Dampremmende folie plat dak | Belangrijk voor de isolatie

Dampremmende folie plaatsen op een plat dak is essentieel. Maar waarom is dit nu precies zo belangrijk en waar moet je rekening mee houden bij de isolatie van platte daken? Ontdek het in dit artikel!

dampremmende folie plat dak

Wat is dampremmende folie?

Dampremmende folie wordt in de dakconstructie geplaatst en zorgt ervoor dat er geen vocht in het isolatiemateriaal kan dringen. De folie wordt aan de warme kant van de constructie geplaatst, wat doorgaans de binnenzijde is. De dampremmende folie wordt dan ook onder het isolatiemateriaal geplaatst.

Ademende eigenschappen

Door de ademende eigenschappen van de folie wordt de doorlaatbaarheid van vocht geremd, maar wordt het niet volledig afgesloten, wat bij dampdichte folie wel het geval is. Dit is dan ook direct het grootste verschil tussen deze twee folies.

Plat dak isoleren

Bij een plat dak isoleren kan dampremmende folie eigenlijk niet ontbreken. Bij platte daken kan vocht in de vorm van condensatie vanuit binnen in de isolatielaag trekken, waardoor het materiaal vochtig wordt. Als gevolg hiervan kan het materiaal aangetast worden, waardoor de isolatie minder lang mee zal gaan en de thermische eigenschappen verslechteren. Dit kan voorkomen worden door het aanbrengen van een folie van dampremmend materiaal tijdens het plat dak isoleren.

Gevolgen voor de rest van de constructie

Ook voor de rest van de dragende constructie van het platte dak is het belangrijk dat er dampremmende folie wordt geplaatst. Zeker als het gaat om een houten constructie. Door vocht kan dit gaan rotten of schimmelen en ook de dakbedekking en het dakbeschot kan worden aangetast.

isolatie folie

Dampremmende folie aanbrengen

In principe is het aanbrengen van dampremmende folie op een plat dak niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Het is dan ook goed om hiervan op de hoogte te zijn, zeker wanneer je deze klus zelf wilt gaan uitvoeren.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Plat dak van buitenaf isoleren

Er zijn meerdere manieren om een plat dak te isoleren, namelijk via de binnenkant en via de buitenkant. Wanneer je het platte dak van buitenaf isoleert, wordt het isolatiemateriaal aan de bovenkant van het dak geplaatst. Dit wordt ook wel de warm dak methode genoemd. Er zijn verschillende stappen:

  • De dampremmende folie wordt geplaatst op het dakbeschot
  • Hier bovenop wordt de isolatie geplaatst
  • Daarna kun je de dakbedekking aanbrengen

Het isolatiemateriaal dat je voor warm dak isoleren kunt gebruiken, zijn bijvoorbeeld PIR-isolatieplaten. Deze PIR-platen kunnen goed gecombineerd worden met folies. Voor de dakbedekking wordt op platte daken doorgaans bitumen of EPDM gebruikt.

Plat dak via binnenzijde isoleren

Wanneer je een plat dak niet van buitenaf isoleert maar vanuit binnen, dan wordt dit ook wel koud dak isoleren genoemd. Let hierbij op dat bij deze manier van isoleren vaak geen dampremmende folie wordt geplaatst. In plaats daarvan kan het best klimaatfolie worden gebruikt. Wanneer het platte dak namelijk dampdichte dakbedekking heeft en dit gecombineerd wordt met een dampremmende folie, kan het vocht niet goed afgevoerd worden en blijft het in de constructie zitten.

Aandachtspunten tijdens aanbrengen

Een van de belangrijkste aandachtspunten is dus eigenlijk aan welke zijde de folie wordt aangebracht. Wat ook belangrijk is, is om de juiste kant van de dampremmende folie boven te plaatsen. Ga dit dus van tevoren altijd even na. Wil je de folie daarnaast horizontaal of verticaal plaatsen? Het is allebei mogelijk. Zorg daarnaast voor een overlap van de folie, zodat er een naadloos geheel ontstaat met goede aansluitingen.

Zelf aanbrengen of laten doen

Als laatste sta je nog voor de keuze om zelf de dampremmende folie aan te brengen of dit over te laten aan een specialist. Het is dus goed mogelijk om dit zelf te doen, maar wanneer je toch al een bedrijf hebt ingeschakeld voor het aanbrengen van isolatie, kun je net zo goed de folie ook direct laten plaatsen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes