Staat je appartement te koop, ga je tijdelijk naar het buitenland of samenwonen uitproberen? En wil je zelf je appartement verhuren? Dan is kennis van de verhuurmarkt noodzakelijk. Om je appartement zelf te verhuren is het van belang dat je weet wat de regels en risico’s zijn en wat je kunt verwachten. Daarom vind je hier enkele belangrijke tips voor het zelf verhuren van je appartement.
1. Informeer de hypotheekbank en VVE
Je appartement verhuren kan gevolgen hebben voor je hypotheek. In het ergste geval kan deze meteen helemaal worden opgeëist. Om zeker te weten of je het appartement mag verhuren en zo ja, wat de eisen zijn, kun je het beste binnenlopen in het gemeentehuis en een eerste navraag doen. Dan leer je al heel veel en vervolgens kun je natuurlijk gedetailleerder onderzoek doen. Vraag het ook aan je hypotheek verstrekker, de VVE en andere belanghebbenden die hier officieel iets over te zeggen hebben.
2. Juridische zaken verhuur regelen
3. Huurcontract opstellen
Bij het verhuren zijn er ook risico’s. Zorg daarom voor een goed huurcontract dat aan wet- en regelgeving voldoet. Stel de voorwaarden voor het verhuren van je appartement vast, onder welke bepalingen en vergunningen het valt, voor welke prijs, wat de eventuele servicekosten en afschrijvingen zijn en wat de einddatum van de overeenkomst is. Zorg ook voor een eventuele borg voor het repareren van schade.
4. Huurprijs berekenen
Zelf je appartement verhuren betekent niet dat je zomaar een huurprijs kunt bepalen. Ook hier gelden enkele regels uit de huurwet. Ook kunnen bepaalde omstandigheden de huurprijs verhogen of verlagen, bijvoorbeeld in welk stad of dorp je wilt verhuren, in welke wijk je appartement is, wat voor soort appartement het is. Ook kunnen de voorzieningen, het uitzicht, welke verdieping en of je een huisdier mag hebben een effect hebben op de huurprijs. Daarnaast kun je met het puntensysteem zo te weten komen hoeveel de maximale huur mag zijn.
5. Huurder vinden
Je verhuurt je appartement niet zomaar en je wilt natuurlijk dat er goed met je spullen wordt omgegaan. Daarom is het een goed idee om een profiel van de kandidaat te schetsen en potentiële huurders te screenen. Zorg ervoor dat je de risico’s voor het niet betalen van de huur of het misbruik van je eigendom zo klein mogelijk zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld om een identiteitsbewijs, verhuurdersverklaring, inkomsten en werkgegevens vragen. Adverteren kun je onder andere via je netwerk, sociale media of advertentieplatformen doen.
6. In- en uitchecken
Het verhuren kent twee belangrijke momenten: de check-in en de check-out. Loop tijdens beide momenten samen met de huurder het appartement door en leg zoveel mogelijke zaken vast op papier en foto. Zo kun je dit aan het einde van de huurperiode bespreken en bij eventuele schade aantonen dat dit door de huurder komt. Je staat dan veel sterker bij een eventueel geschil.
7. Hypotheekrenteaftrek vervalt
Als je je tweede woning verhuurt en de woning zit in Box 3 (in tegenstelling tot je eigen woning in box 1), dan is de huuropbrengst van deze woning onbelast. Daar staat weer tegenover dat je de rente op bijvoorbeeld de financiering van de vakantiewoning of de tweede woning niet kunt aftrekken van de inkomsten. Bekijk hier meer over hoe de belasting omgaat met het vermogen van de (tweede) woning bij verhuren.
8. Verzekering
Je appartement verhuren kan de dekking van je verzekering veranderen. Zorg er daarom voor dat je de voorwaarden van je huisverzekeringen goed hebt gelezen. Het kan zijn dat je verzekering niet geldt bij het verhuren en dan krijg je niets uitgekeerd bij schade. Raad ook aan je huurder aan om zijn eigen verzekeringen af te sluiten.
Garage
De verhuur van een garage of parkeerplaats staat in de regel los van bijv. het huurcontract van de woning of het appartement waar de garage/parkeerplaats bij hoort, tenzij dit echter anders is afgesproken natuurlijk.
Wil je weten wat je verbouwing kost?
