Binnenmuren isoleren | Wat zijn de kosten en voordelen?

Het isoleren van binnenmuren is een slimme manier om je huis warm te houden en tegelijkertijd te besparen op je energierekening. We vertellen je wat het kost om je binnenmuren te isoleren en hoeveel je daarmee kunt besparen.

binnenmuur isoleren

Kun je een muur van binnenuit isoleren?

Het is zeker mogelijk om binnenmuren te isoleren. Het doel is om de warmteoverdracht tussen de binnen- en buitenomgeving te verminderen, waardoor de behoefte aan verwarming en koeling wordt verminderd. Dit resulteert in een aanzienlijke energiebesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van de woning. Bovendien is binnenmuurisolatie een goede oplossing wanneer het isoleren van buitenmuren of de spouw geen mogelijkheid is, bijvoorbeeld door de historische waarde van de gevel.

Wat zijn de kosten van binnenmuurisolatie?

De kosten voor het isoleren van binnenmuren kunnen variëren van € 30 tot € 50 per vierkante meter, afhankelijk van de complexiteit van de klus. De arbeidskosten voor het laten isoleren van de muren kunnen variëren, maar liggen gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur.

Factoren die invloed hebben op de prijs

Bij het overwegen van binnenmuurisolatie zijn er diverse factoren die de kosten kunnen beïnvloeden, zoals het type isolatiemateriaal en de constructie van de geplaatste binnenmuur. Ook de grootte van het te isoleren oppervlak en de toegankelijkheid ervan kunnen de kosten beïnvloeden. Een hoger gelegen binnenmuur of moeilijk bereikbare plaatsen kunnen meer arbeidsintensief zijn om te isoleren en daardoor duurder uitvallen.

Besparen met wandisolatie

Het isoleren van de binnenmuur kan aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening, tot wel € 400 per jaar. Deze besparing is echter afhankelijk van diverse factoren, waaronder de grootte van de woning, het type isolatiemateriaal en de mate van isolatie in andere delen van het huis, zoals het daken of de vloer.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Investering terugverdienen

Goede muurisolatie kun je tot wel 15% besparen op je energierekening. Stel dat je jaarlijkse energierekening € 2000 is, dan zou je elk jaar € 300 kunnen besparen. Dit betekent dat de investering zichzelf terugbetaalt in ongeveer 10 jaar.

binnenmuur isoleren

Voordelen muren isoleren

Het isoleren van binnenmuren biedt verschillende voordelen:

  • Energie-efficiëntie: Het grote voordeel van binnenmuurisolatie is het lagere energieverbruik en dus een lagere energierekening doordat de thermische isolatie van je huis verbeterd wordt.
  • Comfort: Binnenmuren isoleren kan helpen om de temperatuur in je huis stabiel te houden, wat bijdraagt aan een comfortabeler leefklimaat.
  • Vochtregulatie: Het gebruik van folie kan helpen bij het luchtdicht isoleren van je huis, wat bijdraagt aan goede vochtregulatie.
  • Geluidsisolatie: Binnenmuurisolatie kan ook bijdragen aan akoestische isolatie, waardoor geluid van buitenaf wordt verminderd.
  • Bescherming tegen beschadigde muren: Isolatie van de binnenmuur kan helpen bij het beschermen tegen condensatie van vocht en andere problemen die kunnen leiden tot beschadigde muren.

Welke materialen voor de isolatie van binnenmuren?

Bij het isoleren van de binnenmuur worden diverse materialen gebruikt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals budget, de gewenste isolatiewaarde, vochtbestendigheid en brandveiligheid. Ook de structuur van de draagmuur en de specifieke isolatiebehoeften van de woning spelen een rol.

Minerale wol

Glaswol en steenwol zijn populaire materialen voor het isoleren van binnenmuren. Het heeft uitstekende thermische en akoestische isolatie-eigenschappen en is ook brandveilig. Minerale wol is bovendien een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal.

PIR

PIR-platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn daarom zeer geschikt voor binnenmuurisolatie. Het materiaal kan worden aangebracht door van de PIR-platen een voorzetwand te maken, inclusief houten latten voor een goede luchtstroom en minder kans op koudebruggen. Bovendien zijn er ook PIR-platen die al voorzien zijn van plaatmateriaal, zodat de isolatie direct afgewerkt is.

Isolatieplaten

Naast bovengenoemde materialen zijn isolatieplaten ook een uitstekende keuze voor het isoleren van je binnenmuur. Ze bieden een hoge isolatiewaarde en worden doorgaans gemaakt van polystyreen of polyurethaan. Bovendien is een dergelijke plaat licht van gewicht en gemakkelijk te installeren. Ze zijn ook duurzaam en hebben een lange levensduur, waardoor ze een kosteneffectieve oplossing zijn op de lange termijn.

Installatie van isolatieplaten

De installatie van isolatieplaten is een relatief eenvoudig proces, maar het is belangrijk dat het correct wordt uitgevoerd om de maximale isolatievoordelen te behalen. De platen worden bevestigd aan de binnenkant van de wand met behulp van speciale lijm of schroeven. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de platen goed aansluiten op de binnenmuur om koudebruggen te voorkomen.

Dampscherm voor isolatie binnenmuur

Bij het isoleren van de binnenmuur is het gebruik van een dampremmende folie of dampscherm een cruciaal aspect. Deze folie speelt een belangrijke rol in het creëren van luchtdichte muurisolatie en draagt bij aan de vochtregulatie in de woning. Hier zijn enkele redenen waarom het gebruik van een folie essentieel is:

  • Voorkomt vochtproblemen: Een belangrijke reden is dat de folie helpt bij het voorkomen van optrekkend vocht in de binnenmuur. Dit is vooral belangrijk in gebieden met een hoge luchtvochtigheid of in woningen met poreuze structuren.
  • Verbetert de isolatiewaarde: De folie draagt bij aan de hoge isolatiewaarde van de binnenmuurisolatie door het voorkomen van luchtlekken. Dit resulteert in een lage energierekening en een comfortabeler binnenklimaat.
  • Beschermt het isolatiemateriaal: De folie beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht en helpt zo de levensduur van de muurisolatie te verlengen.

Juiste folie kiezen

Er zijn verschillende soorten dampfolie beschikbaar, afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Het is belangrijk om het juiste dampscherm te kiezen die past bij het gekozen isolatiemateriaal voor de binnenmuur. Het aanbrengen van de folie moet zorgvuldig gebeuren om ervoor te zorgen dat de folie effectief is, maar ook zorgt voor goede ventilatie. 

Zelf muurisolatie aanbrengen of laten doen?

Hoewel het mogelijk is om zelf binnenmuren te isoleren, kan het inschakelen van een professional zorgen voor een correcte en veilige installatie, en is dan ook vaak de beste optie. Hier zitten dan wel kosten aan verbonden, maar zo weet je zeker dat het materiaal en dampscherm goed wordt aangebracht en afgewerkt en kunnen koudebruggen voorkomen worden.

binnenmuur isoleren

Veelgestelde vragen

Wat is de beste isolatie voor binnenmuren?

+
Het isolatiemateriaal voor binnenmuren met de beste prijs-kwaliteitverhouding is PIR. De PIR-isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde en zijn makkelijk te plaatsen.

Heeft het zin om 1 muur te isoleren?

+
Op het moment dat een enkele binnenmuur geïsoleerd wordt, kan het zo zijn dat de warmte alsnog ontsnapt via een niet geïsoleerd oppervlak. Het is raadzaam om daar te isoleren waar de meeste warmte verloren gaat.

Hoe dik moet je een binnenmuur isoleren?

+
Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal is het raadzaam om minstens 15 cm aan isolatiemateriaal te plaatsen voor een goede isolerende werking.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes