Investeren garagebox | Kopen om te verhuren

Door investeren in een garagebox krijg je vaak meer rente dan bij andere beleggingen (en zeker dan sparen). Toch zijn er aandachtspunten naast de voordelen van een garagebox kopen om te verhuren.

Investeren-garagebox.jpg

Alternatief voor woningen

Als woningen te duur worden om nog met een goed rendement te kunnen verhuren kun je naar alternatieve ‘vastgoed-achtige’ investeringen kijken naast aandelen/ beurs/ kunst/ oude auto’s of andere beleggingsmethoden. Veiliger dan geld op de bank is er eigenlijk niet maar de rente vind men vaak te laag. Naast een woning of appartement verhuren is er dus ook zoiets als een garagebox verhuren.

Garage kopen en verhuren rendement

Als je kijkt naar garages om te verhuren dan kom je uit bij de garages in de wijk gaan kopen om vervolgens te gaan verhuren. Beheer en onderhoud is dan volledig voor jezelf aangezien dit qua kosten niet uit te besteden is.

Opslagbox kopen als belegging

Een andere optie is het kopen van een garagebox in een van de nieuwbouw (en bestaande) garageparken. Deze parken met garageboxen voor stalling en kleinbedrijf nemen een vlucht in ons land want er is veel vraag naar. Ontwikkelaars zien er brood in dus zo zie je her en der parken met garageboxen en een groot hek erom heen verschijnen. Fraai of niet: de praktijk is dat gemeentes ze toestaan, ontwikkelaars ze willen bouwen en mensen ze willen huren. Dus wel moeten er mee leren leven.

Bedrijven

Het ontwikkelend bedrijf biedt multifunctionele bedrijfsunits aan in de vorm van garageboxen. Deze zijn prima te gebruiken als bijvoorbeeld opslagruimte, hobbyruimte of werkruimte.
De boxen worden zowel te huur als te koop aangeboden aan een zeer brede doelgroep; bijvoorbeeld aan klusbedrijven, schilders, webshops, bedrijven met voorraad, mensen met een auto of motoren, etc. Voor de huurboxen zijn de ontwikkelaars vaak op zoek naar beleggers, die spiegelen met een bruto aanvangsrendement tussen de 5 en 10%.

Je hebt verschillende bedrijven die hierin bemiddelen.

Een woord vooraf: wij adviseren in dit bericht geen van de beschreven bedrijven. Het is volledig je eigen risico als je besluit mee te doen met zo’n bedrijf. Dit artikel is puur informatief om een compleet overzicht te geven met de plussen en minnen. Evenmin is het een compleet overzicht.

Garagebox kopen om te verhuren als belegging

Je kunt op meerdere plaatsen garageboxen kopen om te beleggen of voor eigen gebruik. Tevens bieden die bedrijven natuurlijk een mogelijkheid om garageboxen te huren.
De meeste mensen kijken naar belegging als garagebox.

Investeren garage

Het werkt simpel:
– Je koopt een box voor circa 30.000 euro (3 bij 6) tot 70000 euro (2 maal 3 bij 6 met tussendeur)
– Je krijgt huurgeld van een huurder waardoor je investering rendeert.
– Dit rendement is altijd onzeker want je krijgt geen 100% garantie.
– De leegstand in een garagepark is in de regel laag want mensen willen huren (trend)/ er wordt vaak ondercapaciteit gebouwd om de vraag goed te houden
– Je wordt eigenaar van de box en van de grond eronder in die zin dat je een appartementsrecht hebt. Het werkt dus net als bij een flat/ appartementengebouw
– Er is een actieve VVE op het garagepark
– Je zoekt zelf een huurder of besteed het zoeken van een huurder uit voor circa 300 euro per plaatsing
– Je doet het beheer zelf of besteed het beheer uit
– De parken die verhuren zijn altijd afgesloten met een hek, hebben camerabewaking, een app waarop je de beelden (live) kunt zien, een beheerder (persoon die vaak aanwezig is),een actieve VVE

Wat koop je?

De boxen worden redelijk opgeleverd en je koopt ze dus met grond meestal (controleer dit!). Ze zijn vaak standaard voorzien van stroom en verlichting, liggen ze op een afgesloten en goed beveiligd terrein en is dit terrein voorzien van alle nodige faciliteiten waaronder camerabeveiliging en zelfs toiletten. Deze sanitaire ruimte is natuurlijk wel basis. De hebben daarnaast vaak een eigen postadres en brievenbus en ze maken deel uit van een actieve Vereniging van Eigenaars, waarin zaken als onderhoud en verzekeringen al voor je zijn geregeld.

Bij Garagepark Nederland krijg je vaak het meeste als huurder. De garagebox daar heeft een doorrijhoogte van 2,9 meter en wordt standaard opgeleverd met een inbraakalarm, brandmelder, bewegingsmelder, enkel TL, 4 stroompunten en een sectionale overheaddeur van Hörmann.

Op zoek naar een garagebox die aan jouw behoeften voldoet?
Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat.
arrow Ontvang advies

Rendement

De rendementen voor een belegger voor investeren in een garage zijn tussen de 5 en 10%. Leegstand schijnt er nauwelijks voor te komen. Beheer kun je uitbesteden aan een preffered supplier of door een eigen bureau.

garagebox kopen en verhuren

Voorbeeld van kopen van een garage om te verhuren

Het bedrijf kan ook vaak de verhuur en desgewenst het verhuur-beheer (waaronder contact met de huurder, facturatie en debiteurenbeheer) van je uit handen nemen, zodat je als belegger geheel wordt ontzorgd. Sommige bedrijven geven een huurgarantie af voor een jaar.

Na het (meestal dus gratis) eerste jaar, berekenen ze per verhuur een verhuurcourtage van tussen de € 250,00 excl. BTW en € 400,00 excl. BTW. Dit is dan inclusief marketing, bezichtigingen, opmaken huurovereenkomst en oplevering.

Bij Boxcomplex is het:
– beheer 6 euro per unit per maand (groot of klein maakt niet uit).
– Zoeken naar een nieuwe huurder 325 euro (groot of klein maakt niet uit).
Naast deze vaste kosten heb je als eigenaar:
– Servicekosten welke bestaan uit eigenaren onderhoud en gebruikers onderhoud (huurder). Dit betaal je als eigenaar en het gebruikersdeel kun je natuurlijk terugvragen aan de huurder. Zet dit wel duidelijk in het contract.

Beheer van een garage terrein

Voor het beheer wordt gedaan:
– Het gehele contact met de huurder
– Ingrijpen bij onterecht handelen in de ruimte
– Optreden bij huur niet betalen (maar niet zo uitgebreid als je als eigenaar zou doen natuurlijk)

Ervaring

Je hebt circa 4 bedrijven die dit groter aanpakken:

Garage park Nederland

Dit is de grootste van Nederland en hun garageboxen zijn het meest luxe. Ze hebben niet alleen stroom en 4 elektrapunten per garagebox, maar ook zonnepanelen en de beste toegangsveiligheid. Het voordeel is dat ze dus luxe zijn en het nadeel is dat de servicekosten (die je als eigenaar betaald) hoger zijn. Daarnaast moet er voor onderhoud regelmatig op de daken worden gelopen waardoor de daken sneller aan onderhoud/ vervanging toe zijn. Ze hebben ongeveer 15 lokaties in Nederland waar je kan beleggen in garageboxen.

Boxcomplex

Bij Boxcomplex werken deels oud medewerkers van Garagepark Nederland en ze onderscheiden zich doordat ze wat breder op de kaart in Nederland aanwezig zijn (ook in Zuid Nederland bijvoorbeeld). Er zijn geen zonnepanelen op het dak, dus dat is wat minder luxe maar hierdoor zijn de servicekosten lager en ook de huurprijzen voor de huurders van een garagebox zijn lager. Dat maakt de verhuurbaarheid beter natuurlijk.

Boxcomplex staat maximaal 70% investeerders toe om het park gezond en leefbaar te houden. Eigenaar-gebruikers zijn vaak actiever/ netter op een stuk vastgoed dan huurders dat zijn. Het investeren in een garage, dus de garagebox kopen om te verhuren als belegging lijkt bij hun op het eerste gezicht goed.

Box XL

Box XL zit alleen in naaldwijk en is daarmee ook te klein voor een lange beschouwing op deze pagina. Ook het beheer en opzet is een stuk minder professioneel dan Boxcomplex en Garagepark Nederland.

Boxx-garageparken

Bij Boxx-garageparken heb je alleen een gebruiksrecht en wordt je geen eigenaar van de box. Het rendement lijkt hoger maar dit risico is natuurlijk voor de toekomst niet prettig.

Wat is het risico van investeren in een garage

Het risico is natuurlijk simpel: als hij leeg staat kost hij geld (servicekosten en onderhoud). Daarnaast kan de sfeer te veel ‘camping-achtig’ worden natuurlijk. Veel muziek, bier op het terrein en overlast/ intimidatie zal ervoor zorgen dat niemand op het garagepark zal willen komen. Dit wordt natuurlijk wel actief bewaakt door beheerder en huurders/ eigenaren.

Wat mogen huurders doen?

De huurders van de boxen mogen bijna alles doen. Door het toezicht van de beheerder (die ieder terrein heeft) en de onderlinge contacten die ontstaan is er behoorlijk goede sociale controle op de garageparken. Hierdoor zijn illegale praktijken zoals wiet verbouwen en drugshandel/ fabriceren een kleiner risico dan op zomaar een willekeurige losse locatie ergens op een bedrijventerrein/ in een woonwijk.
Wat is toegestaan voor de huurders?
– Het klussen in de box is toegestaan
– Verlichting uitbreiden mag
– Installaties uitbreiden mag ten dele
– Een brug voor auto onderhoud mag
– Opslag voor particulier en bedrijf mag natuurlijk ook

Wie huren garageboxen

1) Klein bedrijf in de bouw zoals een timmerbedrijf/ elektricien/ loodgieter die hier opslag houd en deels een werkplaats heeft. Het klussen in de box is dus toegestaan.
2) Opslag van auto/ boot/ camper etc.
3) Opslag bij ruimtetekort of verhuizing

Veelgestelde vragen

Wat is de koopprijs van een garagebox?

+
De koopprijs van een garagebox ligt vaak tussen €30.000 en €70.000.

Kan je een hypotheek krijgen op een garagebox?

+
Je kunt alleen een hypotheek krijgen op een garagebox als deze deel uitmaakt van je huis. Een op zichzelf staande garagebox kan geen hypotheek krijgen.

Waar op letten bij aankoop garagebox?

+
Let als eerste op de ligging, bereikbaarheid en grootte van de garagebox. Ook veiligheid is belangrijk om op te letten bij de aankoop. Heb je besloten om tot aankoop over te gaan, let dan op de kosten koper, regelmatig terugkerende kosten en eventuele regels van de lokale overheid en organisaties als VVE.

Hoeveel levert garagebox op?

+
Het rendement dat een garagebox oplevert ligt tussen de 5% en 10%.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes