Bouwen eigen huis | Tips en stappenplan voor een nieuwbouwhuis

Een nieuw huis bouwen is leuk omdat je precies je eigen droomwoning kunt realiseren. Steeds meer mensen willen zelf hun eigen huis bouwen maar willen wel eerst weten wat er allemaal bij komt kijken.

bouwen eigen huis

Eigen nieuw huis bouwen

Een nieuw huis bouwen is leuk omdat je precies je eigen droomwoning kunt realiseren. Steeds meer mensen willen zelf hun eigen huis bouwen, maar willen wel eerst weten wat er allemaal bij komt kijken.

Door een nieuw huis te bouwen kun je echt je eigen wensen tot uiting laten komen, zodat je precies krijgt wat je altijd al wilde. De vraag die de meeste mensen hebben is een logische: wat komt er bij het bouwen van een nieuwe woning kijken en wat gaat dat kosten? 

Hoeveel geld heb je nodig om een eigen huis te bouwen?

Over het algemeen zijn een paar onderwerpen belangrijk voor een nieuw huis bouwen. Dit zijn het budget, je wensen en of je een aannemer wilt inschakelen.

Ook zijn de keuzes voor prefab of eigen ontwerp, indeling en wel of geen architect bij het bouwen van een nieuw huis nodig.

Wat kost een huis bouwen?

De prijzen van prefab woningen liggen gemiddeld tussen de 75.000 en 800.000 euro. De gemiddelde nieuwbouwwoning heeft een kostprijs van ongeveer 200.000 euro.

Bij dit bedrag zitten de prijs van de grond en de overige kosten nog niet inbegrepen. Hoe groter de woning, hoe duurder deze zal zijn om te laten realiseren. Reken voor een complete prijs voor de gemiddelde nieuw gebouwde woning tussen 138.000 en 212.000 euro.

De prijs per kubieke meter (m³) is natuurlijk wel afhankelijk van de manier waarop er gebouwd gaat worden. 

Prefab of eigen ontwerp?

Je kunt kiezen voor een type regulier nieuwbouwhuis. Voor het zelf bouwen heb je twee opties: een type prefab woning of een huis naar eigen ontwerp op een door jouw gekozen kavel.

Dan heb je echt alle vrijheid om te doen wat je wilt voor zover het binnen de gemeentelijke eisen past. Kortom: je kunt het helemaal laten ontwerpen en bouwen zoals jij wilt.

dak opbouwen

Goedkopere prefab woning

Een type prefab woning is een prima bouwmethode om je huis snel op te laten trekken. In de fabriek worden de wand en dakelementen zo ver mogelijk klaargemaakt om ze later op jouw bouwperceel te assembleren.

Vroeger waren er nog wel eens aandachtspunten van die prefab huizen. Ze waren minder goed. Een traditioneel huis is tegenwoordig niet zozeer qua isolatie en degelijkheid beter, maar vaak wel in afwerking, wat zich vertaalt in een hogere marktwaarde voor de toekomst.

Zelf bouwen of laten bouwen?

Verreweg de meeste mensen laten het huis bouwen door een aannemer. Sommige kiezen er ook voor om een deel van het huis zelf te bouwen.

Dit doen ze omdat het geld scheelt en/of ze in de bouw zitten en zelf handig zijn. Het zelf stuccen van een muur vinden de meesten echter al lastig, laat staat een compleet huis bouwen. Het afwerken van een wind- en waterdicht huis doen sommigen wel.

Hiermee bespaar je op de kosten en kun je ook ‘je eigen ding doen’ in die afbouwfase.

Op zoek naar een aannemer?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies en een gratis offerte op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Ontvang gratis offertes

Kun je een huis bouwen voor 100.000 euro?

Het bouwen van een huis voor 100.000 euro is een uitdaging, maar niet onmogelijk, vooral als je kiest voor een compacte, eenvoudige ontwerp en een prefab woning.

Als je goed en strikt binnen je eigen budget blijft en daarnaast ook nog eens weloverwogen keuzes in materialen en afwerkingen, kun je binnen dit budget blijven.

Echter is deze prijs natuurlijk exclusief de kosten van grond, aansluitingen en eventuele vergunningen, anders wordt het knap lastig! Het is belangrijk realistische verwachtingen te hebben over de grootte en afwerking van de woning binnen dit budget.

Voorbereiding op de bouw

Maar wat komt er nu kijken bij de voorbereiding van dat alles en waar moet je allemaal aan denken? Wie heb je nodig en wat voor vergunningen moet je op welk tijdstip aanvragen om niets te laten vertragen? Allemaal vragen die je kunt hebben bij je eerste huis bouwen. Hieronder zetten we alles op een rij!

Stappenplan bouw

 1. Bepaal je budget.
 2. Bepaal je vrije tijd.
 3. Grond of een kavel kopen kun je van de gemeente/kavelwinkel of particulier.
 4. Ga schetsen en tekenen.
 5. Vraag vergunning aan.
 6. Besluit wat je zelf doet en laat doen.
 7. Regel financiering.
 8. Goedkeuring.
 9. Periodiek overleg met de aannemer om relatie goed te houden, problemen voor te zijn en meerwerk te voorkomen.
 10. Oplevering.
 11. Eventueel zelf nog dingen doen in huis (als je de aannemer niet alles hebt laten doen).
 12. Verhuizen!

Dit is natuurlijk een heel globaal stappenplan, want je kunt alles tot en met 30 deelstapjes voor de nieuwe trap opschrijven.

Heb ik een architect of aannemer nodig voor zelfbouw?

Als je handig bent en enig technisch inzicht hebt, dan heb je geen architect nodig. En een constructeur ook bijna niet als je niets speciaals wilt.

Je tekening en ontwerp moeten wel voldoen aan het Bouwbesluit en daar zal op getoetst worden door welstand. Het Bouwbesluit zorgt ervoor dat je een veilig en gezond huis hebt, kun je grofweg stellen en het bestaat uit 1001 regeltjes.

Verder heb je geen andere adviseur nodig in beginsel, maar die kun je wel inschakelen als je iets speciaals wilt zoals een hele duurzame woning zodat je flink kunt besparen op energie.

Een houtskeletbouw woning vergt altijd meer onderhoud dan van beton/steen. Ook houtskeletbouw woningen zijn gevoelig voor natuurlijke elementen en dat is belangrijk om te weten bij een nieuw huis bouwen.

zolder bouwen

Gemiddelde budget voor nieuwbouw huizen

Je weet inmiddels wat je in gedachten moet houden voor je begint aan een nieuw huis bouwen. Een ander belangrijk element is natuurlijk hoeveel je er uiteindelijk aan kwijt bent.

Dit lijkt misschien een van de makkelijkste delen van het proces, maar er is meer bij betrokken dan je denkt. Gelukkig is er toch altijd een indicatie te geven van het gemiddelde benodigde budget.

De kosten van een nieuw huis bouwen zullen gemiddeld tussen 138.000 euro en 212.000 euro liggen. De gemiddelde nieuwbouwwoning kost ongeveer 185.000 euro. Grondkosten komen hier nog bij voor ongeveer € 150 tot € 500 per m². De notariskosten beginnen bij € 1000 en kunnen oplopen tot een paar duizend euro.

Vrij op naam

De kosten van een nieuwbouwwoning zijn vaak Vrij Op Naam (V.O.N.). Dat wil zeggen dat er bij de aanschaf van het nieuwbouwhuis lagere kosten zitten voor de aankoop. Bij een oude woning (op bv Funda) komen altijd nog Kosten Koper (K.K.) en deze zijn tussen de 2% en 6% op de aanschafprijs.

De nieuwbouwwoning heeft hier dus een voordeel, maar controleer dit goed bij verkoper en gemeente. Deze kosten staan nog los van eventuele kosten voor BTW. Bij een nieuwbouwhuis moet de cascobouwer je een prijs geven incl BTW. Vraag dit altijd na voor de zekerheid.

Benodigde budget

De kosten van een nieuw huis bouwen zijn vaak hoger dan de verbouwingskosten van een te verbouwen huis omdat je alles moet vernieuwen.

Toch is dit maar 1 kant van het verhaal, want sommige renovaties zouden veel makkelijker worden als de aannemer ‘die laatste muur, en dat laatste ‘plukje huis’ ook even weg mag stoten (slopen dus). 

De meeste aannemers hebben niet veel respect voor de bewaardrift en nostalgische hand naar het huidige huis van bewoners. Of je nu voor een oud of nieuw huis gaat, je moet hier altijd wat rekening mee houden.

Realistische inschatting prijs

Het is echt belangrijk om een realistische inschatting van de kosten te maken. Helaas kom ik in de praktijk maar weinig bouwprojecten tegen die binnen budget qua tijd en huis prijzen worden opgeleverd. Sterker nog, dat is de reden dat deze informatiebron hier te vinden is.

We willen graag vooraf verbouwers informeren over kleine verbouwingen zoals nieuwe kozijnen, een dakkapel, zonnepanelen of een andere duurzame verbouwing tot en met een nieuw huis bouwen dus. Het budget voor een nieuw huis bouwen is dan ook meestal te laag.

Waarom kiezen voor eigenbouw?

Een zelf gebouwde nieuwbouwwoning is natuurlijk een fantastische gedachte. Een huis dat helemaal is zoals jij wilt, wie wil dat niet? Toch is de keuze niet altijd even makkelijk. Daarom is het ook belangrijk om de voor- en nadelen van een nieuw huis bouwen goed te weten.

Voordelen

 • Je krijgt het huis van je dromen!
 • Je woont niet ‘in het huis van een ander’.
 • Alles is lekker compleet nieuw waardoor je langere tijd nauwelijks onderhoud hebt.
 • Nieuwbouw is vaak energiezuiniger en bespaart op je maandelijkse lasten.
 • Je kunt bij nieuwbouw direct sommige isolatiemethoden toepassen zoals isolerende chape zonder dat de vloer er eerst uit moet.
 • Nieuwbouw heeft vaak meer aanzien vergeleken met anderen (imago)
 • Je hebt opties zoals een prefab woning waardoor het een stuk minder duur kan zijn.

Nadelen

 • Het kost je meer tijd.
 • Het kost zorgen en stress (net als verbouwen).
 • Je hebt de nuts bedrijven (gas/ water/ licht) nodig voor de aansluitingen, overigens niet met zonnepanelen.
 • Veel meer gedoe met vergunningen dan bij een renovatie.
 • Hogere kosten van vergunningen, tekenwerk, adviseurs, onderzoeken etc.
 • Vaak hogere bouwkosten.
 • Tijdelijk andere woonruimte zoeken (maar dat is bij een grove renovatie ook nodig).
 • Je haalt het karakter uit het huis.
 • De tuin gaat echt helemaal ‘stuk’.

Gratis offertes ontvangen

Sta je op het punt om je eigen huis te bouwen en zoek je naar de perfecte aannemer? Zoek niet verder! Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van ervaren aannemers uit jouw buurt. Laat ons je helpen om jouw droomhuis werkelijkheid te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.