Oud dak isoleren – Wat zijn de opties en voordelen?

Stel: je hebt net een oud huis gekocht of een oudere woning geërfd. Dan is het logisch dat je wat renovaties wilt doorvoeren. Een van de zaken waar je in ieder geval over na moet denken is de isolatie. Het is goed om te ontdekken of een oud dak isolatie ook tot jouw mogelijkheden behoort.

oud dak laten isoleren

Kun je een oud dak isoleren?

Een oud dak isoleren behoort zeker tot de mogelijkheden. Het wordt zelfs aangeraden om bij oude huizen te starten met dakisolatie. Dit omdat warmte opstijgt en daardoor via het dak verloren gaat. Door een goede isolatie uit te voeren bij het dak is het beter mogelijk om warmte langer vast te houden.

Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en je daardoor ook meer bespaart op je energierekening. Het is daarom zeker mogelijk om een oud dak te isoleren. Pak je dit goed aan, dan kun je flink besparen en profiteer je van veel voordeel!

Oud dak isoleren zonder onderdak

Het is niet verstandig om dakisolatie aan te brengen als er geen onderdak is. Een dak krijgt namelijk te maken met diverse weersinvloeden en is daarmee gevoelig voor onder andere schimmelvorming, vochtproblemen en houtrot. Wat ernstige gevolgen kan hebben voor jouw dakconstructie.

Voordelen bestaand dak isoleren

 • Meer comfort: doordat de warmte binnenshuis wordt gehouden, geniet je veel langer van een warme woning. Dit biedt veel voordeel in de winter, wanneer je graag wilt dat het huis lekker warm is. In de zomer wordt de hitte veel beter buiten gehouden.
 • Goede geluidsisolatie: dakisolatie biedt een verbeterde akoestische isolatie. Het dempt druk verkeer, snelwegen, het geluid van treinen, buren en meer. Dit kan ervoor zorgen dat je een betere nachtrust ervaart.
 • Hogere woningwaarde: een oud dak isoleren betekent dat je het huis vernieuwd en renovatie brengt altijd een hogere woningwaarde met zich mee.
 • Milieuvriendelijk: een beter geïsoleerde woning stoot minder CO2 uit, waardoor je met een dakisolatie ook een milieuvriendelijke stap zet.

De mogelijkheden voor een oude woning isoleren

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een isolatie? Dan is het goed om een expert in te schakelen. Een vakman bekijkt de situatie en wat voor soort dakisolatie de beste keuze is. Soms is eerst een volledige renovatie van het dak nodig en in andere gevallen kan meteen worden gestart met de isolatie. Soms kan je een dak na-isoleren.

Hoe weet je of het dak goed geïsoleerd is?

Het isoleren van een oud dak is vaak een goed idee om de beste isolatiewaarde te krijgen. Niet alleen werden daken vroeger niet geïsoleerd, het is ook goed mogelijk dat de isolatie die wel aangebracht is inmiddels vervangen moet worden of niet meer aan moderne standaarden voldoet. De isolatiewaarde van je dak zelf berekenen is erg lastig, waardoor het slim is om iemand in te huren die hiervoor het juiste materiaal en de juiste kennis heeft. Wanneer je de isolatiewaarde van je dak weet, kun je beginnen met plannen.

Hellend dak

Heeft de woning een hellend dak? Dan is het mogelijk om zowel langs binnen als langs buiten te isoleren. De twee mogelijkheden hebben beide hun voordelen. Welke in jouw geval de beste keuze is, is afhankelijk van jouw dak. Hier vind je een overzicht van de isolatiemogelijkheden.

Hellend oud dak isoleren langs buitenzijde

De eerste optie bij een hellend dak is de isolatie langs buiten. Hierbij zal de dakisolatie op de dakconstructie worden geplaatst. De isolatie bestaat uit harde isolatieplaten. De plaatsing gebeurt van buitenaf. Deze optie is de juiste keuze wanneer de dakpannen aan vervanging toe zijn en je toch isolatie onder de dakpannen wilt gaan toepassen.

Deze klus kun je dan ook goed combineren met het plaatsen van dakisolatie. Daarnaast moet de binnenruimte onder het dak volledig zijn afgewerkt en er geen onderdak is om het dak te beschermen. Is de oude isolatielaag in slechte staat? Dan is een oud dak isoleren langs buiten ook de beste keuze.

Hoe isoleer je schuin oud dak binnenkant

De tweede optie is de dakisolatie langs binnen. In dit geval zal de dakisolatie onder de dakconstructie worden geplaatst. De isolatie bestaat uit isolatieplaten, minerale wol of spuitisolatie. De dakbedekking blijft hierdoor goed liggen en de werkzaamheden kunnen snel worden uitgevoerd. Isoleren langs binnen kan alleen als de dakbedekking en dakconstructie nog in goede staat zijn.

Ook moet het onderdak nog sterk genoeg zijn om te beschermen tegen regen en wind. Is dit niet het geval, dan moeten eerst renovaties worden uitgevoerd of kies je voor isolatie langs buiten.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Hoe plat dak isoleren

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je te maken hebt met een plat dak isoleren. In dit geval is het ook mogelijk om langs buiten en binnen te isoleren. Wat zijn de opties en hoe pak je dit aan? Dat lees je hier:

Plat oud dak isoleren langs buiten

De eerste optie is het isoleren van het dak langs buiten. De isolatie wordt bovenop de constructie geplaatst. Het is een populaire en veel gekozen methode voor de isolatie van oude platte daken. Hiermee voorkom je vochtproblemen, maar ook schade aan de dakbekleding en draagstructuur. Er zijn drie opties mogelijk:

 • Warm dak: als de dakbedekking van het dak in slechte staat is, dan wordt deze laag eerst verwijderd voordat de isolatie met de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst. Dit heet warm dak omdat de dakconstructie mee opwarmt met de woning.
 • Omgekeerd dak: de dakisolatie wordt bij een omgekeerd dak op de bestaande daklaag geplaatst. Daarboven komt een ballastlaag van grind of tegels om de isolatie op zijn plek te houden.
 • Duodak: een combinatie van een warm en omgekeerd dak. Er wordt in dit geval een extra isolatielaag op de huidige dakbedekking en ballastlaag aangebracht voor optimale werking. Dit is een manier van een plat dak dubbel isoleren.

Plat dak isoleren van binnenuit

Een tweede optie is de keuze voor dakisolatie langs binnen. De dakisolatie wordt dan tegen de dakconstructie geplaatst en aan de balken vastgemaakt. De draagstructuur staat hierbij wel bloot aan schommelingen in de temperatuur. De houten balken gaan op den duur krimpen en uitzetten. Dit kan schade tot gevolg hebben, waardoor het isoleren van een plat dak langs binnen over het algemeen niet wordt aangeraden.

Waarom dubbel isoleren oud huis

Soms is het dak dubbel isoleren van het dak de beste keuze. Wanneer er al isolatiemateriaal aanwezig is in het dak van een oud huis, kan deze als basis worden gebruikt voor de nieuwe dakisolatie. Je hoeft dan geen sloopwerk uit te voeren, wat scheelt in de kosten van je huis isoleren. Belangrijk hiervoor is wel dat het oude isolatiemateriaal nog in goede staat is en dat het dakbeschot dit extra gewicht kan dragen.

dak isoleren van binnenuit

De kosten voor oud dak isoleren

Er zijn meerdere manieren waarop een oud dak geïsoleerd kan worden. De prijs is gebaseerd op het dak dat je hebt en de keuzes die je maakt. Denk hierbij aan het oppervlak van het dak, het type dak, het type isolatiemateriaal en de afwerking. Ook kan het voorkomen dat eerst een volledige renovatie van het dak nodig is voordat de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.

Ook wordt gecontroleerd of de oude isolatielaag nog in goede staat is en wellicht eerst verwijderd moet worden. Wanneer de oude isolatielaag nog goed is, hoef je geen kosten te betalen voor het verwijderen van dit isolatiemateriaal. Ook wanneer het onderdak in goede staat is en de huidige dakbedekking prima is, hoeft een professioneel bedrijf geen extra renovatie of vervanging te doen en ben je goedkoper uit. Vraag offertes aan bij meerdere bedrijven om de prijzen te vergelijken en het beste aanbod te krijgen.

Zelf doen of laten plaatsen?

Bij een oude woning is het de vraag of de huidige isolatie voldoet aan de normen en welke stappen je moet ondernemen om te kunnen profiteren van het beste resultaat. Het is daarom slim om niet meteen te beginnen met zelf het dak te isoleren. Laat je goed adviseren of zorg ervoor dat een dakinspectie wordt uitgevoerd. Een vakman kijkt hierbij naar verschillende punten, waaronder:

 • Huidige staat: hoe staat het ervoor met de draagconstructie van het dak? Deze moet in goede staat zijn, anders heeft het geen zin om te isoleren.
 • Huidige isolatielaag: ook kijkt de vakman naar de bestaande isolatielaag. Deze moet alleen verwijderd worden als deze in slechte staat is. Is dit niet het geval, dan kan er een extra laag isolatie tegenaan worden geplaatst.
 • Omstandigheden: zijn de balken of spanten breed genoeg voor de isolatielaag die moet worden aangebracht voor optimaal rendement? Een expert kijkt hierbij naar de mogelijkheden en oplossingen.
 • Alternatieven: ga je de zolder van je oude huis niet als leefruimte gebruiken? Dan zal een vakman aanraden om voor een zoldervloerisolatie te kiezen. Dit is goedkoper en daarnaast is de plaatsing ook snel gebeurt.

Extra dakisolatie plaatsen in plaats van vervangen

Een oud dak isoleren wordt sterk aangeraden en er zijn vele opties om uit te kiezen! Dit maakt het goed mogelijk om de optimale resultaten te behalen zonder je dak te hoeven vervangen. Bespaar niet alleen op je energierekening, maar zorg ook voor meer warmtecomfort en een hogere woningwaarde: dat zijn slechts een aantal voordelen die dakisolatie met zich mee brengt. Laat alles uitvoerig controleren door een vakman en maak de beste keuzes voor je woning: zo ga je jarenlang profiteren van optimaal rendement!

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes