Vloerisolatie platen | Makkelijk je vloer isoleren

Het isoleren van je vloer, of het nu een bestaande houten vloer of betonvloer is, kan zowel je comfort als duurzaamheid verbeteren. Door isolatieplaten te gebruiken ben je verzekerd van een goede isolatiewaarde en vochtbestendigheid.

vloerisolatie platen

Wat zijn de beste materiaal vloer isolatieplaten

Er zijn verschillende soorten isolerende vloerplaten op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hieronder bespreken we alles wat je moet weten!

Vloerisolatie platen: PIR vloer

PIR vloer isolatieplaten staan bekend als een goede keuze. Deze platen zijn ideaal voor het isoleren van betonvloeren en andere harde oppervlakken. De voordelen van het gebruik van deze isolatieplaten zijn onder andere:

 • Hoge isolatiewaarde: PIR platen hebben een van de hoogste isolatiewaarden van alle isolatiematerialen, wat betekent dat ze zeer effectief zijn in het voorkomen van warmteverlies.
 • Vochtbestendig: PIR platen zijn zeer resistent tegen vocht, wat ze een goede keuze maakt voor vochtige omgevingen zoals kelders en kruipruimtes.

De prijs voor PIR isolatieplaten ligt gemiddeld tussen €25 en €40 per vierkante meter, inclusief BTW en plaatsing. De lambda-waarde ligt tussen 0,022 en 0,026.

Vloerisolatie platen: EPS vloer

EPS isolatieplaten zijn een andere populaire keuze. Deze platen zijn gemaakt van een lichtgewicht materiaal dat bekend staat om zijn goede thermische prestaties en vochtbestendigheid. EPS platen zijn vooral handig voor het isoleren van kruipruimtes en andere moeilijk bereikbare gebieden. De voordelen op een rij:

 • Lichtgewicht: EPS platen zijn zeer licht, wat ze gemakkelijk te hanteren en te installeren maakt.
 • Vochtbestendig: Net als PIR platen, zijn EPS platen ook resistent tegen vocht, wat ze een goede keuze maakt voor vochtige omgevingen.

De prijs voor EPS vloerisolatieplaten ligt gemiddeld tussen €25 en €30 per vierkante meter, inclusief BTW en plaatsing. De lambda-waarde is gemiddeld 0,031 tot 0,045.

Vloerisolatie platen: PUR platen

PIR is de verbeterde versie van PUR, maar dit betekent niet dat je geen PUR isolatieplaten meer kunt verkrijgen. PUR is een goed isolerend en drukvast materiaal, en iets goedkoper dan PIR. Met een redelijk dunne laag heb je een goed isolerende en prima beloopbare vloerisolatie, waardoor dit in veel situaties geschikt is.

 • Goed isolerend: Door de goede isolatiewaarde heb je aan een redelijk dunne laag al genoeg.
 • Drukvast: PUR isolatieplaten zijn erg drukvast en goed beloopbaar. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met een maximale belasting en heb je ook niet per se een afwerkvloer nodig als je hiermee de zoldervloer isoleert.

De prijs voor PUR isolatieplaten ligt gemiddeld tussen €25 en €30 per vierkante meter, inclusief BTW en plaatsing. De lambda-waarde is gemiddeld 0,022 tot 0,028.

Vloerisolatie platen: XPS isolatieplaten

Waar EPS isolatieplaten een kenmerkende bolletjesstructuur hebben, heeft XPS een schuimstructuur. Hierdoor heeft het een betere isolatiewaarde en is het nog meer vochtbestendig, maar ook wat duurder. Van alle opties is dit het meest milieuvriendelijk.

 • Milieuvriendelijk: Door het duurzame en goed isolerende karakter van XPS isolatieplaten maak je een milieuvriendelijke keuze.
 • Vochtbestendig: Door de gesloten structuur is XPS een van de meest vochtbestendige opties voor isolatie.

De prijs van XPS isolatieplaten ligt gemiddeld tussen €35 en €40 per vierkante meter, inclusief BTW en plaatsing. De lambda-waarde ligt tussen 0,032 en 0,038.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes
platen vloerisolatie

Waarom vloer isoleren met platen

Het isoleren van je vloer is een belangrijke stap in het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis. Door te kiezen voor isolatieplaten heb je veel voordelen, maar hier kleven ook wat nadelen aan. Om een geïnformeerde keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden.

Waarom je vloer isoleren?

Het isoleren van je vloer, of je nu een houten vloer of een betonnen vloer hebt, biedt tal van voordelen.

Ten eerste kan het helpen om de warmte in je huis te houden, waardoor je minder energie hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen. Dit kan leiden tot een lagere energierekening, wat zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu. Bovendien kan een geïsoleerde vloer bijdragen aan een comfortabeler binnenklimaat. Niemand houdt van koude voeten, en met een goed geïsoleerde vloer kun je genieten van warme voeten, zelfs in de koudste maanden.

Daarnaast kan vloerisolatie ook helpen om problemen met vocht en koude lucht te verminderen. Een niet-geïsoleerde vloer kan onder andere bijdragen aan een vochtige kruipruimte, wat kan leiden tot optrekkend vocht en vochtproblemen in je huis. Door je vloer te isoleren, kun je deze problemen verminderen of zelfs voorkomen.

De voordelen van isolerende vloerplaten

Het isoleren van je vloer heeft dus tal van voordelen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van vloerisolatie platen? We zetten ze voor je op een rij, zo is het in één oogopslag duidelijk!

 • Makkelijke plaatsing: de isolatieplaten zijn makkelijk op maat te maken en ook makkelijk te plaatsen. Je kunt snel een groot oppervlak isoleren, waardoor je bespaart op de arbeidskosten.
 • Vochtbestendig: vochtproblemen komen regelmatig voor onder de vloer, helemaal als hier een kruipruimte of kelder onder zit. Vloerisolatie platen zijn van vochtbestendig materiaal gemaakt, zodat optrekkend vocht of andere soorten vochtproblemen niet verder je huis in komen.
 • Goede isolatiewaarde: je kunt vloerisolatie platen in verschillende diktes verkrijgen. Hierdoor weet je met de aanschaf al welke isolatiewaarde je krijgt en weet je of je in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Ook zijn de platen altijd van goed isolerende materialen gemaakt.
 • Combinatie met vloerverwarming: vloerverwarming komt steeds vaker voor in woningen. Niet alleen is deze manier van verwarmen goed te combineren met warmtepompen, ook is het een energiezuinige manier van verwarmen. Isolatieplaten zijn een goede combinatie met vloerverwarming en zorgen voor een optimale temperatuur in huis.
 • Energie besparing: door je vloer te isoleren zal er niet alleen minder warmte uit je huis ontsnappen, wat ervoor zorgt dat je minder hoeft te verwarmen. Door een warme vloer voelt het huis ook snel warmer aan, waardoor je nog meer kunt besparen op de energierekening.

Nadelen van isolatie vloerplaten

Er zijn ook een aantal nadelen die komen met de keuze voor vloerisolatie platen.

 • Risico op koudebruggen: omdat je de isolatie per plaat aanbrengt en niet als hele laag zoals bij PUR-schuim, is er een kans dat de platen niet helemaal goed op elkaar aansluiten en koudebruggen veroorzaken. Ook kan het soms lastig zijn om rondom leidingen en hoeken te werken, waardoor hier ook een breuk in de isolatie kan ontstaan. Bij een goede professionele installatie is dit risico te minimaliseren.
 • Niet voor alle vloeren geschikt: om vloerisolatieplaten aan te brengen moet je woning en vloer hier geschikt voor zijn. Er moet genoeg ruimte onder de vloer zijn of je vloer moet opgehoogd kunnen worden. Ook heb je een relatief vlakke vloer nodig.

Vloerisolatie platen voor welke soorten vloeren

Isolerende vloerplaten zijn een goede keuze om te isoleren voor verschillende soorten vloeren. Elke vloer heeft zijn eigen aanpak nodig om de woning warmer te maken. De twee meest voorkomende soorten vloeren zijn de houten en betonnen vloer, en de aanpak voor deze soorten zijn hieronder wat verder uitgewerkt.

Specifieke overwegingen voor houten vloeren isoleren

Vochtbeheer: Houten vloeren moeten kunnen ademen om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Daarom is het belangrijk om isolatiematerialen te kiezen die dit toelaten.

Toegankelijkheid van de kruipruimte: Als de kruipruimte te ondiep is of helemaal niet aanwezig, zijn er andere isolatiemethoden nodig, zoals het isoleren van de bovenkant van de vloer.

Type isolatiemateriaal: Sommige isolatiematerialen zijn beter geschikt voor houten vloeren dan andere. Het is bijvoorbeeld onverstandig om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken, omdat het zijn isolatiewaarde verliest als het nat wordt.

Belangrijke overwegingen voor betonvloer

Betonvloeren hebben specifieke overwegingen als het gaat om isolatie. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een betonnen vloer te isoleren en de specifieke overwegingen die je in je achterhoofd moet houden!

Vochtbeheer: Hoewel betonnen vloeren minder gevoelig zijn voor vochtproblemen dan houten vloeren, is het nog steeds belangrijk om isolatiematerialen te kiezen die vochtbestendig zijn.

Toegankelijkheid van de kruipruimte: Als de kruipruimte te ondiep is of helemaal niet aanwezig, zijn er andere isolatiemethoden nodig, zoals het isoleren van de bovenkant van de vloer.

Type isolatiemateriaal: Sommige isolatiematerialen zijn beter geschikt voor betonnen vloeren dan andere. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een materiaal te kiezen dat goed hecht aan beton en bestand is tegen de vochtige omstandigheden in de kruipruimte.

vloerplaten isolatie

Hoe dik moet je vloerisolatie plaatsen?

Om in aanmerking te komen voor vloerisolatie subsidie moet je minimaal een Rc-waarde hebben van 3,5. Bij vloerisolatieplaten heb je al snel deze Rc-waarde. Met een laag van minstens 11 centimeter bij PUR of PIR platen, of 12 centimeter bij XPS of EPS platen, zul je deze minimale isolatiewaarde halen en de kou buiten houden.

Hoeveel graden scheelt het als je vloer is geïsoleerd

Wanneer je vloer goed is geïsoleerd, zal de temperatuur van de vloer ongeveer vier graden hoger liggen dan wanneer er geen isolatie is. Dit zorgt ervoor dat je warmere voeten hebt en dat deze extra warmte zich door de kamers kan verspreiden, want warmte stijgt natuurlijk op.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?
2*. Is de woning in bezit?
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes