Muurisolatie – Alle opties op een rijtje

Je muur isoleren is een mooie stap richting een energie-efficiënt en milieuvriendelijk huis. In dit artikel lees je alle ins en outs, voor en nadelen en tips en tops voor het isoleren van jouw muur!

muurisolatie

Muur isoleren

Muurisolatie is een cruciale stap in het energiezuinig maken van je woning.

Dat komt doordat de muren een van de grootste oppervlakken van je huis zijn en dus een aanzienlijke hoeveelheid warmte kunnen verliezen.

Goede warmteisolatie

Door je muren te isoleren voorkom je dat warmte ontsnapt, wat leidt tot een lagere energierekening. Bovendien draagt muurisolatie bij aan een hoger wooncomfort.

In de winter blijft je huis warmer en in de zomer koeler.

Duurzame keuze

Laten we ook het milieu niet vergeten: door je muren te isoleren, verlaag je de CO2-uitstoot van je woning, wat bijdraagt aan een beter milieu.

Verschillende soorten muurisolatie

Wanneer je besluit je muren te isoleren, kom je voor de keuze te staan welk type muurisolatie je wil gebruiken. Er zijn verschillende soorten muurisolatie, elk met hun eigen voor- en nadelen:

 • Spouwmuurisolatie: Dit is een methode waarbij isolatiemateriaal in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, ook wel spouw genoemd) wordt geblazen of gespoten. Materialen zoals glaswol, steenwol en PUR-schuim zijn populair voor deze methode. Helaas zijn er enkele spouwmuurisolatie nadelen aanwezig, maar deze wegen niet op tegen de vele voordelen die het met zich meebrengt.
 • Binnenmuur isoleren: Hierbij wordt isolatiemateriaal aan de binnenkant van de buitenmuur aangebracht. Dit kan met isolatieplaten of voorzetwanden die opgevuld zijn met isolatiemateriaal.
 • Buitenmuur isoleren: Een meer ingrijpende methode waarbij isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muur wordt aangebracht, vaak gevolgd door nieuwe gevelbekleding.

Juiste muurisolatie kiezen

Het is belangrijk om het juiste type muurisolatie voor jouw situatie te kiezen.

Factoren zoals de dikte van je muren, het bouwjaar van je huis en je budget spelen hierbij een rol.

Voordelen van muurisolatie

Een goed geïsoleerde muur is niet alleen een investering in energiebesparing, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een hoger wooncomfort.

Dankzij de muurisolatie geniet je van een aangenamere temperatuur in huis, ongeacht of het winter of zomer is. Bovendien is het een milieuvriendelijke keuze; goede muurisolatie vermindert namelijk de CO2-uitstoot van je woning en draagt zo bij aan een beter milieu.

Waardeverhogend

Laten we de financiële voordelen niet vergeten: een goed geïsoleerd huis trekt potentiële kopers aan, wat de woningwaarde kan verhogen.

muurisolatie

Binnenuit isoleren

Voordat je begint is het belangrijk om te weten wat je wil bereiken met de isolatie. Wil je thermische isolatie, vochtproblemen voorkomen, of geluidsoverlast verminderen?

Kies het juiste isolatiemateriaal: afhankelijk van het materiaal van je buitenmuur, kies je het juiste isolatiemateriaal. Voor metselwerk zijn PIR platen een goede keuze. Als je een houtskeletbouw hebt of als je buitenmuur van hout is, dan zijn steenwol of minerale wol MV35 aan te raden.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat de muur schoon en droog is. Eventuele beschadigingen of gaten in de muur moeten eerst worden gerepareerd.

Plaatsing van een dampremmende folie: om vochtproblemen te voorkomen, is het aan te raden om een folie zoals de Miofol 125 S, aan te brengen. Deze folie voorkomt dat vocht van binnenuit in de muurisolatie trekt.

Isolatielaag aanbrengen

Plaats de gekozen muurisolatie tegen de binnenkant van de buitenmuur. Zorg ervoor dat er geen kieren of gaten zijn tussen de isolatieplaten.

Na het aanbrengen van de isolatie, kun je een voorzetwand plaatsen. Dit helpt niet alleen bij het vasthouden van de isolatie, maar geeft ook een nette afwerking aan de binnenkant van je woning.

Werk de voorzetwand netjes af. Dit kan met gipsplaten, houten planken of een ander gewenst materiaal.

Controleer op luchtlekken

Na het voltooien van de isolatie, controleer op eventuele luchtlekken. Dit zorgt ervoor dat je muurisolatie optimaal werkt.

Na het isoleren van binnenuit, zal je merken dat je woning sneller warm wordt en de warmte beter vasthoudt. Dit leidt tot lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Materialen voor binnenuit isoleren

Bij het isoleren van binnenuit zijn er verschillende materialen die je kunt gebruiken. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en toepassingen:

 • Glaswol: dit is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het is brandveilig, geluidsisolerend en heeft een goede thermische isolatie.
 • Steenwol: vergelijkbaar met glaswol, maar is gemaakt van basalt of diabaas. Het is waterafstotend en heeft een hoge isolatiewaarde.
 • PIR platen: deze platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn vochtbestendig. Ze zijn ideaal voor muren die aan de buitenkant zijn blootgesteld.
 • EPS parels: feze kleine parels worden in de spouw geblazen en vormen een isolatielaag. Ze zijn licht en hebben een goede isolatiewaarde.
 • Ecologische isolatie: materialen zoals hennep, schapenwol en kurk zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Ze bieden ook een goede thermische isolatie.
 • Dampremmende folie: essentieel voor het voorkomen van vochtproblemen. De dampfolie wordt aangebracht voordat de isolatielaag wordt geplaatst.

Tips en aandachtspunten

Bij het isoleren van je woning komt meer kijken dan je wellicht denkt. Allereerst is het cruciaal om te zorgen dat de muur volledig droog is.

Vocht kan namelijk niet alleen de werking van de muurisolatie verminderen, maar ook schimmel en rot veroorzaken.

Dikte van de laag

De dikte van de muurisolatie speelt ook een grote rol; een dikkere laag betekent een hogere isolatiewaarde.

Het is belangrijk om de balans te vinden tussen de beschikbare ruimte, kosten en de gewenste dikte.

Ventilatie is belangrijk

Ventilatie mag zeker niet over het hoofd worden gezien. Na het isoleren is een goede luchtcirculatie essentieel om vochtproblemen te voorkomen en een gezond binnenklimaat te behouden.

Tijdens het isolatieproces is het ook van belang om koudebruggen, plekken waar warmte kan ontsnappen, te vermijden. Een nauwkeurige plaatsing van de muurisolatie waarbij alles goed aansluit, is hierbij cruciaal.

Schakel een professional in

Het kan ook waardevol zijn om professioneel advies in te winnen. Een expert kan je niet alleen adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw situatie, maar ook potentiële problemen voorzien en voorkomen.

Bovendien is het de moeite waard om bij je gemeente na te gaan of er subsidies beschikbaar zijn voor muurisolatie, wat de totale kosten kan drukken. En als je denkt aan de impact op het milieu, overweeg dan ecologische isolatiematerialen voor een duurzamere keuze.

Offertes ontvangen voor muurisolatie in huis?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen
muurisolatie

Scheidingswand isolatie

Het isoleren van scheidingswanden in je woning kan een wereld van verschil maken, zowel op het gebied van comfort als energie-efficiëntie.

Net als bij elke verbouwingsbeslissing zijn er echter zowel positieve als negatieve kanten aan verbonden.

Prima geluidsisolatie

Een van de meest opvallende voordelen van het isoleren van scheidingswanden is de geluidsisolatie. Dit betekent dat storende geluiden van naastgelegen kamers of woningen aanzienlijk worden verminderd.

Daarnaast draagt het bij aan energiebesparing door warmteverlies te minimaliseren, wat uiteindelijk resulteert in een lage energierekening.

Stabiele temperatuur

Dit verhoogde comfort, gecombineerd met een stabielere temperatuur in verschillende kamers, draagt bij aan een aangenamere woonervaring. Bovendien biedt de geluidsisolatie een extra laag privacy, waardoor gesprekken en activiteiten in aangrenzende ruimtes minder opvallen.

En laten we niet vergeten dat een goed geïsoleerde woning de waarde ervan kan verhogen, wat een bonus is bij een eventuele verkoop.

muurisolatie

Verlies van ruimte

Toch zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het isoleren van scheidingswanden. De kosten vooraf kunnen behoorlijk oplopen, hoewel deze op de lange termijn kunnen worden gecompenseerd door de besparingen op energiekosten.

Afhankelijk van de gekozen isolatiemethode kan er wat ruimte in de kamer verloren gaan, vooral als er voorzetwanden worden gebruikt. Het installatieproces kan ook wat tijd vergen, wat enig tijdelijk ongemak kan opleveren.

Aanpassingen

Bovendien kunnen er aanpassingen nodig zijn, zoals het verplaatsen van stopcontacten of schakelaars. En na de installatie is goede ventilatie cruciaal om vochtproblemen te voorkomen, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Al met al biedt het isoleren van scheidingswanden een mix van voordelen en uitdagingen. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen en te bepalen wat het beste aansluit bij jouw behoeften en situatie.

Hoe werkt scheidingswand isolatie?

Allereerst begint alles met een grondige inspectie en voorbereiding. Het is cruciaal om de scheidingswand te controleren op mogelijke beschadigingen of oneffenheden en te zorgen dat deze volledig schoon en droog is.

Vervolgens komt de keuze van het isolatiemateriaal aan bod. Er zijn diverse opties beschikbaar, zoals minerale wol, glaswol of specifieke geluidsisolerende platen, afhankelijk van je specifieke behoeften.

muurisolatie

Muren isoleren

De daadwerkelijke plaatsing van het isolatiemateriaal kan op twee manieren gebeuren. Bij dubbele scheidingswanden wordt het materiaal tussen de twee wanden aangebracht, wat vooral gunstig is voor geluidsisolatie.

Bij enkele scheidingswanden kan er gekozen worden voor een voorzetwand waarop het isolatiemateriaal wordt geplaatst.

Tijd voor de afwerking

Na de plaatsing is het tijd voor de afwerking. Dit gebeurt meestal met gipsplaten of een ander soort afwerkingsmateriaal, wat niet alleen zorgt voor een verzorgde uitstraling, maar ook extra bescherming biedt aan het isolatiemateriaal.

Tot slot is het belangrijk om na de installatie de effectiviteit van de muurisolatie te evalueren. Dit kan bijvoorbeeld door te letten op geluidsoverdracht of door de temperatuur in de kamer te observeren.

Verhoog je wooncomfort

Kortom, het toevoegen van muurisolatie aan een scheidingswand kan het comfort in je woning aanzienlijk verhogen.

Of je nu een oplossing zoekt voor geluidsoverlast van buren of je energiekosten wil drukken, deze vorm van muurisolatie kan uitkomst bieden.

Thermische isolatie

Thermische isolatie verwijst naar materialen en methoden die zijn ontworpen om de overdracht van warmte te verminderen.

Het doel is simpel: houd de gewenste warmte binnen en de ongewenste kou buiten, of vice versa. Hierdoor kan een woning of gebouw energiezuiniger worden, wat leidt tot een comfortabeler binnenklimaat en lagere energierekeningen.

muurisolatie

Eigenschappen

 • Werking: de isolatiematerialen werken door de geleiding van warmte te verminderen. Ze bevatten luchtzakjes of andere structuren die de beweging van warmte belemmeren, waardoor het moeilijker wordt voor warmte om van de ene kant van het materiaal naar de andere te reizen.
 • Materialen: er zijn veel verschillende soorten muurisolatie beschikbaar, waaronder glaswol, steenwol, PUR-schuim en EPS-parels. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen, afhankelijk van de toepassing.
 • Toepassingen: de muurisolatie wordt niet alleen in muren gebruikt. Het kan ook worden toegepast op daken, vloeren, ramen en deuren. In feite kan elk deel van een woning of gebouw dat in contact komt met de buitenlucht baat hebben bij goede muurisolatie.
 • Voordelen: naast het verlagen van de energierekening, draagt thermische muurisolatie ook bij aan een duurzamere levensstijl door het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien kan het helpen om problemen met vocht en schimmel in huis te voorkomen.

Materialen voor thermische isolatie

Bij het isoleren van je woning is het essentieel om het juiste materiaal te kiezen.

Er zijn diverse opties beschikbaar, elk met zijn eigen unieke eigenschappen.

Glaswol en steenwol

Glaswol, gemaakt van gerecycled glas en zand, staat bekend als een veelgebruikt isolatiemateriaal. Het is niet alleen flexibel en brandveilig, maar biedt ook uitstekende geluidsisolatie. Steenwol, daarentegen, is afgeleid van basalt of diabaas.

Het onderscheidt zich door zijn waterafstotende en brandwerende eigenschappen, wat het een betrouwbare keuze maakt voor woningisolatie.

EPS parels

EPS-parels, kleine polystyreenbolletjes, zijn vanwege hun lichtheid en aanpassingsvermogen vooral geliefd voor spouwmuurisolatie. PUR-schuim, of polyurethaan, is een chemisch isolatiemiddel dat ter plekke wordt aangebracht en uitzet, waardoor het een naadloze isolatielaag creëert.

Dit materiaal is bijzonder effectief in smalle ruimtes vanwege zijn hoge isolatiewaarde.

Duurzame isolatie

Voor degenen die op zoek zijn naar duurzamere oplossingen, zijn er ecologische isolatiematerialen zoals hennep, schapenwol en houtvezel.

Deze natuurlijke materialen bieden zowel thermische als akoestische isolatie.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste isolatie voor muren?

+
De twee soorten muurisolatie met de beste prijs-kwaliteitverhouding zijn glaswol en EPS-parels. Met deze isolatiematerialen kun je effectief isoleren.

Is muurisolatie zinvol?

+
Het laten plaatsen van muurisolatie is absoluut zinvol. Door voldoende te isoleren verminder je verlies van warmte en verhoog je het wooncomfort.

Hoe isoleer je een bestaande muur?

+
De meest gekozen manieren op een bestaande muur of bestaande gevel te isoleren is door een voorzetwand of isolatieplaten toe te voegen.

Ontdek wat muurisolatie kost met offertes

Kan jouw woning wel wat muurisolatie gebruiken? Vraag dan offertes aan en geef je wensen door. Wij brengen je in contact met isolatiespecialisten. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes