Polyethyleen isolatie | Een veelzijdig isolatiemateriaal

Je kent polyethyleen misschien als de meest gebruikte kunststof voor bijvoorbeeld plasticfolie of plastic zakjes, maar wist je dat polyethyleen ook als isolatie kan worden toegepast? We zetten alle voordelen van polyethyleen voor je op een rij!

Polyethyleen isolatie

Eigenschappen van polyethyleen

Polyethyleen, ook wel PE genoemd, is goed toe te passen als isolatie omdat het allerlei gewenste eigenschappen heeft. Over het algemeen wordt polyethyleen isolatie gebruikt om een ruimte akoestisch te isoleren, maar het materiaal heeft ook thermisch isolerende eigenschappen.

Voor deze isolatie van kunststof wordt ontgonnen aardolie gebruikt. Dat geeft de isolatie een hoge slagvastheid. Het polyethyleen blijft vormvast, ook onder invloed van schommelingen in temperatuur of luchtvochtigheid.

Hoge dichtheid of lage dichtheid

Polyethyleen kan tegenwoordig gemaakt worden onder hoge druk of onder lage druk. Polyethyleen dat onder hoge druk gemaakt wordt heeft een hogere dichtheid. Een hogere dichtheid betekent dat het materiaal vormvast blijft.

Wat is de prijs van PE isolatie?

De prijzen van polyethyleen isolatie lopen erg uiteen. Het begint bij een prijs van € 10 per m² en kan oplopen tot wel € 150 per m². Dit is onder andere afhankelijk van het merk, de dikte en de vorm van het isolatiemateriaal.

Offertes ontvangen voor polyethyleen isolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen
polyethyleen

Voordelen van polyethyleen isolatie

  • Goedkope vorm van isolatie
  • Hoge isolatiewaarde
  • Hoge dampdichtheid en goed bestand tegen vocht
  • Niet gevoelig voor schimmels
  • Licht materiaal
  • Eenvoudig zelf te snijden en te plaatsen
  • Blijft vormvast
  • Akoestische isolatie

Hoge dampdichtheid

Doordat polyethyleen een soort kunststof is, heeft het uitstekende vochtwerende eigenschappen. Het isolatiemateriaal is niet gevoelig voor vochtschade, schimmels of ongedierte. Polyethyleen heeft een grote dampdichtheid. Dat wil in de praktijk zeggen dat het polyethyleen overtollig vocht af kan voeren, zonder isolerende werking te verliezen. Daardoor blijft de luchtvochtigheid in huis ook nog eens stabiel.

Zelf plaatsen

Een van de grootste voordelen van polyethyleen isolatie is dat je het eenvoudig zelf kunt plaatsen. Het materiaal is licht en makkelijk op maat te snijden. Anders dan bij bijvoorbeeld minerale wol komen er geen schadelijke vezels vrij bij het snijden of zagen. Je hoeft dus geen beschermende kleding te dragen. De polyethyleen isolatie weegt bijna niets waardoor je gemakkelijk boven je hoofd kunt werken. Dat is met name handig bij het isoleren van een plafond of het dak.

polyethyleen

Ideaal tegen geluidsoverlast

Platen gemaakt van polyethyleen zijn ideaal om de overlast van geluid te verminderen. Dat komt doordat polyethyleen geluidsabsorberende eigenschappen heeft. Dat zorgt ervoor dat je in bijvoorbeeld de slaapkamer geluid van buitenaf goed kunt weren. Polyethyleen wordt vaak als geluidsisolatie in het dak gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Door polyethyleen platen op de oppervlakken te plaatsen wordt de echo in de ruimte verminderd.

Goedkope isolatie

Polyethyleen is een relatief goedkope manier om je huis te isoleren. Dat komt doordat het isolatiemateriaal gemaakt is van kunststof. Zeker als je grote oppervlakken wil isoleren is het prettig om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Nadelen van polyethyleen isolatie

De nadelen van dit type isolatie zijn:

  • Slecht voor het milieu
  • Bij een brand komen schadelijke stoffen vrij
polyethyleen

Niet goed voor het milieu

Het productieproces van kunststof polyethyleen is niet goed voor het milieu. Zoals alle andere kunststoffen wordt polyethyleen gemaakt van aardolie. Als je uitsluitend producten wil gebruiken die niet te belastend zijn voor het milieu kun je kiezen voor ecologische isolatie.

Pas op bij brand

Het kan voorkomen dat er een brand uitbreekt in huis. Het ongecontroleerd verbranden van zuiver polyetheen levert niet direct een gevaar op, maar aan de polyethyleen isolatie zijn additieven toegevoegd die wel degelijk schadelijk zijn om in te ademen. Als polyetheen onvolledig verbrandt, is dat niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook voor de natuur.

Toepassingen van polyethyleen isolatie

De polyethyleen isolatie kan op allerlei manieren worden toegepast in huis. Vaak wordt polyethyleen gebruikt om een ruimte akoestisch te isoleren, maar het wordt ook regelmatig toegepast als vloerisolatie. Andere toepassingen van polyethyleen zijn onder andere dakisolatie, wandisolatie en plafondisolatie.

Polyethyleen als rol of als platen

Polyethyleen isolatie is verkrijgbaar in platen of rollen. Deze platen en rollen hebben ongeveer dezelfde technische eigenschappen, maar de rollen zijn elastischer. De platen kunnen bijvoorbeeld op de ondervloer gelegd worden als vloerisolatie, of tussen de kepers in het dak worden geplaatst. Dak isolatieplaten zijn vaak makkelijk te monteren.

Veelgestelde vragen

Waar wordt polyethyleen voor gebruikt?

+
Polyethyleen is de meest gebruikte soort kunststof en heeft verschillende toepassingen, van plastic flesjes tot aan isolatieplaten.

Is polyethyleen kunststof?

+
Ja, polyethyleen isolatie wordt gemaakt van kunststof. Daardoor heeft het materiaal unieke eigenschappen ten opzichte van andere isolatiematerialen.

Polyethyleen isolatie: gratis offertes ontvangen

Polyethyleen isolatie gebruiken in jouw woning? Geef je wensen door via onderstaand formulier en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar op jouw isolatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes