Subsidie Isolatie | Wat zijn de mogelijkheden?

Goede isolatie zorgt ervoor dat je op de energiekosten bespaart, maar het gaat vaak om een forse uitgave. Om die reden zijn er meerdere manieren waarop je aanspraak kunt maken op subsidie. Ben je ook benieuwd of je in aanmerking komt voor subsidie?

subsidie isolatie

Landelijke subsidie isoleren woning

Misschien wel de bekendste subsidie voor isolatie waar je gebruik van kunt maken is de ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing.

RVO subsidie

Voorheen kon je alleen aanspraak maken op deze subsidie als je minstens twee energiebesparende maatregelen tegelijkertijd liet uitvoeren, maar sinds 2023 heb je ook recht op ISDE bij een enkele energiebesparende maatregel. Deze subsidie gaat via de Rijksoverheid en is daarom voor iedereen toegankelijk, als je aan een aantal voorwaarden voldoet.

Subsidiebedragen

De subsidiebedragen van de ISDE verschillen per type isolatie. Deze bedragen zijn per vierkante meter:

Type isolatieSubsidiebedrag per m2Minimale isolatiewaarde
Spouwmuurisolatie€ 81,1
Isolatie buitenmuur€ 383,5
Dakisolatie€ 303,5
Vloer zolder isoleren€ 83,5
Vloerisolatie€ 113,5
Bodemisolatie€ 63,5

Wanneer je isolerend glas wilt laten plaatsen, ligt het subsidiebedrag tussen de € 20 en € 131 per vierkante meter. Hierbij is het afhankelijk of je HR++ glas, triple glas of vacuümglas kiest en of je het glas laat plaatsen in bestaande kozijnen of dat je ook direct nieuwe kozijnen laat plaatsen.

Soort glas en kozijnSubsidiebedrag per m2Maximale U-waarde
HR++, triple of vacuümglas in bestaande kozijnen€ 461,2
Triple glas of vacuümglas in isolerende kozijnen€ 1310,7
Isolerend paneel met lage isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 201,2
Isolerend paneel met hoge isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 900,7

Voorwaarden ISDE subsidie

  • Je bent op papier de eigenaar van het huis
  • Het huis moet voor 2019 gebouwd zijn
  • De subsidie mag alleen gebruikt worden voor de huidige woonoppervlakte, niet voor een uitbreiding
  • Een bedrijf moet de isolatie aanbrengen, dat mag je niet zelf doen

Bouwjaar voor 2019

Je kunt alleen subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen in een woning met een bouwjaar van 2019 of eerder. Je moet op papier eigenaar zijn van de woning. De huizen die na die tijd worden gebouwd zijn gelukkig vaak al voorzien van duurzame maatregelen.

Er is een uitzondering op deze regel. Als je woning na 2019 is gebouwd, maar de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd, kun je alsnog gebruikmaken van deze landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing.

subsidie isolatie

Geen aanbouw

Een andere voorwaarde is dat de isolatie enkel in de huidige woonoppervlakte toegepast mag worden, niet in allerlei soorten aanbouw. Bij aanbouw kun je denken aan het isoleren van een nieuwe garage, schuur, dakkapel, verdieping of uitbouw.

Wat valt onder verduurzamen woning?

Met andere woorden, deze subsidie isolatie is bedoeld voor onderdelen van een woning die al bestaan en nog niet voldoende geïsoleerd zijn. Ook vallen zonnepanelen niet onder verduurzaming van de woning, omdat je hier slechts energie mee opwekt en niet zozeer bespaart. Door ervoor te zorgen dat je minder energie nodig hebt, kun je daarna investeren in manieren om zelf energie op te wekken, is de gedachte hierachter.

Waarom niet zelf isoleren

De laatste eis van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing is dat je de isolatie niet zelf aan mag brengen, je moet deze klus uitbesteden aan een bouwinstallatiebedrijf. Door voor gespecialiseerde isolatiebedrijven te kiezen, weet je zeker dat het goed gaat en je de beste isolatie krijgt. Het is de bedoeling dat de bestaande woning duurzamer wordt, de makkelijkste manier om dat te garanderen is om alleen erkende bedrijven de uitvoering van isolatie toe te staan. Je zal dus goed op zoek moeten gaan naar een bedrijf dat een voor jou zo goedkoop mogelijke (maar niet te goedkoop, het moet wel kwaliteit zijn natuurlijk) isolatie offerte kan leveren.

Controleer de voorwaarden per soort subsidie

Subsidie aanvragen is in theorie niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je eerst aan alle voorwaarden voldoet. Om teleurstellingen te voorkomen kun je vooraf online opzoeken welke eisen in jouw situatie gelden. De voorwaarden verschillen per soort isolatie. Aan gevelisolatie worden bijvoorbeeld hele andere eisen gesteld dan vloerisolatie. Na deze controle is het tijd voor ISDE subsidie aanvragen!

Benieuwd naar de mogelijkheden van subsidie voor isolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Lokale subsidie isolatie

Een alternatief op de landelijke ISDE subsidie is de lokale of regionale subsidie. Door het hele land heen zijn verschillende initiatieven opgestart om het makkelijker te maken om je woning te verduurzamen.

Gemeente subsidie isolatie

Dat is niet alleen provinciewijd, ook gemeentes doen hieraan mee. Soms kun je hiervoor zelfs nog zonnepanelen subsidie krijgen, of andere soorten subsidie. Het is altijd de moeite waard om te kijken of er lokaal subsidie is voor een isolatiemaatregel, maar ook of je een aangepaste omgevingsvergunning van het bouwwerk nodig hebt. Dan kun je meteen twee vliegen in een klap slaan en weet je precies waar je aan toe bent.

subsidie isolatie

Andere subsidies

Voor welke andere subsidie of aparte subsidieregeling je in aanmerking komt kan dus per gemeente of provincie verschillen. Het is dus echt de moeite waard om online na te gaan welke subsidie aanvraag je in jouw provincie of gemeente kunt doen. Ga ook na of jouw gemeente meedoet aan het Nationaal Isolatieprogramma.

Voor welke isolatie krijg je subsidie?

Meerdere maatregelen

Voor 2023 was het lang niet mogelijk om subsidie aan te vragen voor één maatregel, je moest daarvoor een tweede maatregel tegelijkertijd uitvoeren. Hoewel deze regel is aangepast zijn er nog wel enkele aandachtspunten. Je krijgt voor meerdere maatregelen namelijk een hogere subsidie.

Het subsidiebedrag hangt dus met name af van de hoeveelheid energiebesparende maatregelen en de soorten isolatie. Per maatregel krijg je subsidie. Je kunt dus bijvoorbeeld spouwmuurisolatie subsidie en dakisolatie subsidie krijgen wanneer je allebei deze klussen uit laat voeren.

Meerdere keren subsidie aanvragen

Het is toegestaan om meerdere keren subsidie aan te vragen in dezelfde woning, maar het moet dan wel om verschillende soorten isolatie gaan. Je krijgt bijvoorbeeld geen extra vloerisolatie subsidie wanneer je na vloerisolatie ook bodemisolatie in de kruipruimte wil plaatsen, of wanneer je na dakisolatie ook je zoldervloer gaat isoleren. Om te voorkomen dat het dan weer om één maatregel gaat kun je deze volgende maatregel binnen 24 maanden laten uitvoeren.

Deze verduurzaming hoort dan als het ware bij de eerste maatregel waardoor het subsidiebedrag verdubbelt wordt. Zo kun je de subsidies combineren.

Hoe en waar subsidie aanvragen

Je kunt makkelijk online subsidie aanvragen voor het verduurzamen van je huis. Voor de ISDE subsidie kan dit via de website van de Rijksoverheid. Voor lokale subsidies kun je vaak op de website van je provincie of gemeente terecht, maar soms moet je een afspraak maken hiervoor. Je kunt het beste op de websites beginnen met jezelf inlezen om zeker te weten dat je aan de voorwaarden van de subsidie voldoet en waar je zoal voor in aanmerking komt.

Andere soorten isolatiesubsidie

Wanneer je niet in aanmerking komt voor een subsidie, kun je een aanvraag indienen voor de Energiebespaarlening. Je kunt hierbij tegen een lage rente geld lenen om je woning te verduurzamen. Je kunt deze ook bijvoorbeeld inzetten voor zonnepanelen, waar weinig andere subsidies voor te krijgen zijn. Met deze regeling kan bijna iedereen energiebesparende maatregelen met subsidie nemen.

Subsidie per vierkante meter

Voordat je de woning kunt laten isoleren is het belangrijk dat je voldoet aan de voorwaarden. Bij subsidie op isolatiemaatregelen moet je namelijk voldoen aan een minimaal aantal gestelde vierkante meters aan isolatie. Hierdoor kan het zo zijn dat isolatie voor een appartement niet onder de regels voor subsidie valt, maar een rijtjeshuis juist wel.

Het aantal benodigde vierkante meters verschilt per isolatiesoort. Bij dakisolatie moet de minimale oppervlakte bijvoorbeeld 20 m² zijn, terwijl je voor subsidie op spouwmuurisolatie aan 10 m² isolatie genoeg hebt.

Hoe dik moet isolatie zijn voor subsidie

De dikte van de isolatie ligt aan de soort. Je moet aan een minimale Rd-waarde voldoen voor je in aanmerking komt voor de subsidiebedragen. Bij dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie ligt deze minimale Rd-waarde op 3,5, voor spouwmuurisolatie is de minimale Rd-waarde 1,1. Bij vacuüm glas of kozijnen moet je op de U-waarde letten, deze is per energiebesparende maatregel anders. Er worden een aantal voorwaarden gesteld aan de subsidies, zodat je echt energie bespaart nadat je klaar bent met verduurzamen.

Veelgestelde vragen

Welke subsidies zijn er als particulier?

+
Naast de ISDE subsidie kun je mogelijk ook aanspraak maken op een regionale subsidie. Deze subsidies kunnen per provincie of gemeente verschillen.

Hoeveel subsidie op isolatie in 2024?

+
De hoogte van de subsidie waar je aanspraak op kunt maken is circa 25% van de kosten wanneer je twee isolatiemaatregelen neemt. Bij één isolatiemaatregel is dit ongeveer de helft.

Waar subsidie isolatie aanvragen?

+
Je kunt subsidie voor isolatie aanvragen op de website van de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidie en kosten van isolatie: gratis offertes

Ontdek hoeveel subsidie je kunt krijgen voor isolatie en wat de kosten zijn. Vul onderstaand formulier in, ontvang meerdere offertes en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes