Verzekering verbouwing | Alles over de verbouwing verzekering

Een verbouw verzekering voorkomt veel problemen wanneer er iets onverhoopt mis gaat bij de verbouwing. De verzekering voor een verbouwing hoeft ook niet veel te kosten. We zetten de mogelijkheden op een rij.

verbouwing verzekering

Schade tijdens een verbouwing: wat vergoedt de verzekering als dekking?

Het kan iedereen gebeuren: tijdens het verbouwen van je woning ontstaat er schade aan het interieur. Dat kan schade zijn die je zelf hebt veroorzaakt, maar ook schade die komt door het klusbedrijf dat je inschakelt. Erg vervelend, want dit gaat natuurlijk geld kosten. De vraag is dan: wat dekt de woonverzekering precies bij schade met een verbouwing en wie draait er precies voor de aangerichte schade op? Of zijn er andere verzekeringen die je de schade aan je huis wel dekken? Dit is toch wel belangrijk wanneer je wilt gaan verbouwen.

Welke verzekering is verplicht voor verbouwing huis?

Er zijn eigenlijk geen verplichte verzekeringen voor een verbouwing. Er zijn wel een aantal verzekeringen die je af kunt sluiten om toch het risico zo klein mogelijk te maken. De enige verplichte verzekering voor een huis is de opstalverzekering, maar deze dekt niet altijd schade die ontstaat bij een verbouwing. Het is ook verplicht om een verhoogde waarde van je woning na de verbouwing door te geven aan je verzekering, zodat de premie goed aangepast kan worden op de hogere waarde. Maar buiten deze twee verplichtingen heb je vrije keuze.

Soorten verbouw schade aan woning: van licht tot zwaar

De schade die jouw huis tijdens een verbouwing kan oplopen, kan sterk uiteenlopen. In de meeste gevallen gaat het om kleine beschadigingen of ongelukjes. Toch kan dit financieel flink in de papieren lopen als je hier niet voor verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan een oude, waardevolle vaas die omgevallen is tijdens het slepen met spullen of een schilderij dat beschadigd raakte door gereedschap. Dit zijn precies de redenen waarom dit soort verzekeringen nodig zijn om afgesloten te worden. Tijdens de verbouwing kan naast de beschadiging van dit soort losse spullen, ook veel grotere schade ontstaan. Jijzelf of een medewerker van het klusbedrijf boort per ongeluk door een elektrische leiding heen, maakt een gat in de muur of je laat een blik met verf over de vloer vallen, waardoor de parketvloer ernstig beschadigd raakt.

Controleer of de aannemer een CAR-verzekering heeft voor schade

We weten allemaal dat voorkomen echt beter is dan genezen, helemaal bij een verbouwing, maar soms lukt het gewoon niet. Een verbouwing is altijd een flink project en daar kan nu eenmaal veel mis gaan. Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kunt letten. Voor de rest is het slim om een verbouwing verzekering te nemen en te kijken of de aannemer een CAR verzekering (Construction All Risk) heeft, zodat je nooit met lege handen staat.

De juiste verzekering afsluiten of aanpassen

Of je de verbouwing laat doen door een aannemer of zelf doet, een ongeluk zit in een klein hoekje. En daar zit een huis nu eenmaal vol mee! Met een verzekering hoef je je geen zorgen te maken terwijl de verbouwing plaatsvindt. Ook gebeurt het regelmatig dat, met name als de verbouwing plaatsvindt in een (tijdelijk) leegstaande woning, dure apparaten of andere bouwmaterialen uit de ruimte gestolen worden. Dit kunnen machines van jezelf zijn, van het bouwbedrijf dat de opdracht voor jou uitvoert of gehuurde apparaten van de bouwmarkt. Een vervelende situatie, want die zijn natuurlijk veel waard en kosten een flinke smak geld als dit niet goed verzekerd is.

Wat dekt de woonverzekering bij een verbouwing huis?

De vraag is in bovengenoemde gevallen wat de woonverzekering precies zal dekken met de verbouwing en wat niet. De opstal- en inboedelverzekering, die onder deze verzekering valt, zorgen ervoor dat je verzekerd bent voor de schade aan je huis én alles wat erin staat. Je wilt voorkomen dat je onderverzekerd bent, dus check voor welk bedrag je bent verzekerd.

Wat is er verzekerd met een opstalverzekering

Belangrijk is het uitgangspunt dat de woonverzekering, specifiek de opstalverzekering, vaak maar een beperkt aantal schadegevallen zal dekken. Tijdens een verbouwing ben je met een basispakket van je verzekering alleen verzekerd voor schade door brand, blikseminslag, schade die is ontstaan door explosies, storm en schade veroorzaakt door een luchtvaartuig. Ook hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden. Als er langdurig meer dan 2 maanden geen mensen in het huis wonen, door bijvoorbeeld een verbouwing, is een beperkte dekking van toepassing. Een woning is tijdens een verbouwing soms niet glas- en/of waterdicht en ook dan is er een beperkte dekking van toepassing. Het kan ook zo zijn dat de verzekeraar pas na drie maanden volledige dekking biedt.

verzekeraar controleert verzekering verbouwing

Inbraak of vandalisme tijdens de verbouwing

Tijdens een verbouwing dekt de woonverzekering geen schade gemaakt door diefstal en/of vandalisme. Alleen als er duidelijk sprake is van inbraak, vergoedt de verzekeraar de opgelopen schade. Hierdoor is het slim om losse bouwmaterialen goed op te bergen en bijvoorbeeld meubels tijdelijk op te bergen als het huis tijdens de verbouwing onbewoond is. En als je kunt aantonen dat de opgelopen schade aan het interieur of aan jouw woning niets met de verbouwing zelf te maken heeft. Mocht je hierdoor toch in een conflict raken met de aannemer, is het ook goed om een rechtsbijstandverzekering afgesloten te hebben voor je begint met de verbouwing.

Sluit een bouwverzekering af boven op een goede woonverzekering!

Als je verbouwt is het, door de beperkte dekking van de opstal verzekeringen, verstandig om een extra verzekering af te sluiten. Dit kun je doen door voor de periode van de verbouwing een bouwverzekering af te sluiten bovenop de bestaande verzekeringen. Als je dan als particulier of als aannemer schade veroorzaakt met de verbouwing, ben je altijd goed gedekt. Zeker weten dat je goed verzekerd bent geeft je een gerust gevoel tijdens het klussen zelf en zorgt ervoor dat de verbouwingen uitvoeren zonder veel risico’s kan gebeuren.

Wat kost een bouwverzekering afsluiten?

Als je zelf een bouwverzekering af wilt sluiten, moet je hiervoor natuurlijk premie betalen. Voor een particuliere CAR-verzekering betaal je vanaf ongeveer €300. Dit is het minimale bedrag aan premie en betaal je eenmalig voor elk project. De precieze premie is afhankelijk van de totale prijs en duur van de verbouwing. Een verbouwing moet minimaal € 500.000 kosten of langer dan 12 maanden duren om in aanmerking te komen voor deze verzekering. Ook moet je rekening houden met een eigen risico van €500 tot €1.000 wanneer je aanspraak wilt maken op de verzekering.

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Welke verzekering heb je nodig voor de verbouwing

De verzekeringen die je het beste af kunt sluiten zijn een inboedelverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandsverzekering. Ook kun je particulier een CAR-verzekering afsluiten voor wanneer je zelf ook aan de slag gaat met de verbouwing. Met de rechtsbijstandsverzekering ben je ervan verzekerd dat je bij een conflict altijd een jurist kunt krijgen. Je hoopt natuurlijk dat het niet nodig is, maar een verbouwing is al duur genoeg zonder het risico te lopen op extra legale kosten omdat de aannemer zijn afspraken niet na komt!

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes