Hennep isolatie | Duurzaam met een vochtregulerende werking

Hennep isolatie is volledig recyclebaar en heeft een natuurlijke vochtregulerende werking. Isoleren met hennep heeft nog veel meer voordelen!

hennep isolatie

Prijs hennep isolatie

Hennep isolatie is relatief goedkoop per vierkante meter, maar in de praktijk zegt dat niet zoveel. Om dezelfde isolatiewaarde als materialen met de hoogste isolatiewaarde te bereiken heb je soms meerdere lagen hennep nodig.

Je betaalt dan alsnog meer voor exact hetzelfde effect. Doorgaans wordt voor hennep isolatie zo’n € 15 tot € 20 per vierkante meter gerekend.

hennep isolatie

Duurzaam isolatiemateriaal

Isolatie van hennep wordt gemaakt van de hennepplant. Na gebruik is het isolatiemateriaal compleet te recyclen, waardoor het onder de duurzame bouwmaterialen valt.

Hoe wordt hennep isolatie gemaakt?

Hennepisolatie wordt gemaakt van de hennep plant. Dit is een snel groeiende plant, die ook nog eens op verschillende manieren verwerkt kan worden.

De vezels van de hennepplant worden na het oogsten verwerkt tot isolatieplaten of isolatierollen. Deze vezels worden vaak voorzien van extra steunvezels, dit kan polyester zijn, maar ook natuurlijke materialen zoals maismeel of zetmeel. Dit wordt gedaan om de isolatieplaten extra stevigheid mee te geven.

Natuurlijke materialen

Tijdens de productie van hennep hoeven geen bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden, de plant is niet erg gevoelig voor plagen.

Hennep isolatie plaatsen

Hennep isolatie is geschikt voor de doe-het-zelver, omdat het geen schadelijke stoffen bevat en ook niet irriteert. Hennep is wel wat lastiger te plaatsen zijn. Je hebt er dus enige kluservaring en een goede voorbereiding voor nodig.

hennep isolatie

Voordelen van hennep isolatie

  • Duurzaam isolatiemateriaal
  • Volledig recyclebaar
  • Goede thermische isolatiewaarde
  • Ook geschikt als akoestische isolatie
  • Geeft geen irritatie bij het plaatsen
  • Sterke vochtregulerende werking
  • Bestendig tegen schimmels
  • Draagt bij aan een gezond leefklimaat
  • Verkrijgbaar in verschillende diktes

Goed voor het milieu

De hennepplant groeit zo snel dat er geen kunstmest nodig is bij de productie van hennep isolatie. Bovendien is de plant niet vatbaar voor ziekten, schimmels of plagen en groeit hennep zelfs op een voedselarme bodem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld polyethyleen is het een milieuvriendelijke isolator.

Zeker bij lokale productie is hennep isolatie een hele duurzame keuze. Hennep is verkrijgbaar bij verschillende ecologische bouwmarkten.

Goede isolatiewaarde

De isolerende werking van isolatiemateriaal wordt onder andere gemeten met de lambdawaarde. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert. De lambdawaarde van hennep is prima. Er zijn betere isolatiematerialen verkrijgbaar, maar elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Toepassingen

Je huis isoleren met hennepvezel kan toegepast worden op verschillende manieren. In de praktijk wordt het vaak gebruikt als ecologische dakisolatie, maar je kunt hennepvezel isolatie ook als muurisolatie, plafondisolatie, vloerisolatie of gevelisolatie toepassen.

Vocht

Vaak wordt voor hennepisolatie in vochtige ruimtes gekozen omdat het hennep een vochtregulerende werking heeft. Dat wil zeggen dat de isolerende werking zelfs bij opname van vocht gelijk blijft.

Doordat het opgenomen vocht op een langzaam tempo wordt afgevoerd blijft de luchtvochtigheid binnen ongeveer gelijk. Dat zorgt voor een aangenaam leefklimaat.

Verschillende diktes

Een van de vele voordelen van hennepisolatie is dat het in verschillende diktes geleverd kan worden. Dat wil zeggen dat het ook toe te passen is in nauwe ruimtes. Hennep isolatiemateriaal wordt versneden met een zaag.

De dikkere dekens worden doorgaans gesneden met een elektrische zaag of ander speciaal gereedschap. In sommige situaties is het zelfs mogelijk om meerdere lagen hennep isolatie aan te brengen.

hennep isolatie

Nadelen van hennep isolatie

  • Niet geschikt voor natte ruimtes
  • Niet makkelijk te plaatsen
  • Moeilijker verkrijgbaar
  • Brandbaar materiaal waardoor brandvertragende middelen moeten worden toegevoegd

Pas op in vochtige ruimtes

Hoewel hennep een vochtregulerende functie heeft, is het niet verstandig om hennep isolatieplaten of rollen in te natte ruimtes te plaatsen. Bij een normale luchtvochtigheid kan overtollig vocht langzaam afgevoerd worden, maar bij een teveel aan overtollig vocht verliest de isolatie gedeeltelijk zijn isolerende werking.

In een licht vochtige spouwmuur is hennep isolatie een goede optie, maar in een kruipruimte waar regelmatig een laag water staat kun je beter vochtbestendige, conventionele isolatiematerialen kiezen.

Brandklasse

Hennep isolatie heeft de brandklasse E gekregen. Dat wil zeggen dat het materiaal flink brandbaar is, zeker in vergelijking met andere isolatiematerialen. Om de woning te beschermen tegen een snel ontwikkelende brand worden brandwerende middelen aan de hennep toegevoegd.

Daar worden verschillende methodes voor toegepast. Vaak wordt er soda aan de hennep toegevoegd, maar het is ook mogelijk om voor ammoniumfosfaat te kiezen.

Aanbrengen van hennep isolatie

Niet iedere doe-het-zelver kan isolatie van hennep plaatsen. Anders dan bij bijvoorbeeld glaswol hoef je geen beschermende kleding te dragen, maar je hebt er wel speciaal gereedschap bij nodig.

Om er zeker van te zijn dat de hennep zonder koudebruggen wordt geplaatst kun je de klus beter uitbesteden aan een erkende installateur. Hennep wordt bijvoorbeeld gebruikt om de zoldervloer te isoleren.

Hennep isolatie laten plaatsen: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes