Appartement verhuren – Regels en Tips in 2024

Om je appartement zelf te verhuren is het van belang dat je weet wat de regels en risico’s zijn en wat je kunt verwachten. Daarom vind je hier enkele belangrijke tips voor het zelf verhuren van je appartement!

appartement verhuren

Gevolgen verhuur voor de hypotheek en VvE

Het verhuren van je appartement kan gevolgen hebben voor je hypotheek. In het ergste geval kan de hypotheek per direct volledig worden opgeëist.

Om zeker te weten of je het appartement mag verhuren en wat de eisen zijn kun je het beste informeren bij je hypotheekverstrekker en de gemeente waarin je woont. Doe ook navraag bij je VvE en andere belanghebbenden.

Regels rondom een koopwoning verhuren

Het verhuren van je appartement geeft je meerdere verantwoordelijkheden richting de huurder. Bij het verhuren van je appartement kom je direct in aanraking met huurbescherming en de huurwet.

Eigenlijk kent de huurwet geen tijdelijke overeenkomsten voor verhuur. Het verhuren van een woning is een goede manier om geld te verdienen met vastgoed.

Tijdelijke huurovereenkomst

Als de huurder je appartement betrekt, heeft de huurder per direct recht op huurbescherming. Dat wil zeggen dat je de huur niet kunt opzeggen zolang de huurder de huur betaalt en het contract naleeft. Je huis verhuren zonder huurrecht en huurbescherming is echter mogelijk door via huisbewaring, de Leegstandwet of proef-samenwonen te verhuren.

Bij dergelijke constructies mag je een tijdelijke huurovereenkomst afsluiten, die minstens 6 aaneengesloten maanden moet duren.

Huurcontract opstellen woningverhuur

Aan het verhuren van je appartement zijn ook risico’s verbonden. Zorg daarom voor een goed huurcontract dat aan wet- en regelgeving voldoet.

Stel de voorwaarden voor het verhuren van je appartement vast, welke vergunningen nodig zijn, voor welke prijs je de woning gaat verhuren, hoe hoog de eventuele servicekosten en afschrijvingen zijn en wat de einddatum van de overeenkomst is. Zorg ook voor een eventuele borg voor het repareren van schade.

Benieuwd naar de kosten van een makelaar?
Wij brengen je in contact met ervaren makelaars uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met de verkoop van jouw woning of bij het kopen van een nieuwe woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk makelaar prijzen

Huurder vinden

Je verhuurt je appartement niet zomaar en je wil natuurlijk dat er goed met je spullen wordt omgegaan. Daarom is het een goed idee om een profiel van de kandidaat te schetsen en potentiële huurders te screenen. Het opstellen van een huishoudelijk reglement kan in veel situaties nuttig zijn.

Zorg ervoor dat je de risico’s voor het niet betalen van de huur of het misbruik van je eigendom zo klein mogelijk zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld om een identiteitsbewijs, verhuurdersverklaring, inkomsten en werkgegevens vragen. Adverteren kun je onder andere via je netwerk, sociale media of advertentieplatformen doen.

appartement verhuren

Huurprijs berekenen

Zelf je appartement verhuren betekent niet dat je zomaar een huurprijs mag bepalen. Ook hier gelden enkele regels uit de huurwet. Bepaalde omstandigheden kunnen de huurprijs verhogen of verlagen, bijvoorbeeld in welke stad of dorp je wil verhuren, in welke wijk je appartement is en wat voor soort appartement het is.

Ook kunnen de voorzieningen, het uitzicht, welke verdieping en of je een huisdier mag hebben een effect hebben op de huurprijs. Daarnaast kun je met het puntensysteem zo te weten komen hoeveel de maximale huur mag zijn.

In- en uitchecken

Het verhuren kent twee belangrijke momenten: de check-in en de check-out. Loop tijdens beide momenten samen met de huurder het appartement door en leg zoveel mogelijke zaken vast op papier en foto.

Zo kun je dit aan het einde van de huurperiode bespreken en bij eventuele schade aantonen dat dit door de huurder komt. Je staat dan veel sterker bij een eventueel geschil.

Invloed op belasting

Het verhuren van je appartement kan invloed hebben op je belasting en hypotheekrenteaftrek. Als je een tweede woning verhuurt en de woning zit in Box 3 (in tegenstelling tot je eigen woning in box 1) is de huuropbrengst van deze woning onbelast.

Daar staat weer tegenover dat je de rente op bijvoorbeeld de financiering van de vakantiewoning of de tweede woning niet kunt aftrekken van de inkomsten.

Verzekering

Je appartement verhuren kan de dekking van je verzekering veranderen. Zorg er daarom voor dat je de voorwaarden van je huisverzekeringen goed hebt gelezen. Het kan zijn dat je verzekering niet geldt bij het verhuren en dan krijg je niets uitgekeerd bij schade.

Raad ook je huurder aan om zijn eigen verzekeringen af te sluiten. Duidelijke afspraken voorkomen gedoe achteraf.

Garage anders dan huizen

De verhuur van een garage of parkeerplaats staat in de regel los van bijvoorbeeld het huurcontract van de woning of het appartement waar de garage/parkeerplaats bij hoort, tenzij dit echter anders is afgesproken natuurlijk.

Kan je zomaar een appartement verhuren?

Als je van plan bent je appartement al dan niet tijdelijk te verhuren ben je gebonden aan flink wat regels. Lees je vooraf voldoende in om er zeker van te zijn dat je een goede beslissing maakt.

Je appartement verhuren kan gevolgen hebben voor je hypotheek, de belasting van de woning en je eigen woonsituatie. Ook het verbouwen van een appartement kan aan bepaalde regels gebonden zijn.

Aan hoeveel personen mag je verhuren?

Wanneer er sprake is van een doelgroepwoning voor grote gezinnen mag je deze woning verhuren aan 8 of meer personen. Dit geldt voor huishoudens.

Bij bijvoorbeeld kamerverhuur gelden er weer andere regels wanneer je 3 of meer kamers wil verhuren. Hiervoor kun je het beste informeren bij je eigen gemeente. 

Makelaar inschakelen: gratis offertes

Van plan om een huis te kopen of je eigen huis te verkopen? Vul ons formulier in en ervaren makelaars nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou makelaars kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes