Kelder isoleren | Alle verschillende opties op een rij

Door de kelder te isoleren zorg je ervoor dat er een stuk minder warmte verloren kan gaan. De kelder kan niet alleen aan de binnenkant worden geïsoleerd, maar ook aan de buitenkant. We zetten alle opties voor je op een rijtje!

kelder isoleren

Wat kost een kelder isoleren?

De kosten van het isoleren van een kelder is van een heleboel factoren afhankelijk. Denk dan onder andere aan het te isoleren oppervlakte, variërende arbeidskosten, het gekozen isolatiemateriaal en de huidige tarieven in de bouw.

Gemiddeld genomen liggen de prijzen voor de isolatie tussen de € 20 en € 50 per vierkante meter, maar dit kan ook oplopen tot een kostprijs van wel € 100 per vierkante meter.

Waarom een kelder isoleren?

Een huis kan op allerlei manieren geïsoleerd worden. Toch wordt de kelder soms vergeten, waardoor er in de winter te veel warmte kan ontsnappen. Het gevolg is dat je meer moet stoken om het huis op een aangename temperatuur te kunnen houden. Door te kiezen voor materialen met een hoge isolatiewaarde kun je een niet-geïsoleerde kelder zelfs omtoveren tot een volwaardige leefruimte.

Oplossing voor vochtproblemen

Het isoleren van de kelder is bovendien een geschikte oplossing voor bestaande vochtproblemen. Door isolatiemateriaal van hoge kwaliteit te kiezen voorkom je dat condensvorming ontstaat. Condens kan in een kelder voor eventuele vochtproblemen zorgen.

Door de condensvorming wordt de ruimte namelijk te vochtig. Een te hoge vochtigheid kan leiden tot schimmelvorming of zelfs aantasting van de constructie van het huis. Het is dus zaak om deze problemen zo vlug mogelijk op te lossen.

Hoe dik moet je jouw kelder isoleren?

De dikte van de isolatie hangt af van het gekozen isolatiemateriaal. De veel gekozen isolatieplaten hebben een dikte van ongeveer 5 tot 10 cm.

kelder isoleren

Isolatiemethoden

Bij het isoleren van een kelder zijn er verschillende isolatiemethoden beschikbaar, elk geschikt voor specifieke toepassingen. Het is essentieel om de juiste methode te kiezen op basis van de structuur van de kelder en de gewenste isolatieprestaties.

Isolatieplaten

Het aanbrengen van harde isolatieplaten is efficiënt en relatief eenvoudig, zeker met wat kluservaring. Met goede isolatie blijft de bovenliggende verdieping beter warm in de winter en blijft het langer koel in de zomer. De platen worden vaak gemaakt van PUR, PIR, XPS of EPS. Dit is licht isolatiemateriaal waardoor het wat makkelijker is om boven je hoofd te werken.

Gespoten isolatie

Je kunt een kelderplafond isoleren door er isolatiemateriaal tegenaan te spuiten. Een isolatiespecialist brengt door middel van spuitisolatie deze laag volledig naadloos aan waardoor een egale isolatielaag ontstaat. De spuitisolatie die het vaakst hiervoor wordt gekozen en vaak de beste methode is, is gespoten PUR.

kelder isoleren

Wat kun je isoleren in de kelder?

Er zijn verschillende manieren om je kelder te isoleren, je kan kiezen voor het isoleren van wanden, de vloer of het plafond. Daarnaast kan dit via de binnenzijde of de buitenzijde. Lees hier meer om te kijken wat het best is voor jouw situatie.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Binnenzijde of buitenzijde isoleren

Het beste is om een kelder aan de buitenzijde te isoleren. Echter behoort dit bij een renovatie vaak niet tot de mogelijkheden. In dat geval kan je ervoor kiezen om via de binnenzijde te isoleren. Het is wel belangrijk dat, voordat je begint met isoleren aan de binnenzijde, alle vochtproblemen zijn verholpen.

Vloer isoleren kelder

Vloerisolatie is een belangrijk aspect van kelderisolatie, vooral als de vloer in direct contact staat met de grond. Door isolatieplaten te plaatsen op de keldervloer, kan warmteverlies worden verminderd en kan de kelder comfortabeler worden gemaakt. Verschillende isolatiematerialen kunnen effectief worden toegepast voor vloerisolatie.

Kelderwand

Het isoleren van kelderwanden is cruciaal om een constante binnentemperatuur te behouden en mogelijke vochtproblemen te voorkomen. Wandisolatie zorgt voor een thermische barrière en draagt bij aan een energiezuinige kelder.

Kelder plafond isoleren

Het isoleren van het kelderplafond is een effectieve manier om warmteverlies te minimaliseren. Door isolatieplaten op het plafond aan te brengen, wordt de koude lucht buiten gehouden en ontstaat er een comfortabele leefruimte in de kelder. Materialen zoals glaswol en PUR-isolatie zijn geschikt voor plafondisolatie.

Kelderdakisolatie

Kelderdakisolatie is van belang wanneer de kelder zich deels boven de grond bevindt. Een goed geïsoleerde kelder onder de grond voorkomt warmteverlies en mogelijke vochtproblemen. Het gebruik van isolatieplaten op het kelderdak draagt bij aan een energiezuinige en comfortabele kelderomgeving.

Materialen voor kelderisolatie

Bij het isoleren van een kelder zijn er diverse materialen beschikbaar om uit te kiezen, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen.

Glaswol

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal vanwege zijn thermische eigenschappen. Het bestaat uit fijne glasvezels die lucht insluiten, wat zorgt voor een goede isolatie. Glaswol wordt vaak toegepast bij kelderisolatie vanwege zijn flexibiliteit en gemakkelijke installatie, vooral tussen de kelderwanden en het plafond.

kelder isoleren

EPS-isolatie

EPS-isolatie, ook bekend als piepschuim, is een lichtgewicht materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Het wordt vaak toegepast bij kelderisolatie vanwege zijn vochtbestendigheid. EPS-isolatieplaten kunnen gemakkelijk worden geplaatst tegen de kelderwanden, waardoor een effectieve thermische barrière ontstaat.

XPS-isolatie

Voor kelders die extra drukbestendigheid vereisen, is XPS-isolatie een geschikte keuze. Het biedt een hoge druksterkte en is bestand tegen vocht, waardoor het ideaal is voor vloerisolatie. Door XPS-isolatieplaten te gebruiken op de keldervloer, kan warmteverlies worden geminimaliseerd.

PUR-isolatie

PUR-isolatie staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt bij kelderisolatie. De spuitisolatie vormt een naadloze isolatielaag, waardoor kou en vocht geen kans krijgen. PUR-isolatieplaten bieden een efficiënte oplossing voor het isoleren van zowel kelderwanden als het plafond.

PIR-isolatie

Voor wie op zoek is naar een isolatiemateriaal met een hoge thermische efficiëntie, is PIR-isolatie een weloverwogen keuze. Het biedt een uitstekende isolatie bij een beperkte dikte, wat voordelig kan zijn voor kelders met beperkte ruimte. PIR-isolatie is effectief bij het voorkomen van warmteverlies door kelderwanden.

Voordelen kelder isoleren

  • Lagere energierekening doordat je minder hoeft te stoken
  • Aangenaam binnenklimaat waardoor je wooncomfort toeneemt
  • Oplossing voor veelvoorkomende vochtproblemen
  • Je hoeft de vloer van de bovenliggende ruimte niet open te breken
  • Relatief eenvoudige maatregel, een isolatiespecialist heeft vaak maar een dag nodig om de isolatie in de kelder te plaatsen

Hoe een vochtige kelder isoleren?

Een van de meest voorkomende problemen in de kruipruimte is een teveel aan vocht. De ruimte wordt vaak niet voldoende geventileerd en kan bij een hoge stand van het grondwater het vocht niet langer kwijt. Het gevolg is een te vochtige bodem waar je in de woning hinder van kan ondervinden.

Bij te veel vocht is het een goed idee om de kruipruimte te isoleren. Een kruipruimte isoleren is een klus die je zelf kunt doen om op de kosten te besparen, maar je kunt het ook uitbesteden. Je kunt dit onder andere doen met schelpen isolatie.

kelder isoleren

Zelf doen of uitbesteden

Als je kennis van zaken hebt is het relatief eenvoudig om zelf een kelder van isolatie te voorzien. Naast de financiële voordelen kun je de kelder ook nog eens op een zelfgekozen moment isoleren. Als je niet van plan bent de bestaande vloer open te breken voor vloerisolatie is een kelderplafond isoleren een goed alternatief.

Het belangrijkste aspect bij het isoleren van een kelder is de manier van aanbrengen. Bij goed aanbrengen van isolatie ontstaan er geen koudebruggen. Als je niet weet hoe je koudebruggen kunt voorkomen kun je de klus beter uitbesteden aan een vakman.

Schakel een vakman in

De kelder laten isoleren is prijziger dan wanneer je het zelf doet, maar het heeft ook veel pluspunten. Een vakman heeft waarschijnlijk veel ervaring en kennis waardoor de renovatie netjes wordt uitgevoerd. Daarnaast is een vakman over het algemeen binnen een dag klaar met het isoleren van de kelder.

Een isolatiespecialist weet bovendien wat de meest efficiënte manier van isoleren in jouw situatie is. In sommige gevallen wordt de bodem van vloerisolatie voorzien, terwijl in een andere ruimte de keldermuren beter aangepakt kunnen worden. Vraag offertes aan en ontvang gratis advies!

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes