Kruipruimte isoleren met chips | Werking isoleren met chips

Vloerisolatie chips zijn goedkoop, makkelijk en snel aan te brengen en isoleren de kruipruimte en woning erg goed. Wat zijn de kosten en de beste chips/ parels om de kruipruimte te isoleren?


kruipruimte isoleren met chips

Wat zijn isolatie chips?

Deze isolatie chips ken je als verpakkingsmateriaal in dozen van bijvoorbeeld een nieuwe tv en pakketje van Bol. Isochips zijn gemaakt van polystyreen (piepschuim), worden op de bodem van de kruipruimte neergelegd en zorgen voor een droog klimaat en besparen daardoor veel geld op je gaskosten. Ze worden met een slang onder in vloer ingespoten.

Het gas is de hoogste kostenpost op de rekening en die komt iedere maand terug. Elke euro die je bespaart met de isolatiechips onder de vloer is dus meegenomen en gemiddeld bespaart een gezin 5 tot 10% op de gasrekening en dat is dus circa 10 euro per maand. Ze hebben geen last van vochtige ruimtes en werken juist erg goed daar.

Kruipruimte isoleren chips kosten

De chips vloerisolatie deeltjes zijn makkelijk te verspreiden in krappe ruimtes en dit isoleert het huis erg goed. Vanwege de lage aanschafkosten en snelle aanbrengen in de kruipruimte is het de goedkoopste oplossing voor een warmer huis.

Isolatiechips kosten gemiddeld tussen de 10 en de 20 euro per vierkante meter.  

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Werking isoleren met chips

De werking is gebaseerd op een simpel principe: condensvorming van warme lucht tegen een koud oppervlakte. Je ziet de werking van het inspuiten van deze polystyreen wokkel vloerisolatie en wat daarbij belangrijk is.

Toelichting: De methodiek is gebaseerd op het natuurkundige verschijnsel dat vocht altijd het koudste punt zoekt om te condenseren (van vocht of damp naar water) en het warmste punt om te verdampen (van water naar vocht of damp). In niet geïsoleerde kruipruimtes zijn er meerdere kou punten aanwezig. Namelijk de:

  • Bodem kruipruimte
  • Koude funderingsmuren
  • Koude begane grondconstructie

Bodem van de kruipruimte
Daarnaast is er maar één warmtepunt, namelijk de warmte via begane grondvloer naar beneden. Het enige constante koudste punt is de bodem van de kruipruimte. Deze is los van het seizoen tussen de 10 en 12 graden Celsius.

Effect
In een geïsoleerde situatie condenseert het aanwezige vocht op de koude bodem maar als je stookt zal dit water naar boven verdampen naar de warmtebron (begane grond). Onderweg condenseert een deel tegen de funderingsmuren en een deel tegen de onderzijde van de vloer. Door het toepassen van deze soort isolatie onder de vloer kan het aanwezige vocht (geholpen door de zwaartekracht door de damp open laag chips) nog steeds naar de koude bodem condenseren.

Zodra je gaat stoken zal het water onder de chips laag weer naar boven willen verdampen maar (geholpen door de zwaartekracht daarbij) ontstaat er teveel weerstand in de chipslaag waardoor het vocht de weg van de minste weerstand kiest en weer naar de bodem condenseert.

Hierdoor wordt de temperatuur onder de chips steeds kouder en er boven steeds warmer, hoe groter het verschil in temperatuur hoe kleiner de kans dat het vocht nog naar boven kan condenseren. Hierdoor zal de luchtlaag tussen de piepschuim gebogen deeltjes steeds droger en warmer worden en ook de onderzijde van de kwaaitaalvloer droog houden. Je kunt de werking vergelijken met de werking van een vaatwasser.

Zodra het programma is afgelopen wordt er koud water door de bodem van de vaatwasser gespoeld waardoor de warme damp in de vaatwasser naar de koude bodem condenseert en de vaatwas mooi streeploos droog maakt.

kruipruimte isoleren met chips

Schelpen

Het isoleren van de kruipruimte onder de vloer op de bodem zoals met deze soort isolatie, schelpen isolatie en parels, is een andere methode dan het aanbrengen van isolatie tegen de vloer. Je hebt dus echt meerdere manieren van vloerisolatie onder de vloer. Wat zijn de chips en hoe verhoudt het zich ten opzichte van de andere vloerisolatie oplossingen?

Kwaliteit
Het is altijd verstandig de kwaliteit te vergelijken met andere methodes en leveranciers. Wat ook helpt is het kijken naar een keurmerk zoals Komo wat ervoor zorgt dat je beter in je schoenen staat.

Voordelen
De voordelen van de isolatie chips zijn:

  • Besparen op gaskosten (jaarlijks)
  • Goedkoop materiaal
  • Perfect voor vochtige kruipruimtes
  • Sneller aan te brengen dan platen onder de vloer (arbeid voor monteren en naadafwerkingen en het uurloon bestanddeel is vaak hoog)
  • Ook zonder kruipluik aan te brengen
  • Ook bij een te lage kruipruimte voor mensen en veel leidingen kun je isochips gebruiken
  • Milieuvriendelijk materiaal (cfk-vrij, chloorvrij en grondwaterneutraal)
  • Vochtschade aan je huis en de leidingen onder de vloer wordt voorkomen met de chips isolatie
  • Warmteverlies via de bodem wordt tegengegaan

Ventilatie
Let voor het aanbrengen op de ventilatie in de kruipruimte. Zitten er voldoende ventilatieroosters en zijn die nog goed en open? Dit is belangrijk om vooraf te controleren en eventueel te verbeteren. Eventuele leidingen mogen gewoon blijven.

Isolatie waarde
Kies voor de vloerisolatie chips met een goede isolatiewaarde (zogeheten Rc-waarde). Bij vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer moet dat minstens 3,5 zijn. Dit bereik je door een goed dik pakket van zo’n 20 centimeter isolatiechips die netjes is uitgespreid en overal komt.
Kruipruimte isoleren met chips

Kruipruimte isoleren met chips

Wanneer de kruipruimte nauwelijks ruimte biedt om in te manoeuvreren, kiest men vaak voor het gedeeltelijk opvullen van de kruipruimte met een licht isolatiemateriaal. Het kan dan gaan om isolatiechips of isolatieschelpen van polystyreen (piepschuim polystyreen) maar ook andere materialen zijn mogelijk. Het voordeel van deze methode is dat het om een relatief goedkope manier van isoleren gaat die toch uiterst efficiënt is. Zelfs bij een hoog grondwaterpeil blijft het isolatiemateriaal zijn werk doen.

Vocht

Het gaat drijven op het grondwater maar blijft zijn afsluitende werking behouden waardoor vocht niet langer tegen de vloer van de woning gaat condenseren. Ook houdt het eventuele stank goed tegen. Deze methode van isoleren wordt overigens ook wel bij een goed toegankelijke kruipruimte toegepast, bijvoorbeeld bij een kruipkelder isoleren.

Kruipruimte isoleren chips nadelen

Er zitten ook een aantal nadelen aan het isoleren van kruipruimte met isolatiechips. Zo heb je met isolatiechips niet een al te hoog isolatierendement zoals je dat zou hebben met andere isolatiematerialen. Ook blijft er met het gebruik van isolatiechips ongedierte in de kruipruimte zitten en is het in tegenstelling tot een aantal andere isolatiematerialen moeilijker om hier een egale laag te krijgen.

Isolatieparels

Door een bed van zo’n 20 cm van de isochips/ isolatieparels op de bodem van de kruipruimte te leggen/ spuiten creëer je een droge, maar gezonde kruipruimte onder je woning. Het vocht in de kruipruimte blijft onder de isolatie en eventueel vocht van bovenaf zakt zo door de isolatie naar beneden. De vloer van de keuken/ huiskamer en hal zal niet meer koud aanvoelen en dit geeft een goed resultaat voor de gezondheid. De koude trek op je benen zal grotendeels verdwenen zijn.

Heb je vloerverwarming en wil je vloerisolatie chips? Ook dan helpt bodem chips isolatie met besparen. Bij huizen zonder vloerverwarming zal de kruipruimte isolatie met chips energiebesparend rendement liggen op 10 a 20% en met vloerverwarming kan dit wel oplopen tot 30%.

Wat kost vloerisolatie? De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van het soort isolatiemateriaal wat je gebruikt, ook de vloer oppervlakte in m² en de arbeidskosten van de aannemer.

Hoe aanbrengen?

Grote zakken isolatiechips liggen voor de deur of gaan direct van de auto het huis in. Vervolgens worden ze onder de vloer uitgespreid of ingeblazen bij hele krappe kruipruimtes. Dit isolatiemateriaal van de lichte chips verspreid zich snel waarmee je snel een ruimte gevuld hebt.

Een kruipruimte loopt normaal gesproken onder de gehele woning door, niet altijd is de kruipruimte echter één grote open ruimte, maar bestaat het uit delen, vaak gescheiden door gemetselde muurtjes.

Het is essentieel dat bij het aanbrengen van de Chips de gehele kruipruimte wordt bedekt en niet alleen op sommige delen van de kruipruimtebodem. De dikte van de laag moet ook gelijk zijn. Op plaatsen waar de Drowa Chips liggen, wordt het warmer en de lucht droger, echter de vochtige/ natte lucht zoekt het koude, niet-geïsoleerde deel van de kruipruimte op waardoor vochtigheid daar zal blijven en ook zal toenemen. 

isolatiematerialen-voor-huis.jpg

Zelf aanbrengen

Het zelf aanbrengen van de vloerisolatie chips lijkt makkelijker dan het is. Het erin spuiten onder de vloer is niet zo lastig maar vaak worden er delen niet goed geïsoleerd waardoor problemen zich gaan concentreren. Dit is vaak een sluipend proces waardoor je pas als het te laat is vochtproblemen krijgt of bij hout een deels rotte vloer hebt. Daarom lijkt het misschien op de korte termijn voordeliger dan het is, terwijl het eigenlijk voordeliger is om dit door een professional te laten doen aangezien je er dan zeker van bent dat je op de korte en lange termijn geen problemen krijgt. 

Drowa chips

Sommige woningeigenaren met meerdere aparte kruipruimtes onder de woning denken dat het isoleren met bijvoorbeeld Drowachips van één kruipruimte al prima is. De reden dat ze dit denken is vaak doordat deze bijvoorbeeld gescheiden wordt door afscheidingen van de andere kruipruimte ruimtes. De prijs van Drowa is wel een stuk hoger dan de chips van andere merken.

Dit deels isoleren met chips onder de vloer is echter niet juist. Het vocht zet zich om in waterdamp en door die stenen muren condenseert de damp weer tot vocht bij het koude deel, met problemen van condens op verkeerde plaatsen als gevolg. Het risico op vocht en koude problemen bij het niet-geïsoleerde deel (ofwel een koudebrug) is dan groot.

Veelgestelde vragen

Isolatie schelpen of chips?

+
Zijn isolatie schelpen beter of isolatie chips? Isolatie chips zijn licht van gewicht. Hier staat wel weer tegenover dat isolerende chips voor een goede isolerende werking een laag van minimaal 30 centimeter moeten hebben en een hoogte van 40 tot 50 centimeter. Schelpen zijn verder niet te gebruiken in hele natte kruipruimtes. Chips zijn dit wel. Isolerende chips zijn voor zo’n soort situatie dus een goede keuze.

Wat is de beste isolatie in de kruipruimte?

+
Er zijn verschillende isolatiematerialen die goed werken in kruipruimtes. Zo heb je bijvoorbeeld hout, maar ook thermokussens en EPS-parels.

Wat kost drowa chips?

+
Hoeveel een oppervlak kost om te isoleren met drowa chips hangt natuurlijk ten eerste af van hoeveel vierkante meter het oppervlak is. Ten tweede heb je natuurlijk nog de prijs van de drowa chips. Drowa chips wordt verkocht per zak met een inhoud van 500 liter voor een bedrag van 40 euro. Of je nou kleine ruimtes wilt isoleren of grotere ruimtes, als de isolerende laag 30 centimeter bedraagt heb je 1 zak nodig per vierkante meter. Wil je dus een oppervlak van 10 vierkante meter isoleren? Dan heb je hier dus 10 zakken voor nodig.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?
2*. Is de woning in bezit?
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes