Kosten nieuw huis bouwen | Waar moet je rekening mee houden?

De kosten voor het bouwen van een nieuw huis zijn van veel factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld na over hoe de woning energiezuinig en duurzaam wordt gebouwd. Maar ook de grootte en afmetingen van de nieuwe woning zijn van belang.

kosten nieuw huis bouwen

Wat kost een huis bouwen?

De prijzen van prefab nieuwbouwwoningen liggen gemiddeld tussen 75.000 euro en 600.000 euro. Een nieuw te bouwen huis kost gemiddeld 250.000 euro.
Dit bedrag staat los van de bouwgrond (tussen € 200,- en € 500,– per m²) en overige kosten. Hoe groter en luxer het huis, des te duurder deze is om te laten realiseren.

Wat kost een huis bouwen per m²?

In het algemeen kun je natuurlijk verwachten dat de kosten voor het bouwen van een huis per m² variëren. Gemiddeld liggen deze kosten in Nederland tussen de € 1.250 en € 1.750 per m². Deze prijs is indicatief en kan fluctueren op basis van de specifieke eisen en wensen voor jouw droomhuis.

Deze kosten zijn inclusief de basisconstructie van de woning, maar exclusief de kosten voor de grond, architect, vergunningen, en eventuele speciale voorzieningen zoals energiebesparende maatregelen of luxe afwerkingen. De locatie speelt ook een belangrijke rol; bouwen in een stedelijk gebied is vaak duurder dan in een landelijke omgeving.

Daarnaast is de afwerkingsgraad van groot belang. Een huis met hoogwaardige materialen en luxe afwerkingen zal aanzienlijk meer kosten dan een woning met standaard materialen en afwerkingen. Denk hierbij aan de keuze van keuken, badkamer, vloeren en zelfs de kwaliteit van de gebruikte isolatiematerialen.

Op zoek naar een exacte prijsberekening?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies en werken een gedetailleerde prijsofferte op maat uit. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vraag jouw prijsberekening aan

Hoeveel kost een huis bouwen?

De prijs is natuurlijk afhankelijk van een aantal zaken. Zo zal de exacte prijs hoger liggen op het moment dat je kiest voor een huis gemaakt van duurdere materialen. De prijzen voor het bouwen van nieuwe woningen zijn onder andere afhankelijk van:

 • Basiskwaliteit of zeer luxe (de graad van afwerking, domotica en andere technologieën)
 • Soort bouwmethode
 • Aantal slaapkamers
 • Welke voorzieningen je allemaal in het huis wilt hebben
 • De mate waarin je aannemersprijzen vergelijkt voor de nieuwe woning (de aanvraag van een offerte bij verschillende aannemers)
 • Het aantal m³ van het huis (veel m³ zorgt meestal voor een lagere prijs, omdat de vaste kosten van keuken/badkamer niet veel toenemen)
 • Omhullend oppervlakte gevel (de gevel en kozijnen zijn relatief duur)
 • Het type huis? Ga je een villa bouwen, kies je ervoor om een prefab vrijstaande woning te bouwen of ga je voor een appartement

In de onderstaande prijstabel zie je welk budget je gemiddeld nodig hebt om een huis te bouwen (exclusief het slopen van de oude woning, mocht deze op de bouwgrond staan):
Om je zo volledig mogelijk te informeren zie je hieronder waar deze nog meer van afhankelijk is. Het inschatten is natuurlijk lastig, omdat er veel factoren en bijkomende kosten bij komen kijken. Bekijk wat voor jouw nieuwbouwhuis het juiste bedrag is in onze calculator:

Wat kost een vrijstaand huis laten bouwen?

De kosten van het bouwen van een vrijstaand huis variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, grootte van de woning, gebruikte materialen, en het ontwerp.

Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de 250.000 en 500.000 euro, maar dit kan hoger uitvallen voor luxe of op maat gemaakte ontwerpen.

Allereerst is de keuze van de bouwgrond een belangrijke kostenfactor. Prijzen van kavels verschillen per regio en de grootte van de kavel.

Daarnaast spelen de kosten voor het ontwerp van het huis een rol. Het inschakelen van een architect voor een op maat gemaakt ontwerp verhoogt de totale kosten, terwijl standaardontwerpen vaak goedkoper zijn.

Bouwmaterialen en technieken zijn ook cruciaal voor de totale kosten. Duurzame en hoogwaardige materialen zijn meestal duurder, maar kunnen op lange termijn kostenbesparend zijn door bijvoorbeeld lagere energierekeningen.
De complexiteit van het ontwerp kan eveneens de prijs beïnvloeden; een eenvoudiger ontwerp is vaak goedkoper in constructie.

Verder moet je rekening houden met extra kostenposten zoals de aansluiting op nutsvoorzieningen, binnen- en buitenafwerking, en landschapsinrichting. Ook hier is het belangrijk om een budget te reserveren voor onvoorziene kosten.

huis bouwen

Bijkomende kosten woning bouwen

We kunnen de kostenposten verder uitsplitsen naar 3 onderdelen, namelijk:

Kosten bouwgrond

Zo betaal je in de provincie Utrecht een stuk meer dan in de provincie Groningen voor een bouwkavel van gelijke grootte. Binnen die provincie is daarnaast de gemeente en ook nog de plaats van de wijk/ straat van het bouw kavel van invloed op de prijs van de kavel waarop je het huis gaat bouwen. Deze grondkosten voor een bouwperceel kun je onderverdelen in:

 • Aanschafkosten bouwgrond
 • Bouw- en woonrijp maken van de bouwgrond waarop zal worden gebouwd (wordt vaak door gemeente geregeld)
 • Aansluiten riolering en water (gas wordt tegenwoordig niet meer gedaan)
 • Grondtechnische en milieuonderzoek
 • Huur van gemeentegrond (precario)
 • Bijkomende kosten (zoals bouwvergunning, welstand en stedenbouw)
 • Rentekosten grond
 • Mogelijk afkopen buren/omgeving
 • Meetkosten
 • Verzekering 

We kunnen de bouwkosten verder uitsplitsen naar:

 • Sloopkosten
 • Bouwkundige kosten zoals materiaal, materieel*, uurloonkosten en kosten van onderaannemers (bijvoorbeeld levering kozijnen)
 • Installatietechnische kosten (verwarming, ventilatie en van elektra tot sanitair en dakgoten tot aan het alarm)
 • Vaste inrichting
 • Tuinaanleg en oprit
 • Kosten van de garage en tuinhuis
 • Bemalings- en lozingskosten
 • Aansluitkosten
 • Losse inrichting (alles wat niet aard- en nagelvast zit. Denk aan gordijnen, stoelen, tafels, bedden, etc.)
 • Bouwweg aanleggen
 • Indirecte kosten van bouwplaatskosten (keet, energieverbruik, uitvoerder, etc.)
 • Algemene kosten van het aannemersbedrijf. Daarnaast willen aannemers ook graag winst maken en nemen ze een post voor risico op
  Rentekosten bijvoorbeeld: lenen tegen 7% voor een bedrag van € 100.000 is natuurlijk € 7.000 rentekosten
 • Startkosten (zoals schoonmaakkosten en verhuiskosten)
 • Onvoorziene kosten (dit zijn ongeplande kosten. Er zijn altijd zaken die misgaan in de planning of tijdens de uitvoering. Het loopt nooit zoals je inschatting vooraf. Bouwen is geen wiskunde en er kan altijd wat tegenzitten. Neem die kosten nu al op. Neem daarvoor een bedrag op van 5 à 10% van de totale investeringskosten)

Kosten advies

Denk hierbij aan:

 • Architect
 • Constructeur
 • Installatie adviseur
 • Bijzondere adviseurs (zoals bijvoorbeeld grondmechanica adviseur, binnenhuisarchitect, duurzaamheidsadviseur, zwembadadvies en akoestisch adviseur als je aan het spoor gaat bouwen)
 • Bouwbegeleiding (als je niet alles zelf gaat regelen)

De prijs per kavel is grotendeels afhankelijk van de plaats waar je woont. Bouwgrond in Amsterdam is duurder dan bouwgrond in Groningen. De grootste kostenbepalende factoren voor de nieuwe woning zijn naast de grondkosten het ontwerp van je droomhuis en de keuze in materialen.

Kan ik een huis bouwen op kavel voor 200.000 euro?

Je kunt inderdaad een huis bouwen voor 200.000 euro, hoewel de opties en de grootte afhankelijk zijn van diverse factoren.
Met dit budget zou je kunnen kiezen voor een klein, prefab woning, die vaak een voordeligere optie is vanwege de gestandaardiseerde bouwprocessen en materialen. Prefab woningen zijn sneller te bouwen en vaak energiezuiniger, wat op lange termijn kosten kan besparen.

Het is echter essentieel om rekening te houden met bijkomende kosten. De prijs van de bouwgrond varieert sterk per locatie en kan een significant deel van het budget in beslag nemen.

Daarnaast moet je ook denken aan kosten voor de aansluiting op nutsvoorzieningen, eventuele architectkosten, en de kosten voor het verkrijgen van de nodige vergunningen.

Onvoorziene uitgaven zijn ook een realiteit in de bouwsector. Het is verstandig om een deel van je budget te reserveren voor onverwachte kostenposten.
Dit kan variëren van grondwerken die complexer zijn dan aanvankelijk gedacht tot prijsstijgingen van materialen.

Een goede planning en een gedetailleerde begroting zijn cruciaal om binnen het budget van 200.000 euro te blijven. Overweeg ook om samen te werken met een ervaren aannemer of bouwadviseur die je kan helpen om de kosten in de hand te houden en de meest kosteneffectieve opties te kiezen.

Goedkoop maar compleet huis

Wat voor huis je ook kiest, er zijn altijd mogelijkheden om zo goedkoop mogelijk te laten bouwen. Helemaal gratis wordt het natuurlijk niet, maar het hoeft ook niet enorm duur te worden. Door als eerste je budget vast te leggen en vroeg te beginnen met offertes opvragen, kun je toch redelijk goedkoop bouwen.

Veelgestelde vragen

Is het goedkoper om je eigen huis te bouwen?

+
Het is niet per se goedkoper om je eigen huis te bouwen, maar de kosten kunnen wel dichtbij een bestaande woning kopen liggen. Het is afhankelijk van hoeveel je moet verbouwen bij een bestaande woning, hoeveel je kant-en-klaar kunt krijgen voor de nieuwbouw en nog veel meer.

Kun je voor 2 ton een huis bouwen?

+
Ja, voor 2 ton kun je een huis bouwen. Dit zal vaak een rijtjeshuis of 2-onder-1-kap cataloguswoning zijn, maar ook hier heb je nog genoeg speling om jouw droomhuis te bouwen.

Kun je een huis bouwen voor 100.000 euro?

+
Je kunt een huis bouwen voor 100.000 euro. Dit zal wel een klein prefab woning zijn. Je moet ook rekening houden met extra kosten voor de bouwgrond en onverwachte kostenposten.

Wat kost een vrijstaand huis bouwen per m3?

+
Een vrijstaande woning bouwen zal gemiddeld €731 tot €852 per m3 kosten. Deze prijs ligt aan de grootte van het huis en hoe luxe je de afwerking wilt. Dit is exclusief het slopen van de oude woning.

Offertes vergelijken? Kosten besparen!

Wil je je eigen huis bouwen en ben je op zoek naar de beste aannemer? Stop met zoeken! Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van ervaren aannemers in jouw buurt. Laat ons je helpen om jouw droomhuis binnen jouw budget te realiseren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes