Wil je een huis kopen met houtskeletbouw en wil je weten wat de voor- en nadelen zijn? Je ziet ze hier op een rij!
Hulp bij je houtskeletbouw
Met houtskeletbouw bouwt men goedkoper en sneller een nieuw huis. Daarom worden meer en meer woningen in ons land zo gebouwd. We hebben daarom een handige totaal kosten berekening klaargezet zodat je vooraf weet wat alles kost:
Bekijk de aannemer offerte
Binnen 2 minuten weten wat jouw nieuwbouw woning kost?
Bepaal binnen 2 minuten de kosten. Plus bekijk alle besparingen simpel op een rij die de meeste mensen over het hoofd zien!
Wat is dan een goede richtprijs voor een woning in houtskeletbouw?
Een goede prijsindicatie voor een nieuwe woning van houtskeletbouw is gemiddeld tussen €750 per m² en €1.800 per m² (excl. btw). Deze m²-prijs varieert natuurlijk volgens de grootte, de moeilijkheid en de afwerking van de woning.
De prijs is lager dan van traditionele bouw met veel hand- en maatwerk op de bouwplaats. Volgens de begrotingen van aannemers is het prijsvoordeel zo’n 20% van hout ten opzichte van traditioneel. Veel van het voordeel zit in de besparing op man uren op de bouwplaats. Houtskeletbouw woningen leveren je in de loop der jaren sowieso meer op. De besparing die je hieruit haalt komt voornamelijk dankzij de vaak betere isolatie.
Kosten per m²
De kosten per m² dalen vanzelfsprekend mee wanneer de totale kosten dalen. Doordat je minder afhankelijk bent van het weer (een houtskelet is sneller uitgevoerd omdat grote delen prefab zijn) krijg je ook minder te maken met het werken in regen en wind. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd en geld maar is het binnenklimaat ook beter wanneer je verhuist. Veel nieuwbouw traditionele woningen zijn vaak behoorlijk vochtig wanneer ze opgeleverd worden.
Opbouw
De opbouw van houtskeletbouw is snel en dankzij het maatwerk ben je in staat om zo je eigen huis te ontwerpen. Het is een bouwwijze waarbij de fundering en de dragende structuren uit houten constructie balken worden gemaakt. Deze balken bieden een skelet stevigheid en de balkenstructuur wordt bekleed met houten plaatmateriaal. Als je zelf een ontwerp hebt voor een huis, is deze sneller te realiseren met houtskeletbouw. Een huis met een houtskelet is net zo stevig als andere materialen en ook hierbij wordt gebruikt gemaakt van beton.
Houten aanbod
Veel mensen vinden dat een houten aanbouw mooier en modieuzer zijn dan een gemetselde aanbouw.De goedkopere en lichtgewicht constructiemethode zorgen er ook voor dat dit doorgaans goedkoper optie is.
Isolatie houtskelet

Soorten houtskeletbouw
Houtskeletbouw wordt steeds meer gebruikt en er worden twee soorten onderscheiden:
- Massieve hout bouw: hierbij zijn de binnenmuren volledig uit hout gemaakt. De afwerking aan de buitenzijde kun je zelf kiezen. Het resultaat is een woning met een warme en landelijke uitstraling.
- Houtskeletbouw: het echte houtskelet. Hierbij bestaat alleen het zogenaamde skelet van de woning uit hout. De buitengevel bestaat meestal uit gewone baksteen, metselwerk dus. Het is vooral populair bij mensen die van een traditionele woning houden, maar ook zorg willen dragen voor het milieu.
Houtskeletbouw
Een houtskeletbouw hoef je op het eerste gezicht niet te herkennen. Het kan net als een traditionele woning een buitengevel in baksteen of elk ander materiaal krijgen. Bij houtskeletbouw bestaat het geraamte van je woning uit houten stijlen. De fundering van je woning wordt dus door een houten constructie ‘gedragen’. Houtskeletbouw wordt voornamelijk gekozen omdat het bespaart op de energie en dus energiezuinig is.
Mis onze nieuwbouw cheatsheet niet!
Krijg in één oogopslag inzicht in alle kostenposten van jouw nieuwbouwhuis
- Een checklist van alle ruimtes, zowel binnen als buiten. Zo vergeet je niets.
- Met exclusieve tips die niet op de website te vinden zijn.
- Profiteer direct van 20 jaar ervaring van een bouwdeskundige.
Voordelen
- Energiezuinig en milieuvriendelijk
- Droge bouwtechniek
- Houtbouw is erg goed isolerend
- Goedkopere bouwmethode
- Snellere bouwmethode (het grootste voordeel van houtskeletbouw)
- Wind en waterdicht
- Besparing op de kosten door een drogere bouw
- Duurzamer bij de keuze van het juiste hout (herplantbaar)
- Gezonder binnenklimaat volgens sommigen
Nadelen
De nadelen van houtskeletbouw zijn:
- Rotting hout en/of schimmel en vocht bij onzorgvuldige uitvoering
- Kans op ongedierte in het houtskelet
- Lager accumulerend vermogen, omdat je minder massa hebt die de warmte en kou vast kunnen houden
- Brandveiligheid kan lager zijn dan van een traditioneel huis
Nattigheid voorkomen
Kalkzandsteen muren lijken dan wel droog (stucwerk zit er vaak al op dan) maar de praktijk is dat het jaren kan duren voordat het vochtpercentage in de woning daalt naar een gezonder niveau. Het voordeel van het werken met een houtskelet is dat de luchtvochtigheid binnen sneller droog is. Dit is gezonder.
Houtskeletbouw of wat anders
De meeste huizen worden met steen opgetrokken. Houtskeletbouw is een goedkoper alternatief. Het is goedkoper omdat je zo sneller een huis kunt bouwen en daar zit de grootste winst. Als je kiest voor een houtskeletbouw woning kun je zelf bijdragen aan het ontwerp. Je krijgt zicht over alle onderdelen en dit is heel anders dan bij traditionele bouw.
Ventilatie
Hoewel er ook onderhoudsvrije houtsoorten zijn en plastic hout lookalikes. Verder is ook de detaillering van het houtskelet van belang. Als vocht niet weg kan via (geforceerde) ventilatie of als hout constant met de ‘voeten in het water staat’, helpt zelfs de beste behandeling niet.
Behandeling hout
Een houtskeletbouw woning vergt altijd meer onderhoud dan van beton/steen. Ook houtskeletbouw woningen zijn gevoelig voor natuurlijke elementen en dat is belangrijk om te weten bij een nieuw huis bouwen. Als het hout onbehandeld wordt gelaten, zal het niet hout niet lang mee gaan. Het ongedierte en vocht zijn de 2 meest voorkomende oorzaken van schade in het hout. Daarom moet je de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen om een goede levensduur te garanderen voor het houtskelet en de opbouw van het huis.
Nieuwbouwhulp
Binnen 2 minuten weten wat jouw nieuwbouw woning kost?

Geraamte
Om te beginnen bij de eerste bouw van het houtskelet geraamte, is het belangrijk om voor een goede kwaliteit hout te kiezen voor je houtskeletbouw woning. Het vervolgens juist behandelen van het hout zal ook helpen bij het waarborgen van de lange levensduur.
Behandeling hout
Er zijn verschillende soorten chemicaliën die kunnen worden gebruikt om hout te behandelen, waaronder natriumsilicaat, met 2 voordelen. Namelijk het voorkomen van indringende hout insecten en daarnaast heeft het behandelingsmiddel vlamvertragende eigenschappen.
Levensduur
Dit helpt om de levensduur van een houtskelet woning uit te breiden. Een van de belangrijkste oorzaken van de schade voor houten woningen zijn houtworm aanvallen, waardoor het hout langzaam aangetast wordt. Insecten houden ervan om van het hout te eten en deze grote houten skeletten van hout zijn binnen vaak warm waardoor het een perfecte plek is voor insecten. Een preventieve insect behandeling, mits goed uitgevoerd, geeft dan de oplossing. Zo ben je ervan verzekerd dat het houtskelet intact blijft.
Vocht houtskeletbouw
Het andere probleem van houtskelet bouw is wanneer er water in het hout blijft hangen. Zodra de temperatuur daalt en het water dat in het hout sijpelde bevriest, zet het uit in ijs waardoor het hout uit elkaar gaat splijten. Je kunt het hout met een behandeling die het hout waterdicht maakt beschermen. Een waterdicht behandeling zal geen water of vocht binnen laten in het hout.
Binnen 2 minuten weten wat jouw nieuwbouw woning kost?

Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 169 | Top 5 Fouten Bij Nieuwbouw Huis Verbouwkosten.com 9:11
- Nieuwbouwen 113b | Kostenoverzicht Nieuwbouw Huis En Prijzen Verbouwkosten.com 15:48
- Verbouwen 111 | Nieuw Huis Bouwen Keuzes En Tips Verbouwkosten.com 15:57
- Verbouwen 98 | Nieuwbouwhuis Kopen En Keuzes Maken Verbouwkosten.com 13:19
- Verbouwen 50 | Verbouwen Nieuwbouw Woning Verbouwkosten.com 09:13
- Verbouwen 16 | Huis Bouwen Verbouwkosten.com 14:34
- Verbouwen 3 | Nieuwbouw Woning Op Tijd Af Verbouwkosten.com 17:37
Keurmerken en regels vanuit de overheid
Voor het bouwen van een nieuw huis heb je een aantal keurmerken en regels vanuit de overheid. Je hebt voor afzonderlijke producten het CE-keurmerk en de KOMO. Met het KOMO-keurmerk kan de bouwsector van de kwaliteit op aan van producten, processen, systemen en diensten waarbij KOMO staat voor een onbetwiste kwaliteit. Gebruik van KOMO-gecertificeerde producten en systemen en toepassing van KOMO-gecertificeerde processen en diensten verhoogt de efficiency in het bouwproces en verlagen bouwbedrijven de faalkosten. Daarnaast heb je ook VCA regels voor bouwbedrijven, de BRL’s, bouwbesluit en de NEN normen.
Bekijk de aannemer offerte