Geluidsisolatie voor het plafond maken (prijs)

Geluidsisolatie plafond voorkomt overlast van de bovenburen en dat is erg prettig, het wordt op den duur erg vervelend. De enige optie is dan om de tussenconstructie beter te isoleren.

geluidsisolatie voor he plafond maken

Eindelijk rustig slapen

Met Mikel had ik het kort over de mogelijkheden om geluidsisolatie te maken in een plafond voor een appartement. De meeste geluidsisolatie zijn geluidsweringen tegen overlast van buren. Geluidsisolatie voor het plafond is dus ook voor de buren/bovenburen een fijn voordeel en die buren kunnen natuurlijk ook boven en onder je wonen. De meeste klachten krijg ik dan wel van mensen die in een rijwoning wonen. Zij hebben dan last van de buren op het moment dat die nog wakker blijven terwijl jij wilt gaan slapen.

Isoleren

In een appartement is dat niet anders. Sterker nog: door de soms matige geluidsisolatie in appartementengebouwen met bijvoorbeeld dunne betonvloeren of (nog erger) houten vloeren hoor je de spreekwoordelijke speld nog vallen. Je kunt soms letterlijk de gesprekken volgen terwijl men geen ruzie heeft. Laat staan wanneer er net een baby’tje geboren is, of als er studenten wonen boven je. Dan heb je alle reden om geluidsisolatie toe te willen passen in de vloer of een plafond.

Wie kan die geluidsisolatie aanbrengen?

Dat ligt er een beetje aan hoe je dit uitgevoerd wilt hebben. Als je gewoon steenwol of glaswol tussen de houten vloer wilt laten aanbrengen, dan kan een normale aannemer dit prima doen. Feitelijk is dit hetzelfde als een dak isoleren, waarbij je dan eerst (netjes) de vloer of het plafond (deels) moet openmaken. Dan heb je de ruimte om de isolatie goed aan te brengen.

Tussenvloer

Let hierbij altijd op de elektra i.v.m. brandgevaar. Ook andere leidingen in de tussenvloer (-plafond) moet je willen nalopen of na laten lopen door een deskundige. Dat kan de aannemer ook doen.

geluidsisolatie voor plafond

Overlast

Mocht je nu, bij geluidsoverlast van de bovenburen, een superstrak stukwerk afwerken plafond hebben in alle ruimtes, dan wordt het lastiger. Het liefst zou je dan bij die bovenburen de vloer open laten maken (ook netjes), dan isoleren en dan weer de vloer terugplaatsen. Bij je eigen stucwerk plafond kan dit ‘even netjes verwijderen’ niet. Mochten de bovenburen dit niet willen, dan zou ik nog wel eerst met ze over de oorzaak in gesprek gaan en/of naar de VVE gaan eerst.

Methoden

Mocht dat allemaal geen soelaas bieden dan zit er niets anders op dan door:

  • 1) Stucwerk plafond toch slopen en dan alles goed isoleren met steenwol (heeft een betere geluidsisolatie dan glaswol) of met speciale geluidsisolatieplaten (gekleurde vlokjes materiaal). Voordeel is dat dit een van de goedkopere soorten beste geluidsisolatie is en dat je elektra goed kunt nalopen, nadeel is natuurlijk dat je een stucwerk plafond geheel opnieuw moet aanbrengen
  • 2) Cellulose vlokken inspuiten door gaten. Voordeel is behoud stucwerk plafond maar nadeel zijn de hogere kosten. Via camera’s kan wel in de vloer/ plafond worden gekeken om leidingen te checken vooraf (maar geeft toch iets grotere onzekerheid)

Optie 1 lijkt me duidelijk dus we gaan direct door op methode 2.

Plafond geluidsisolatie kosten

Het bepalen van de kosten voor geluidsisolatie van een plafond is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type isolatie, de oppervlakte van het plafond en de arbeidskosten. Er zijn verschillende opties beschikbaar, hieronder bespreken we er een paar.

Akoestisch plafond

Een akoestisch plafond kan variëren in kosten, afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt, zoals geluidsabsorberende tegels of panelen. De prijzen kunnen liggen tussen € 70 en € 130 per vierkante meter, de exacte kosten zijn afhankelijk van de arbeidskosten en het type isolatie. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen.

Zwevend plafond

De kosten van een zwevend plafond variëren sterk, dit is afhankelijk van het type zwevende systeem en het materiaal. Gemiddeld liggen de kosten rond enkele tientallen euro’s per vierkante meter, inclusief arbeid en materialen. Omdat er veel opties beschikbaar zijn is het altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen om een goede prijsindicatie te krijgen.

Spanplafond

De kosten voor een geluidsisolerend spanplafond variëren afhankelijk van het materiaal, de complexiteit van de installatie en eventueel een extra geluidsisolerende laag. Gemiddeld liggen de kosten tussen € 70 en € 95 per vierkante meter inclusief installatie. Eventuele extra’s zoals verlichting, speciale afwerkingen of lastige(re) ontwerpen kunnen extra kosten met zich meebrengen. Het aanvragen van verschillende offertes is daarom verstandig.

Trillingsdempers

Trillingsdempers voor geluidsisolatie kunnen worden geplaatst om trillingen van het geluid te verminderen, dit is vooral een fijn voordeel voor de buren. De kosten hiervoor verschillen afhankelijk van het type demper en de hoeveelheid dempers die nodig zijn. De gemiddelde kosten voor een trillingsdemper zijn enkele euro’s per demper, afhankelijk van de grootte en het type.

Geluidsisolatie houten plafond

Het isoleren van een houten plafond heeft een specifieke methode van isoleren nodig en hiervoor zijn dus ook speciale materialen nodig. De kosten kunnen variëren tussen enkele honderden en enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de ruimte, de gekozen isolatie en de moeilijkheid hiervan. Omdat de kosten ver uit elkaar liggen is het altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen, zo krijg je een goed beeld van de kosten voor jouw specifieke situatie.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Inspuiten

De vlokken cellulose isolatiemateriaal in te spuiten door kleine openingen bij bv lamp-ophangpunten in het plafond (die zijn later redelijk makkelijk te repareren). Deze cellulose isolatie wordt in de ruimte tussen de vloer en plafond geblazen met een buis.

Voordelen

Voordelen van cellulose vlokken als geluidsisolatie

  • Het is een relatief simpele en arbeidsbesparende isolatie methode.
  • Betaalbaar
  • Duurzaam en milieuvriendelijk product (komo)
  • De meeste soorten werken tevens brandvertragend
  • Zorgt ook voor thermische/ warmte isolatie
  • Door de speciale inblaas technieken van de cellulose kan dit via gaten i.p.v. alles open te maken
  • Het kan zelfs in een woonkamer die dezelfde dag weer gebruikt kan worden
platen geluidisolatie

Vlokken isolatie

Je ziet het: de vlokken deken die zo ontstaat vormt zowel in de gehele spouwruimte als tussen de balklaag een naadloze deken met een uitstekende geluids- en warmte-isolerende werking.

Behandelmethode

Technische omschrijving probleem en oplossing behandelmethode: Met de cellulose vlokken verbeter je zowel de lucht- als contactgeluidisolatie in de woning van de bestaande vloer. Het mooie is dat dit zonder ingrijpende verbouwingen kan plaatsvinden.

Waarom is dit nodig?

In oudere (vooral na-oorlogse) bouwwijzen werden tussenvloeren in de woningbouw meestal opgebouwd uit houten vloerdelen, die weer gelegd werden op een balklaag. Deze werden aan de onderzijde voorzien van een rieten (of soms steengaas plafond en daarna gestuct). Dit type tussenvloer/woningscheidende vloer heeft een tussenruimte/spouwruimte die meestal tussen de 190 en 260 mm ligt. Deze lege tussenruimte werkt als zogenaamde klankkast en veroorzaakt best veel geluidsoverlast.

Oplossing

De oplossingen die hier vaak geboden worden zijn niet genoeg en meestal ook nog eens lastig, duur of zelfs onuitvoerbaar. Hier heb je dan ook nog eens het feit dat de meest gebruikte materialen voor geluidsisolatie plafond op de vloer of onder het plafond worden gemaakt. Om erg goede resultaten te behalen is er een behoorlijke breedte/ dikte nodig wat een aanzienlijk ruimteverlies met zich meebrengt. Deze tussenvloer-geluidsisolatie van cellulose is een dergelijke situatie een efficiënte en betaalbare oplossing.

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik mijn plafond geluidsdicht?

+
Om je plafond te isoleren voor geluid, kun je verschillende methoden gebruiken, zoals het installeren van geluidsisolerende materialen zoals minerale wol of cellulose, het installeren van een zwevend plafond, het gebruik van geluiddempende panelen of tegels en het toepassen van trillingsdempers.

Hoeveel kost geluidsisolatie voor een plafond?

+
De kosten voor de isolatie hangen volledig af van de gekozen isolatie, de grootte van de ruimte, de arbeidskosten en eventuele extra kosten zoals voorrijkosten.

Wat is de beste geluidsisolatie voor het plafond?

+
De beste geluidsisolatie voor het plafond hangt af van jouw specifieke situatie. Er zijn verschillende opties beschikbaar, waardoor het verstandig is om een offerte aan te vragen of om een professional in te schakelen om zo de beste optie te vinden.

Ontvang gratis geluidsisolatie voor het plafond offertes

Welk geluidsisolatie materiaal past het best bij jouw situatie? Ontvang offertes van experts die de beste opties kunnen uitzoeken en aanbieden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes