Katoen isolatie | Ecologisch en duurzaam isoleren

Isolatie van katoen kan voor zowel thermische als akoestische isolatie gebruikt worden. Daarnaast heeft katoen ook nog eens vochtregulerende eigenschappen.

katoen-isolatie.jpg

Hoe goed isoleert katoenisolatie?

De isolatiewaarde van het materiaal is gemiddeld. Dat is niet zo vreemd, ecologische isolatiematerialen hebben vaak een minder hoge isolatiewaarde dan conventionele isolatiematerialen. Daar staat wel tegenover dat het een sterk materiaal is.

Daarnaast kan katoen isolatie als uitstekende akoestische isolatie dienen. Dat wil zeggen dat je er geluidsoverlast mee terug kunt brengen tot een acceptabel niveau.

Duurzaam isolatiemateriaal

Katoen is een ecologisch isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gerecyclede katoenvezels. Katoen isolatie kan gemaakt worden van bijvoorbeeld oude kleding. Van deze kleine vezels kunnen katoen isolatieplaten worden geproduceerd.

Doordat je op deze manier een nieuwe bestemming kunt geven aan oude kleding en andere stoffen is de impact van katoen isolatie op het milieu laag.

Voordelen van katoen isolatie

Katoen isolatie biedt een hoop voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor woningisolatie, we zetten ze hier gemakkelijk voor je op een rij!

 • Duurzaam en milieuvriendelijk: Katoen isolatie is gemaakt van gerecyclede materialen, wat het een zeer milieuvriendelijke optie maakt. Het gebruik ervan draagt bij aan de vermindering van afval.
 • Eenvoudige en veilige verwerking: Deze isolatie is relatief eenvoudig te installeren. Het bevat geen irriterende vezels, wat het veiliger maakt om mee te werken dan sommige andere isolatiematerialen.
 • Thermische en akoestische eigenschappen: Katoen isolatie biedt niet alleen thermische isolatie, maar ook uitstekende akoestische isolatie, wat helpt bij het verminderen van geluidsoverlast.
 • Beschikbaarheid in verschillende vormen: Verkrijgbaar in dekens en platen, biedt het flexibiliteit voor verschillende toepassingen in huis.
 • Dampopen Materiaal: Het is dampopen, wat betekent dat het vocht kan afvoeren en bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.

Nadelen van katoen isolatie

Hoewel katoen isolatie veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Het is verstandig om dit van tevoren te weten, wel zo handig!

 • Lagere thermische isolatiewaarde: Vergeleken met sommige andere isolatiematerialen, zoals PUR of PIR, heeft katoen isolatie een lagere thermische isolatiewaarde. Dit kan betekenen dat je meer materiaal nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te bereiken.
 • Meerdere lagen nodig: Voor effectieve isolatie zijn vaak meerdere lagen katoen isolatie nodig, wat de kosten en de dikte van de isolatielaag kan verhogen.
 • Niet ideaal voor natte ruimtes: Katoen isolatie is niet geschikt voor toepassing in ruimtes waar het langdurig aan vocht kan worden blootgesteld, zoals in kelders of badkamers. In deze omgevingen kan het vocht absorberen en zijn isolerende eigenschappen verliezen.

Hoelang gaat katoenen isolatie mee?

Katoenen isolatie staat bekend om zijn duurzaamheid en kan, mits goed geïnstalleerd en onderhouden, tot wel 50 jaar meegaan.

Deze lange levensduur maakt het een aantrekkelijke keuze voor isolatie. Katoenen isolatie is bestand tegen veelvoorkomende problemen zoals vocht en schimmel, mits het gebouw goed geventileerd is.

Het behoudt zijn isolerende eigenschappen gedurende de hele levensduur, wat het een kosteneffectieve en milieuvriendelijke optie maakt. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen helpen om de maximale levensduur van katoenen isolatie te waarborgen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Vocht regulerende werking

Katoen isolatie heeft een vochtregulerende werking. Dat wil zeggen dat het isolatiemateriaal ademt, overtollig vocht tijdelijk op kan nemen en af kan voeren. Dat is erg prettig voor de relatieve luchtvochtigheid in huis.

Het zorgt er ook voor dat er vaak geen dampremmende folie nodig is bij het aanbrengen van katoen isolatie. Je moet er dan wel zeker van zijn dat vocht door de buitenste schil afgevoerd kan worden.

Meerdere lagen nodig

In vergelijking met veel andere ecologische isolatiesoorten is katoen een uitstekende thermische isolatie. Toch is de isolatiewaarde van Metisse katoen isolatie gemiddeld. Deze vorm van isolatie is uitermate geschikt als er voldoende ruimte aanwezig is voor meerdere lagen isolatie.

Door bovenop de eerste isolatielaag nog meer isolatie aan te brengen kun je de ruimte van de woning beter isoleren. Je isoleert niet alleen tegen kou, maar ook tegen geluid. Vaak wordt geluidsisolatie in muren verwerkt.

katoen-isolatie-2.jpg

Toepassingen van katoen isolatie

Katoen isolatie kan op verschillende manieren worden toegepast als isolatie. Het kan niet alleen worden gebruikt als dakisolatie, wandisolatie of vloerisolatie, plafondisolatie, maar ook voor een geïsoleerde scheidingswand.

Het materiaal is vormvast en eenvoudig op maat te snijden. Het op maat snijden van katoen isolatie gaat het makkelijkst met een scherp mes.

Katoenisolatie als dakisolatie

Misschien wel de bekendste toepassing van katoen isolatie is het isoleren van het dak aan de binnenzijde. Bij deze wijze van isoleren worden rollen of platen katoen isolatie tussen de kepers van het zolderdak geplaatst.

Deze isolatielaag kun je vervolgens afwerken waarna een net geheel ontstaat. Vervolgens ontsnapt er veel minder warmte via het dak.

Katoenisolatie als vloerisolatie

 • Comfortverhogend: Biedt een warm en comfortabel gevoel onder de voeten.
 • Geluidsdempend: Vermindert contactgeluiden, ideaal voor appartementen of huizen met meerdere verdiepingen.
 • Energiebesparend: Helpt warmteverlies via de vloer te verminderen, waardoor energiekosten lager uitvallen.
 • Milieuvriendelijk: Gemaakt van gerecyclede materialen, draagt bij aan een duurzaam huis.

Katoenisolatie als gevelisolatie

 • Thermische isolatie: Verbetert de warmte-isolatie van buitenmuren, wat leidt tot een stabielere binnentemperatuur.
 • Akoestische isolatie: Vermindert geluidsoverlast van buiten, wat zorgt voor een rustigere leefomgeving.
 • Ademend: Dampopen materiaal dat bijdraagt aan een gezond en vochtvrij binnenklimaat.
  Eenvoudige installatie: Flexibel materiaal dat gemakkelijk te snijden en aan te brengen is op gevels.

Katoen isolatieplaat

De katoenen isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. Deze platen gemaakt van gerecyclede kleding zijn flexibel en makkelijk te verwerken.

De homogene samenstelling en constante dikte van het materiaal zorgen voor een nette afwerking.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes