Plat dak isoleren | De beste isolatie voor een plat dak

een geïsoleerd plat dakWil je een plat dak isoleren voor nieuwbouw of bij het renoveren van je woning? Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kan voor een warm, koud of omgekeerd dak kiezen afhankelijk van jouw situatie. Bekijk de plat dak isolatie






Kosten van een plat dak isolatie

Een plat dak isoleren kan zeer voordelig zijn voor je woning. Door het opstijgen van de warmte in een woning verlies je de meeste warmte door het dak wanneer het dak slecht geïsoleerd is. Het isoleren van een nieuw of bestaand plat dak vereist echter andere methoden dan het isoleren van een schuin dak.

Het isoleren van je platte dak kan een flinke investering zijn, maar je verdient dit op de lange termijn altijd weer terug. Je kan door goede thermische isolatie veel besparen op de energierekening. De isolatie van een plat dak is meestal wat goedkoper dan het isoleren van een schuin dak.

Wat kost dakisolatie plat dak

De kosten van het isoleren van een plat dak kunnen sterk variëren afhankelijk van de situatie. De uiteindelijke prijs hangt af van de manier van isoleren. Daarnaast hangen de dakisolatie kosten onder andere af van het dakoppervlakte, het gekozen materiaal, de gekozen dakbedekking, de huidige constructie, het mogelijk verwijderen van de oude dakbedekking en het mogelijk moeten ophogen van de dakrand. Gemiddeld moet je rekenen op gemiddeld €50 per vierkante meter voor een koud dak isolatie, en gemiddeld €100 per vierkante meter voor een warm dak isolatie.

Subsidie

Bij woningen ouder dan twee jaar betaal je voor bepaalde werkzaamheden aan je woning een verlaagd btw percentage. Ook is het mogelijk bij het verbeteren van je woning door isolatie om subsidie te krijgen afhankelijk van hoe goed je huidige dak geïsoleerd is. Vraag de gemeente om de mogelijkheden of vraag het bedrijf dat je inschakelt om advies.

Hoe laat je een plat dak isoleren?

Het aanbrengen van plat dak isolatie kan op drie verschillende manieren. Het isolatiemateriaal kan aan de buitenkant geplaatst worden onder de dakbedekking zoals bij cellenglas, het kan aan de buitenkant over de dakbedekking worden gelegd of je kan een plat dak van binnenuit isoleren.

Dakisolatie buitenzijde of binnenzijde

Wat de beste methode is hangt af van de situatie en de huidige constructie. Een garagedak isoleren vraagt om een andere aanpak dan het dak van je woning. Van de buitenzijde isoleren is eigenlijk beter, maar dit is niet altijd mogelijk. Wanneer je twijfelt wat voor jouw dak mogelijk is kan je het beste een vakbedrijf om advies vragen.

Warm dak isolatie

Platte daken isoleren middels de buitenkant is de meest gekozen manier. Het is de meest effectieve manier om een plat dak te isoleren en heeft minder risico op schade. Bij de warme dak manier van dakisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie aangebracht. De dragende constructie blijft warm, dus vandaar de term ‘warm dak’. Het is de meest ingrijpende en arbeidsintensieve manier van een plat dak isoleren, maar het is ook de meest effectieve manier.

Dakbedekking verwijderen

Bij het isoleren van een warm dak moet de huidige dakbedekking volledig verwijderd worden voordat het isoleren kan beginnen. Vandaar dat het een goede optie is om warm dak isolatie aan te brengen wanneer je het dak wilt vervangen zodat je maar één keer je dak hoeft te verwijderen.

De opbouw van een warm dak

De opbouw van een warm dak is als volgt: plafond, balklaag, dakbeschot, dampscherm, isolatielaag, dakbedekking. De gehele dakconstructie valt onder de isolatielaag. Hierdoor wordt deze niet blootgesteld aan de temperatuurswisselingen van buiten. De dakconstructie zal minder krimpen en uitzetten onder invloed van de temperatuurwisselingen, waardoor er minder kans bestaat dat er scheuren en barsten in ontstaan.

Het dak wordt beschermd tegen vocht door het aanbrengen van dampremmende folie. Het dampscherm zorgt ervoor dat er geen vocht naar binnen kan dringen. Ook de dakbedekking werkt waterwerend.

Platte dak van buitenaf isoleren

Een warm dak isoleren is de beste keuze om je dakconstructie te beschermen, om plat dak isolatie op goede wijze aan te brengen en komt met weinig risico op vochtproblemen. Het is echter arbeidsintensief, de hele dakbedekking moet van het dak af voor je kan gaan isoleren.

Het is mogelijk dat de dakrand opgehoogd moet worden om ruimte te maken voor het isolatiemateriaal. Een warm dak isoleren kan het beste bij goed weer. Zo voorkom je dat er vocht in het dak opgesloten raakt tijdens het aanbrengen van de isolatie.

Ondanks de wat hogere kosten en intensieve werkzaamheden is het warm dak isoleren de beste keuze. Je bent zo verzekerd dat je dak geïsoleerd wordt op de beste manier met de minste kans op schade. Een warm plat dak heeft een hoge isolatiewaarde en kan met de meeste soorten dakbedekking gecombineerd worden.

Veel gebruikte isolatiematerialen voor een warm plat dak:

  • XPS platen. XPS is geëxtrudeerd polystyreen. Dit wordt van restproducten uit aardolie gemaakt. De isolatieplaten zijn zeer drukvast waardoor ze veel gewicht kunnen dragen en ze zijn vochtwerend.
  • PUR platen.
  • PIR platen. Deze isolatieplaten zijn brandveiliger en hebben een betere isolatiewaarde dan PUR. Ze zijn echter ook duurder. Ze worden ook wel voor afschotisolatie gebruikt.
  • EPS platen. Deze isolatieplaten zijn beloopbaar en zijn vochtwerend. Ze zijn van licht gewicht waardoor ze extra makkelijk te plaatsen zijn. Ze hebben echter een lagere isolatiewaarde.

Voordelen:

  • Zorgt voor de beste, meest effectieve isolatie
  • Minste kans op vochtproblemen
  • Minste kans op dakschade

Nadelen:

  • Mogelijk moet de dakrand verhoogd worden
  • Ingrijpende werkzaamheden
  • Duurder dan de andere twee manieren

Omgekeerd dak isolatie

Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal buiten de bestaande dakbedekking geplaatst. De dakbedekking van het bestaande dak blijft liggen en dient als waterkerende laag onder het isolatiemateriaal.

Het plaatsen van een omgekeerd dak wordt alleen gedaan wanneer de bestaande dakbedekking nog in goede staat is. Wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is kan je geen omgekeerd dak plaatsen. Er bestaat dan te veel kans dat er lekkage zal ontstaan aangezien geen goede waterkerende laag aanwezig is.

Het omgekeerde dak is zeer geschikt voor daken die veel belopen worden, bijvoorbeeld voor een dakterras. Het is dan belangrijk dat er isolatiematerialen worden gekozen die drukvast en beloopbaar zijn.

De opbouw van een omgekeerd dak

De opbouw is als volgt: plafon, balklaag, dakbeschot, dakbedekking, isolatie, ballastlaag. Ook bij een omgekeerd dak wordt de dak constructie mee geïsoleerd. Omdat de oude dakbedekking vochtwerend werkt hoeft er geen dampfolie aangebracht te worden.

Bovenop de isolatieplaten wordt een ballastlaag aangebracht. Dit kan een laag grind of tegels zijn. Die worden geplaatst ter bescherming van de dakisolatie en houd het materiaal op zijn plaats. Het nadeel van de ballastlaag is dat deze vrij zwaar kan zijn. Hierdoor is een omgekeerd dak alleen mogelijk bij een woning met sterke dakstructuur.

Het plaatsen van een omgekeerd plat dak is een stuk minder ingrijpend dan het plaatsen van een warm plat dak. Het is gemakkelijker aangezien de bestaande dakbedekking kan blijven liggen. Het is dan ook goedkoper dan een warm plat dak. Een nadeel is dat het wat minder goed isoleert. Daarnaast kan het bij een omgekeerd plat dak lastig zijn om de hoeken van het dak goed te isoleren.

Veel gebruikt isolatiemateriaal voor een omgekeerd plat dak:

  • XPS platen worden het meeste gebruikt aangezien dit materiaal drukvast en beloopbaar is.

Voordelen:

  • Goedkoper dan een warm plat dak
  • Geen dampscherm nodig
  • Geschikt voor een dak dat veel belopen wordt
  • Minder ingrijpende werkzaamheden

Nadelen:

  • Alleen mogelijk wanneer het huidige dak in goede staat is
  • Alleen mogelijk bij een sterke constructie door het gewicht van de ballastlaag zoals een laag grind of tegels
  • Minder effectieve dakisolatie dan bij een warm dak constructie
  • Lastig aan te brengen in de hoeken waardoor minder goede isolatie

plat dak isoleren

Koud dak isolatie

Bij een koud dak wordt de dakisolatie aan de binnenzijde bevestigd zodat het huidige dak niet geopend hoeft te worden. Dit betekend dat de dakconstructie niet binnen de isolatie valt en dus ‘koud’ blijft. Een koud plat dak isoleren is een stuk goedkoper dan warm isoleren, het is echter minder effectief en er is een stuk meer kans op waterschade. Een koud plat dak isoleren wordt alleen aangeraden wanneer een warm plat dak en een omgekeerd plat dak beide niet mogelijk zijn.

De opbouw van een koud dak

De opbouw is als volgt: plafond, dampscherm of folie, balklaag met isolatie, dakbeschot, dakbedekking. Het isolatiemateriaal wordt tussen de balken, onder het dakbeschot aangebracht. Het dampscherm of folie wordt daar onder geplaatst. Dit is een minder gunstige plaatsing voor de dampdichte laag. Hierdoor bestaat er meer kans op vochtproblemen en schimmelvorming.

Bij een betonnen plafond moet er eerst een houten constructie geplaatst worden waar de isolatie op aangebracht kan worden. In dit geval is er sprake van een verlaagd plafond.

Doordat de dragende constructie niet binnen de isolatielaag valt wordt deze blootgesteld aan weersinvloeden. Hierdoor zal deze meer uitzetten en krimpen en bestaat er meer kans dat er barsten en scheuren ontstaan.

Van binnenuit geïsoleerd

Bij een koud plat dak moet de binnenafwerking verwijderd worden bij het plaatsen van de isolatie. Er is kans dat er een verlaagd plafond moet komen om genoeg ruimte voor de isolatielaag te creëren.

Om te zorgen dat vocht beter opdroogt in de zomer kan je het beste kiezen voor zwarte dakbedekking. Witte dakbedekking kan helpen tegen oververhitting van een woning, maar is in dit geval niet aan te raden.

Koud plat dak isolatie kan het best gedaan worden bij platte daken die in de zon liggen en weinig in de schaduw staan. Het plaatsen van een groen dak of sedum dak is niet mogelijk bij een koude platte daken.

Veel gebruikte isolatiematerialen voor een koud plat dak:

  • Voor het isoleren van een koud plat dak kan het beste dampopen materiaal gekozen worden dat goed bestand is tegen vocht.
  • Minerale wol. Isolatiedekens van minerale wol zijn gemakkelijk tussen de balken van de dakconstructie te plaatsen. Het is relatief goedkoop isolatiemateriaal dat een goede isolatiewaarde voor beide thermische en akoestische isolatie heeft.
  • Isolatieplaten van verschillende materialen en verschillende diktes. Door hun geringe dikte zijn ze geschikt voor isolatie aan de binnenzijde van het platte dak.

Voordelen:

  • Goedkoopste manier van een plat dak isoleren
  • Minder ingrijpende werkzaamheden

Nadelen:

  • Alleen aangeraden wanneer een warm dak constructie of omgekeerd plat dak niet mogelijk is
  • Grotere kans op vochtproblemen en schimmel
  • Minder effectieve dakisolatie
  • Meer kans op schade aan de dakconstructie
  • Mogelijk een verlaagd plafon
  • Niet mogelijk in combinatie met elke dakbedekking

Aandachtspunten bij dakisolatie van een plat dak

Het voornaamste aandachtspunt bij de isolatie van een plat dak is het juist plaatsen van een dampremmende laag. Het grootste risico op schade is vochtoverlast door het incorrect plaatsen van het dampremmend folie. Wanneer je een professioneel vakbedrijf inschakelt zullen zij precies weten hoe dit gedaan wordt en waarmee rekening gehouden moet worden.

Dubbel isoleren van een plat dak

Je kan ervoor kiezen een plat dak dubbel te isoleren voor extra isolatie. Bij dubbel isoleren breng je zowel buiten als binnen dakisolatie aan. Het is hierbij extra belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Let er dus goed op dat alles op de juiste manier aan wordt gebracht zodat je hier geen last van zult hebben. Bij het isoleren van een oud dak dat al een isolatielaag heeft moet je extra goed opletten op wat er al aanwezig is om schade te voorkomen.

RC-waarde

De RC-waarde geeft de warmteweerstand van een constructie aan. De RD-waarde geeft de warmteweerstand van een materiaal aan. Je kan op deze waarden letten bij het kiezen van isolatiemateriaal. Je kunt hier ook aan afleiden wat de dikte van de dakisolatie moet zijn om de juiste isolatiewaarde te krijgen.

Voor nieuwbouwwoningen gelden minimale eisen voor de RC-waarden. Bij het verbouwen of renoveren van je woning is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je woning ook aan de eisen voor een nieuw plat dak voldoet voor een fatsoenlijke dakisolatie.

  • Vloerisolatie moet een minimale RC-waarde van 3.5 hebben.
  • Gevelisolatie moet een minimale RC-waarde van 4.5 hebben.
  • Dakisolatie moet een minimale RC-waarde van 6.0 hebben.

Milieu impact van isolatiemateriaal

Door het verminderen van je energieverbruik is het aanbrengen van isolatiemateriaal eigenlijk altijd beter voor het milieu dan wanneer je dit niet doet. Daarnaast gaat het meeste isolatiemateriaal een lange tijd mee. De meeste materialen hebben een levensduur van minimaal 75 tot 100 jaar en sommige materialen kunnen deels gerecycled worden.

Vergunning

Het kan zijn dat je een vergunning nodig hebt voor het veranderen van je dak. Bij een plat dak isoleren kan het dak soms wat veranderen. Vraag bij je gemeente na of je een omgevingsvergunning nodig hebt om een plat dak te isoleren.

Werk samen met je buren

Het isoleren van een plat dak moet in zijn geheel gebeuren. Wanneer je in een twee-onder-een-kap woning, een tussenwoning of een hoekwoning woont kan je dit niet alleen voor jouw eigen woning laten doen. In dat geval moet je de klus combineren met je buren zodat het hele platte dak in één keer geïsoleerd kan worden.

Vakbedrijf inschakelen

Het isoleren van een plat dak kan je het beste door een vakbedrijf laten doen in plaats van zelf het platte dak te isoleren. Wanneer het isoleren van een plat dak niet goed gaat kan dit voor veel problemen en schade zorgen. Er kunnen koudebruggen ontstaan en er kan vochtschade en schimmel binnenshuis ontstaan.

Schakel een betrouwbaar vakbedrijf in voor het isoleren van jouw dak. Bekijk verschillende offertes voor de beste prijs om een plat dak te isoleren. Ook kan je de vakmensen vragen om advies over de manier van isoleren, het isolatiemateriaal en mogelijke vergunningen en subsidies.

Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes