BouwGarant kosten | Verzekering voor de bouw

Als je je verbouwing wilt verzekeren dan is BouwGarant een goede optie die veel zekerheid geeft. De kosten voor BouwGarant zijn erg laag voor de zekerheid die het biedt.

Bouwgarant logo

Wat valt onder BouwGarant

BouwGarant is een stichting die de kwaliteit van aannemers waarborgt. Aannemers kunnen zich hierbij aansluiten als ze aan bepaalde eisen voldoen, waardoor je met het Bouwgarant keurmerk zekerheid hebt dat de aannemers kwaliteitswerk leveren. Ook kun je als klant bepaalde garanties afsluiten bij BouwGarant, waaronder de Nieuwbouwgarantie en Verbouwgarantie.

Wat is de Nieuwbouwgarantie

De Nieuwbouwgarantie zorgt ervoor dat jouw huis of appartement altijd wordt afgebouwd, ook als de bouwer failliet gaat tijdens het bouwproces. Ook kun je een beroep doen op deze garantie als er minstens drie maanden na oplevering onvolkomenheden blijven die het bouwbedrijf niet wil of kan oplossen. Op deze manier weet je zeker dat jouw huis in goede staat zal worden opgeleverd. Dit is ook bekend als de Afbouwgarantie, omdat je de garantie hebt dat je huis wordt afgebouwd.

Hoeveel kost Afbouwgarantie of Nieuwbouw garantie

De minimale premie voor de Nieuwbouwgarantie is €350, exclusief BTW. De premie wordt berekend als 0,44% van de koop-aanneemsom als de grond deel uitmaakt van de overeenkomst en 0,55% als dit niet het geval is. Hierbij wordt de BTW meegerekend. De maximale prijs die onder de Afbouwgarantie valt is €750.000, exclusief de BTW. Hierboven kun je deze garantie niet afsluiten. Per aanmelding betaal je €400 voor een nieuwbouwwoning, bij een appartement zijn deze kosten afhankelijk van het project.

Wat is de Verbouwgarantie?

Met de Verbouwgarantie heb je een garantie op de constructie en herstel van gebreken bij oplevering. Ook hier geldt dat als je aannemer failliet gaat, het werk zal worden afgemaakt. Verborgen gebreken kun je tot 6 maanden na oplevering melden, constructieve gebreken tot 18 maanden na oplevering.

Hoeveel kost de Verbouwgarantie afsluiten

De premie voor een Verbouwgarantie is minimaal €150, exclusief BTW. Daarboven is het 0,25% van de aanneemsom, inclusief BTW. Het maximale bedrag waarvoor je een Verbouwgarantie kunt krijgen is €350.000, exclusief BTW.

Benieuwd naar de kosten van een makelaar?
Wij brengen je in contact met ervaren makelaars uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met de verkoop van jouw woning of bij het kopen van een nieuwe woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk makelaar prijzen

Welke voorwaarden zijn er voor het certificaat

Wanneer je in aanmerking komt voor een BouwGarant garantie, krijg je een certificaat. Je komt hiervoor in aanmerking als je project minder dan €750.000 (bij nieuwbouw) of €350.000 (bij verbouwen) kost. Ook moet de garantie worden afgesloten voor de bouw begint, en moet het bouwbedrijf de aanvraag indienen.

Hoe lang duurt de aanvraag

Het zal vaak enkele weken duren voor je te horen krijgt of je aanvraag is goedgekeurd. Hierom is het slim om zo snel mogelijk deze aanvraag in te laten dienen, omdat je pas kan beginnen met (ver)bouwen nadat je het certificaat hebt.

Garantietermijnen van het BouwGarant certificaat

Het certificaat blijft niet eeuwig geldig. Voor een Verbouwgarantie zijn de garantietermijnen 18 maanden bij constructieve gebreken en 6 maanden voor andere verborgen gebreken. Bij een Nieuwbouwgarantie is de gemiddelde garantietermijn 6 jaar, maar dit is 10 jaar voor ernstige gebreken en kan korter zijn voor bepaalde onderdelen.

Waar moet een Bouwgarant aannemer aan voldoen?

Met een BouwGarant-aannemer zijn er de volgende zekerheden:

1. Juiste diploma’s en verzekeringen

Iedereen kan zich aannemer noemen. Maar BouwGarant-aannemer word je alleen als je over de juiste diploma’s en verzekeringen beschikt. Je weet dus zeker dat je een ervaren vakman inschakelt die zijn zaken op orde heeft.

2. Aantoonbare ervaring

BouwGarant-aannemers hebben aantoonbare ervaring in de bouw. Daardoor weten zij welke aanpak tot het beste resultaat leidt en kunnen ze jou goed adviseren.

3. Duidelijke afspraken

De BouwGarant-aannemer zet samen met jou alle afspraken op papier. Van offerte tot en met de oplevering. Je komt dus niet voor verrassingen te staan.

4. Kwaliteitscontroles

BouwGarant-aannemers worden regelmatig getoetst door een onafhankelijke instantie. Alleen bedrijven die aan alle eisen voldoen, mogen het BouwGarant-keurmerk dragen.

5. Garantie bouw

Je kunt kiezen voor extra zekerheid door garantie af te sluiten. Let op: jij bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van deze garantie.

6. Uitgebreide klachtregeling

BouwGarant kent een uitgebreide regeling waarbij het snel en adequaat oplossen van de klacht centraal staat. De BouwGarant Quick Scan is hier een voorbeeld van, hierbij doet een onafhankelijk deskundige op locatie een bindende uitspraak. Dit is overigens geen echte verzekering voor een verbouwing.

7. Geschillencommissie

Samen met de Consumentenbond heeft BouwGarant de Geschillencommissie Verbouwingen opgericht. Heb je een probleem met jouw aannemer? En je komt er samen niet uit, ook niet na bemiddeling door BouwGarant. Dan kun je terecht bij deze onafhankelijke geschillencommissie.

Verbouwing verzekering

Geregeld krijg ik de vraag wat een goede verzekering is als je gaat verbouwen. Waarschijnlijk ben jij hier ook gekomen omdat je precies wilt weten wat de verbouwgarantie inhoudt. Daarom leek mij een interview met de algemeen manager van Bouwgarant het beste en Rob was zo vriendelijk om hier tijd voor te maken.

Verzekering voor de verbouwing

Niet alleen grote verbouwingen worden verzekerd maar ook bij kleine verbouwingen kun je de zekerheid zoeken van een garantie voor je verbouwing. Rob legt het verder uit:

Voorstellen

Mijn naam is Rob de Groot en ik ben algemeen manager Stichting BouwGarant. Ik heb een marketing achtergrond en ben afgestudeerd in de Communicatiewetenschappen.

verbouwen verzekering

Welk deel/ percentage van de Nederlandse verbouwers maakt gebruik van de verbouwgarantie?

Het is lastig om aan te geven welk percentage van de mensen die gaat bouwen of verbouwen hiervoor een BouwGarant-aannemer inschakelt. Er zijn veel mensen die het zelf doen, eventueel met hulp van buren en / of vrienden. Er is eveneens een groot aanbod van klusbedrijven een ZZP’ers die veel werk uitvoeren. Wel is het zo dat als het om een flinke verbouwing of nieuwbouw gaat, mensen eerder bij BouwGarant uitkomen omdat ze er dan van zijn verzekerd met een goed opgeleide, ervaren vakman in zee te gaan.

Welke producten zou je adviseren aan iemand die gaat verbouwen?

verbouwing verzekering

Bouwen of verbouwen doe je misschien 1 of 2 keer in je leven. Het kost bovendien vaak flink wat geld. Daarom is het belangrijk om voor zekerheid te kiezen. Als je werkt met een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant heb je een aantal zekerheden. Ons advies is altijd de garantie af te sluiten, dan weet je zeker dat het goedkomt.

Wanneer kies iemand die gaat verbouwen voor de verbouwgarantie plus variant?

De Plus-variant biedt een hogere dekking en kan door de geldverstrekker (bank) worden geëist wanneer de hypotheek onder NHG dient te vallen.

Wat doet bouwgarant allemaal en wat doet het specifiek voor de verbouwende particulier?

Wij hebben een Servicedesk die dagelijks tijdens kantooruren bereikbaar is. Hier kan de consument altijd terecht.

Wat zijn de 2 redenen om te kiezen voor Verbouwgarantie?

  1. Mocht jouw aannemer failliet gaan, dan heb je met de Verbouwgarantie de zekerheid dat het werk wordt afgebouwd.
  2. Ook beschermt de Verbouwgarantie je tegen verborgen- (6 maanden) en constructieve gebreken (18 maanden) na oplevering.

Is de productkeuze afhankelijk van de grootte van het project of wat anders?

De Verbouwgarantie kan worden afgesloten voor alle bouwwerken tot 350.000 euro. Dit is dus wat anders dan een normale verzekering voor het huis zoals een opstalverzekering.

Waarom is het niet alleen voldoende om voor een Bouwgarant aannemer te kiezen, die is toch juist gekeurd en goed?

Als je kiest voor een BouwGarant-aannemer dan heb je de zekerheid dat je werkt met een bonafide bedrijf die beschikt over de juiste diploma’s, verzekeringen etc. Bovendien wordt het bedrijf om de circa 2 jaar getoetst waarbij wordt gekeken of bijvoorbeeld de offertes, contracten en de klachtenregistratie op orde is. Daarnaast is iedere BouwGarant-aannemer aangesloten bij de Geschillencommissie. Een hoop zekerheid dus. Voor extra garantie kan dan nog de Verbouwgarantie worden afgesloten, wat soms ook een eis van hypotheekverstrekkers is.

Wat gebeurt er als ik er met de aannemer niet uit kom, wat doet Bouwgarant dan precies voor me?

BouwGarant kent een uitgebreide regeling waarbij het snel en adequaat oplossen van de klacht centraal staat. De BouwGarant Quick Scan is hier een voorbeeld van, hierbij doet een onafhankelijk deskundige op locatie een bindende uitspraak. Samen met de Consumentenbond heeft BouwGarant de Geschillencommissie Verbouwingen opgericht. Heb je een probleem met jouw aannemer? En je komt er samen niet uit, ook niet na bemiddeling door BouwGarant. Dan kun je terecht bij deze onafhankelijke geschillencommissie.

Makelaar inschakelen: gratis offertes

Van plan om een huis te kopen of je eigen huis te verkopen? Vul ons formulier in en ervaren makelaars nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou makelaars kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes