzichte van technische apparaten en antieke meubelen of kunst. Hierin verschillen de verzekeraars het meest en dat zie je terug in de prijs van de verzekering. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de maximale vergoeding, ook hierop wordt de prijs aangepast. Door hier goed naar te kijken zal je niet onder of over verzekerd zijn en niet meer betalen dan nodig is.

Wat voor verzekering voor mijn huis?

Een woonhuisverzekering is een verzekering voor je huis. Om je te verzekeren tegen bijvoorbeeld brand dan is het noodzakelijk om een woonhuisverzekering te hebben. Vele hypotheekaanbieders verplichten het hebben van een woonhuisverzekering.

Beveiliging verlaagt premie

Het goed beveiligen (maar soms ook onderhouden) kan schelen in de te betalen premie voor de woonhuisverzekering. Bespreek dit voordat je een woning wilt gaan beveiligen. Keurmerk, merk en type kan veel uitmaken.

Hypotheek en woonhuisverzekering

Soms hebben hypotheekaanbieders goede kortingen kunnen bedingen bij verzekeringsaanbieders voor woonhuisverzekeringen. Informeer hier goed naar. Soms kan het ook via je werkgever. Dit kan niet alleen veel tijd schelen, maar ook veel geld.

Verzekerde waarde

Bedenk dat de verzekerde waarde belangrijk is om te melden en juist in te schatten. Niet alleen kan men de schade verhalen op de verzekeraar bij schade, maar indien je er wil blijven wonen dan kunnen de kosten van herbouw soms duurder uitvallen dan de waarde van de woning. Bezuinig hier dus niet op.

Indexering woonhuisverzekering

Aangezien je huis met de tijd soms meer waard wordt, wil dat zeggen dat je de verzekering zal moeten aanpassen aan de huidige situatie. Meestal kan men dit periodiek, apart doen, maar men kan ook een soort inflatiecorrectie toe laten passen.

Verzekerde bedrag

Dit kan automatisch. Ook de waarde van de woning kan dalen maar kan ook vele procenten stijgen op jaarbasis! Soms is er een indexclausule op in de polis. Daarmee wordt het verzekerde bedrag jaarlijks aangepast aan de CPI stijging.

Eigenaar van de woning moet verzekeren

Huurders hebben geen plicht om een woonhuisverzekering af te sluiten. Alleen de eigenaar moet zijn eigendom verzekeren. Zorg dat dit ook goed in het contract staat.

Invloed verbouwingen op de woonhuisverzekering;

Je denkt er niet direct aan maar verbouwingen of aanpassingen aan de woning hebben wellicht invloed op je premie. Dus geef ze zo snel mogelijk door aan je verzekeraar. Door de aanbouw van een garage of dakkapel, zal de waarde van je woning stijgen.

Meeverzekeren fundering

De fundamenten van de woning worden niet altijd meeverzekerd in de woonhuisverzekering. Dat is op zich logisch want met water of stormschade zal hier niets mee gebeuren. Wil je het toch dan zal je het dus apart moeten verzekeren.

VVE

Indien je een Vereniging van Eigenaren hebt, wat vaak het geval is, is het eerste punt op de agenda vaak een woonhuisverzekering. Dit is een gezamenlijk belang voor iedere bewoner.

Welke verzekeringen heb ik nodig koophuis

Bij het kopen van je huis moet je denken aan een aantal verzekeringen om je huis en inboedel te verzekeren tegen bijvoorbeeld schade en diefstal en een verzekering kan handig zijn om eventuele onvoorzienbare kosten te voorkomen.

 • Opstalverzekering: De opstalverzekering wordt meestal verplicht vanuit je hypotheekverstrekker, met deze verzekering verzeker je de schade aan je huis. En verzeker je het bedrag wat nodig is om je huis opnieuw op te bouwen.
 • Inboedelverzekering: De inboedelverzekering verzekert je spullen tegen schade, brand en diefstal.
 • Overlijdensrisicoverzekering: Wil je een huis kopen samen met je partner en/of heb je kinderen dan is het handig om deze verzekering af te sluiten. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat je partner en/of de kinderen niet in financiële problemen komen als je komt te overlijden en kunnen zij de hypotheek gewoon blijven betalen.
 • Woonlastenverzekering: Met deze verzekering kun je gewoon je hypotheek blijven betalen als je gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt of werkloos bent. Als je voldoende geld hebt om de hypotheek zelf te bekostigen of je bent verzekerd via je werkgever is dit niet nodig.

Huurwoning

Bij een huurwoning heb je minder verzekeringen nodig dan bij een eigen koopwoning. Zo is het niet nodig een opstalverzekering of woonhuisverzekering af te sluiten omdat de verhuurder de echte eigenaar is van het huis. Hij is daarmee verantwoordelijk voor het huis en tevens het verzekeren daarvan. Zelf moet je echter wel aan hetgeen denken wat in huis aanwezig is. Dat verzekerd de eigenaar niet. Wat namelijk in huis aanwezig is, is slim om te verzekeren. Bij het huren van een huis ben je namelijk niet automatisch verzekerd tegen schade aan je interieur of meubelen.

Welke verzekeringen heb ik nodig huurhuis

Heb je een huurhuis of ben je van plan een woning te huren is het verstandig om je eigendommen te verzekeren tegen brand-,storm-, water-of inbraakschade, maar ook wanneer je zelf schade maakt. Wat voor verzekeringen heb je nodig voor een huurhuis? Bekijk hieronder een klein overzicht van relevante verzekeringen:

 • Inboedelverzekering – je spullen binnenshuis verzekerd
 • Aansprakelijkheidsverzekering – schade aan anderen door jouw toe doen
 • Buiten de deur verzekering – spullen buiten je huis goed verzekerd
 • Rechtsbijstandverzekering – juridische hulp bij grote of kleine conflicten

Huurdersbelang

Als je een huurwoning huurt hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten want deze doet de huiseigenaar oftewel je woningcorporatie, maar natuurlijk kan het voorkomen dat je veranderingen aanbrengt. Deze veranderingen die heb je zelf bekostigd en zijn dus jouw eigendom, de vaste onderdelen en aanpassingen kun je meeverzekeren op je inboedelverzekering. De verzekeringsmaatschappijen noemen dit huurdersbelang.

Aanpassingen

Eventuele aanpassingen die de vorige bewoner van de huurwoning heeft aangebracht en die jij tegen betaling hebt overgenomen vallen ook onder huurdersbelang. De dekking van het huurdersbelang is bij het merendeel van de inboedelverzekeringen tot een maximumbedrag meeverzekerd, dit kan bijvoorbeeld tot 10 procent van de waarde inboedel.

Schade afdekken

Je moet zelf als huurder nog een inboedelverzekering afsluiten om toekomstige schade aan je inboedel af te dekken. Zorg er hierbij voor dat je een goede schatting maakt van alles wat je bezit wat waarde heeft. Zo kun je deze voor het juiste bedrag verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, lekkage of inbraak. Het is slim om te kiezen voor een huurgarantieverzekering of woonlastenverzekering. Dit is een andere dan een verzekering voor een verbouwing overigens. Die zorgt er namelijk voor dat je, wanneer je de huur niet meer zou kunnen betalen door ziekte of werkloosheid, je toch in het huurhuis kunt blijven wonen en er niet uitgestuurd wordt (eigenaren van verhuur woningen mogen na 3 maanden actie ondernemen).

Aansprakelijkheid

Daarnaast is tevens de aansprakelijkheidsverzekering verstandig voor wanneer er schade zou ontstaan aan het huurhuis, deze is tenslotte niet jouw eigendom. Als laatste kiezen veel huurders voor een rechtsbijstandverzekering. Deze beschermt je wanneer er een conflict zou ontstaan met de verhuurder, wat zicht bijvoorbeeld voor kan doen als je in de woning wilt blijven wonen maar de verhuurder wilt dat niet. Je hebt als huurder veel rechten waaronder de mogelijkheid om een procedure te starten om je rechten als huurder te beschermen. Deze kosten kunnen fors oplopen dus daarvoor is het handig ze wellicht te verzekeren.

Veelgestelde vragen

Wat kost opstal en inboedel verzekering per maand?

+
De kosten verschillen per verzekeringsmaatschappij, maar gemiddeld kun je rekenen op enkele tientjes.

Is het verplicht om je huis te verzekeren?

+
Ja, een opstalverzekering is verplicht, een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig.

Wat is een goede woonhuisverzekering?

+
Wat een goede woonhuisverzekering is hangt af van je eigen wensen en budget.

Makelaar inschakelen: gratis offertes

Van plan om een huis te kopen of je eigen huis te verkopen? Vul ons formulier in en ervaren makelaars nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou makelaars kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes