Verhuurde woning verkopen | Hoe pak je het aan?

In alle overige gevallen blijft het huidige contract gewoon rechtsgeldig en mogen de huurders in de woning blijven wonen. Wil je er zelf gaan wonen? Dan mag je pas drie jaar na aankoop de huur opzeggen voor dit doel.

verhuurde woning verkopen

Mag ik zomaar mijn woning verkopen?

Ja, je mag je verhuurde huis zonder problemen verkopen. Je mag de lopende huurovereenkomst alleen eenzijdig opzeggen wanneer je de woning tijdelijk verhuurt op basis van de Leegstandswet en je nu de kans hebt om het huis te verkopen. Mag ik een verhuurde woning verkopen verhuurde woning verkopen aan huurder is hierbij ook een passende vraag en hiervoor geldt hetzelfde antwoord. Wel zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden bij de huurovereenkomst.

Woning in verhuurde staat verkopen

Ik wil mijn verhuurde woning verkopen, maar hoe pak ik dit aan en kan ik mijn verhuurde woning verkopen zonder te veel gedoe? Wanneer de verhuurder de woning wil verkopen kan dit best ingewikkeld zijn, omdat de woning verkopen in verhuurde staat niet altijd meevalt. Let hierbij ook goed op of het gaat om een woning verkopen of om het verhuren van een appartement. Laten we eens kijken waar je op moet letten:

Waarde bij verhuurde staat

De waarde van een huis waar al een huurder woont is gemiddeld slechts 70% van de Funda-waarde. Dat komt doordat de woning ‘bezwaard met verhuur’ is. Door de wet koop breekt geen huur (wetten.overheid.nl) kun je ze niet uit de woning zetten op het moment dat je het huis verkoopt.

Huis verkopen met huurder

Voor de koper is dat in de meeste gevallen nadelig, de huurder kan bijvoorbeeld nog wel 10 of 20 jaar blijven huren. En deze huurder is niet automatisch een betrouwbare persoon, er kleven dus een aantal risico’s aan de koop voor de nieuwe eigenaar. Toch wel goed om over na te denken bij het verzilveren van de overwaarde en het opeten van het huis.

Leegwaarderatio en huurbescherming bij verkoop

Een belangrijke factor daarin is de zogenaamde leegwaarderatio. Wellicht heb je de term ooit gehoord van een makelaar of vastgoed belegger. Met het leegwaarderatio wordt de waarde van de verhuurde woning waarvan de persoon huurbescherming geniet vastgesteld. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde van de woning. Dat heeft te maken met de Successiewet van onze overheid.

Nieuwe verhuurwet

De Nieuwe verhuurwet, die geldig is vanaf 2024, brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor verhuurders en verhuurbemiddelaars.

  • Ten eerste vallen alle woningen met een huur tot en met € 1.021 nu onder het puntenstelsel, waarbij de maximale huur wordt bepaald op basis van de kwaliteit en de staat van de woning. 
  • Daarnaast moeten verhuurders zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen, zoals intimidatie, woondiscriminatie en te hoge borg.
  • Ook wordt vanaf 2024 een vast huurcontract verplicht, met uitzondering van vijf specifieke gevallen.

Verhuurders die deze nieuwe regels niet naleven, kunnen aangepakt worden onder de wet goed verhuurderschap.

Toestemming van de bank nodig?

Als je je verhuurde huis wilt verkopen terwijl er nog een hypotheek op zit, controleer dan even de hypotheekakte voor de zekerheid. Meestal vinden ze dit prima maar controleer het voor de zekerheid (kijk onder andere in het huurbeding). Daarnaast mag je foto’s van het interieur niet zomaar op Funda en andere sites zetten. Daarom gaat zo’n verkoop vaak onderhands want dat kan wel. Ander zal je er vooraf met je huurder over moeten praten.

Huis (ver)kopen met huurders erin

Een woning in verhuurde staat is minder waard; dat komt doordat huurders goed beschermd zijn. De kopers zijn verplicht de bewoners die betalen in de woning te laten blijven wonen. Toch is het zeker wel degelijk mogelijk om je huis vlot en goed te verkopen.

Snel een appartement, pand of vastgoed verkopen

Gelukkig kun je tegenwoordig ook een verhuurd huis snel en eenvoudig verkopen! Wil je direct de mooie verhuurd huis verkopen mogelijkheid aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ►.

Veelgestelde vragen

Hoeveel is een huis minder waard in verhuurde staat?

+
De waarde van een woning wanneer je deze huurt is 78% van de WOZ waarde van een woning.

Kan je als huurder uit de woning worden gezet bij verkoop?

+
Nee, je kan als huurder niet uit een woning worden gezet bij de verkoop ervan, dit is opgenomen in de wet.

Wat kost het om een huurder uit te kopen?

+
Het uitkopen van een huurder voor eigen gebruik kost minimaal € 6253 per huurder.

Makelaar tarieven vergelijken

Wil je een huis verkopen? Vergelijk hier gratis en vrijblijvend de tarieven van makelaars uit je buurt. Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de makelaar gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes