Geluidsisolatie dak – Minder geluid van buiten in huis

geluidsisolatie dakIn dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp van geluidsisolatie met een specifieke nadruk op het dak. We kijken naar de akoestische isolatie, de thermische isolatie en uit welke materialen je allemaal kan kiezen. Lees dus zeker verder! Bekijk de geluidsisolatie






Wat is geluidsisolatie voor daken?

Geluidsisolatie voor daken is een techniek die wordt toegepast om ongewenste geluiden van buitenaf, zoals verkeerslawaai, vliegtuiglawaai of lawaai van de buren, te verminderen of zelfs helemaal te elimineren.

Dit wordt bereikt door het gebruik van specifieke isolatiematerialen die geluidsgolven absorberen of reflecteren, waardoor ze niet door het dak naar binnen kunnen dringen.

Hoe dik moet isolatie zijn om geluid effectief te dempen?

De benodigde dikte voor effectieve dakisolatie is van meerdere factoren afhankelijk en kan daardoor sterk variëren. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

  • Het geluidsniveau dat je met isolatie wil verminderen
  • De frequentie van het geluid
  • De constructie van het dak
  • Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt

Verschillende soorten isolatiemateriaal om het dak mee te isoleren

Er zijn verschillende soorten dakisolatie die ook gebruikt kunnen worden om geluidsoverlast te verminderen. De meest gekozen materialen zijn glaswol, steenwol, polyethyleen, kurkisolatie en cellulose.

Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Geluidsisolatie met glaswol

Glaswol is een veelgebruikt dakisolatiemateriaal omdat het goede geluiddempende eigenschappen heeft en brandbestendig is. Het isolatiemateriaal kan probleemloos bij zowel een plat dak als bij een hellend dak worden toegepast.

Glaswol is daarnaast niet enkel geschikt voor daken, maar kan ook bijdragen aan de geluidsisolatie van muren. De prijzen van geluidsisolatie voor muren zijn afhankelijk van het gekozen materiaal.

Geluidsisolatie met steenwol

Steenwol vertoont veel gelijkenissen met glaswol en is een zeer populair isolatiemateriaal voor daken. Het materiaal bestaat uit een gesmolten gesteente dat tot dunne vezels gesponnen is. Hierdoor is er een materiaal ontstaan dat over uitstekende geluiddempende eigenschappen beschikt, dat effectief in het dak van woningen wordt toegepast om geluidsoverlast verminderen

Steenwol is door de vele voordelen zo populair, dat het naast het dak ook elders wordt toegepast om woningen te isoleren.

Geluidsisolatie met polyethyleen

Polyethyleen is een materiaal dat vaak gebruikt wordt om woningen te isoleren. Het isolatiemateriaal beschikt over degelijke geluidsisolerende eigenschappen met een goede duurzaamheid. Verder is het materiaal relatief goedkoop, waardoor je de geluidsisolatie kosten laag kunt houden.

Het nadeel van polyethyleen isolatie is dat het over een lagere isolatiewaarde beschikt dan andere isolatiematerialen. Je zal dus een grotere dikte moeten hebben om hetzelfde isolatie resultaat te moeten boeken. Aangezien de daken meestal over relatief weinig ruimte beschikken, kun je het beste voor een ander isolatiemateriaal kiezen.

geluidsisolatie dak

Geluidsisolatie met kurkisolatie

Kurk is een materiaalsoort dat wegens zijn hoge isolerende werking steeds vaker als dakisolatie wordt toegepast. Met kurkisolatie profiteer je niet enkel van een goede akoestische isolatie, maar ook van een effectieve thermische isolatie, het is dus ideaal voor zowel de zomer als de winter geschikt.

Verder is het materiaal brandwerend en daardoor erg handig om daken mee te isoleren.

Ecologische isolatie

Kurk is hernieuwbaar omdat het biologisch afbreekbaar is, het heeft dus een hoge milieuvriendelijkheid. Aangezien het milieu vandaag de dag een belangrijke rol in onze samenleving heeft, kan isoleren met kurk een handige uitkomst bieden. 

De hoge dichtheid van kurk zorgt ervoor dat er met een minimale dikte een hoog resultaat behaald kan worden. Gezien het feit dat daken vaak kampen met een beperkte ruimte, kan kurkisolatie wellicht een handige oplossing bieden.

Geluidsisolatie met cellulose

Cellulose is een isolatiemateriaal dat bestaat uit fijne papiervlokken. Het materiaal is de uitkomst van gerecycled oud papier dat met brandvertragende chemicaliën behandeld is. Cellulose heeft naast een hoge geluidsabsorptie ook een goede thermische isolatie, milieuvriendelijkheid en een goede pasvorm.

Het materiaal kan dus in groot gemak in de daken of onderdaken geblazen worden.

Wat is de beste isolatie om geluid op een hellend dak tegen te gaan?

Geluidsisolatie voor een hellend dak kan wegens de structuur van het dak een ingewikkelde opgave zijn. Gelukkig zijn er verschillende soorten materiaal om daken te isoleren, ook voor een hellend dak.

Steenwol- en glasisolatie zijn doorgaans de meest populaire materialen om een hellend dak mee te isoleren. Dit komt doordat ze een goede geluidsabsorptie hebben en het gemakkelijk geïnstalleerd kan worden.

Waarom is geluidsisolatie voor daken belangrijk?

Geluidsisolatie voor daken is belangrijk om verschillende redenen:

  • Ten eerste draagt het bij aan het comfort. Door het verminderen van ongewenste geluiden van buitenaf, zoals overvliegende vliegtuigen of lawaai van de straat, kun je genieten van een rustiger en stiller binnenklimaat. Een aangename akoestiek kan leiden tot betere slaap, minder stress en een hogere productiviteit.
  • Ten tweede kan geluidsisolatie de waarde van een woning verhogen. Huizen die goed geïsoleerd zijn tegen geluid, zijn vaak aantrekkelijker voor potentiële kopers, vooral in drukke stedelijke gebieden waar geluidsoverlast een veelvoorkomend probleem is.
  • Ten derde kan geluidsisolatie bijdragen aan een stuk betere energie-efficiëntie. Hoewel het primaire doel van geluidsisolatie is om geluid te verminderen, kunnen sommige isolatiematerialen, zoals minerale wol of cellulose, ook helpen om warmteverlies te verminderen.
  • Ten slotte kan geluidsisolatie ook helpen om geluidsoverlast voor de omgeving te verminderen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor huizen die dicht bij drukke wegen, vliegvelden of industriële gebieden liggen.

Akoestische isolatie van de zolder verbeteren

Er zijn een aantal hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat de geluidsisolatie van het dak van de zolder verbeterd kan worden. Hieronder geven we je enkele tips om dit te realiseren.

Voeg isolatie tussen de dakspanten toe

Als het dak niet geïsoleerd is, kun je wellicht de dakspanten voorzien van isolatiemateriaal. Steenwol, glaswol of cellulose-isolatie kan de ruimte voorzien van een effectieve geluidsisolatie.

Installeer akoestische panelen

Voeg akoestische panelen aan het plafond en de wanden van de zolder toe om geluidsoverlast tegen te gaan. Een andere optie is om geluidsisolatie in de vloer aan te leggen.

Verbeter de luchtdichting

Controleer de hele zolderruimte op eventuele gaten en openingen. Als er sprake is van enige luchtopeningen, kun je deze het beste afdichten met kit of een ander isolatiemateriaal.

Dakranden en dakgoten zijn gevoelige plekken, door slijtage kunnen er in de loop van de tijd gaten ontstaan.

Conclusie

Geluidsisolatie voor het dak is een goede optie voor wanneer je akoestiek wilt verbeteren. De dichte massa die geplaatst wordt, zorgt ervoor dat er een betere geluidsisolatie ontstaat. Deze constructie is niet enkel geluidsremmend, maar is ook nog eens milieuvriendelijk.

Het is aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven, om zo de beste keuze voor jou te maken.

Veelgestelde vragen



Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes