Afschotisolatie | Isolatieplaten met een dubbele werking

Heb je een plat dak die je wilt isoleren? Dan kan het goed zijn om afschotisolatie te gebruiken. Wat houdt deze vorm van isoleren precies in en hoe zit het met de plaatsing en kosten? Ontdek het allemaal in dit artikel!

afschotisolatie

Wat is afschotisolatie?

Afschotisolatie is bedoeld voor platte daken. Het zijn isolatieplaten die een dubbele functie hebben, en zijn dus anders dan de gebruikelijke isolatieplaten. Deze platen zorgen namelijk voor goede thermische isolatie, maar ook voor waterafvoer op het platte dak. Doordat de isolatieplaten aflopen kan het water weglopen, en wordt het ook wel hellende isolatie genoemd.

Het materiaal: PIR afschotplaten

Van welk materiaal wordt afschotisolatie gemaakt? De meest voorkomende variant is PIR afschot isolatie. PIR staat voor polysiocyanuraat en is een kunststofsoort. Het schuimachtige materiaal is zeer sterk en heeft goede isolerende eigenschappen. Het wordt dan ook vaak voor dakisolatie gebruikt. Enkele voordelen van PIR afschotisolatie zijn:

  • Het is drukvast
  • Het is beloopbaar
  • Het is waterbestendig
  • Het heeft een lange levensduur
  • Het heeft een hoge isolatiewaarde

Werking van afschotisolatie

PIR afschotisolatie heeft dus een dubbele werking, maar hoe werkt dat nu precies? De PIR afschotplaten lopen aan één kant af, waardoor er een helling wordt gecreëerd op het dak. Dit zorgt voor een goede afvoer van regenwater. Bovendien hoeft de dakconstructie van het platte dak niet aangepast te worden en is er geen externe afvoer nodig.

PIR platen in verschillende diktes

De PIR afschotplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hierbij is de dikte van de plaat natuurlijk niet bij de volledige plaat hetzelfde, omdat we te maken hebben met een afloop. Daarom spreken we ook wel van verloopdiktes. Zo zijn er PIR platen met een verloopdikte van bijvoorbeeld 10 of 20 millimeter. De diktes van de PIR afschotplaten kunnen dan bijvoorbeeld 90/100 millimeter zijn of 80/100 millimeter.

Plaatsing en afwerking

PIR afschot isolatie wordt bovenop het platte dak bevestigd. Je kunt de platen mechanisch bevestigen waarna ze stevig vastliggen. Hiervoor worden doorgaans dakschroeven gebruikt. Ook kun je de platen eenvoudig verlijmen voor een goede en stevige plaatsing. De platte isolatieplaten worden achter elkaar op het dak geplaatst, waardoor er een helling ontstaat.

Afwerking van de PIR afschotplaten

Het is belangrijk dat de PIR platen een lucht- en dampdichte aansluiting hebben, dus wordt er isolatieschuim gebruikt om de platen te laten aansluiten. Voor een goede afwerking is het verstandig om de naden bovendien af te plakken met tape. Wanneer de PIR afschotisolatie geplaatst is, kan de dakbedekking er overheen geplaatst worden. Bij platte daken is dit doorgaans EPDM of bitumen dakbedekking.

Waarom PIR afschotisolatie plaatsen?

Op platte daken is een afvoer van regenwater essentieel. Wanneer dit niet wordt afgevoerd, kunnen er problemen ontstaan. Stilstaand water kan namelijk zorgen voor aantasting van het dak en isolatiemateriaal en er kunnen zelfs lekkages ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Bovendien is PIR uitermate geschikt voor platdak isolatie. Het is materiaal dat kou tegenhoudt en een goede RD-waarde heeft. Dit zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar ook voor energiebesparing. Doordat je met goede isolatie minder last hebt van warmteverlies, zal je ook minder hoeven te stoken, wat je terug ziet op je energierekening. Een dak isoleren met PIR afschotplaten is dan ook zeker aan te raden.

Benieuwd naar de opties en kosten van afschotisolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Kosten van PIR afschotisolatie

Hoeveel betaal je nu voor PIR afschotisolatie? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel vierkante meter aan PIR afschot isolatie heb je nodig? Wat is de gewenste dikte van de platen? Hoe wordt de afschot isolatie bevestigd, en ga je dit zelf doen of laat je de klus over aan een specialist? Het heeft allemaal invloed op de prijs. Voor een een goede prijsindicatie kun je dan ook het best meerdere offertes aanvragen bij specialisten in de buurt.

Dakisolatieplaten kopen

Wanneer je besluit om PIR afschotisolatie te kopen, zijn er verschillende punten om op te letten. Zoals eerder benoemd zijn de platen beschikbaar in verschillende diktes. Elke dikte heeft bovendien een andere isolatiewaarde. Welke isolatiewaarde heeft jouw platte dak nodig en welke soorten PIR afschotplaten zijn dus het meest geschikt? Ga dit van tevoren goed na.

Kijk ook goed naar de hellingsgraad van de PIR afschotplaat en zorg dat je de juiste afmetingen hebt, zodat het volledige platte dak bedekt kan worden. Zo weet je zeker dat je de perfecte onderlaag creëert en jouw platte dak op de juiste manier isoleert.

Afschotisolatie laten plaatsen: gratis offertes

Ben je van plan om afschotisolatie op je dak te plaatsen? Zet de eerste stap en vraag hier offertes aan. Geef je wensen door via onderstaand formulier en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes