Schelpen isolatie | Een duurzame manier van isoleren

Een nieuwe manier van isolatie is schelpen isolatie. Dit natuurlijke isolatiemateriaal biedt een unieke aanpak van kruipruimte isolatie, met verschillende voordelen voor zowel de thermische prestaties als het milieu.

Schelpen isolatie

Kruipruimte isoleren met isolatieschelpen

Schelpen isolatie biedt een natuurlijke oplossing voor bodemisolatie onder woningen, ook wel kruipruimte isolatie. Schelpen hebben van nature uitstekende vochtafstotende eigenschappen en een goede isolerende werking. Door het gebruik van isolatieschelpen kan de kruipruimte effectief worden afgesloten van kou en vocht. Met schelpen isolatie worden comfort, efficiëntie en duurzaamheid samengebracht in één slimme oplossing.

De voordelen van een laag schelpen

Een van de belangrijkste voordelen van schelpen isolatie voor de kruipruimte is de veelzijdigheid ervan. Schelpen kunnen worden gebruikt in verschillende soorten kruipruimtes, ongeacht de hoogte of de hoeveelheid vocht. Daarnaast biedt schelpen isolatie een duurzame oplossing, omdat het een ecologisch materiaal is dat geen schadelijke stoffen bevat. Andere voordelen zijn:

  • Verhoogd wooncomfort en energie-efficiëntie
  • Aangenaam binnenklimaat
  • Besparen op de energiekosten
  • Geen last meer van een koude vloer
  • Minder last van stankoverlast in de kruipruimte

Door schelpen als isolatiemateriaal te gebruiken, wordt een beschermende laag gecreëerd die kou en vocht buitenhoudt en zo het binnenklimaat verbetert. Een koude vloer is hierna verleden tijd. Bovendien zijn schelpen een natuurproduct, vrij van schadelijke stoffen, waardoor ze een veilige en duurzame isolatiekeuze zijn. Daarnaast passen de schelpen zich aan de omgeving aan, waardoor ze een effectieve isolerende barrière vormen die zich aanpast aan de hoogte en vorm van de kruipruimte.

Nadelen: kans op verzakking en prijs

Naast de nadelen zijn er ook enkele voordelen waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de prijs van het isolatiemateriaal. Deze ligt hoger dan bij andere materialen voor kruipruimte isolatie. Daarnaast is het zware isolatie. Voor woningen met kans op verzakking is het dus geen goede optie, wat afhangt van het type bodem van de kruipruimte. Als er te veel water in de kruipruimte staat en de schelpen volledig onder water komen te staan, verliezen ze tevens hun isolerende werking.

Waarom kruipruimte isolatie belangrijk is

De kruipruimte die zich onder de vloer van een gebouw bevindt, speelt een belangrijke rol in het behoud van de temperatuur en de hoeveelheid vocht van een woning. Het is een vochtig gebied en een niet-geïsoleerde kruipruimte kan koude lucht en vocht naar boven laten stijgen. Dit veroorzaakt een slecht geregelde binnentemperatuur wat leidt tot een verhoogde energierekening, verminderd wooncomfort en mogelijke vochtproblemen. Het isoleren van de kruipruimte kan dan ook flinke voordelen opleveren

Wat kost schelpen isolatie per vierkante meter?

Voor schelpen isolatie liggen de gemiddelde kosten tussen de € 25 en € 30 per vierkante meter. Wanneer je het isolatiemateriaal door een specialist laat plaatsen, komen deze plaatsingskosten hier nog bovenop, wat dus voor een deel de prijs bepaalt. Ook het aantal vierkante meters van de kruipruimte heeft invloed op de uiteindelijke kosten. Als er te veel vocht in de kruipruimte zit, moet dit eerst nog afgevoerd worden. Dit wordt gedaan door middel van drainage. Ook hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht.

Benieuwd naar de kosten van schelpen isolatie?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Besparen op kosten met subsidie en verlaagde btw

Voor de isolatie van de kruipruimte met schelpen kun je subsidie krijgen. Dit is een landelijke subsidie vanuit de overheid voor het nemen van energiebesparende maatregelen in je woning. Het is dan wel belangrijk dat je aan de voorwaarden voldoet, dus informeer hiernaar voordat je de subsidie aanvraagt. Naast de subsidie profiteer je ook nog van een verlaagd btw-tarief voor kruipruimte isolatie. Zo betaal je 9% btw in plaats van het reguliere tarief van 21%.

schelpen isolatie

Isolatie aanbrengen

Voor een optimale isolerende werking is het belangrijk dat de schelpen isolatie op de juiste manier in de kruipruimte wordt aangebracht. Maar hoe doe je dit precies en kun je dit zelf doen of laat je dit over aan een isolatiespecialist?

Schelpen in de kruipruimte blazen

Het aanbrengen van schelpen isolatie in de kruipruimte wordt vaak uitgevoerd met behulp van een blaastechniek. Hierbij worden de schelpen gelijkmatig onder de vloer geblazen, waardoor een isolerende laag ontstaat die de kou en het vocht tegenhoudt. Deze installatiemethode is snel, efficiënt en veroorzaakt minimale verstoring van het gebouw. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van chemische stoffen of chemische processen. Is blazen geen optie? Schelpen in de kruipruimte storten is een alternatief.

Zelf huis isoleren of uitbesteden

Het aanbrengen van schelpen isolatie in de kruipruimte is een behoorlijke klus en moet op de juiste manier gebeuren met de vereiste gereedschappen. In de meeste gevallen kun je dit werk dan ook het best uitbesteden aan een isolatiespecialist. Vraag een offerte op maat aan bij diverse bedrijven bij jou in de buurt voor een goed beeld van de gemiddelde kosten. Zo vind je uiteindelijk de beste deal!

Veelgestelde vragen

Hoe goed isoleren schelpen?

+
Wanneer dit een laag is van minimaal 25 centimeter, dan helpt dit al voor de isolatie.

Waarom schelpen in de kruipruimte?

+
Schelpen hebben van nature een isolerende en vochtwerende functie.

Wat is de beste isolatie voor de kruipruimte?

+
Dit hangt volledig af van je persoonlijke wensen en budget, maar schelpen isolatie is een goede optie.

Hoeveel cm schelpen in kruipruimte?

+
Een laag van 25 tot 30 centimeter schelpen is al voldoende. Het is wel belangrijk dat de kruipruimte diep genoeg is voor het aanbrengen van de isolatie. Als dit niet het geval is, zal er eerst een laag zand weggezogen moeten worden.

Schelpen isolatie aanbrengen: gratis offertes

Schelpen isolatie laten aanbrengen in je woning? Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes van verschillende isolatiespecialisten. Vergelijk de kosten en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes