Plat dak isoleren doe-het-zelf | Tips en aandachtspunten

Wil je jouw platte dak isoleren en vraag je je af of je dit zelf kunt doen? Ontdek in dit artikel alle doe-het-zelf tips, verschillende mogelijkheden en benodigdheden om je dak zelf van optimale isolatie te voorzien.

plat dak isoleren doe het zelf

Kun je zelf een plat dak isoleren?

Het is zeker mogelijk om zelf een bestaand plat dak te isoleren. Het is dan wel belangrijk dat je enige kennis hebt van het aanbrengen van isolatie en dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Welk isolatiemateriaal heb je nodig, wat is de beste isolatiemethode en welke andere producten heb je nodig voor een goede isolatielaag?

Benodigdheden voor goede isolatie van platte daken

Er zijn verschillende producten die je nodig hebt om te isoleren. Uiteraard is het isolatiemateriaal het belangrijkst. Daarnaast heb je bijbehorende producten nodig, zoals een dampscherm of dampremmende folie voor een dampremmende laag of juist een dampopen laag.

Ook werkmaterialen, zoals een boormachine, meetlat en tape, kunnen natuurlijk niet ontbreken. Om bovendien veilig te kunnen werken, dien je ook goede bescherming te hebben in de vorm van beschermende kleding, zoals een mondkapje en stofbril.

Werkwijze en stappenplan

Wanneer je volledig voorbereid bent en klaar bent om aan de slag te gaan, is het afhankelijk van de isolatiemethode hoe je te werk gaat. Je kunt een plat dak namelijk op verschillende manieren isoleren, zowel via de binnenzijde als de buitenzijde. We hebben de isolatiemethodes op een rij gezet.

Koud dak isoleren langs de binnenkant

Een plat dak koud isoleren, betekent dat de isolatie aan de binnenzijde van de constructie wordt aangebracht onder het dakbeschot, ook wel de warme zijde. Een plat dak isoleren langs de binnenzijde betekent dat de rest van de dakconstructie niet mee geïsoleerd wordt en dus koud blijft. De opbouw van de constructie is als volgt:

 • Het plafond
 • Het dampscherm
 • De isolatielaag
 • Het dakbeschot
 • De dakbedekking

Warm dak isoleren langs de buitenkant

Bij warm dak isoleren wordt de isolatie via de buitenzijde van het plat dak aangebracht. Dit betekent dat de dakconstructie in de isolatieschil zit, waardoor we spreken van een warm dak. Wanneer je het dak zelf gaat isoleren, zal je dus op het dak moeten klimmen. Het is dus belangrijk dat je hierbij veilig te werk gaat.

Een plat dak isoleren langs de buitenzijde betekent dat de bestaande dakbedekking verwijderd moeten worden. Het isolatiemateriaal wordt namelijk onder de dakbedekking geplaatst. Wanneer de huidige dakbedekking toch al aan vervanging toe is, is het handig om dit tegelijkertijd met de isolatie te doen. De opbouw van het dak is als volgt:

 • Het plafond
 • De balklaag
 • Het dakbeschot
 • Het dampscherm
 • De isolatie
 • De dakbedekking

Omgekeerd dak isoleren via buitenkant

Bij omgekeerd dak isoleren, wordt het isolatiemateriaal ook via de buitenkant aangebracht. Het verschil met warm dak isoleren is echter dat de isolatie op de bestaande dakbedekking wordt aangebracht. De huidige dakbedekking kan dus gewoon blijven liggen wat betekent dat deze binnen de isolatieschil zitten. Om het isolatiemateriaal te beschermen en ervoor te zorgen dat deze niet verschuift, wordt er een ballastlaag op geplaatst. De opbouw van het dak is als volgt:

 • Het plafond
 • De balklaag
 • Het dakbeschot
 • De dakbedekking
 • De isolatie
 • De ballastlaag

Stappenplan zelf plat dak isoleren

Als je zelf gaat isoleren is het dus belangrijk om te weten welke isolatiemethode je gaat gebruiken en hoe de dakopbouw er dan uit moet komen te zien. Daarnaast is het ook handig om een algemeen stappenplan te hebben met belangrijke stappen uit het isolatieproces:

 • Zorg er allereerst voor dat je goed beschermd bent door middel van beschermende kleding, een mondkapje en een veiligheidsbril.
 • Controleer daarna het platte dak. Hoe ziet de dakconstructie eruit? Welke dakbedekking ligt erop en hoeveel ruimte is er voor isolatiemateriaal?
 • Meet de oppervlakte van het dak goed op, zodat je weet hoeveel isolatiemateriaal je in huis moet halen.
 • Snij het isolatiemateriaal op maat op basis van de afmetingen. Dit is afhankelijk van het soort materiaal dat je gebruikt.
 • Plaats het isolatiemateriaal vervolgens op de juiste manier en werk het geheel af naar wens.

Isolatiemateriaal voor zelf isoleren

Er zijn verschillende isolatiematerialen die je zelf kunt aanbrengen op een plat dak. Of je nu het dak langs de binnenkant of buitenkant wilt isoleren of door middel van een omgekeerd dak, met de juiste materialen ben je al goed op weg.

Isolatieplaten

Isolatieplaten worden gemaakt van hard en stevig materiaal, zoals XPS en EPS. De platen worden doorgaans gebruikt voor het isoleren van het dak langs de buitenkant. Je kunt de platen inclusief een dampscherm zelf plaatsen op de dakconstructie of bovenop de dakbedekking, afhankelijk van de isolatiemethode. Een voordeel is dat isolatieplaten een hogere isolatiewaarde hebben dan veel andere materialen.

Isolatiedekens

De binnenzijde van een plat dak isoleer je het best met isolatiedekens gemaakt van zachte materialen. Denk hierbij aan verschillende soorten minerale wol, zoals glaswol en steenwol. Minerale wol is een flexibel materiaal dat eenvoudig tussen de balken van de dakconstructie geplaatst kan worden. Daarnaast hebben isolatiedekens een goede isolatiewaarde.

Folie aanbrengen

Samen met het isolatiemateriaal is het ook goed om een dampscherm of folie aan te brengen. Dit kan een dampremmende folie zijn om een dampremmende laag te creëren, maar ook een dampopen folie plaatsen is mogelijk. Het is afhankelijk van de dakconstructie en manier van isoleren welke optie het best is. Laat je hier dan ook zeker over adviseren.

Het aanbrengen van de folie kun je doorgaans ook zelf doen, nadat de isolatielaag geplaatst is. Het is hierbij belangrijk dat de folie overlap heeft, zodat er geen kieren en naden meer zitten en het een naadloos geheel vormt. Het aanbrengen van folie zorgt ervoor dat vochtproblemen voorkomen worden.

Benieuwd naar de opties voor plat dak isoleren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen
hoe zelf een plat dak isoleren

Voor- en nadelen zelf isoleren

Zelf een plat dak isoleren heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je kunt besparen op de kosten voor het isoleren van een plat dak. Doordat je de klus zelf uitvoert, zullen de arbeidskosten beperkt blijven, waardoor je geld overhoudt voor eventuele andere energiebesparende maatregelen in je woning.

Aandachtspunten

Wanneer je zelf een plat dak gaat isoleren, moet je er rekening mee houden dat dit een behoorlijke klus kan zijn die veel tijd in beslag neemt. Daarnaast is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Tijdens een plat dak isoleren kunnen er snel slordigheidsfouten gemaakt worden die gevolgen kunnen hebben voor de isolatiewaarde van het materiaal.

Wanneer er bijvoorbeeld nog kieren en naden zitten in de isolatielaag kunnen er koudebruggen ontstaan die zorgen voor warmteverlies. Andere gevolgen zijn vochtproblemen, zoals schimmels en houtrot.

Geen garantie en subsidie

Een ander nadeel van zelf een plat dak isoleren is dat je geen garantie hebt op de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Een isolatiebedrijf biedt deze garantie wel. Als er dus iets niet helemaal goed geplaatst blijkt te zijn, valt dit binnen de garantie. Als je het zelf doet, moet je ook zelf voor die kosten opdraaien.

Nog een nadeel is dat je niet in aanmerking komt voor een subsidie. Vanuit de overheid is er een landelijke subsidie voor diverse energiebesparende maatregelen, waaronder isolatie. Voorwaarde is wel dat je de isolatie laat plaatsen door een specialist. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor de subsidie is laten isoleren dus de enige optie.

Zelf plat dak isoleren of uitbesteden?

Wil je het isoleren van je platte dak toch liever uitbesteden aan een isolatiespecialist? Ontdek de mogelijkheden en kosten door onderstaand formulier in te vullen. Ontvang offertes, vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes