Zelf dak isoleren | Handige tips

Zelf het dak isoleren is niet zo moeilijk bij voldoende voorbereiding en je verdient het snel terug. Sommige mensen hebben de kennis en kunde om zelf het dak te isoleren maar soms wordt er ook te makkelijk begonnen met een advies uit de bouwmarkt met problemen na verloop van tijd.

zelf het dak isoleren met minerale wol

Zelf dak isoleren

Wanneer je dak niet goed geïsoleerd is, is het slim om de dakisolatie aan te pakken. Een goede isolatiewaarde van het dak zorgt voor een duurzamer huis en een lagere energierekening. Een oud dak isoleren kan soms zelf aangepakt worden, helemaal wanneer het isolatiemateriaal vanaf de binnenkant van het dak wordt aangebracht. Lastigere klussen, zoals een plat dak dubbel isoleren of isoleren vanaf de buitenzijde, zijn vaak beter om uit te besteden. Met het stappenplan hieronder lees je precies wat je moet kunnen om het dak zelf te isoleren en hoe je dit aan moet pakken.

Stappenplan zelf dakisolatie aanbrengen binnenkant

Je kunt zelf als volgt een schuin dak isoleren met het beste dakisolatie materiaal:

 • Plaats de stroken op maat gesneden isolatiemateriaal tussen de kepers, goed aangesloten tot tegen het onderdak. Laat liefst geen ruimte tussen het onderdak en de isolatie. Dit is verloren ruimte die beter kan opgevuld worden door dikkere isolatie te plaatsen.
 • Indien de balkafstand enkele centimeters smaller is dan de strook kan deze nog mooi geplaatst worden zonder te proppen. Wanneer de strook te los zit tussen de kepers verliest men isolatierendement.
 • Isoleren tussen kepers met regelmatige afstanden
 • Niet met de nietmachine of spijker om de 5 a 10 cm de spijkerflenzen op de voorzijde van de kepers, zodanig dat aangrenzende flenzen elkaar raken of overlappen.
 • Zo kun je heel het dak afgaan en zorgen dat alles netje opgevuld wordt. Zorg dat er geen kieren ontstaan.
 • Plak de open naden dicht met aluminiumtape of andere dampdichte plastic tape. Zo maak je de aluminium folie volledig dampdicht, wat condensatiegevaar voorkomt tussen de isolatie en het onderdak. En dat zorgt er weer voor dat de balken in de toekomst niet gaan rotten. Het is belangrijk dat je nooit dit dampscherm perforeert
 • Niet ook de gording/ balk in met folie zodat alles zilver oogt. Zo verhoog je niet alleen de dampdichtheid maar ook de luchtdichtheid van het geïsoleerde dak, wat het isolatierendement verder verbeterd.
 • Plak alle naden dus dicht om alles goed lucht- en dampdicht te maken en bespaar niet op de tape.

Dak afwerken

Vervolgens kun je het zo laten of de zolder netjes afwerken als je het echt mooi wil maken. Dit doe je als volgt:

 • Plaats dunne latten op de kepers om er achteraf bijvoorbeeld gipsplaten tegen het plafond op te bevestigen.
 • Hierdoor ontstaat dan een leiding spouw tussen dampscherm en afwerkingslaag die breed genoeg is om bedrading door te voeren om bijvoorbeeld inbouwspots in te werken. Wel zo makkelijk.
zelf het dak isoleren

Condensatie dak

Het doel is dus om condensatie te voorkomen, maar wat is die condensatie nu precies? Wanneer de warme lucht met daarin ook waterdamp door openingen in het dampscherm passeert, komt dit in aanraking met koude luchtlagen van buiten en kan zo condens veroorzaken tussen het onderdak en de isolatie. Zo ontstaat dus condensatie bij de zolder isoleren.

Dampdicht dak maken

Bij het na-isoleren van je dak moet je hier extra rekening mee houden. Het na-isoleren kan voordelen opleveren, maar kan soms ook voor extra vocht in huis zorgen, net zoals een dak dubbel isoleren.. Zorg dat je hiervoor de juiste maatregelen neemt. Je kan bijvoorbeeld een dampscherm plaatsen wanneer dit nodig is, of kiezen voor een dampwerende laag. Bij isoleren langs de binnenzijde is extra checken op mogelijke vochtproblemen geen overbodige luxe.

Alternatief voor buitenzijde isolatie dak

Het dak zelf vanaf de buitenkant isoleren wordt niet aangeraden. Hiervoor moet je de complete dakbedekking eraf halen en naderhand weer stevig vastzetten. Ook wordt dan het dakbeschot langere tijd aan weer en wind blootgesteld, wat ervoor kan zorgen dat het vocht in je huis kruipt. Wanneer dit de enige optie is om je dak te isoleren, kun je hiervoor beter een dakdekker inschakelen. Wanneer je toch zelf verder wil gaan, is het isoleren van de zolder een goed alternatief.

De prijs voor zolderdak isoleren bestaat uit:

 • Isolatiemateriaal (steenwol/ glaswol/ PS ofwel piepschuim)
 • Houten aftimmering, dus de latten, planken etc (of de gipsplaten)
 • Achterconstructie gipsplaten zoals metal stut profielen
 • Schroeven
 • Folie
 • Nietmachine
 • Waterpas
 • Stucmateriaal/ behang etc.
 • Mondkapje (vezels zijn gevaarlijk voor de gezondheid)
 • Touw/ tape/handschoenen/ bril
 • En overige specifieke materialen voor jouw dak (zoals randafwerking bij dakramen en dakkapel isoleren)

Wat kost een dak isoleren

Een overzicht van dakisolatie kosten. Over het algemeen zullen de helft van de kosten uit de arbeidskosten bestaan. Wanneer je zelf het dak isoleert, hoef je dit natuurlijk niet te betalen.

DakisolatieDakoppervlakteKostenBesparing gasGemiddelde besparingTerugverdientijd
Rijwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,5014 tot 15 jaar
Hoekwoning45 m²€ 4.275225 m3/ jaar€ 292,5014 tot 15 jaar
2 onder 1 kap65 m²€ 6.175325 m3/ jaar€ 422,5014 tot 15 jaar
Vrijstaand klein80 m²€ 7.600400 m3/ jaar€ 52014 tot 15 jaar
Vrijstaand groot140 m²€ 13.300700 m3/ jaar€ 91014 tot 15 jaar

Subsidie oud dak isoleren

Vaak kun je subsidies krijgen wanneer je voor dakisolatie kiest. Er zijn een aantal subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen, waarvan dakisolatie eentje is. Daarentegen kom je meestal niet in aanmerking voor deze subsidies wanneer je zelf gaat isoleren. Je kunt wel voldoende kennis van zaken hebben en het een stuk goedkoper zelf doen, maar voor de subsidie is het verplicht om te kiezen voor een professioneel bedrijf of vakman inschakelen. Zo kunnen typische uitvoeringsfouten worden vermeden en kan worden aangetoond dat het isolatiemateriaal dik genoeg en goed genoeg is aangebracht.

Spijkerflensdekens

Wanneer de afstand tussen de kepers 35cm, 45cm of 60cm, gebruik je zogenaamde spijkerflensdekens (standaardbreedte van 35cm, 45cm of 60cm). Spijkerflensdekens zijn isolatiedekens met aan 1 zijde aluminiumkleurig materiaal en aan de andere zijde isolatie. Dat kun je makkelijk snijden met behulp van een scherp afbreekmes en een metalen lat.

Goed isoleren

Nu we het toch hebben over het isoleren en de vochthuishouding van je dak: als je twijfelt over de door jouw bedachte oplossing vraag het dan zeker nog even na. Je moet de steenwol, glaswol, PIR dakisolatie of piepschuim (EPS) en de folies in de goede volgorde toepassen. Je moet hierbij ook goed opletten welke folies je toepast. Want als je gaat isoleren dan gaat het op bepaalde plaatsen in je isolatiepakket condenseren. Dat heeft 3 nadelen:

 • Er kan vocht komen bij je houten dakbeschot
 • Dit gebeurt intensiever op bepaalde plaatsen. Dus waar het voorheen geen probleem was als er wat vocht was daar wordt het nu wel een probleem want er ontstaat relatief meer vocht op die plaatsen
 • Door dakisolatie kun je delen van je dak niet meer zien die je voorheen nog wel zag. Problemen komen dus pas veel later aan het licht. Dan is het vaak al heel erg.

Rottende balken of andere houten delen moet je dus zien te voorkomen. En dat is bij het isoleren erg belangrijk om rekening mee te houden, want als je het dak isoleren tussen balken niet goed uitvoert kan deze rotting snel intreden.

Koudebruggen

Koudebruggen zijn helaas in veel huizen aanwezig. Koudebruggen zijn plaatsen waar er niet goed geïsoleerd kan worden omdat de constructie bijvoorbeeld door loopt tot (bijna) buiten. Dan kan er geen isolatie omheen geplaatst worden. De kans dat daar vochtproblemen voor gaan komen is altijd aanwezig. Bij het isoleren van je dak ga je dit probleem vergroten. Want je isoleert de omliggende plaatsen beter en dus wordt het verschil in isolatiewaarde tussen de koudebrug en die plaatsen groter.

Condensatie

Daardoor stijgt ook de kans dat daar sneller condensatie optreedt. Vooral in de koude seizoenen. Hierdoor verrotten veel balkkoppen bijvoorbeeld. Let op de situatie bij je dak want dit let nogal nauw. Als er te veel koudebruggen zijn of als het dak te slecht is kun je vaak beter het hele dak laten vervangen.

Folies bij isoleren

Jan die vroeg ook naar de folies bij het isoleren van het dak want daar zijn ook nogal wat onduidelijkheden over. Je hebt de dampopen en dampdichte folie. De dampopen versie moet over het algemeen in het koude deel van je isolatiepakket, dus aan de bovenzijde (dus het dichtste bij de dakpannen). De dampdichte versie hoort aan de onderzijde. Deze zit bij wat duurder isolatiemateriaal overigens al op de isolatie. Let op: dit kan per situatie anders zijn dus het is een vuistregel.

De juiste pakketopbouw is belangrijk

Overleg dit met een deskundige als je het niet zeker weet. Pas ze in die juist volgorde toe want je wil niet dat er vocht/ damp (uit huis) in je isolatie gaat zitten. Daarnaast wil je de damp die condenseert in je isolatie de mogelijkheid geven om door ventilatie te verdampen.

Kieren

Door de kieren in de isolatie heel goed te dichten kun je veel energie extra besparen. Dit wordt vaak fout gedaan, ook door vaklieden. het kost nu eenmaal tijd om het netjes en zorgvuldig te doen. Dus goed strak snijden en alles goed aftapen is het belangrijkste advies hierin. Dit is een belangrijke klus.

Voordat je de dak- en vloeroppervlakken isoleert, bijvoorbeeld de dakkapel isoleren, doe je er goed aan om kleine gaten en kieren op lastig te bereiken plekken eerst te isoleren met purschuim. Pas hierbij op dat het niet tussen de dakpannen doorgaat.

Benieuwd naar de opties van zelf je dak isoleren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Tips hoe het beste dak isoleren

Algemene tips over de isolatie zolder:

 • Begin aan isolatie als de rest van het dak helemaal goed is
 • Zo niet: verhelp dan eerst lekkages en rotte balken en controleer op houtworm
 • Als het dak echt te slecht is na deze inspectie dan is een nieuw dak de enige optie, meer informatie over het dak vervangen.
 • Een dakraam of dakkapel bepaal je ook voor dit moment, nu je zolder mooi en warm wordt is een mooie woonzolder met dakkapel een waarde vermeerderende optie.
 • Voorkom luchtlekken om condensatie te voorkomen
 • Het indrukken van isolatie moet je vermijden, want de isolatiewaarde van het product wordt bepaald door de dikte van de wol.

Kijk ook naar de zolder

Wanneer je het dak niet wil isoleren of dit liever niet zelf aanpakt, kun je ook nadenken om de zolder te isoleren. Wanneer je de zolder eigenlijk niet gebruikt, kan dit een geschikte oplossing zijn om toch het huis beter te isoleren zonder meteen een specialist in te schakelen.

Zelf doen of laten doen

Uiteindelijk moet je jezelf wel de vraag stellen of je dit echt zelf wil doen of dat je het toch liever uitbesteedt. Het zelf doen geeft veel genoegdoening, je bent echt met je eigen huis bezig en knapt deze zelf op. Vaak is het ook wel goedkoper, wat een mooie bijkomstigheid is. Daarentegen zit een fout in een klein hoekje en kan zo’n fout verregaande gevolgen hebben voor niet alleen je dak, maar ook de hele constructie van je huis. Wanneer je ook maar een beetje twijfel hebt, is het toch slimmer op het dak isoleren aan een vakpersoon over te laten.

Zelf dak isoleren: gratis offertes

Wil je zelf je dak isoleren en ben je benieuwd naar de opties? Of wil je deze klus toch liever uitbesteden? Geef je wensen door via ons formulier en ontvang offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes