Isolatie Minerale Wol | Voor- nadelen | Toepassingen en Kosten

minerale wol isolatieMinerale wol is een verzamelnaam voor twee verschillende soorten isolatiematerialen: glaswol en steenwol. Deze soorten isolatie hebben een wollige structuur en zijn relatief goedkoop. Bekijk de isolatie






Soorten minerale wol

Onder minerale wol vallen zowel glaswol als steenwol. Dezen soorten isolatiematerialen worden niet alleen gebruikt als thermische isolatie, maar ook als akoestische isolatie. Minerale wol zorgt namelijk voor goede geluidsisolatie.

Hoewel beide isolatiematerialen veel op elkaar lijken zijn er ook enkele verschillen te benoemen. Laten we deze verschillen en eigenschappen eens op een rijtje zetten!

Glaswol isolatie

Glaswol wordt onder andere gemaakt van gerecycled glas. Het glas wordt allereerst verhit. Vervolgens wordt het gesmolten glas vermengd met zand, kalksteen en soda. Dit mengsel kun je verwerken tot dekens of platen van glaswol.

Glaswol wordt dus in eerste instantie gemaakt van gerecycleerde glasscherven, maar het kan ook ná gebruik weer volledig gerecycled worden. Dat maakt dit isolatiemateriaal een milieubewuste keuze.

minerale wol

Steenwol isolatie is brandwerend

Steenwol wordt op een vergelijkbare manier gemaakt als glaswol. Verschillende stenen worden op hoge temperatuur verhit en tot draden gesponnen. Door een bindmiddel toe te voegen ontstaat steenwol zoals wij het product kennen.

De steenwol bestaat dus ook echt voor een groot deel uit steen. Het isolatiemateriaal is hierdoor onbrandbaar.

Wat is het voordeel van minerale wol?

  • Bestendig tegen vocht en schimmels
  • Relatief goedkoop isolatiemateriaal
  • Eenvoudig te versnijden en verwerken
  • Verkrijgbaar in dekens en platen
  • Ook geschikt als akoestische isolatie
  • Met brandklasse A1 onbrandbaar

minerale wol

Kan minerale wol tegen water?

Minerale wol wordt gemaakt van glasscherven of steen, twee materiaalsoorten die niet gevoelig zijn voor vocht. Het gevolg daarvan is dat minerale wol zelfs op lichtvochtige plaatsen niet wordt aangetast. Die isolerende werking blijft ongeveer hetzelfde.

Nog een voordeel daarvan is dat minerale wol niet zal schimmelen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de binnenste schil van je huis langzaam wordt aangetast en je ongezonde lucht inademt.

Platen zijn makkelijk te snijden

De dekens en platen van wol zijn eenvoudig op maat te snijden. Dat is met name handig in onregelmatige ruimtes. Voor holle ruimtes kan losse wol worden ingeblazen.

Let er bij het snijden of zagen van de wol wel op dat je voldoende beschermende kledij draagt. Het materiaal kan krassen, snijden en irriteren.

Nadelen van minerale wol

  • De vezels van het materiaal kunnen zorgen voor irritatie aan de huid, ogen of longen
  • Beschermende kleding is daardoor vereist
  • In beschermende kledij niet altijd eenvoudig zelf te plaatsen

Irriterende vezels

Minerale wol bestaat uit vezels. Bij het plaatsen en verwerken van minerale wol komen deze minuscule vezels vrij. De vezels zweven in de lucht waardoor je ze inademt. Deze kleine deeltjes kunnen schade veroorzaken aan je huid, ogen en longen.

Om te voorkomen dat de minerale wol schade toe kan brengen is het verstandig om handschoenen, een stofmasker, overall en bril te dragen. Een alternatief zonder schadelijke vezels is polyesterwol isolatie.

minerale wollen

Glaswol of steenwol isolatie?

Hoewel glaswol en steenwol op elkaar lijken zijn er enkele kleine verschillen te benoemen. Zo is steenwol bijvoorbeeld iets beter bestand tegen vocht.

In een vochtige ruimte kan de isolatiewaarde van glaswol verminderen onder invloed van een teveel aan vocht.

Wat isoleert beter glaswol of steenwol?

Qua thermische isolatie isoleert glaswol wat beter dan steenwol. Als je wil dat warmte goed binnengehouden wordt, kun je dus het beste kiezen voor glaswol.

Minerale wol geluidsisolatie

Dat is niet het geval voor de geluidsisolatie, steenwol is net wat beter in het tegenhouden van geluid. Welke isolatiesoort je kiest is dus afhankelijk van je wensen op het gebied van thermische en akoestische isolatie.

Waar wordt minerale wol toegepast?

Tijdens het isoleren van de woning kunnen minerale wollen op verschillende plekken in huis worden geplaatst. Minerale wol kom je niet alleen tegen in spouwmuren, maar ook in vloeren, plafonds, hellende daken en zelfs deuren.

Duurzame spouwmuurisolatie

Door thermisch te isoleren met minerale wollen kun je het huis voorzien van goede warmte isolatie tegen een relatief voordelige prijs.

Veel mensen kiezen ervoor om de muren te isoleren, maar een plafond isoleren levert in sommige gevallen ook veel winst op.

Goede thermische dakisolatie

Minerale wol is de perfecte vorm van isolatie voor onder het dak. Vaak worden daarvoor isolatieplaten gebruikt. Zo’n plaat kan in de meeste huizen tussen de houten balken in het dak geplaatst worden.

Door een dikke laag isolatie toe te passen wordt de warmte een stuk beter binnengehouden.

Prijs minerale wol

Om te berekenen wat je kwijt bent aan het isoleren van een ruimte houden we een prijs per vierkante meter aan. Zowel de kosten van glaswol als de kosten van steenwol liggen gemiddeld tussen de € 12 en € 20 per m².

In vergelijking met andere isolatiematerialen is dat een nette prijs. Vooral ook omdat minerale wol een uitstekend isolatiemateriaal is. Voor een exacte prijs kun je verschillende specialisten raadplegen.


Veelgestelde vragen


Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes