Zelf houten vloer isoleren | Welke optie is de beste?

Je houten vloer isoleer je om verschillende redenen zoals bijvoorbeeld een lagere energierekening of meer ecologisch verantwoorde warmte in huis. Het is in ieder geval geen overbodige luxe, het heeft een heleboel voordelen en geeft je optimaal wooncomfort.

zelf de houten vloer isoleren

Houten vloer

Een houten vloer ziet er gemakkelijk warm en gezellig uit. Ondanks dat is een houten vloer gemakkelijker koud dan bijvoorbeeld tapijt of vloerzeil. Dat komt door kieren en de werking van het hout. Vocht en (koude) lucht vanuit de kruipruimte kan leiden tot problemen met de houten vloer. Een natuurlijke uitstraling is mooi, maar van gevaarlijke hoekjes en lelijke bobbels word je niet vrolijk. Een goed geïsoleerde houten vloer vergt minder onderhoud, blijft mooi en gaat langer mee.

Houten vloer vloerisolatie

De stookkosten rijzen tot aan het plafond, je voeten zijn standaard koud, de plinten schieten los, je komt maar niet van je verkoudheid af en ondanks de zware gordijnen en dekentjes blijft je woonkamer galmen. Wat vervelend! Het zijn uiteenlopende problemen met wellicht en gelukkig één simpele oplossing: isolatie.

Kosten houten vloer isoleren

Vloerisolatie voor een rijwoning kost circa €2.200. Een gemiddeld vrijstaand huis is groter en daarmee duurder en kan oplopen tot zo’n €8.000. Een heel klein huis heeft een prijs van circa €3.000.

VloerisolatieOppervlakteKostenGemiddelde besparingTerugverdientijd
Appartement70 m²€ 2.800€ 4556 tot 7 jaar
Rijwoning55 m²€ 2.200€ 357,506 tot 7 jaar
Hoekwoning60 m²€ 2.400€ 3906 tot 7 jaar
2 onder 1 kap70 m²€ 2.800€ 4556 tot 7 jaar
Vrijstaand klein75 m²€ 3.000€ 487,506 tot 7 jaar
Vrijstaand groot200 m²€ 8.000€ 1.3006 tot 7 jaar
Bungalow100 m²€ 4.000€ 6506 tot 7 jaar
Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Soorten isolatiemateriaal vloer

De verschillende soorten isolatiematerialen kun je indelen in drie hoofdgroepen. 1 Minerale wol isolatie Minerale wol is de algemene naam van onderstaande twee soorten isolatiemateriaal. Deze minerale wollen zijn gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame isolatiematerialen zonder chemische bestanddelen. 

 • Glaswol
 • Steenwol

Gespoten kunststoffen isolatie

 • EPS (piepschuim) isolatie
 • XPS isolatie
 • PUR isolatie
 • PIR isolatie
 • Thermoskussens isolatie

Duurzamere isolatie soorten

 • Schapenwol isolatie
 • Cellulose (papiervlokken) isolatie
 • Houtwol isolatie
 • Kurk isolatie
 • Hennep isolatie
de vloer zelf isoleren

Houten vloeren isoleren steenwol

Steenwol is een bekend soort isolatiemateriaal. Soms wordt het verward met glaswol. De benamingen van beide materialen leggen zichzelf echter goed uit. Steenwol is gemaakt van kleine vezels vulkaangesteente. Glaswol is gemaakt van kleine vezels glas. Steen- en glaswol behoren allebei tot de groep minerale wol isolatie. 

Voordelen van steenwol

Steenwol is bestand tegen weersinvloeden en zal niet rotten. Hierbij geldt als voorwaarde dat de kruipruimte droog en goed geventileerd is. De siliconen in steenwol zorgen ervoor dat water wordt afgestoten. Ongedierte voedt zichzelf niet aan steenwol, het materiaal is niet brandbaar en je loopt minder risico op water in de kruipruimte.

Nadelen van steenwol

Naden en kieren tussen isolatieplaten van steenwol vormen het grootste nadeel aan dit materiaal. Je komt dit probleem ook tegen bij andere isolatieplaten, zoals EPS- of glaswolplaten. Dicht de kieren met PUR om het isolerend vermogen van gedegen kwaliteit te behouden.

Piepschuim (EPS)

EPS staat voor polystyreen. In de volksmond wordt dat piepschuim genoemd. Isoleer je de vloer met EPS, dan heb je de keuze uit plaatmateriaal en parels. EPS-platen bestaan uit miljoenen parels. EPS-parels bestaan uit met lucht gevulde cellen. Lucht isoleert erg goed. De platen worden tegen de onder- of bovenkant van de vloer bevestigd. Als handige doe-het-zelver kun je deze klus eigenhandig uitvoeren. EPS-parels kun je door een gespecialiseerd bedrijf in de kruipruimte laten tanken.

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Niet ieder huis heeft een kruipruimte en niet iedere kruipruimte is diep genoeg voor isolatie van onderaf. Een diepte van 50 centimeter is over het algemeen het minimum voor isolatie vanuit de kruipruimte. Voor het isoleren van de houten vloer heb je echter niet per se een kruipruimte nodig. Dit is onder meer afhankelijk van de soort isolatie die je kiest.

Kruipruimte

PUR wordt in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer gespoten. Tevens wordt daar het bovenste deel van de muren bespoten. Dat voorkomt lekken in de isolatie. Ook isolatie door middel van steenwol- of glaswolplaten, thermoskussens of EPS wordt bij voorkeur van onderaf aangebracht.

houten vloer

Van bovenaf isoleren

Voor isolerende glaswoldekens heb je een minder diepe kruipruimte nodig dan het gestelde minimum van 50 centimeter. 35 centimeter is ook voldoende. De dekens zijn wel dunner en kwetsbaarder dan platen. De meeste isolatietechnieken zijn van bovenaf ook mogelijk, maar minder effectief.

Betonvloer isoleren

Heb je een ondergrond van beton? Houd dan extra goed het doel van isoleren in het oog. Isolatie op de betonvloer houdt de warmte wel in huis en verlaagt daardoor energielasten, maar lost een probleem van koude voeten niet op. Is dat laatste de bedoeling, leg dan vloerverwarming aan.

Isolatie houten vloer

Voor het isoleren van een houten vloer wordt het je aangeraden om gebruik te maken van een minerale wol zoals glaswol. In de isolatie van vloerplaten kan namelijk vocht gaan zitten en dan blijft het heel belangrijk om het hout en de isolatie te laten ‘ademen’ om vochtproblemen te voorkomen.

Houten vloer isoleren steenwol

Ook is het mogelijk om je vloer te isoleren met steenwol, het isoleert iets minder goed qua warmte maar weer beter qua geluid dus dat is het afwegen zeker waard. Ook steenwol is gevoelig voor vocht dus het materiaal goed laten ademen is hier ook van toepassing.

Verdiepingsvloer of tussenvloer

Hiervoor zijn isolatie matten of vloerplaten de beste oplossing. Het is makkelijk te plaatsen en heeft een prima isolatie. Wordt voornamelijk gebruikt om het geluid van bijvoorbeeld buren te beperken.

Geluid

Die galm in huis leek in het begin misschien mee te vallen, maar blijkt toch storend te zijn. Het isoleren van de houten vloer is niet alleen bevorderend voor temperatuur en vochtregulatie, maar werkt ook als geluidsisolatie. Het verbetert de akoestiek. De galm zal uit de kamers verdwijnen. Je kunt elkaar hierdoor beter verstaan en voetstappen zullen je niet langer doen laten opschrikken. Je kunt jezelf weer concentreren in je werkkamer, een avondje op de bank in de woonkamer wordt weer écht ontspannen en je zal dubbel zo fijn genieten van een familiediner in de eetkamer.

Veelgestelde vragen

Wat kost het isoleren van een houten vloer?

+
Het isoleren van een houten vloer kost gemiddeld tussen €2.200 voor een rijwoning tot €8.000 voor een grote vrijstaande woning.

Hoe houten vloer isoleren glaswol?

+
Een houten vloer isoleren met glaswol gaat vaak met rollen glaswol. Deze zijn makkelijk uit te rollen op de vloer en is daarna ook makkelijk om de houten vloer overheen te leggen.

Kan ik zelf mijn vloer isoleren?

+
Je kunt zelf je vloer isoleren als je een beetje handig bent en een kruipruimte hebt. Een vloer van onderaf isoleren is niet erg lastig en kan dus prima zelf worden gedaan.

Hoe een bestaande vloer isoleren?

+
Je kunt een bestaande vloer op 3 manieren isoleren. Je kunt vanaf de onderkant isoleren, dit is vaak het makkelijkst. Een tweede manier is om op de oude vloer te isoleren en een nieuwe vloer eroverheen te laten leggen. Als laatste kun je de oude vloer uitbreken om isolatie te plaatsen.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?
2*. Is de woning in bezit?
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes