Omgekeerd Dak | Voordelen en Opbouw

omgekeerd dakWie nog nooit heeft gehoord van een omgekeerd dak zal zich daar waarschijnlijk niet veel bij kunnen voorstellen. Met een omgekeerd dak wordt de wijze waarop de verschillende lagen van de dakbescherming zijn opgebouwd. De tegenhanger van een omgekeerd dak wordt een warm dak genoemd. We leggen je de verschillen tussen de beide soorten daken uit en bekijken wat de voor- en nadelen zijn. Bekijk de dakisolatie






Omgekeerd dak

Een omgekeerd dak is altijd een plat dak. Welk materiaal wordt gebruikt voor de dakconstructie doet er niet toe. Zo’n dak kan een houten en een betonnen basis hebben. Een omgekeerd dak en een warm dak doen kwalitatief niet voor elkaar onder.

Beide daken zijn degelijk bieden jarenlang zekerheid en bescherming tegen alle weersomstandigheden, al hebben ze beide hun eigen voor- en nadelen. Het verschil tussen een warm dak en een omgekeerd dak is de plaats waar de dakisolatie zit ten opzichte van de afdichting van het dak.

Wanneer omgekeerd dak?

De meeste woningen met een plat dak zijn voorzien van een warm dak. De keus daarvoor is meestal gebaseerd op basis van de sterkte van de onderliggende constructie en een plat dak isoleren. Als wordt gekozen voor een warm dak heeft dat dus te maken het gewicht, want een warm dak is minder zwaar dan een omgekeerd dak.

Kosten omgekeerd dak

Een andere factor die een rol speelt zijn de kosten. Het maken van een omgekeerd daksysteem is wat duurder dan een warm dak of koud dak. Er zijn echter ook woningeigenaren die bewust kiezen voor de omgekeerde versie, omdat dit praktische gebruiksvoordelen biedt. Om op de kosten te besparen kun je dakisolatie subsidie aanvragen.

daksoort omgekeerd

Wat is de omkeerdak opbouw

De opbouw bestaat niet uit 4 maar uit 3 lagen, omdat het niet nodig is een dampscherm te plaatsen ter voorkoming van condensatie van binnenuit.

Samengevat ziet de opbouw van een omgekeerd dak er als volgt uit.

1. Dakvloer

De dakvloer heeft bij een omgekeerd dak dezelfde functie als bij een warm dak. Aanbevolen wordt om de hellingshoek wat groter te maken. Bij een omgekeerd dak stroomt het regenwater door het isolatiemateriaal weg en dat zorgt voor iets meer weerstand.

Bij een dit soort dak moet ballast worden geplaatst. De constructie moet op dat extra gewicht berekend zijn.

2. Dakafdichting

De dakafdichting komt bij een omgekeerd daksysteem rechtstreeks op de dakvloer te liggen. Deze voorkomt dat de dakvloer nat kan worden door neerslag (vochtig isolatiemateriaal is nooit goed).

3. Isolatie

Op de dak afdichting komen speciale isolatiematerialen te liggen, meestal platen. Omdat dit isolatiemateriaal onder invloed van de weersomstandigheden nat kan worden zijn het waterbestendige isolatieplaten.

De platen mogen ook niet vervormen, want ze moeten het gewicht van ballast kunnen dragen.

4. Ballast

Om te voorkomen dat de isolatieplaten van hun plaats waaien of door regenwater gaan schuiven moet er een ballastlaag op de isolatieplaten worden gelegd. Dat kan grind zijn (goed uitzoeken hoeveel je nodig hebt per vierkante meter), maar er worden ook wel tegels gebruikt.

De gebruikte materialen zijn sterk genoeg om er overheen te lopen.

Wat zijn de voordelen van een omgekeerd dak?

Een omgekeerd dak bestaat uit minder lagen en is dus gemakkelijker op te bouwen dan een warm dak. Bij deze constructie is de kans op overlast door condensatievocht minder groot, doordat de isolatie boven de dakafdichting wordt geplaatst.

Dat is de reden waarom een dampscherm overbodig is. Bij een omgekeerd dak kan zonlicht (uv straling) de dakafdichting niet bereiken. Dat bevordert de levensduur van de afdichting.

Beloopbaar

Daarnaast zijn er praktische voordelen. Op een omgekeerd dak kan worden gelopen, zodat er een dakterras, een balkon of een tuin op kan worden aangelegd. Het leggen van de isolatieplaten kan ook bij slecht weer worden gedaan.

Omgekeerde daken zijn met name een interessante optie want bij oude woningen moet je een plat dak isoleren. Als de dakafdichting nog intact is hoeft die niet te worden vervangen bij het oude dak isoleren.

soort dak omgekeerd

Nadelen van een omgekeerd dak

De keerzijde van een omgekeerde daksoort is, dat het doorgaans duurder is om te maken. Dat komt doordat de constructie zwaarder moet worden uitgevoerd dan van een warm dak.

Om dezelfde isolatiewaarde te bereiken is een 20 procent dikkere laag isolatie nodig. Die moet bovendien vooral in de hoeken goed worden geplaatst om warmteverliezen te voorkomen.

Minder keuze

Er is minder keus in isolatiemateriaal, omdat de soort dakisolatie bestand moet zijn tegen de weersomstandigheden en tegen het gewicht van de laag ballast.

Als er sprake is van lekken in de dakbedekking zijn die bij een omgekeerd dak minder eenvoudig op te sporen.

Welke isolatie voor omgekeerd dak

Het brengt wat beperkingen met zich mee als een omgekeerd dak moet worden geïsoleerd. Het isolatiemateriaal ligt in de buitenlucht, waardoor de keus wat betreft materialen wordt beperkt.

Desondanks kan er een uitstekend niveau van isolatie worden bereikt.

XPS

Het meest gekozen materiaal is XPS platen. XPS platen zijn drukvaste platen, die gemaakt zijn van geëxtrudeerd polystyreen. De belangrijkste eigenschap van dit materiaal is, dat het uitstekend bestand is tegen regenwater. Dat moet ook, want regenwater stroomt langs de XPS platen weg naar de afvoer.

Om het wegvloeien van het water te bevorderen wordt soms gebruik gemaakt van een damp-open filtervlies en een drainagelaag. Dat wordt op de isolatieplaten gelegd.

Eén laag isolatieplaten

Bij een warm dak kan het isolatieniveau worden verbeterd door meer dan één laag isolatiemateriaal aan te leggen. Bij een omgekeerd dak is dat geen goed idee. De platen die voor het isoleren worden gebruikt hebben een optimale dikte.

Als die op elkaar komen te liggen komt er water tussen en dat is slecht voor de platen en voor de isolerende werking. Extra isolatie op een omgekeerd dak is wel mogelijk, maar dat kan alleen worden bereikt door te kiezen voor extra dikke isolerende platen.

Voldoende ballastlaag gebruiken

Ballast is op een omgekeerd dak essentieel om de isolerende platen stabiel op hun plek te houden. Ze kunnen ten eerste wegwaaien als de wind er vat op krijgt. Maar ook regenwater kan de platen van hun plaats krijgen.

Dat komt doordat er vooral bij zware regen een grote opwaartse kracht door het water op de platen wordt uitgeoefend. De platen hebben de neiging om te drijven als ze in een laag water komen te liggen. Hoe dikker de platen zijn, des te groter is de opwaartse kracht.

Opstaande rand

Om de platen te stabiliseren moet er ballast worden gebruikt. Hoe zwaar de ballast moet zijn is afhankelijk van de dikte van de isolerende platen en van de windgevoeligheid van het dak. Het is goed om het benodigde gewicht uit te laten rekenen door deskundigen.

Bij een standaard afmeting van 12 centimeter dikke isolatieplaten wordt geadviseerd om 130 kilo ballast per vierkante meter te gebruiken. Houd er ook rekening mee dat de dikte van de isolerende platen en de ballast gevolgen hebben voor de ruimte die het water heeft om weg te stromen van het dak. Die ruimte van worden vergroot door de opstaande rand van het dak te verhogen.

Conclusie

Een omgekeerd dak is een goede optie als je de ruimte eronder flink wil isoleren. Met een omgekeerd dak is het risico op condens een stuk lager, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat.

Daarnaast is een omgekeerd dak ook nog eens veel goedkoper dan alternatieven zoals bijvoorbeeld een warm dak. Kortom, een betaalbare en praktische oplossing dus!

soort dak omgekeerd

Offerte

  1. Verbouwen 30 | Isoleren Huis En Besparen! Verbouwkosten.com 12:11

Bekijk de dakisolatie

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes