Bodemisolatie | Isoleer je kruipruimte tegen vocht

Bodemisolatie, in Nederland ook wel bekend als kruipruimte isolatie, is een methode waarbij isolatiemateriaal wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte van je woning.

bodemisolatie

Bodem isolatie

Het isoleren van je woning is een belangrijke stap in het verbeteren van het wooncomfort en het verlagen van je energierekening. Een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken is door bodemisolatie aan te brengen in de kruipruimte van je woning. In dit artikel duiken we dieper in op het onderwerp bodemisolatie, waarom het belangrijk is, welke materialen je kunt gebruiken in welke situaties, en hoe je het aanbrengt in je kruipruimte.

Bodemisolatie EPS parels

Dit kan bijvoorbeeld met EPS parels. Het doel van bodemisolatie is om de koude lucht en vocht uit de kruipruimte te houden en zo de temperatuur en vochtigheidsgraad in de woning te behouden. Dit is vooral belangrijk in huizen met vochtige kruipruimtes of een kruipruimte die gevoelig is voor optrekkend vocht. Er zijn echter veel meer materialen waar je uit kan kiezen, in dit artikel bespreken we ze allemaal.

Aanbrengen van bodemisolatie

Het aanbrengen van bodemisolatie in de kruipruimte kan helpen om de temperatuur in de woning te reguleren, wat kan leiden tot een lagere energierekening en minder koude voeten in de winter. Daarnaast kan het voorkomen van vochtproblemen zoals schimmel, houtrot en een muffe lucht in de woning. Het aanbrengen van bodemisolatie in de kruipruimte is een simpel proces. Door een kruipluik of een tijdelijk gat wordt een slang de kruipruimte in gebracht, die het isolatiemateriaal over de bodem verdeeld.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Wat is bodem isolatie?

Bodemisolatie, ook wel bekend als kruipruimte isolatie, is een methode om de bodem van de kruipruimte in een woning te isoleren. Een alternatieve optie is het isoleren van de kelder.

Het doel van bodemisolatie, net als met je vloer isoleren, is om de koude lucht en vocht uit de kruipruimte te houden en zo de temperatuur en vochtigheidsgraad in de woning te behouden. Dit wordt bereikt door isolatiemateriaal aan te brengen op de bodem van de kruipruimte. De isolerende laag werkt namelijk als thermische isolatie.

Dit kan bijvoorbeeld met EPS isolatie. Bodemisolatie werkt vooral goed in huizen met een vochtige kruipruimte of een kruipruimte die gevoelig is voor optrekkend vocht. Hieronder bespreken we waarom een bodem die geïsoleerd is belangrijk is en alle soorten isolatiematerialen waar je uit kan kiezen!

Waarom is bodem isolatie belangrijk?

Bodemisolatie is belangrijk om verschillende redenen. Hieronder noemen we de belangrijkste.

Temperatuurregulatie: Bodemisolatie helpt om de temperatuur in de woning te reguleren. Een geïsoleerde vloer leidt tot een lagere energierekening en minder koude voeten in de winter.

Vochtproblemen voorkomen: Een vochtige kruipruimte kan leiden tot problemen zoals schimmel, houtrot en een muffe lucht in de woning. Door de bodem van de kruipruimte te isoleren, wordt de vochtige lucht in de kruipruimte gehouden en komt deze niet in de woning.

Vermindering van geluid: Bodemisolatie kan ook helpen om het geluid in de woning te verminderen.

Kiezen tussen vloer- of bodemisolatie

Je moet vaak de keuze maken tussen vloerisolatie of bodemisolatie. Meestal is er een duidelijke indicatie voor de een over de ander. Als je kruipruimte minder dan 50 centimeter diep is, dan zal er vaak voor bodemisolatie worden gekozen. Er is dan niet genoeg ruimte om de vloerisolatie te plaatsen. Als de kruipruimte groter is dan 50 centimeter, of juist erg klein, dan zal er eerder voor vloerisolatie worden gekozen. Bij een kleine kruipruimte is er niet genoeg plek om deze te isoleren, en kun je beter de vloer vervangen en op die manier isoleren.

Hoe zinvol is bodemisolatie

De warmte uit je woning kan niet alleen door je dak ontsnappen, maar ook door de vloer. Ook kan het soms lastig zijn om je vloer op te warmen, waardoor het kouder voelt in huis dan wat de thermostaat zegt. Bodem isolatie kruipruimte zorgt ervoor dat niet alleen vocht minder kans krijgt om onder je huis te nestelen, maar ook dat de warmte beter wordt vastgehouden. Het is hierin bijna hetzelfde als vloerisolatie, maar kan vaak worden aangebracht in huizen die geen vloerisolatie kunnen krijgen.

Welke soorten bodem isolatie materialen bestaan er?

Er zijn verschillende soorten bodemisolatie beschikbaar, waaronder isolatiechips, isolatieparels, isolatieschuim en schelpenisolatie. Al deze soorten bodemisolatie hebben hun eigen voordelen, maar ook nadelen.

EPS parels (geëxpandeerd polystyreen)

Dit zijn kleine witte piepschuim bolletjes die op de bodem van de kruipruimte worden geblazen, eenzelfde materiaal als wat je als opvulmateriaal in dozen vindt. EPS parels zijn licht, duurzaam en hebben een hoge isolatiewaarde. Ze zijn bestand tegen vocht en schimmel en kunnen gemakkelijk worden aangebracht in de kruipruimte. Daarentegen kunnen deze bodemisolatie parels kunnen bij hoge waterstanden drijven, wat kan leiden tot een ongelijke verdeling van het isolatiemateriaal. Bovendien kunnen ze bij het aanbrengen een schadelijke stof veroorzaken.

Isolatieschuim

Dit wordt op de bodem van de kruipruimte gespoten. Isolatieschuim heeft een hoge isolatiewaarde en vormt een naadloze isolatielaag. Het is bestand tegen vocht en kan ook gebruikt worden om leidingen te isoleren. Het aanbrengen van isolatieschuim kan meer tijd en vakmanschap vereisen dan andere isolatiematerialen. Bovendien kan het moeilijk zijn om later aanpassingen te maken in de kruipruimte.

Isolatiechips

Dit zijn kleine stukjes isolatiemateriaal die op de bodem van de kruipruimte worden gestrooid. Isolatiechips zijn licht en gemakkelijk aan te brengen. De bodemisolatie chips kunnen ook helpen om de luchtvochtigheid in de kruipruimte te verlagen. Isolatiechips hebben een lagere isolatiewaarde dan sommige andere isolatiematerialen en kunnen bij hoge waterstanden drijven.

Schelpen

Dit zijn natuurlijke isolatiematerialen die op de bodem van de kruipruimte worden gestrooid. Schelpen zijn een duurzaam en natuurlijk isolatiemateriaal dat goed bestand is tegen vocht. Ze kunnen helpen om de luchtvochtigheid in de kruipruimte te verlagen. Bodemisolatie schelpen hebben een lagere isolatiewaarde dan sommige andere isolatiematerialen en kunnen duurder zijn in aanschaf.

isolatie bodem

Wat kost bodemisolatie per m2

De kosten bodemisolatie per m2 liggen gemiddeld lager dan vloerisolatie. De bodemisolatie kosten zijn gemiddeld €20 tot €40 per vierkante meter, afhankelijk van de moeilijkheid van de klus en de gekozen isolatiematerialen. Voor de bodemisolatie schelpen zul je ongeveer €40 per vierkante meter kwijt zijn, terwijl de bodemisolatie chips eerder €20 per vierkante meter zullen kosten.

Verschil prijs bodem- of vloerisolatie

Voor vloerisolatie moet je rekenen op prijzen tussen €35 en €40 per vierkante meter. Je bent dus al snel goedkoper uit met bodem isolatie kruipruimte, maar omdat je hierbij wel iets aan isolatiewaarde verliest, kan het toch uiteindelijk goedkoper zijn om voor vloerisolatie te kiezen. Deze afweging kun je het beste in overleg met een specialist maken, want ieder huis is natuurlijk verschillend en alle typen woningen hebben een eigen manier om de beste isolatie te bereiken.

Subsidie kruipruimte isolatie kosten

Net als voor andere soorten isolatie, is de ISDE-subsidie beschikbaar voor het isoleren van de kruipruimte. Je moet hierbij wel kiezen tussen bodemisolatie en vloerisolatie, want je kunt maar voor een maatregel de subsidie aanvragen. Je kunt hooguit €6 subsidie per vierkante meter krijgen voor bodemisolatie, met een minimale oppervlakte van 20 vierkante meter en een verplichte minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5. Ook kun je de Energiebespaarlening aanvragen voor deze soort isolatie en kijken naar regionale en lokale subsidies om de prijs te drukken.

Bodem kruipruimte isoleren

Het isoleren van de kruipruimte is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de isolatie effectief is. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  • Inspectie van de kruipruimte: De eerste stap is het inspecteren van de kruipruimte. Kijk naar de hoogte, de toegankelijkheid en de aanwezigheid van vocht of schimmel. Het is ook belangrijk om het hoogste grondwaterniveau te bepalen.
  • Kies het juiste isolatiemateriaal: Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar voor kruipruimte isolatie, waaronder EPS parels, geëxpandeerd polystyreen, isolatiechips en schelpen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en isolatiewaarde, dus het is belangrijk om het materiaal te kiezen dat het beste past bij de omstandigheden van de kruipruimte.
  • Voorbereiding van de kruipruimte: Voordat het isolatiemateriaal kan worden aangebracht, moet de kruipruimte worden voorbereid. Dit kan het verwijderen van puin of oud isolatiemateriaal omvatten, en het zorgen voor een veilige en toegankelijke werkruimte.
  • Aanbrengen van het isolatiemateriaal: Het isolatiemateriaal wordt vervolgens aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Dit kan worden gedaan door het materiaal te blazen, te spuiten of handmatig te verspreiden via een gat in de muur, afhankelijk van het gekozen materiaal.
  • Controleer de isolatie: Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal is het belangrijk om de isolatie te controleren om ervoor te zorgen dat het correct is aangebracht en dat de hele bodem van de kruipruimte bedekt is.
  • Nazorg: Na de installatie is het belangrijk om regelmatig de kruipruimte te controleren om ervoor te zorgen dat de isolatie nog steeds effectief is en om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.

Het is goed om te weten dat het isoleren van een kruipruimte een taak kan zijn die professionele vaardigheden en kennis vereist, vooral als er problemen zijn zoals vocht of schimmel. Niet helemaal vertrouwd in je vaardigheden als doe-het-zelver? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte kan tot veel problemen leiden en het is daarom belangrijk om hier op tijd iets aan te doen. Hieronder bespreken we hoe je kan herkennen dat je een vochtige kruipruimte hebt, welke oorzaken het heeft en hoe je het kan oplossen!

Hoe weet ik of ik een vochtige kruipruimte heb?

Het herkennen van een vochtige kruipruimte kan soms lastig zijn, maar er zijn enkele duidelijke signalen. Een muffe lucht in huis, vochtige vloeren, schimmelvorming, en een hoge luchtvochtigheid kunnen allemaal wijzen op een vochtige kruipruimte.

Daarnaast kunnen problemen zoals houtrot in de houten vloer of ondervloer, en het opbollen van laminaat of parket ook indicaties zijn. Als je deze symptomen herkent, is het raadzaam om een specialist in te schakelen om de kruipruimte te inspecteren en passende maatregelen te nemen. Er bestaat een goede kans dat wij je hiermee kunnen helpen! Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Oorzaken van een vochtige kruipruimte

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een vochtige kruipruimte. Een van de meest voorkomende oorzaken in Nederland is een hoge grondwaterstand. Wanneer het grondwaterpeil hoog is, kan water gemakkelijk de kruipruimte binnendringen en deze vochtig maken.

Een andere oorzaak kan zijn dat de kruipruimte niet goed geventileerd is. Zonder voldoende ventilatie kan vochtige lucht vast komen te zitten in de kruipruimte, wat leidt tot condensatie en een vochtige omgeving.

Daarnaast kan ook een slechte afwatering rondom het huis bijdragen aan een vochtige kruipruimte. Als regenwater niet goed wordt afgevoerd, kan het zich ophopen rond de fundering van het huis en in de kruipruimte terechtkomen.

Tot slot kan ook optrekkend vocht uit de bodem een oorzaak zijn. Dit gebeurt wanneer vocht uit de bodem omhoog trekt door de materialen van de woning.

kruipruimte isolatie

Nadat de bodemisolatie kruipruimte aangebracht is

Nu heb je je kruipruimte isolatie aangebracht, maar daarmee is het nog niet klaar. Een goed onderhouden kruipruimte zorgt ervoor dat je het hele jaar door goede isolatie hebt. Maar wat is het belang nou precies en hoe doe je dat? Hieronder lees je alles wat je nodig heb!

Het belang van onderhoud na het aanbrengen van kruipruimte isolatie

Nadat je je kruipruimte hebt geïsoleerd is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de effectiviteit van de isolatie te behouden. Een goed onderhouden kruipruimte isolatie kan bijdragen aan een lagere energierekening, een comfortabeler binnenklimaat en minder problemen met vocht en schimmel.

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud is het regelmatig controleren van de isolatie. Dit kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren, zoals vochtplekken of schade aan de isolatie. Het is ook belangrijk om de kruipruimte te controleren op tekenen van ongedierte, zoals muizen of ratten, die de isolatie kunnen beschadigen.

Daarnaast is het belangrijk om de ventilatie van de kruipruimte te controleren. Een goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen te voorkomen en om de luchtvochtigheid in de kruipruimte te reguleren.

Tips voor het onderhouden van een geïsoleerde kruipruimte

Het onderhouden van een geïsoleerde kruipruimte hoeft geen moeilijke taak te zijn. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

  • Regelmatige inspectie: Controleer de kruipruimte regelmatig op tekenen van vocht, schimmel of ongedierte. Dit kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken. Pak een zaklamp en ga naar de kruipruimte toe, zorg dat je ieder hoekje zorgvuldig bekijkt.
  • Ventilatie controleren: Zorg ervoor dat de kruipruimte goed geventileerd is. Dit kan helpen om vochtproblemen te voorkomen en de luchtvochtigheid in de kruipruimte te reguleren.
  • Controleer de isolatie: Controleer regelmatig de staat van de isolatie. Als je tekenen van schade of slijtage ziet, kan het nodig zijn om de isolatie te repareren of te vervangen.
  • Professionele hulp: Als je problemen tegenkomt die je niet zelf kunt oplossen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een professional kan je helpen om de problemen op te lossen en advies geven over het onderhoud van de kruipruimte isolatie. Benieuwd naar meer? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?
2*. Is de woning in bezit?
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes