Soorten isolatiematerialen | Voordelen & Isolatiewaarde

Je vraagt je misschien af wat het isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde is. We helpen je een keuze te maken uit de verschillende soorten isolatiematerialen!

isolatiematerialen

De beste soorten isolatiematerialen

Op het moment dat je een onderdeel van een woning laat isoleren, krijg je vrijwel altijd te maken met de keuze uit verschillende soorten isolatiematerialen. Het verschilt per situatie welke isolatiematerialen voor jou de beste optie zijn. Niet alleen de plek waar je isolatie toe wilt laten passen (vloer, gevel of dak), maar ook het type dak (platte daken of hellende daken) of het type vloer (houten of betonnen vloer) is een factor in deze beslissing.

Welke soorten isolatiematerialen zijn er?

Een aantal van de beste isolatiematerialen voor warmte-isolatie zijn:

Duurzaam isoleren met natuurlijke en duurzame materialen

Ben je specifiek op zoek naar duurzame isolatiematerialen, gemaakt van een natuurlijke grondstof? Ook dan heb je verschillende keuzemogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hennep isolatie, vlas isolatie, houtwolisolatie of kurk isolatie. Het grote voordeel is dat er met deze materialen minder belasting is voor het milieu, omdat er minder grondstoffen en energie nodig zijn voor de productie en ze gerecycled kunnen worden.

Materialen om over te slaan

Uiteraard zijn er ook materialen die je beter niet kunt gebruiken. Wij zouden gespoten PUR met als blaasmiddel HFK’s met schadelijke stoffen en chemische bestanddelen overslaan. Ook schapenwol raden we af. Deze opties raden wij af omdat deze materialen slechter zijn voor het milieu dan bovenstaande opties.

Vereisten van isolerende materialen

Een woning isoleren kan op veel manieren. Hoe beter je isoleert, hoe minder je hoeft bij te verwarmen in de winter en hoe minder warm het wordt in de zomer. Je profiteert van een constante binnentemperatuur en hebt minder snel last van vochtige ruimtes. Daarnaast heb je ook nog eens minder last van de buren en van lawaai van buiten. Maar wat voor eisen moet je stellen aan isolatiematerialen? We zetten ze op een rij.

isolatiematerialen

Praktische eisen voor thermische isolatie

Je kunt de volgende eisen voor thermische isolatiematerialen en geluidsisolatie definiëren:

  • Goede isolatiewaarde
  • Om verlies van ruimte te voorkomen moet de isolatie niet te dik zijn
  • Moet naast thermische isolatie ook akoestisch kunnen isoleren
  • Duurzaam isoleren en dus weinig schade aan het milieu veroorzaken
  • Heeft een lange levensduur
  • Is niet brandbaar of slecht brandbaar
  • Voldoende beschikbaar zijn
  • Geen irritatie opwekken tijdens het aanbrengen en tijdens het wonen
  • Het liefst relatief goedkope isolatie

Welk isolatiemateriaal isoleert het beste?

PIR-isolatie heeft de hoogste isolatiewaarde. Dit materiaal isoleert dus over het algemeen het beste. Daar staat wel tegenover dat de kosten voor PIR-platen hoog liggen. Het is dus maar net afhankelijk van je wensen, budget en de toepassing welk materiaal voor jouw specifieke project het beste werkt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Isolatiematerialen per toepassing

Als je gaat isoleren is er geen vaste volgorde die wordt aangeraden, het is verstandig om te bekijken waar in je woning het meeste warmteverlies plaatsvindt. Het kan zijn dat het ene woonhuis vloerisolatie nodig heeft, terwijl bij een ander woonhuis het hellende dak aan isolatie toe is. Het is dan goed om te weten welke materialen per toepassing het meest geschikt zijn.

Isolatiemateriaal voor de spouwmuur

Voor spouwmuurisolatie kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Bij het na-isoleren van de spouwmuur wordt het materiaal via gaten in de muur aangebracht. Hiervoor wordt inblaasisolatie of spuitisolatie gebruikt. Ook EPS-parels, minerale wol vlokken, PUR-schuim en cellulosevezels zijn geschikte materialen voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Isolatiemateriaal voor het dak

Een andere mogelijkheid is het kiezen voor dakisolatie. Daarbij kan je kiezen voor het aanbrengen van dakplaten via de buitenkant of van binnenuit isoleren met uiteenlopende soorten isolatiematerialen. Voorbeelden hiervan zijn PIR-platen, minerale wol en XPS-isolatie. Hierbij verschilt het nog of het om platte daken of hellende daken gaat.

Isolatiemateriaal voor de vloer

Ook voor vloerisolatie zijn meerdere soorten isolatiematerialen beschikbaar. Zo kan de vloer geïsoleerd worden met dekens van glaswol of steenwol (soorten minerale wol). Ook stevige isolatieplaten van XPS of PIR kunnen gebruikt worden. Wil je de kruipruimte isoleren? Dit kan onder andere met EPS-parels.

isolatiematerialen

Prijzen isolatiematerialen

De prijzen van isolatie verschillen per materiaal. In de tabel hieronder hebben we de gemiddelde prijzen voor je op een rijtje gezet.

Isolatie materiaalGemiddelde prijs per m2 incl BTWEigenschappen materiaal
Glaswol€25 – €30– Brandremmend
– Akoestische isolatie
Steenwol€25 – €30– Brandremmend
– Akoestische isolatie
EPS€20 – €25– Brandremmend
– Recyclebaar – Waterbestendig
PUR (dunne laag)€23– Brandremmend
– Geluidsisolerend – Past in alle gaatjes en kieren
PUR (dikke laag)€27– Brandremmend
– Geluidsisolerend – Goedkope en goede isolatie – Drukvast

Aandachtspunten

Bij de keuze van het juiste type isolatiemateriaal zijn naast persoonlijke voorkeuren en productprijs nog enkele andere factoren van belang. Bij spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld de breedte van de spouw van belang. Dat komt doordat glaswol een grotere spouwbreedte nodig heeft dan PUR of polystyreen kralen.

Afwijkende voeg

Om het isolatiemateriaal in de spouw te blazen dien je enkele gaten in de gevel te boren. De diameter van deze gaten hangt af van de dikte van de las. In de standaardaansluiting kunnen gaten tot circa 23 mm worden geboord. Als er echter een andere voegmaat is, kan er slechts tot 16 mm worden geboord. Bij glaswolvlokken is dat niet genoeg, dan zou je dus een alternatief moeten kiezen, zoals PUR.

Warmteisolatie én geluidsisolatie

Woon je in een drukke straat en wil je geluidsoverlast van de straat minimaliseren? Dan kies je voor isolatiemateriaal dat zorgt voor een goede geluidsisolatie en akoestische isolatie. Zo kom je al snel uit op minerale wol isolatie. Akoestisch gezien isoleert bijvoorbeeld PUR slechter dan isolatie met minerale wol. Voor geluidsisolatie scheelt het dus ook weer welk materiaal het best past.

Veelgestelde vragen

Welke soorten isolatiematerialen zijn er?

+
Er zijn veel verschillende isolatiematerialen mogelijk. Welke je kiest, hangt met name af van de te isoleren plek. Veel gekozen isolatiematerialen zijn PIR-platen, EPS, glaswol, steenwol, cellulose-isolatie en cellenglas.

Wat is de beste isolatie?

+
Welk isolatiemateriaal in jouw situatie het beste is, hangt af van de plek die je wilt isoleren. Bij spouwmuurisolatie kun je bijvoorbeeld het beste voor EPS of glaswol kiezen, terwijl bij dakisolatie vaak wordt gekozen voor PIR.

Welk materiaal heeft de hoogste isolatiewaarde?

+
Over het algemeen heeft PIR de hoogste isolatiewaarde. Daar staat dan wel tegenover dat PIR in de meeste gevallen ook een hele dure optie is.

Wat isoleert beter, PIR platen of glaswol?

+
Beide isolatiematerialen isoleren goed, maar bij glaswol heb je een dikkere isolatielaag nodig om hetzelfde effect te krijgen als bij PIR. Dit komt doordat PIR een hogere isolatiewaarde heeft. Bovendien is het een licht materiaal.

Isolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes